Belépés
2019. november 22. péntek | 47. hét | 326. nap | 02:06 | Cecília
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A gyógyító savanyúkáposzta



Nagyszüleink méregtelenítő itala: savanyú káposztalé .
A savanyú káposzta levét ősidők óta használják terápiás célokra, nagyszüleink is kiválóan ismerték gyógyhatásait. Az ital kiváló méregtelenítő, számos vitamint tartalmaz, és hozzájárul az immunrendszer megerősítéséhez.

Lássuk, miért érdemes rendszeresen fogyasztani:

- nagyon gazdag fitonutriensekben, amelyek felveszik a harcot a sejtkárosodást okozó szabadgyökökkel

- serkenti a szervezet azon képességét, hogy eltávolítsa a méreganyagokat, így megelőzhető számos betegség. A káposztalé segít a gyomorfekély és a rák kezelésében.

- tejsavat tartalmaz, ami nagyon hatékonyan méregteleníti a vastagbelet, emésztési problémákra is kiváló

- erős gyulladáscsökkentő, csökkenti az ízületi betegségek és a gyulladásos degeneratív betegségek kialakulásának kockázatát

- csodát tehet a bronchitisben és asztmában szenvedőkkel, mivel serkenti a légzőrendszer öngyógyító képességét

- a káposztalé olyan összetevőket tartalmaz, amelyek elpusztítják a helikobakter betegséget kiváltó baktériumokat, valamint megelőzi a refluxbetegség kialakulását

- glutaminsavat tartalmaz, ami alapvető szerepet játszik a stresszre adott szervezeti válaszreakciókban. Kulcsszerepet játszik számos metabolikus és immunológiai folyamatban, ezenkívül a legfontosabb energiaforrás a gyorsan osztódó sejtek számára.

- serkenti az immunrendszert és segít a T-limfociták, azaz az immunsejtek termelésében

- csökkenti a koleszterinszintet és méregtelenítő hatással bír a májra. Egy japán kutatás kimutatta, hogy azok esetében, akik rendszeresen fogyasztottak káposztalevet, jelentősen csökkent a rossz koleszterin.

- szulforafánt tartalmaz, ami a rákellenes küzdelem egyik legfontosabb alkotóeleme, ugyanakkor vasban is nagyon gazdag

- a fogyókúrában is segít, hisz lassítja a szénhidrátok zsírrá való alakítását

- segít a tápanyagok könnyebb felszívásában

- a vörös káposzta leve nagy mennyiségben tartalmaz esszenciális zsírsavakat(Omega3), ami csökkenti a koleszterint és a triglicerid szintet. Ez megelőzi a szív- és érrendszeri megbetegedéseket és az agyvérzést.

- nagy mennyiségben tartalmaz magnéziumot, káliumot, kalciumot, nátriumot és egyéb tápanyagokat

- A-, E-, C-, K- és D-vitamint tartalmaz, valamint szinte az összes B-komplex vitamin és a folsav is megtalálható benne

- nők esetében a heti öt savanyú káposzta fogyasztás 70 százalékkal csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát.
Forrás : Link
pacsakute, 2015. szeptember 25. péntek, 21:10
Címkék: savanyú káposzta, ital kiváló, immunrendszer megerősítéséhez, sejtkárosodást okozó, szervezet azon, káposztalé segít,
Kommentek
A savanyú káőoszta gyógyhatásairól
található benne, valamint fontos nyomelemek is, amelyek közül legfontosabb a kén. Víztartalma is magas (92,5 g/100 g), 100 gramm káposzta mindössze 3,4 gramm szénhidrátot, 1,1 gramm fehérjét, 0,2 gramm zsírt, ként tartalmazó aminósavakat, mustárolajat és 2,47 gramm élelmi rostot is tartalmaz. A savanyú káposzta energiatartalma alacsony: 100 grammja csupán 20 kilokalóriát (kcal) tartalmaz, magas rosttartalma miatt viszont rendkívül laktató, segíti az emésztést és pucolja a beleket.

A savanyúkáposzta fogyasztásának jótékony hatásai

Erjedése során, a savanyúkáposztában probiotikus tejsavbaktériumok keletkeznek, melyek aktívan hozzájárulnak az erjedési folyamatokhoz, ezzel nagymértékben megnövelve a káposztában található C és B Vitamin tartalmat.

A savanyúkáposztában lelhető tejsav azon kívül, hogy megakadályozza az élelmiszerek rothadását, segíti helyreállítani a bélrendszer felborult egyensúlyát, értékes rostjai seprűként takarítják le a bélfalra rátapadt bélsárt, vízhajtó
pacsakute, 2019. augusztus 31. szombat, 01:23
Bámulom a hósipkás hegyeket - Kilencvenkilencedik nap
Éjfél volt, mie a szállóba értünk a találkozóról. Jó este volt, barátságos emberekkel. Tegnap korán megérkeztünk, s nyakunkba a várost. Már amit sánikálva meg lehet belőle nézni. De az Inn partján leltünk egy kis éttermet, s bevackoltuk magunkat.
Aztán reggeli után a belvárosig gyalogoltunk, itt bámészkodtunk néhány órát, egy sör is belefért.
Isteni volt sütkérezni a napon, a gyönyörű palotákban gyönyörködni.
Találtunk egy újabb éttermet. Most irány ebédelni.

Jó kis hely volt az oroszlán étterem, igazi osztrák sültet ettem gőzgombóccal és barnamártással. No meg a párolt savanyúkáposzta sem maradt el. Zsóka persze schnitzelt. Aztán egy kis pihi a szállóban, s ismét séta.
Most már hűvösödik. Reggeli után irány haza. Hétfőn kert, kedden Pest.
sandrapolke, 2019. március 30. szombat, 08:53
Kiskunfélegyházi savanyúkáposztán sült libacomb
Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta, 2 nagyobb alma, 70 dkg héjában főtt burgonya, fél dl étolaj, só, 1 teáskanál őrölt feketebors, 4 libacomb.
Egy tepsit kiolajozunk, a beáztatott savanyú káposztát a vízből kinyomva elterítjük rajta. A libacombokat besózzuk, kicsit állni hagyjuk, majd őrölt borssal is bedörzsöljük, és a káposzta tetejére tesszük.
A héjában főtt krumplit megtisztítjuk, hasábokra vágjuk, és a combok melletti résekbe helyezzük.
Az almákat megmossuk, magházát eltávolítjuk, és a fél almákat három cikkre vágva, héjastól szintén belenyomkodjuk a húsok közé.
Gondosan lefóliázzuk, és előmelegített sütőben egy órán át pároljuk. Amikor megpuhult a hús, levesszük a fóliát, és a combokat szép pirosra sütjük.
bkisseva, 2018. augusztus 08. szerda, 14:06
Én így csinálom a sztrapacskát -Jánosné Tőzsér
Korábbi hozzászólások megtekintése
Jánosné Tőzsér
Én így csinálom a sztrapacskát: Hozzávalók

60 dkg krumpli
20 dkg liszt

kevés víz, ha szükséges

A meghámozott krumplit kislyukú reszelőn lereszelem, összekeverem a liszttel.
A krumpli nedvességétől függően esetleg kevés vizet adok hozzá, hogy galuskasűrűségű masszát kapjak. Forrásban lévő sós vízbe szaggatom galuskaszaggatóval, (mazochisták deszkáról késsel is szaggathatják), amikor feljön a víz tetejére, akkor készen van. Leszűrése után pici zsírral vagy olajjal átforgatom.

Ízlés szerinti feltéttel tálalható, tetszés szerint túró, tejföl, húsos szalonna, savanyú káposzta, pirított hagyma, stb..

Legismertebb a juhtúrós sztarpacska vagy a savanyúkáposztával készült változat.
tinka1951, 2018. április 30. hétfő, 08:15
Virslis nokedli savanyúkáposztával
1 tojásból nokedlit főzök
1 pár virslit karikára szelve pici zsíron átforgatok törtpaprikával, sóval, borssal
1-2 marék hordós káposztát megdinsztelek.

Jénait (zománcos tepsit) meglocsolod a virsli-szafttal, rá egy kis tejfölt.
Arra rakod először a nokedlit, majd a virsli karikákat, legfölül a párolt káposztát. A tetejét megkened tejföllel, a sütőben összesütöd (vagy a mikróban). Olcsó, finom, laktató.
bkisseva, 2018. április 26. csütörtök, 09:32
Vinigreta (saláta)
Főtt cékla
Főtt murok (sárgarépa)
Főtt burgonya
Főtt paszuly (szemesbab)
Savanyúkáposzta
Kovászos, vagy ecetes uborka
Nyers hagyma
Olajbogyó
Tojás (főtt)
Bors

Olaj

(Marosvásárhely, 1960-as évek)

Személyes megjegyzést engednék meg magamnak:
Ez egy rendkívül finom saláta-féleség, orosz-ukrán-moldovai eredetű recept.
Egy hajdani orosz jóbarát jegyezte le és el is készítette. Én soha nem ettem ehhez hasonló finom salátát.
Elkészítése kissé macerás, munkaigényes, de higgyék el, hogy megéri!!!
A zöldségek relatív mennyisége ízlés szerint változhat, de kb egyenlő mennyiségben ideális, talán a hagyma aránya lehet kisebb.
Egyesek zöldborsót is teszenek bele, de szerintem az már túlzás lenne!
Majonéz nélküli csúcs kaja!!!
bkisseva, 2018. április 13. péntek, 14:21
Étel - mesék : Petőfi kedvence : a székelykáposzta
Az étel keletkezésbe több korabeli elbeszélés enged bepillantást .
Az egyik közkedvelt történet szerint Székely József főlevéltáros
- Petőfivel az oldalán - kései órán érkezett meg , a törzshelyének
számító Komló - kertbe , ahol már nem nagyon tudtak mit enni adni
a megéhezett hivatalnoknak . Mikor a kocsmáros elsorolta , hogy miből
maradt , Székely a savanyúkáposzta - főzeléket és a pörköltet össze -
öntötte , és ezt kérte kései ebédre .
Más feltételezések szerint az egész székelygulyás - história nem is a
Komló - kertben , hanem néhány házzal arrébb , egy másik étteremben
született . Igaz az elkövető személye ebben a történetben is Székely József ,
Petőfi barátja , de a színhely ezúttal a belvárosi Arany Sas fogadó .
Míg az első történetben a véletlen és véges konyhai készletek játszottak
közre az étel születésénél , addig az Arany Sasban zajló cselekmények
hátterében Székely korszakalkotó ötlete állt ,
bedmarika47, 2017. november 22. szerda, 19:22
Tepsis káposzta
Hozzávalók: 1kg savanyúkáposzta,1-2 csészényi rizs,füstölt oldalas,vagy füstölt jó husos,porcos borda, egy nagy pohár tejföl,pici olaj,pici víz.

A füstölt oldalast/húst,porcos bordát/ előző este beáztatom,

Tepsi, egy pici olaj bele, aztán a nyers savanyúkáposzta felével kibélelem, rá az oldalas,porcos borda,vagy füstölt akármi, szép sorban,szorosan egymás mellé, majd a a megmosott rizzsel megszórom a húst, és azután betakarom a maradék savanyú káposztával teljesen, és egy kicsi vizet öntök még alá.Végül a nagypohár tejfölt az káposzta tetejére locsolgatom, és aztán fóliát a tepsire, be a meleg sütőbe,és kb másfél órát sütni.Illatát érezve,meglehet nézni villával, hogy a hús, és a rízs megpuhult-e, ha igen, akkor a fóliát le, még egy kicsit pirítani,
bkisseva, 2017. február 07. kedd, 12:42
Képek, videók
Savanyúkáposztás-egybe n-s
lilagondolatok
2014. december 12. péntek, 11:09
Savanyú káposzta .jpg
pacsakute
2019. augusztus 31. szombat, 01:20
harcsas_savanyu_kaposz ta.
taszat
2017. december 27. szerda, 23:21
Savanyú káposzta.jpg
pacsakute
2017. január 28. szombat, 21:49
savanyú káposzta
sanci81
2015. október 31. szombat, 16:21
Savanyú káposztalé.jpg
pacsakute
2015. április 26. vasárnap, 17:16
Savanyú káposzta.jpg
lilagondolatok
2014. november 12. szerda, 00:23
savanyú káposzta.jpg
sarkadykati
2013. február 08. péntek, 03:08
kiváló emberek1013.jpg
maroka
2018. október 13. szombat, 20:38
kiválóság.jpg
menusgabor
2018. január 29. hétfő, 21:06
kiváló játékos1023_2.jpg
maroka
2017. október 23. hétfő, 22:02
kiváló játékos1023.jpg
maroka
2017. október 23. hétfő, 22:02
De kaspónak is kiváló
sanci81
2017. április 17. hétfő, 13:21
175A kiválók temetője - R
irmus
2015. november 08. vasárnap, 07:35
174A kiválók temetője - R
irmus
2015. november 08. vasárnap, 07:34
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.