Belépés
2019. szeptember 18. szerda | 38. hét | 261. nap | 22:05 | Diána
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kamara: több csoportot is kedvezően érint az új közjegyzői díjszabás
A közleményben a legfontosabb változásként említik, hogy a közjegyzői okirat szokásos munkadíjának mindössze 30 százalékát kell megfizetniük azoknak, akik július 1-jét követően lakáscélú jelzáloghitelhez a bank által megkövetelt, egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot tesznek. A kedvezmény érvényesítéséhez a közjegyző rendelkezésére kell bocsátani az okirat írásbeli tervezetét szerkeszthető formában - ezt tipikusan a hitelintézet készíti -, és fontos, hogy a közjegyzőnek ne kelljen benne érdemi tartalmi változtatást végeznie.

A közjegyzői díj még alacsonyabb lehet, ha a hitelintézet minél rövidebbre fogja a kötelezettségvállaló nyilatkozat tervezetének szövegét, ha elektronikusan is elfogadja a közjegyzői okirat hiteles kiadmányát, valamint ha az okiratot a közjegyző irodájában írják alá. Ha például a lakáshitel-szerződéshez kapcsolódó okirat a közjegyző irodájában készül el, annak díja húszezer forinttal kedvezőbb lesz - ismertették.

Kiemelték, a júliustól hatályos rendelet szerint továbbra is az új lakások építéséhez és vásárlásához igénybe vehető, államilag támogatott lakáscélú hiteleknél - például a családi otthonteremtési kedvezményhez kapcsolódó lakáshitel esetén - lesz a legkedvezőbb a közjegyző díja, amely ebben az esetben a szokásos díj harminc százalékát sem éri el.

A nyugdíjkorhatárt betöltőknek a közjegyzői munkadíj háromnegyedét kell fizetniük a tartási, életjáradéki vagy öröklési szerződéseik közjegyzői okiratba foglalásáért. A díjat pedig a felére kell csökkenteni, ha az okirat írásra vagy olvasásra képtelen embernek készül, valamint ha a közjegyző kórházban fekvő betegnek készít végintézkedést vagy meghatalmazást.

A nagycsaládosoknak - amennyiben közjegyzővel készíttetik az ingatlan-adásvételi szerződést - a szokásos munkadíj háromnegyedét, az első lakásukat vásárló 35 év alatti fiataloknak pedig - ha a lakás értéke nem haladja meg az illetéktörvény szerinti értéket - a szerződés elkészítéséért járó munkadíj felét kell kifizetniük - ismertették.

Emlékeztettek ugyanakkor arra, hogy a közjegyzői munkadíj mértéke - ha az eljárás ügyértéke megállapítható - 200 millió forintig valamennyi ügyértéksávban szerződések esetén 4500 forinttal, nem peres eljárások esetén pedig 2250 forinttal emelkedik. Ha az ügyérték nem állapítható meg, a munkadíjat órabérben kell számítani: az egy óráért felszámítandó munkadíj 5500 forintra nő.

A július elsejétől hatályos új jogszabály az 1991-ben született rendeletet váltja fel. Az új rendelet egységes keretbe foglalja a közjegyzői díjak kiszabásának módját és mértékét - olvasható a közleményben.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. június 12. szerda, 12:45
Címkék: legfontosabb változásként, közjegyzői okirat, bank által, kedvezmény érvényesítéséhez, közjegyző rendelkezésére, okirat írásbeli,
Kommentek
Március 15. - Tarlós: a médiának tájékoztatnia kell manipuláció helyett
Tarlós István a szabad sajtó napja alkalmából tartott díjkiosztón hangsúlyozta, a digitális technológiák terjedése számos változást hozott az újságírásban. Ezek legfontosabb pozitív hozadékaként a gyorsaságot, naprakészséget nevezte, míg negatív változásként a szakmai tudósítást nélkülöző, kontroll nélküli, megalapozatlan hírek számának növekedését említette.

Kiemelte, a választási években mindenki különösen megtapasztalhatja a tények háttérbe szorítását, a "vágyvezérelt újságírást".

A főpolgármester szerint a sajtó akkor szolgálja közönségét, ha objektív, ellenőrzött híreket közvetít, hangja kiegyensúlyozott, tárgyilagos és nem elfogult.

A minőségi újságírás a tények és értékek jegyében születik, ebben pedig Csengery Antal reformkori publicista életműve a mai nemzedékeknek is példa lehet - mutatott rá Tarlós István.

Hangsúlyozta, a Csengery Antal-díj kitüntetettjei segítséget nyújtanak abban, hogy a főváros döntéshozóinak tervei, beszámolói eljussanak a közvéleményhez, valamint
velemenyezd, 2019. március 14. csütörtök, 14:41
Adószakértők: nincsenek nagy horderejű változások az adócsomagban
kell elégednünk a már most ismertté vált intézkedésekkel" - fejtette ki Hegedüs Sándor az MTI megkeresésére.

A Mazars szakértői úgy látják, "nagyobb lélegzetvételű" adóügyi módosítások a választások előtt már nem várhatók, a benyújtott módosító csomagban nem jelennek meg jelentősebb új kötelezettségek. A legtöbb esetben a gyakorlat során felmerült kisebb problémákra adhatnak gyógyírt a változások, amelyekre szükség is van az egyértelmű jogalkalmazás érdekében.

A Mazars szerint talán a legfontosabb változás, hogy az úgynevezett tételes adatszolgáltatási kötelezettség (más néven belföldi összesítő nyilatkozat) értékhatára mégsem csökken 1 millió forintról 100 ezer forintra. Ez összefügg azzal, hogy a hírek szerint csak 2018. júliusától vezetnék be a számlázó programok valós idejű online adatszolgáltatását.

Megjegyzik, bár 2018. január 1-jétől több termék, szolgáltatás áfakulcsa is csökken, a várható áfabevételek még ezzel együtt is mintegy 300 milliárd forinttal emelkednének a költségvetési
velemenyezd, 2017. május 03. szerda, 18:14
Krónika 5. rész (reklámadó)
nyitott arra, hogy a reklámadó mértékére vonatkozó javaslatokat érdemben megvizsgálja és megvitassa. Megjegyezte: a törvény elfogadásának és kihirdetésének tervezett napjára tekintettel várhatóan módosítani kell az új adómérték alkalmazásának kezdőnapját és a törvény hatályba lépésének napját is.A Fidesz támogatja a reklámadóról szóló javaslatot

Bányai Gábor, a Fidesz vezérszónoka felidézte reklámadóval kapcsolatos európai bizottsági eljárást, és úgy vélte, hogy a bizottság legfontosabb kifogása a kis reklámcégek ellen szólt. Jelezte, hogy a Fidesz-frakció támogatja a javaslatot, és a többi képviselőcsoporttól is a támogatást kért.MSZP: törölje el a kormány a reklámadót!Józsa István, az MSZP vezérszónoka botránytörvénynek nevezte a javaslatot, amely szerinte úgy van "becsomagolva", mintha uniós észrevételek nyomán kellene módosítani, azonban a kiinduló pont az, hogy a Fidesz jogalkotási eszközökkel akarja a piac egyes szereplőit ellehetetleníteni,
velemenyezd, 2017. május 03. szerda, 13:52
Emmi: a kormány célja, hogy az állami gondozott gyermekek lehetőleg családban nőjenek fel
szemlélettel, miszerint az állami gondozottak számára az a megoldás, ha a társadalomtól elszigetelten, egy külön társadalmat hoznak létre" - írták, hozzátéve: az ilyen körülmények sok problémát okoznak.

"Az elmúlt időszakban kiderült, hogy a tömeges intézményekben sajnos a gyermekek sérelmére szexuális visszaélések, bántalmazások és kegyetlenkedések is történtek" - idézték fel.

Megjegyezték, hogy a kormány több változást indított az állami gondozásban élő gyermekek védelmében. Az első és legfontosabb az örökbefogadások egyszerűsítése, amelynek köszönhetően az utóbbi években folyamatosan nő az örökbe fogadott gyermekek száma.

A második, hogy ma már törvény garantálja: az állami gondozásban élő 12 évnél fiatalabbak nem állami intézménybe, hanem nevelőszülőhöz kerülnek. Ennek köszönhetően három év alatt 70-ről 90 százalékra nőtt a nevelőszülőnél lévő gyermekek aránya, ma már csaknem tízezer gyermek él nevelőszülői családokban.

További változás, hogy ma már vonzóbb nevelőszülőnek lenni -
velemenyezd, 2017. április 07. péntek, 16:35
Brexit - Szijjártó: olyan megállapodás kell, amellyel nem romlik a magyar-brit viszony
Nagy-Britanniának új viszonyt kell kialakítania az EU-val, hogy a Brexit sikeres legyen. A cél az, hogy mindenki nyertesnek érezze magát - mondta.

A nagykövet kiemelte: a Brexit nem a brit-EU kapcsolatok végét, hanem egy új, izgalmas fejezet kezdetét jelenti. A diplomata egyúttal üdvözölte a magyar kormány konstruktív hozzáállását a kérdéshez.

Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke azt mondta: a Brexittel olyan feladat előtt áll az EU, amellyel eddig még nem szembesült. Az unión belül a legfontosabb kérdésekben egyetértés teremthető, abban például nincs vita, hogy a brit munkavállalóknak ugyanolyan jogokat kell élvezniük az EU-ban, mint az uniós polgároknak Nagy-Britanniában. A feleknek a lehető legszorosabb kapcsolatra kell törekedniük egymással, de "a labda az együttműködés mikéntjéről elsősorban Nagy-Britannia térfelén pattog" - mondta.

Gulyás Gergely szerint az EU-nak önkritikusnak kell lennie; ha a migrációt másként kezelte volna, akkor az nem lett volna döntő faktor ennél a
velemenyezd, 2017. március 07. kedd, 19:43
Bakondi György: óriási átalakuláson ment át a katasztrófavédelem
főigazgatója kiemelte a kockázatelemzésen alapuló reagálóképességüket, a költséghatékony és szakmaorientált gazdálkodást, az új típusú képzési rendszert, és a hagyományápolásra tett intézkedéseiket.

A megelőzési feladatok fontosságát hangsúlyozva, a két évvel ezelőtti vörösiszap-katasztrófára emlékeztetve elmondta: minden, a megelőzésre fordított egy forint megtérül, hiszen katasztrófa esetén a kárfelszámolásra tíz, a helyreállításra pedig további száz forintot kellene költeni.

Az idei év legfontosabb feladatai között az OKF főigazgatója a belső rendszer információáramlásának hatékonyságnövelését, a hatósági és mentési szinteken egy reális teljesítményértékelési rendszer bevezetését, valamint az alapképzés és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem három katasztrófavédelmi képzési rendszerének és színvonalának fejlesztését, a technikai eszközök és ingatlanok fejlesztését, és újabb katasztrófavédelmi őrsök létrehozását említette.

Az altábornagy azt mondta: szemléletváltásra van szükség a hivatásos
velemenyezd, 2013. január 13. vasárnap, 15:22
Nyugdíjperek 2013-tól
milliárd a munka világához köthető. A munkához kapcsolódó általános közterhek a foglalkoztatás zömét adó hazai kkv-szektor számára magasak. Ennek következménye, hogy a hivatalos béreloszlási adatok szerint itthon mintegy kétszer annyian keresnek a minimálbér körül, mint a szintén tízmillió lakosú Csehországban, miközben ott a foglalkoztatottság 1 millió fővel meghaladja a magyarországi adatot - mondta Balog Ádám. A munkaerő-piaci és költségvetési szempontból is áldatlan állapot rendezésére tett legfontosabb kísérlet a két új adónem, a kata és a kiva bevezetése - fogalmazott a helyettes államtitkár.
A kata csak jegyben jár a Tbj-vel
Kapcsolódó anyagok
• Adószakértők: kaotikus és pontatlan az adórendszer
• Feltárult a kkv-k új számviteli rendje
• Nyugdíjperek jönnek 2013-tól
• Közműadó: máris megváltozott
• Adótörvények 2013: már online olvashatók a magyarázatok
• Adó-tb-számvitel: mi változik 2013-ban?
• Ki
tappancs1, 2012. december 01. szombat, 16:36
Képek, videók
B_L_csoportok2019.jpg
maroka
2019. augusztus 29. csütörtök, 22:17
Tető alatti csoportok.jpg
cipello
2014. május 11. vasárnap, 01:09
A tető alatti csoportok.j
cipello
2014. május 11. vasárnap, 01:04
csoportosan.jpg
agica2004
2013. augusztus 05. hétfő, 11:13
Csoportos bemutató.gif
pacsakute
2013. április 23. kedd, 19:14
Ez csoportos feltünési-má
farkas1945
2012. október 18. csütörtök, 12:56
bogyó-csoportos.jpg
durcimarcika
2011. szeptember 11. vasárnap, 22:56
csoportos ugrás.jpg
agica2004
2010. október 12. kedd, 13:20
csoportos műrepülés
mecsery
2010. június 06. vasárnap, 22:36
csoportos2.jpg
kpista64
2010. március 02. kedd, 18:04
csoportos futás
agica2004
2010. február 08. hétfő, 14:01
2. csoportos képek.jpg
kicsoda57
2009. december 11. péntek, 21:59
a legfontosabb.jpg
sz719eszter
2018. május 23. szerda, 19:05
Legfontosabb dolog az éle
borigit
2018. március 06. kedd, 08:07
Legfontosabb tanítónk
anna4459
2018. január 15. hétfő, 21:54
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.