Belépés
2019. július 23. kedd | 30. hét | 204. nap | 11:52 | Lenke
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A gyógyító savanyúkáposzta



Nagyszüleink méregtelenítő itala: savanyú káposztalé .
A savanyú káposzta levét ősidők óta használják terápiás célokra, nagyszüleink is kiválóan ismerték gyógyhatásait. Az ital kiváló méregtelenítő, számos vitamint tartalmaz, és hozzájárul az immunrendszer megerősítéséhez.

Lássuk, miért érdemes rendszeresen fogyasztani:

- nagyon gazdag fitonutriensekben, amelyek felveszik a harcot a sejtkárosodást okozó szabadgyökökkel

- serkenti a szervezet azon képességét, hogy eltávolítsa a méreganyagokat, így megelőzhető számos betegség. A káposztalé segít a gyomorfekély és a rák kezelésében.

- tejsavat tartalmaz, ami nagyon hatékonyan méregteleníti a vastagbelet, emésztési problémákra is kiváló

- erős gyulladáscsökkentő, csökkenti az ízületi betegségek és a gyulladásos degeneratív betegségek kialakulásának kockázatát

- csodát tehet a bronchitisben és asztmában szenvedőkkel, mivel serkenti a légzőrendszer öngyógyító képességét

- a káposztalé olyan összetevőket tartalmaz, amelyek elpusztítják a helikobakter betegséget kiváltó baktériumokat, valamint megelőzi a refluxbetegség kialakulását

- glutaminsavat tartalmaz, ami alapvető szerepet játszik a stresszre adott szervezeti válaszreakciókban. Kulcsszerepet játszik számos metabolikus és immunológiai folyamatban, ezenkívül a legfontosabb energiaforrás a gyorsan osztódó sejtek számára.

- serkenti az immunrendszert és segít a T-limfociták, azaz az immunsejtek termelésében

- csökkenti a koleszterinszintet és méregtelenítő hatással bír a májra. Egy japán kutatás kimutatta, hogy azok esetében, akik rendszeresen fogyasztottak káposztalevet, jelentősen csökkent a rossz koleszterin.

- szulforafánt tartalmaz, ami a rákellenes küzdelem egyik legfontosabb alkotóeleme, ugyanakkor vasban is nagyon gazdag

- a fogyókúrában is segít, hisz lassítja a szénhidrátok zsírrá való alakítását

- segít a tápanyagok könnyebb felszívásában

- a vörös káposzta leve nagy mennyiségben tartalmaz esszenciális zsírsavakat(Omega3), ami csökkenti a koleszterint és a triglicerid szintet. Ez megelőzi a szív- és érrendszeri megbetegedéseket és az agyvérzést.

- nagy mennyiségben tartalmaz magnéziumot, káliumot, kalciumot, nátriumot és egyéb tápanyagokat

- A-, E-, C-, K- és D-vitamint tartalmaz, valamint szinte az összes B-komplex vitamin és a folsav is megtalálható benne

- nők esetében a heti öt savanyú káposzta fogyasztás 70 százalékkal csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát.
Forrás : Link
pacsakute, 2015. szeptember 25. péntek, 21:10
Címkék: savanyú káposzta, ital kiváló, immunrendszer megerősítéséhez, sejtkárosodást okozó, szervezet azon, káposztalé segít,
Kommentek
Én így csinálom a sztrapacskát -Jánosné Tőzsér
Korábbi hozzászólások megtekintése
Jánosné Tőzsér
Én így csinálom a sztrapacskát: Hozzávalók

60 dkg krumpli
20 dkg liszt

kevés víz, ha szükséges

A meghámozott krumplit kislyukú reszelőn lereszelem, összekeverem a liszttel.
A krumpli nedvességétől függően esetleg kevés vizet adok hozzá, hogy galuskasűrűségű masszát kapjak. Forrásban lévő sós vízbe szaggatom galuskaszaggatóval, (mazochisták deszkáról késsel is szaggathatják), amikor feljön a víz tetejére, akkor készen van. Leszűrése után pici zsírral vagy olajjal átforgatom.

Ízlés szerinti feltéttel tálalható, tetszés szerint túró, tejföl, húsos szalonna, savanyú káposzta, pirított hagyma, stb..

Legismertebb a juhtúrós sztarpacska vagy a savanyúkáposztával készült változat.
tinka1951, 2018. április 30. hétfő, 08:15
Virslis nokedli savanyúkáposztával
1 tojásból nokedlit főzök
1 pár virslit karikára szelve pici zsíron átforgatok törtpaprikával, sóval, borssal
1-2 marék hordós káposztát megdinsztelek.

Jénait (zománcos tepsit) meglocsolod a virsli-szafttal, rá egy kis tejfölt.
Arra rakod először a nokedlit, majd a virsli karikákat, legfölül a párolt káposztát. A tetejét megkened tejföllel, a sütőben összesütöd (vagy a mikróban). Olcsó, finom, laktató.
bkisseva, 2018. április 26. csütörtök, 09:32
Vinigreta (saláta)
Főtt cékla
Főtt murok (sárgarépa)
Főtt burgonya
Főtt paszuly (szemesbab)
Savanyúkáposzta
Kovászos, vagy ecetes uborka
Nyers hagyma
Olajbogyó
Tojás (főtt)
Bors

Olaj

(Marosvásárhely, 1960-as évek)

Személyes megjegyzést engednék meg magamnak:
Ez egy rendkívül finom saláta-féleség, orosz-ukrán-moldovai eredetű recept.
Egy hajdani orosz jóbarát jegyezte le és el is készítette. Én soha nem ettem ehhez hasonló finom salátát.
Elkészítése kissé macerás, munkaigényes, de higgyék el, hogy megéri!!!
A zöldségek relatív mennyisége ízlés szerint változhat, de kb egyenlő mennyiségben ideális, talán a hagyma aránya lehet kisebb.
Egyesek zöldborsót is teszenek bele, de szerintem az már túlzás lenne!
Majonéz nélküli csúcs kaja!!!
bkisseva, 2018. április 13. péntek, 14:21
Étel - mesék : Petőfi kedvence : a székelykáposzta
Az étel keletkezésbe több korabeli elbeszélés enged bepillantást .
Az egyik közkedvelt történet szerint Székely József főlevéltáros
- Petőfivel az oldalán - kései órán érkezett meg , a törzshelyének
számító Komló - kertbe , ahol már nem nagyon tudtak mit enni adni
a megéhezett hivatalnoknak . Mikor a kocsmáros elsorolta , hogy miből
maradt , Székely a savanyúkáposzta - főzeléket és a pörköltet össze -
öntötte , és ezt kérte kései ebédre .
Más feltételezések szerint az egész székelygulyás - história nem is a
Komló - kertben , hanem néhány házzal arrébb , egy másik étteremben
született . Igaz az elkövető személye ebben a történetben is Székely József ,
Petőfi barátja , de a színhely ezúttal a belvárosi Arany Sas fogadó .
Míg az első történetben a véletlen és véges konyhai készletek játszottak
közre az étel születésénél , addig az Arany Sasban zajló cselekmények
hátterében Székely korszakalkotó ötlete állt ,
bedmarika47, 2017. november 22. szerda, 19:22
Tepsis káposzta
Hozzávalók: 1kg savanyúkáposzta,1-2 csészényi rizs,füstölt oldalas,vagy füstölt jó husos,porcos borda, egy nagy pohár tejföl,pici olaj,pici víz.

A füstölt oldalast/húst,porcos bordát/ előző este beáztatom,

Tepsi, egy pici olaj bele, aztán a nyers savanyúkáposzta felével kibélelem, rá az oldalas,porcos borda,vagy füstölt akármi, szép sorban,szorosan egymás mellé, majd a a megmosott rizzsel megszórom a húst, és azután betakarom a maradék savanyú káposztával teljesen, és egy kicsi vizet öntök még alá.Végül a nagypohár tejfölt az káposzta tetejére locsolgatom, és aztán fóliát a tepsire, be a meleg sütőbe,és kb másfél órát sütni.Illatát érezve,meglehet nézni villával, hogy a hús, és a rízs megpuhult-e, ha igen, akkor a fóliát le, még egy kicsit pirítani,
bkisseva, 2017. február 07. kedd, 12:42
Rakott (savanyú) káposzta
Hozzávalók:
savanyúkáposzta
darálthús
rizs
tejföl

A darálthúst elkészítem úgy mint a pörköltet, a savanyúkáposztát kimosom, a rizst megfőzöm.
A tepsi aljára teszek egy réteg káposztát a tetejére rizst majd a szaftjától megszabadított húst. Erre ismét kerül egy kis rizs, majd ismét káposzta. A szaftot összekeverem a tejföllel és meglocsolom a tepsibe rakott finomságokat. Beteszem a sütőbe és addig sütöm míg a teteje szép piros nem lesz.
bkisseva, 2017. január 30. hétfő, 11:04
Karácsony a nagyvilágban.
vacsorát.

Előételként Boudin blanche-t, tejes, világos színű kolbászt sütnek, melyet sült, cukros almával tálalnak. Provance-ban a karácsonyi vacsorán nem tálalnak húsételt. Ízletes halételeket fogyasztanak különleges mártásokkal, melyhez forralt bort isznak. Specialitásuk közé tartozik az articsókás omlett és a 13 különböző finomságból álló desszert, házanként más-más recept szerint. Ez jelképezi Krisztus és a tizenkét apostol utolsó vacsoráját. Nivernaise-ben disznótoros, Elzászban libamáj és savanyúkáposzta, Roussillonban libamáj, osztriga, pulyka, nyúl az ünnepi vacsora. Bretagne-i specialitás, hogy a liba nyakának bőrét megtöltik, megsütik és burgonyapürével tálalják. Írország:
Írországban a karácsonyi ünnep két hétig tart. December 13-án kezdődik, első része a "Little Christmas" vagy kis karácsony, amely egészen karácsony napjának reggeléig tart. Karácsony napján az írek gyertyát állítanak az ablakpárkányokra, és katolikus szokások szerint misére mennek. Érdekes szokás, hogy indulás
ametiszt54, 2016. december 20. kedd, 10:31
Fogyassz ősszel zöldségleveket!
petrezselymet. Kalóriaszegény, ezért lékúrához is kitűnő, de használhatod salátaöntetként is, hiszen úgy is nagyon finom. Melegítve, levesként fogyasztva pedig igazán laktató ebéd lehet!
Tudtad-e: A népszerű B-aktív zöldséglé, a híres osztrák természetgyógyász Rudolf Breuss receptje szerint készült tejsavas erjesztésű 100%-os zöldséglé céklából, sárgarépából, zellerből, burgonyából és retekből. Alacsony kalóriaértékű, ezért cukorbetegek étrendjébe is jól beilleszthető.

Sárgarépalé és savanyúkáposztalé segíti a szervezet normál működését


Természetesen otthon is készíthetsz zöldségleveket, de rohanó életmódunk mellett egyszerűbb, ha előre megvásárolható, minőségi leveket választasz! A bio savanyú káposzta lé például kiváló választás lehet, hiszen biológiai termesztésű, kalóriaszegény fehér káposztából készül tejsavas erjesztéssel. Táplálkozásunk fontos alkotóelemei a fiziológiailag értékes tejsavak. Alacsony kalóriatartalma révén pedig fogyasztása szénhidrátszegény
eva6, 2016. november 07. hétfő, 08:42
Képek, videók
Savanyúkáposztás-egybe n-s
lilagondolatok
2014. december 12. péntek, 11:09
harcsas_savanyu_kaposz ta.
taszat
2017. december 27. szerda, 23:21
Savanyú káposzta.jpg
pacsakute
2017. január 28. szombat, 21:49
savanyú káposzta
sanci81
2015. október 31. szombat, 16:21
Savanyú káposztalé.jpg
pacsakute
2015. április 26. vasárnap, 17:16
Savanyú káposzta.jpg
lilagondolatok
2014. november 12. szerda, 00:23
savanyú káposzta.jpg
sarkadykati
2013. február 08. péntek, 03:08
savanyú káposzta.jpg
snbela44
2013. február 06. szerda, 02:34
kiváló emberek1013.jpg
maroka
2018. október 13. szombat, 20:38
kiválóság.jpg
menusgabor
2018. január 29. hétfő, 21:06
kiváló játékos1023_2.jpg
maroka
2017. október 23. hétfő, 22:02
kiváló játékos1023.jpg
maroka
2017. október 23. hétfő, 22:02
De kaspónak is kiváló
sanci81
2017. április 17. hétfő, 13:21
175A kiválók temetője - R
irmus
2015. november 08. vasárnap, 07:35
174A kiválók temetője - R
irmus
2015. november 08. vasárnap, 07:34
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.