Belépés
2019. június 17. hétfő | 25. hét | 168. nap | 01:28 | Laura, Alida
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Pálinkás: 2018-ban 82 milliárd forint keretösszegű felhívást hirdet meg az NKFI Hivatal
Pálinkás József elmondta, hogy a jövő évi programtervben 2-től 5 évig tartó időtartamra meghirdetett felhívások szerepelnek a vállalkozások és a kutatók kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységéhez egyaránt igazodva.

Az NKFI Hivatal elnöke a programterv főbb elemeit ismertetve négy nagy területet emelt ki. A hazai innováció támogatását célzó pályázati konstrukciók keretösszege 2018-ban összességében 61,2 milliárd forint. A nemzetközi együttműködésben megvalósuló innovációt támogató programcsokor az európai uniós pályázatokban való részvétel elősegítésétől kezdve a kétoldalú kutatási és innovációs együttműködésekig tartalmaz pályázatokat, ennek teljes keretösszege 2018-ban 5,10 milliárd forint.

A kutatási témapályázatok nevű program, amelyből a kutatói kezdeményezésű alapkutatásokat támogatják, teljes keretösszege jövőre 9,4 milliárd forint. A 2016-ban elsőként meghirdetett kutatási kiválósági programok, amelyek egyike az Élvonal - Kutatási Kiválósági Program, pályázati keretösszege összesen 6,1 milliárd forint.

Az NKFI Hivatal elnöke felidézte, hogy 2015-ben alakították ki az alap pályázati portfólióját, úgy, hogy abban minden szereplő megtalálja azt a pályázati konstrukciót, amely a kutatásaikkal, fejlesztéseikkel megvalósuló innovációt elősegítheti.

Mint mondta, a hazai innováció támogatásának legnagyobb részét a vállalati kutatás-fejlesztést ösztönző felhívások teszik ki, amelyek keretösszege 2018-ban 30 milliárd forint lesz. A programban a mikrovállalatoktól a nagyvállalatokig támogatásban részesülhetnek azok az innovációk, amelyekhez önrész is járul. Így a felhívások eredményeképpen megvalósuló projektek keretében innovációra fordított valós összeg ennek nagyjából a kétszerese lehet - tette hozzá.

A hazai innovációt támogató programok között található az a versenyképességi és kiválósági együttműködési program, amelyet 26 milliárd forintos keretösszeggel hirdet meg az NKFI Hivatal. A program a vállalatok és a kutatóintézetek, egyetemek együttműködését ösztönzi. Pálinkás József a program fő célkitűzésének nevezte, hogy a hazai kutatásokban és fejlesztésekben az egyetemi kutatóintézeti munka és a vállalati igények, kutatások, közelítsenek egymáshoz.

Az elnök beszélt a Nemzeti Kiválósági Programról is: az ötmilliárdos program öt területen négy évre szól. A szegedi ELI szuperlézerközponthoz kapcsolódó kutatások, a mesterséges intelligencia alkalmazását megalapozó kutatások, a társadalmi biztonságot (többek között a kiber- és élelmiszerbiztonságot) elősegítő kutatások, a tiszta ivóvízért, valamint a fehérjetudományok kutatási, fejlesztési területeire irányuló felhívások jelennek meg benne.

Pálinkás József tájékoztatása szerint az alapkutatási témájú pályázatokban még decemberben megjelennek a pályázati felhívások, míg az innováció támogatására vonatkozó pályázati felhívásokat január első napjaiban teszik közzé. A pályázatokról 2018. első félévben döntenek és a felhívások teljes, többéves megvalósítást finanszírozó keretösszegéből 30,19 milliárd forintot 2018-ban ki is fizetnek a jövőre induló projekteknek.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. december 20. szerda, 16:23
Címkék: NKFI Hivatal, Pálinkás József, Kutatási Kiválósági Program, Nemzeti Kiválósági Programról, kutatók kutatási, programterv főbb,
Kommentek
Átadták a Gábor Dénes-díjakat Budapesten
A díjátadón Kövér László, az Országgyűlés elnöke kiemelte: minden hiteles, szakszerű és eredményes kezdeményezés, amely az innovációt segíti, nemzetstratégiai jelentőségű Magyarország számára.

A Novofer Alapítvány által alapított, immáron 30. alkalommal átadott Gábor Dénes-díjban és életműdíjban 2018-ban összesen kilenc, köztük kettő határon túli magyar tudós, kutató és feltaláló részesült. Az elismerést az elmúlt három évtizedben összesen több mint kétszázan vehették át.

A 21. században a világnak sok, jelenleg még megoldhatatlannak tűnő kihívással kell szembenéznie a klímaváltozástól a migrációs válságig, amelyek egy részét talán éppen a technológia segítségével lehet leküzdeni, más részéhez azonban gondolkodásunk megújítására van szükség, le kell számolni minden ideologikus, virtuális vagy naiv szemlélettel - mondta a házelnök.

A tudományban és a politikában is az egyetlen eredményes út a valóságismeret és valóságtisztelet. Magyarország 2010 óta ezen az úton jár - fogalmazott Kövér
velemenyezd, 2018. december 13. csütörtök, 13:11
Meghirdették az idei Magyar Innovációs Nagydíj pályázatát
fejlesztési (k+f) eredményeket takarja - tette hozzá.

A pályázat eddigi 26 éve alatt 1186 pályázatra 202 innovációs díjat osztottak ki - ismertette Pakucs János. Nagydíjat nyert többek között 2 kutatóintézet, valamint 14 kis- és közepes vállalkozás is, tehát - mint fogalmazott - sikeres innovációra nem csupán a tőkeerős nagyvállalatok képesek. Hozzátette, hogy a regisztrált innovációs eredmények 1000 milliárd forint meghaladó többleteredményt értek el.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) elnöke szerint a magyar innovációs teljesítmény jelentős, de fejleszthető, hiszen az ország az európai rangsor 21-22. helyén áll másfél évtizede. Birkner Zoltán szerint különösen a kis- és közepes vállalkozások gyenge innovációs képessége szorul fejlesztésre, hiszen - mint mondta - Magyarország sikerét megalapozó béremelés és munkahelyteremtés elképzelhetetlen erős vállalatok nélkül. Támogatásuk azért is különösen fontos, mert az innováció kulcsát jelentő több mint 500 milliárd
velemenyezd, 2018. november 21. szerda, 21:25
Költségvetés - NKA, MTA, MMA, filmalap
költhetnek a törvényjavaslat szerint.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) működésének központi támogatására 56,1 milliárd forintot irányoz elő a törvényjavaslat, a tervezett saját bevétele 44 milliárd forintot tesz ki. Az MTA kutatóközpontjainak működésére 32 milliárd, fejlesztésekre, beruházásokra mintegy 1,7 milliárd forintot szánnak. Az MTA Agrártudományi Kutatóközpont fejlesztésére 1,1 milliárd forintot irányoz elő a költségvetési tervezet, amelynek a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatalra vonatkozó fejeztében további 3 milliárd forint szerepel a kutatóközpont fejlesztéséhez kapcsolódó beruházások támogatása címen. Tudományos könyv- és folyóirat-kiadás támogatására 153 millió forint juthat.

Ezen felül az Innovációs és Technológiai Minisztérium fejezetben az MTA kutatóhálózatának támogatására 20,1 milliárd forint szerepel. Ugyanitt az akadémiai kiválósági programok támogatására 3,5 milliárd, kutatói pályázatokra 1,8 milliárd, kutatási kiválóság támogatásra 12,6 milliárd
velemenyezd, 2018. június 13. szerda, 17:32
Először végeztek agyműtétet robot segítségével Magyarországon
hatalmas segítséget a ROSA.

A műtéten részt vett Stephan Chabardes, a Grenoble-i Idegsebészeti Klinika intézetvezető professzora is. A grenoble-i klinikán fejlesztette ki és alkalmazta először Parkinson-kóros és más mozgászavarban szenvedő betegeknél a mélyagyi stimulációs technikát Alim-Louis Benabid professzor, aki elsőként kezdett robotokat használni ezeknél a beavatkozásoknál.

A Magyarországon és a régióban is egyedülálló eszköz beszerzését a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal Nemzeti Versenyképességi és Kiválósági Programjának 1,2 milliárd forintos támogatása tette lehetővé.

Mint Szigeti Gyula Péter, az NKFI Alap kutatás-fejlesztési elnökhelyettese elmondta, a Magyarországon eddig nem használt technológia műtéti alkalmazása is azt bizonyítja, hogy a felfedező kutatásokat, a célzott fejlesztéseket és az innovatív vállalkozásokat kiegyensúlyozottan ösztönző versenypályázati finanszírozással az innovációs teljesítmény fokozatos és fenntartható javulása érhető el,
velemenyezd, 2018. május 29. kedd, 13:11
Csaknem 12 milliárd forinttal támogatja idén a felfedező kutatásokat az NKFI Hivatal
biztosít három évre szóló támogatást.

A nemzetközi együttműködésen alapuló kutatási témapályázatok kiírása 1 milliárd forint keretösszeggel támogatja a belföldi kutatócsoportok külföldi együttműködésben megvalósuló projektjeit.

A tájékoztatás szerint várhatóan még ebben a hónapban 1,2 milliárd forint keretösszegű felhívás jelenik olyan kutatók számára, akik tudományos közleményükkel a szakterületük felső 5 százalékába tartozó idézettséget értek el az elmúlt 2 évben.

Felidézték, hogy az NKFI Hivatal 2015-ben dolgozta ki a tudományos műhelyeket támogató és a vállalkozások innovációs tevékenységét ösztönző, összehangolt versenypályázati rendszert. Az egymásra épülő, átfogó pályázati rendszer egyaránt segíti az életpályájukat kezdő kutatókat, az élvonalbeli kutatásokat és a kutatói közösség széles körét - tették hozzá.

Kiemelték, hogy a felhívások az eddig megszokotthoz képest korábban jelentek meg, így a projektek várhatóan már 2018 második felében elindulhatnak. Ennek köszönhetően
velemenyezd, 2018. január 08. hétfő, 12:31
Tavaly 83,3 milliárd forint kutatás-fejlesztési és innovációs támogatást fizettek ki az NFKI Alapból
A hivatal közleménye szerint a támogatás több mint 41 százaléka hazai vállalkozásokhoz, 30 százaléka egyetemi és akadémiai kutatóhelyekhez jutott.

Az állami finanszírozású kfi források legnagyobb része, 34,2 milliárd forint hazai mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint nagyvállalatok kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységét ösztönözte. Emellett 25 milliárd forintot 26 felsőoktatási intézményben, valamint a Magyar Tudományos Akadémia 17 kutatóközpontjában folyó kutatásokra jutott. A kifizetések egy része a nemzetközi szervezetekben - elsősorban a tudás bővítését lehetővé tévő és gyakorlati alkalmazások fejlesztését is megalapozó költséges kutatási infrastruktúrákban - való részvétel és bekapcsolódás költségeit, tagsági díjakat fedezi.

Az NKFI Alapból 2016-ban és 2017-ben megpályázható felhívásokra 2017-ben kifizetett legnagyobb összegű, több mint 20 milliárd forintos kifizetés a vállalati kfi tevékenységeket - házon belüli kutatás-fejlesztést, a startup-ökoszisztéma építését,
velemenyezd, 2018. január 04. csütörtök, 19:23
Pálinkás József: a jól működő nemzeti innovációs rendszer a versenyképesség kulcsa
környezettől, valamint az átlátható és kiszámítható pályázati finanszírozástól - függ. Kiemelte, hogy Magyarország nemzetközi kitettsége jelentős, helyzetét meghatározza, hogy milyen mértékben tud bekacsolódni a nemzetközi munkafolyamatokba.

Pálinkás József ismertette, hogy a strukturális alapokból 2018-ban kutatási, fejlesztési és innovációs (kfi) célokra összesen 316 milliárd forint áll rendelkezésre, míg 2015 és 2017 között a támogatások összege megközelítette a 600 milliárd forintot.Az NKFI Hivatal elnöke szerint 2019-ben növelni kell az innovációs célú kiadásokat a beszerzett eszközök további működtetése, a már létrejött beruházások hatékony kiaknázása érdekében.

Pakucs János,a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke a találkozón kiemelte, hogy az innováció - amint azt a Nobel-díjas Gábor Dénes csaknem fél évszázada megfogalmazta - gazdasági és társadalmi szempontból is hasznos kutatásfejlesztési eredmény. Hozzátette, hogy az elmúlt 25 évben - a Magyar Innovációs Nagydíj megalapítása
velemenyezd, 2017. november 23. csütörtök, 22:27
Képek, videók
Posta hivatal ma is
bodajne
2017. december 12. kedd, 18:11
Polgármesteri hivatal.jpg
idvelkei
2015. július 01. szerda, 09:46
Itt a hivatalos tavasz
iole
2015. március 22. vasárnap, 11:05
KossuthL.u.Posta hivatal
bodajne
2013. május 24. péntek, 06:54
Polgármesteri Hivatal fel
furaila
2013. január 13. vasárnap, 22:14
Polgarmesteri-Hivatal. jpg
nemethgyorgyi
2012. április 29. vasárnap, 19:32
polg_hivatal_cimere.jp g
nemethgyorgyi
2012. április 29. vasárnap, 17:51
Alkalmatlan hivatalnok 2
andomanyi
2012. április 24. kedd, 16:51
Bajai polg.mest.hivatal.j
kismotor
2011. december 27. kedd, 21:10
Polgármesteri-hivatal
horvathnemagdi
2011. január 10. hétfő, 11:26
Polgármesteri Hivatal
ungurneirma
2010. december 25. szombat, 14:32
Kutatási hipotézisek
furaila
2013. január 14. hétfő, 23:04
Főbb irányok- Rezi.jpg
viktor_helli
2012. július 31. kedd, 20:52
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.