Belépés
2019. augusztus 24. szombat | 34. hét | 236. nap | 06:39 | Bertalan
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A Huszti Péter-Piros Ildikó színészházaspár és a Bessenyei Színkör kapta az idei Bessenyei-díjat
Az elismerést B. Élthes Eszter, Bessenyei Ferenc özvegye és Márki-Zay Péter független polgármester adta át a száz éve Hódmezővásárhelyen született kétszeres Kossuth-díjas színművész nevét viselő művelődési központban rendezett gálaműsoron vasárnap.

A gálát megelőzően Bessenyei Ferenc születésének századik évfordulója alkalmábólemléktáblát avattak a művész szülőházán.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat 2008-ban alapította a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat. A város díszpolgáráról elnevezett elismerést minden esztendőben az amatőr és hivatásos színjátszás, népdal, magyar nóta, instrumentális zene, kórus, néptánc, vers- és prózamondás területeiről jelöltek közül egy művésznek, valamint egy csoportnak adományozzák. Az elismerés az oklevél és a Bessenyei Ferenc portréját ábrázoló plakett mellett másfél millió forint pénzjutalommal is jár.

A kecskeméti születésű Piros Ildikó 1970-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Harmadéves főiskolásként főszereppel mutatkozott be a Madách Színházban, ahol diplomája megszerzése után végleges szerződést kapott. Harminchét éven át, 2007-ig volt a társulat tagja, azóta örökös tag. 2007 és 2012 között a Soproni Petőfi Színház társulatának is tagjavolt.

Férjével, a szintén Kossuth-díjas Huszti Péterrel több mint negyven éve élnek együtt, a színpadon is számos szerelmespárt alakítottak.

Huszti Péter a Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1966-ban szerzett diplomát, ezután a Madách Színházhoz - amelynek Bessenyei Ferenc 1963-tól 1967-ig, majd 1973-tól 1980-ig tagja volt - szerződött, amelyhez azóta is hűséges. A világirodalom és a magyar irodalom nagy klasszikus szerepeit játszhatta el és rendezőként is számos siker fűződik nevéhez, színházról szóló cikkek szerzője, hat könyve jelent meg.

1964 óta filmezik és gyakran foglalkoztatja a televízió, több mint száz tévé- és mozifilmben szerepelt. 1974-től tanít a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, amelyet 1994 és 2001 között rektorként irányított, ma az intézmény professzor emeritusa.

A Bessenyei Színkör hat éve alakult a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ saját csoportjaként. Először tizenöt felnőtt és három gyerek színjátszó kezdte meg a munkát Benkő Brigitta drámapedagógus vezetésével. A társulatnak az elmúlt években számos felnőtteknek és gyerekeknek szóló produkciója volt, ezeket a városban és a környező településeken mutatták be.

(FOTÓ)

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. február 10. vasárnap, 18:51
Címkék: Huszti Péter-Piros Ildikó, Bessenyei Színkör, Élthes Eszter, Bessenyei Ferenc, Márki-Zay Péter, Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat,
Kommentek
A száz éve született Bessenyei Ferenc színművészre emlékeznek ma
Bessenyei Ferenc (1919-2004) születésének 100. évfordulóján, vasárnap délelőtt emléktáblát avatnak az V. kerületben, a Kálmán Imre utca 10. számú házon, ahol a színész első önálló lakása volt Budapesten.

A PIM - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet délután Bessenyei Ferenc és Komlós Juci 100 címmel vetítéssel egybekötött beszélgetést tart a Bajor Gizi Színészmúzeumban. A rendezvény vendége Földessy Margit színművész, Komlós Juci lánya, valamint Gervai András író, újságíró. A beszélgetést Gajdó Tamás színháztörténész vezeti.

Hódmezővásárhelyen szintén délután avatnak emléktáblát Bessenyei Ferenc szülőházán, a Fűzfa utca 6. szám alatt. Utána adják át a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat a színészről elnevezett művelődési központban, ahol emlékestet is tartanak. Az elismerést Huszti Péter és Piros Ildikó színművész, valamint a Bessenyei Színkör és Gyerekszínkör nyerte el.
velemenyezd, 2019. február 10. vasárnap, 07:04
Hulló falevél
legfrissebbet említsük - Szíj Melinda megasztáros produkciójáig.

Ferrari Violetta - A két szemét még most is látom (Hulló levelek)Zsolnai Hédi - Hulló levelek...Vámosi János - Hulló levelek (A két szemét még most is látom)Huszti Péter és Piros Ildikó Hulló levelekSzíj Melinda - Hulló Falevelek - Megasztár 5 - döntő 2.
"Hervadt falevél hullt le a fákról,
Elvitte őt az őszi szél.
Mégis minden este vissza - vissza várom,
Mert
menusgabor, 2017. október 05. csütörtök, 21:15
Az élet egy angolkeringő.......
... de ez RUMBA :)

Slavik Kryklyvvy és Elena Khorova - Rumba

Ez a világ legszebb rumba előadása.


Mondják, hogy az élet egy angolkeringő, amit eltáncolsz a sírig, életed csak attól függ, hogy kivel táncolod végig.... Igen és az sem mindegy, hogy hogyan. Mert mi csak ámulunk és bámulunk, hogy milyen csodálatos és mély érzések kerülnek felszínre tánc közben. Mindent szabadon áramoltathatunk akár a fájdalmat is, de tánc közben egybefonódunk a másikkal, szinte a lelkébe is beleszőjük magunkat, nemcsak a közös táncmozdulatok és az érzékiség kap főszerepet egy ilyen táncban a lélek legmélyebb rétege is felszínt kap. A produkció magával ragadó érzelmessége könnyedén és tökéletesen magával ragad minket. A táncban arra törekszünk a legféltettebb nőiességünk és férfiasságunkat is a másiknak a szívébe tegyük le, mint egy zálogot. Egy olyan szeretetteli zálogot, amit csak így
agica2004, 2017. július 12. szerda, 19:12
Othello (1975)
Shakespeare: Othello (Othello, the Moor of Venice) 1975

színes, magyar közvetítés a Madách Színházból, felvételről, 160 perc

rendező: Ádám Ottó
író: William Shakespeare
fordító: Mészöly Dezső

szereplő(k):
A velencei Doge - Ujlaki László
Othello, nemes mór - Bessenyei Ferenc
Cassio, Othello hadnagya - Kalocsay Miklós
Jago, Othello zászlósa - Huszti Péter
Rodrigo, ifjú velencei - Tímár Béla
Montano, Ciprus kormányzója - Dózsa László
Brabantio, szenátor - Horesnyi László
Gratiano, Brabantio testvére - Garics János
Lodovico, Brabantio rokona - Papp János
Desdemona, Brabantio leánya - Piros Ildikó
Emilia, Jago felesége - Szalay Edit
Bianca, Cassio szeretője - Bencze Ilona
Első szenátor - Bodor Tibor
Második szenátor - Fillár István
Harmadik nemes - Bányai János
Egy tiszt - Bakay Lajos
Egy matróz - Gaál János

Díszlettervező - Szinte Gábor
Jelmeztervező - Mialkovszky
atyimby, 2015. szeptember 20. vasárnap, 09:04
POSZT - Huszti Péter és Piros Ildikó, valamint a Madách Színház kapta a Tolnay Klári-emlékérmet
A Csikai Márta szobrászművész által készített bronz plakettet Huszti Péter, az MMA tagja, az idei POSZT díszvendége és Piros Ildikó a színpadi művészet sokféleségét bemutató, több évtizedes értékkereső, alázattal végzett munkájával, a Madách Színház pedig a művésznő emlékét ápoló Tolnay Szalon működtetésével érdemelte ki.

Az ünnepi ülésen Tolnay Klári egykori pályatársai, köztük Piros Ildikó, Sunyovszky Sylvia, Tóth Enikő, Huszti Péter, Lukács Sándor és Szirtes Tamás kötetlen kerekasztal-beszélgetésen idézték fel a magyar színházművészet 1998-ban elhunyt kivételes egyéniségével végzett közös munkájuk élményeit.

Lukács Sándor felolvasta Márai Sándor Tolnay Klárihoz írt leveleit, verseit, Szabó András előadóművész Lengyel György rendezőnek, egyetemi tanárnak a művésznőt méltató sorait tolmácsolta a közönségnek. Lengyel György a magyar színjátszás emberként és művészként is kivételes, ritka, pótolhatatlan ajándékának nevezte Tolnay Klárit.

Tolnay Klári 1914. július 17-én Tolnay Rózsiként
velemenyezd, 2014. június 12. csütörtök, 17:13
POSZT - Ünnepi ülésen emlékezik Tolnay Klárira az MMA
Juhász Judit, az MMA koordinációs főosztályának vezetője az MTI-nek elmondta: a megemlékezésen Lengyel György rendező, egyetemi tanár méltatja a színésznő életművét, majd egykori pályatársai - köztük Piros Ildikó, Sunyovszky Sylvia, Tóth Enikő, Huszti Péter, Lukács Sándor és Szirtes Tamás - kötetlen kerekasztal-beszélgetésen idézik fel a közös munka élményeit.

Mint mondta, a Magyar Művészeti Akadémia a jeles alkalomra Tolnay Klári-emlékérmet készíttetett, amelynek átadásával a művésznő szakmai örökösei előtt is tisztelegni kíván. A bronz plakettet Csikai Márta szobrászművész készítette - tette hozzá.

Juhász Judit elmondta: két emlékérmet ítélnek oda. Az ünnepi ülésen a díjakat Fekete György, az MMA elnöke és Marton Éva operaénekesnő, az MMA Színházművészeti Tagozatának vezetője adja át.

A magyar színházművészet kivételes egyénisége előtt tisztelgő ünnepi ülést délután 15 órakor tartják a pécsi Palatinus Hotel Bartók termében.

Az esemény háziasszonyaként Juhász Judit nyitja meg az
velemenyezd, 2014. június 06. péntek, 11:33
Ma 70 éves Huszti Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színé
Kerek évfordulót ünnepel ma Huszti Péter (1944. május 4.) Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, színiakadémiai rektor, színigazgató, rendező, érdemes és kiváló művész, örökös tag a Halhatatlanok Társulatában.

A Színház- és Filmművészeti Főiskolán végzett 1966-ban Várkonyi Zoltán osztályában. A Madách Színházhoz szerződött. 1974-ben lett a Főiskola, majd 1982-től egyetem tanára. 1988-ban lett a színész főtanszak vezetője. 1989-1994 között a Madách Kamara művészeti vezetője volt. 1994-2001 között a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora volt. Akkoriban több nemzetközi fesztivál megrendezése is a nevéhez fűződött: 1992-ben Madách: Az ember tragédiája, 1994-ben Molnár Ferenc színháza, 1996-ban, Shakespeare: A művészképzés nemzetközi nyelve és 1998-ban, Híd a közös színjátszáshoz címmel. 2002-ben a miniszter megbízta a Nemzeti Színház igazgatásával, s bár szakmailag rátermett volt, a feladat politikai tartalma miatt nem töltötte ki mandátumát sem; egy hét után lemondott. 2003 óta a
ronix, 2014. május 04. vasárnap, 21:28
Képek, videók
Huszti Péter-Piros Ildikó
gesztus
2014. július 13. vasárnap, 21:09
Repülés Bessenyei P.légib
agica2004
2018. szeptember 05. szerda, 20:20
Repülés-Bessenyei Péter 2
agica2004
2018. szeptember 05. szerda, 20:03
Bessenyei György 1
taltos1
2014. november 10. hétfő, 19:03
Bessenyei.jpg
agica2004
2014. április 16. szerda, 15:08
bessenyei ferenc
lacipecsenye
2013. március 08. péntek, 17:46
Bessenyei Ferenc.jpg
sarkoziferencne
2013. február 05. kedd, 10:21
Bessenyei Ferenc
drozdikata
2012. február 08. szerda, 19:36
Bessenyei Ferenc +85.jpg
farkas1945
2011. március 15. kedd, 14:03
Bessenyei Ferenc.jpg
margoboszi
2010. október 10. vasárnap, 17:48
Bessenyei Ferenc..jpg
feherakac
2010. augusztus 28. szombat, 14:47
Bessenyei Ferenc...jpg
feherakac
2010. augusztus 28. szombat, 14:46
Bessenyei György.jpg
farkas1945
2010. június 27. vasárnap, 17:08
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.