Belépés
2019. október 16. szerda | 42. hét | 289. nap | 06:51 | Gál
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Herendi porcelánokból nyílt kiállítás Gül Baba türbéjénél
Miközben a magyarság tisztelettel emlékezik hőseire, a török-magyar együttélés nem csupán a mohácsi csatát vagy az egri várvédőket jelenti, hanem számos kulturális emléket is - emlékeztetett a kiállítás megnyitóján Varga Mihály pénzügyminiszter, a II. kerület országgyűlési képviselője.

Mint felidézte, Gül Baba türbéje a török és a magyar kormány példaértékű együttműködésében újulhatott meg a közelmúltban.

A cél az volt, hogy a Gül Baba Kulturális Központ ne csupán az emlékezés helye legyen, hanem váljon vonzó közösségi térré és turisztikai célponttá. A látogatottsági adatokból kiolvashatóan ez a törekvés sikerrel járt - számolt be a miniszter, hozzátéve: a török-magyar kapcsolatok gazdasági, kulturális és oktatási téren egyaránt kiemelkedően jók.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a Herendi Porcelánmanufaktúra "Magyarország egyik büszkesége", melynek termékeit a világ minden pontján ismerik.

A most megnyílt tárlat azért különleges, mert a bemutatott porcelánok kelet és nyugat kultúrájának az összefonódására emlékeztetnek: a kiállított tárgyakon japán, kínai, indiai és török motívumok egyaránt megfigyelhetők - közölte Varga Mihály.

Szalai István, a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány vezérigazgatója elmondta: az alapítvány célja, hogy egy olyan pezsgő kulturális központ jöjjön létre a Rózsadomb lankáin, amely kulturális és ifjúsági programjaival a magyar és a külföldi látogatók számára egyaránt érdekes lehet.

Ehhez a porcelán kiváló alapanyag, hiszen mind a magyar, mind a török kultúrában a tradicionális értékeket testesíti meg - emlékeztetett Szalai István, kiemelve: a tárlat anyagában mind magyar, mind a török vagy más országokból érkező látogatók találhatnak újdonságokat.

Simon Attila vezérigazgató arról számolt, be hogy az általa vezetett Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. mára a világ legelismertebb porcelángyártójává vált.

A manufaktúra kiemelt célja, hogy a Herendi porcelán hordozta értékeket bemutassa a nagyvilágban, ezért tavaly például a világ nyolc országában állították ki kincseiket Tokiótól Madridig - közölte Simon Attila.

A szervezők tájékoztatása szerint a pénteken megnyílt tárlaton megtekinthető lesz többek között az a tulipános kollekció is, amelyet Serdar Gülün isztambuli születésű művész tervezett a Herendi Porcelánmanufaktúra számára.

A kiállítás legújabb darabja a Leopárdos váza, Vida Sándor mesterfestő alkotása; a 370 munkaóra alatt elkészített díszvázát 2018-ban mutatták be.

A Porcelánra festett kultúrák című tárlat szeptember 30-ig ingyenesen látogatható a Gül Baba Kulturális Központban, ezt követően pedig Isztambulban is bemutatják majd.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. május 31. péntek, 12:42
Címkék: Varga Mihály, Baba Kulturális Központ, Herendi Porcelánmanufaktúra, Szalai István, Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány, Simon Attila,
Kommentek
Múzeumok éjszakája - Hetven program tizenöt helyszínen Pécsen
a filozófus-római császár Marcus Aureliusról szóló interaktív előadást, filmvetítést és beszélgetést rendeznek, valamint domborműfestés is várja a résztvevőket. Rendeznek közönségtalálkozót is Ráday Mihállyal, akivel Pécs megmentett és pusztuló értékeiről és városfejlesztési kérdésekről is beszélgetnek.

A Reneszánsz Kőtár látogatói a nemrég zárult, Nagyító alatt a pénz című tárlathoz kapcsolódva kipróbálhatják a pénzverést, a Múzeum Galériában pénteken megnyílt, királyi és főnemesi herendi porcelánokból válogató kiállításhoz kapcsolódva pedig porcelánfestő-bemutatót tartanak, de test- és körömdíszítés is csábítja a látogatókat.

A Természettudományi Múzeumban 17 órától családi programokat rendeznek: lesz minikiállítás, játszóház, a résztevők ősleletek nyomába eredhetnek a múzeum raktárában. Ugyanott este az élővilág nagy kihalásairól és a kozmikus katasztrófákról hallgathatnak meg előadást az érdeklődők, majd a programokat tűzzsonglőrök műsora és Szent Iván-éji tűzugrás zárja.

A Néprajzi
velemenyezd, 2016. június 20. hétfő, 13:42
Herendi porcelánokból nyílt kiállítás Tatán
Tata és Herend egy éve kötött együttműködést, mivel a porcelángyárat felvirágoztató Farkasházy Fischer Mór Tatán alapította meg manufaktúráját - emlékeztetett a megnyitón a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója.

Simon Attila elmondta, hogy a főúri környezet méltó helyszín a herendi porcelánok bemutatására, amelyek egy főúri szoba, egy női szoba és egy ebédlő berendezési tárgyain, valamint a szobák tálalószekrényeiben jelennek meg.

A vezérigazgató hozzátette, hogy a jövőben elképzelhető, hogy Tatán herendi porcelánokat árusító üzlet nyíljon a bolthálózat 13. tagjaként.

Az enteriőrt a Kuny Domokos Múzeum bútorgyűjteményéből rendezték be, a tárgyakat Papp Kinga Enikő restaurálta.

A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. a világ legnagyobb, kézműves jellegét megőrző porcelánkészítő társasága, ahol 800 ember dolgozik, termékeik hatvannál több országba jutnak el.

Az Esterházy-család 1784-ben épült, Kiskastélynak nevezett, copf stílusú nyári lakját uniós forrásból és saját erőből
velemenyezd, 2015. június 29. hétfő, 15:26
Átadták a felújított Angolparkot Tatán
A copf stílusú kerti lak emeletén az angol mintájú kertépítészet európai és magyar példáit, illetve az Angolpark történetét mutatják be tablókon és videókon. A földszinten herendi porcelánokból nyílik kiállítás, mivel a porcelángyárat felvirágoztató Farkasházy Fischer Mór Tatán alapította meg manufaktúráját - ismertette Michl József (Fidesz-KNDP) polgármester a Kiskastély átadásán.

Kövesdi Mónika művészettörténész elmondta, hogy az épület felső szintjén felújították a stukkókat, illetve a megtalált vonalas faldíszítéseket. Az alsó szintet elfoglaló dísztermet egykor egy parkot ábrázoló festmény díszítette, ezt a sokszori átfestés miatt csak részlegesen sikerült restaurálni, eredeti állapotát fotókon idézik fel.

A beruházás során a Kiskastély mellett új szabadtéri színpadot alakítottak ki, 400 állandó és közel 1300 mobil férőhellyel, valamint korszerűsítették a közvilágítást és parkolókat építettek.

Időközben megkezdődött az Angolpark felújításának második üteme, melyben egy 1823-as
velemenyezd, 2015. június 29. hétfő, 12:06
Folytatódik az Angolpark felújítása Tatán
rekonstrukciója, újjáépítenek több fahidat, illetve visszaállítják az 1700-as évek végén mesterségesen kialakított barlang eredeti állapotát. A park növényzetének karbantartása során kivágják beteg fákat és az utólag megtelepült, idegen fajokat.

Az Angolpark rehabilitációjának korábbi ütemében 1800 férőhelyes nézőtérrel rendelkező szabadtéri színpadot hoztak létre, valamint felújították az Esterházy család által 1784-ben építetett copf stílusú kerti lakot.

Az épület földszintjén herendi porcelánokból álló gyűjteményt szeretnék létrehozni, mivel a porcelánt előállító Farkasházy Fischer Mór Tatán alapította meg manufaktúráját. Az emeleten magyar és európai angolparkokat bemutató kiállítást rendeznek be.

Az Angolpark Tata tóvárosi városrészében található, a 25 hektáros, mesterséges Cseke-tó mellett. Magyarország első, angol mintára készült, nagy kiterjedésű parkját 1783-ban alakította ki az Esterházy család birtokán Böhm Ferenc uradalmi mérnök.

Építésének idején a nagy vízhozamú források
velemenyezd, 2015. április 23. csütörtök, 12:42
A Da Vinci kód megfejtése 45.
között. Emellett, amint arra elsőként Tracy Twyman mutatott rá a Dagobert's Revenge magazinban, ,,a templom falán van egy árulkodó jel, egy sárga sáv a lábazatban, amit akkoriban annak a jelzésére használtak, hogy a templomban királyi származású személyt temettek el".
Sauniére a felújítás befejezése után sem hagyott fel a költekezéssel. A Magdolna-toronyban berendezett egy fényűző könyvtárat. Építtetett egy üvegházat és egy botanikuskertet, illetve gazdag gyűjteményt hozott létre porcelánokból, szövetekből és antik műtárgyakból. Egyházközségének fényes estélyeket rendezett, és számos befolyásos személy felkereste. A legnevezetesebb vendége Johann von Habsburg érsek, Ferenc József osztrák császár rokona volt.
Sauniére felújítása kapcsán a véletlen egybeesésnél nagyobb gyakorisággal bukkan fel a 22-es szám. A szám valójában Sauniére egyik titkos kódja volt. Huszonkét lépcsőfok vezet fel a Magdaléna-torony tetejére, amit lőrés vesz körül. Az ,,Üvegtorony" alatt 22 további lépcső
orsi1, 2015. január 05. hétfő, 18:10
Tatán felújítják az Angolparkot
Michl József (Fidesz-KDNP) hozzátette: a színpaddal szemben lévő Kiskastély teljes felújítása a következő hónapokban készül el, az emeleten magyar és európai angolparkokat bemutató kiállítást rendeznek be.

A nyári lakként használt műemléképület földszintjén az ország legjelentősebb, herendi porcelánokból álló gyűjteményét szeretnék létrehozni, mivel a porcelánt előállító Farkasházy Fischer Mór Tatán alapította meg manufaktúráját.

A beruházás költsége majdnem 645 millió forint, ebből a város 430 millió forintot uniós támogatásként kapott meg. A fejlesztéssel a park sétányait is rendbe hozzák és közvilágítással látják el.

Az Angolpark Tata tóvárosi városrészében található, a 25 hektáros, mesterséges Cseke-tó mellett. Magyarország első angol mintára készült, nagy kiterjedésű parkját 1783-ban alakította ki az Esterházy-család birtokán Böhm Ferenc uradalmi mérnök.

Építésének idején a nagy vízhozamú források különleges klímát, állandóan nedves talajt biztosítottak a területen. A növényeket
velemenyezd, 2014. május 27. kedd, 12:53
Herendi porcelánokból nyílt kiállítás Bécsben
A hétfőn megnyílt és május 17-ig tartó kiállítás a herendi porcelánmúzeum gyűjteményének olyan darabjait vonultatja fel, amelyek a Magyarország és Ausztria közötti kulturális és történelmi kapcsolatokat mutatják be.

A kiállított darabok a magyar és egyben az európai porcelángyártás 19. századi kiemelkedő munkái: Erzsébet királyné Gödöllő-díszítéssel - a Herendi Porcelánmanufaktúra egyik legszebb és legismertebb mintájával - ellátott teáskészlete, valamint kínai stílusú motívumokkal díszített csészék és Rothschild-mintás porcelánok.

A Herendi Porcelánmanufaktúra igyekszik összefogni a világ porcelánmanufaktúráit, ezért rendszeresen bemutatja külföldi műhelyek iparművészeti fejlődését - mutatnak rá a nagy múltú magyar porcelánüzem honlapján.

A bécsi kiállítássorozat első vendége az Augarten Porcelánmanufaktúra volt 2013 februárjában, idén pedig a herendi porcelán mutatkozik be az egyik legrégebbi európai porcelánközpontban, Augartenben.
velemenyezd, 2014. március 25. kedd, 15:44
Képek, videók
0 a Zsolnai porcelánok.pn
lovaszmarika
2019. szeptember 20. péntek, 18:41
Porcelánok és rózsák.jpg
margoboszi
2014. augusztus 21. csütörtök, 09:36
Herendi porcelánok - Sze
margoboszi
2014. május 01. csütörtök, 22:49
4 szép porcelánok stlfl
lovaszmarika
2013. február 27. szerda, 14:57
Csodás Porcelánok..png
mailona
2013. február 23. szombat, 08:51
Herendi porcelánok...jpg
mailona
2012. november 01. csütörtök, 23:51
Francia porcelánok...jpg
mailona
2012. november 01. csütörtök, 23:51
4 svéd porcelánok 03_010
lovaszmarika
2012. október 20. szombat, 15:45
4 Armani porcelánok, Kősz
lovaszmarika
2012. október 16. kedd, 17:50
szép porcelánok
lovaszmarika
2011. április 19. kedd, 17:58
Varga Mihály 01.jpg
chillik
2018. június 04. hétfő, 05:46
Varga Mihály 02.jpg
chillik
2018. június 04. hétfő, 05:45
Varga Mihály 03.jpg
chillik
2018. június 04. hétfő, 05:45
Varga Mihály 04.jpg
chillik
2018. június 04. hétfő, 05:45
Varga Mihály 05.jpg
chillik
2018. június 04. hétfő, 05:44
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.