Belépés
2019. szeptember 19. csütörtök | 38. hét | 262. nap | 04:30 | Vilhelmina
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Magyarország is érezheti a vízválságot az államfői hivatal fenntarthatósági vezetője szerint
Kőrösi Csaba szerint Magyarország helyzete kedvező, hiszen itt egy emberre az évi 5 ezer köbméteres világátlagnál több, 6 ezer köbméter víz jut, 50 éve ugyanakkor a mostani magyarországi érték háromszorosa állt rendelkezésre globálisan.

Az igazgató a Föld vízkészleteinek csökkenését a többi között azzal magyarázta, hogy a szennyvizek négyötöde tisztítás nélkül jut a természetbe. Magyarország ezen a téren is jobban teljesít, hiszen 10 százaléknál is alacsonyabb a kezeletlen szennyvíz aránya, de a szennyezést lehetőség szerint teljesen meg kell szüntetni - mondta.

Az igazgató szerint az októberben összeülő Budapesti Víz Világtalálkozó sem kerülheti meg a vízválság globális kérdéseit, hiszen azokkal a világ számos országa már most kénytelen szembesülni.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. szeptember 11. szerda, 20:32
Címkék: Kőrösi Csaba, Budapesti Víz Világtalálkozó, államfői hivatal, mostani magyarországi, többi között, szennyvizek négyötöde,
Kommentek
Önkormányzat 2019 - Az LMP klímaügyi és fenntarthatósági minisztérium felállítását javasolja
A politikus úgy fogalmazott, az Orbán-kormány egyik nagy bűne, hogy luxusnak, fölöslegesnek állítja be a környezet- és természetvédelmet, sőt következetesen rombolja annak intézményrendszerét. A kabinet a környezet- és természetvédő szakemberek döntő többségét szélnek eresztette, helyükre "bólogató embereket" ültetett - tette hozzá.

Schmuck Erzsébet szerint nyugodtan kijelenthető, hogy Magyarországnak klímaszkeptikus kormánya van, mert nem veszi komolyan az éghajlatváltozást. A kabinet nem érti, ha most nem lép, akkor az később anyagilag és az emberek egészsége szempontjából is sokkal több kerül majd - fejtette ki.

Az LMP képviselője a világ előtt álló egyik legsúlyosabb kihívásnak nevezte a mélyülő ökológiai válságot, aminek szerinte több jól látható jele is van.

Kiemelte, a folyamat visszafordítása érdekében minden országnak, így Magyarországnak is a korábban vállaltaknál nagyobb erőfeszítést kell tennie.

Példaként említette, hogy Magyarországnak 2030-ra 30 százalék helyett
velemenyezd, 2019. szeptember 12. csütörtök, 12:51
Elektromos járművek és szolgáltatások fejlesztésébe fektet a Skoda
elektromos autóplatformját alkalmazzák.Az elektromos modellek és alkatrészek gyártását a Skoda elsősorban a Cseh Köztársaságban működő üzemeibe helyezi. Az idén szeptember közepétől Kvasinyban gyártják a Superb iV-t, 2020-ban pedig Mladá Boleslavban megkezdődik a MEB platformon alapuló teljesen elektromos autók gyártása. Ugyanitt még az idén megkezdődik az elektromos alkatrészek gyártása a Volkswagen-csoport más márkáinak plug-in hibrid modelljei számára.

Az e-mobilitás a Skoda fenntarthatósági stratégiájának egyik pillére - emelik ki a közleményben. Ennek keretében a járműgyártó konkrét környezeti célokat határozott meg járműveire és gyártására, például 2025-re 30 százalékkal csökkenti a Skoda modellek szén-dioxid-kibocsátását 2015-hez képest. Egyidejűleg a csehországi Skoda gyárakban a termelést teljesen szén-dioxid-semlegessé teszik.

A Skoda a környezetbarát mobilitást a belső töltési infrastruktúra fejlesztésével is támogatja. Három cseh gyáregységében (Mladá Boleslav, Kvasiny,
velemenyezd, 2019. szeptember 11. szerda, 16:15
A budai Várban tartottak találkozót V4-es polgármesterek
A közlemény szerint Budapest, Prága, Pozsony és Varsó I. kerületeinek polgármesterei kerekasztal-beszélgetésen vitatták meg a településeiket érintő fenntarthatósági kérdéseket, illetve a közép-európai együttműködésben és közös cselekvésben rejlő lehetőségeket.

Hozzátették, Közép-Európa az elkövetkező évtizedekben a kontinens egyik megkerülhetetlen gazdasági és politikai központjává válik, így fontos, hogy a városok megfelelően felkészüljenek a jövő kihívásaira.

A találkozó végén a V4-es polgármesterek nyilatkozatot írtak alá, amely szerint a jövőben is megosztják egymással tapasztalataikatemellett közösen ápolják a múltban gyökerező kulturális értékeiket, hagyományaikat.

A találkozón Miroslav Vrábel Pozsony I. kerületének alpolgármestere, Pavel Cizinsky Prága I. kerületének polgármestere, Pawel Martofel Varsó I. kerületének alpolgármestere és Nagy Gábor Tamás Budapest I. kerületének polgármestere vitatta meg a városrészeket érintő aktuális kérdéseket - áll a közleményben.
velemenyezd, 2019. szeptember 07. szombat, 20:52
Demográfiai konferencia - Kerekasztal: a család a fenntartható fejlődés egyik záloga
Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke szerint nem beszélünk eleget a társadalom, a közösségek és a család, mint az értékátadás egyik terepének fenntarthatóságáról. Sok szó esik a környezeti, gazdasági fenntarthatóságról, azonban arról, hogy a család, mint intézmény hogyan tartható fenn, keveset - jegyezte meg, hozzátéve, hogy a népességcsökkenés önmagában is okozhat fenntarthatósági problémákat.

Ebben a témában - mondta a KSH elnöke - a szisztematikus kutatás is hiányzik, hogy az emberek miért vagy miért nem vállalnak gyereket, és ebben az egyéné vagy az őket felnevelőké a felelősség.

Vukovich Gabriella beszélt arról is, hogy a világ minden részén a legmagasabb jövedelmű és a legszegényebb családoknál születik több gyermek, a középosztálynál viszont kevesebb. Magyarországon a lakhatás, a saját lakás megszerzése fontos probléma a középosztálybelieknek - mondta.

Maria Rita Testa, a Bécsi Demográfiai Intézet kutatója arról beszélt: nagyon összetett kérdés, hogy
velemenyezd, 2019. szeptember 05. csütörtök, 22:12
Önkormányzat 2019 - Kósa Lajos: a Jász-Nagykun-Szolnok megyei települések nagy részén indul fideszes polgármest
emberekkel, polgárokkal, a kormánnyal - mondta. Megjegyezte: egyértelmű, hogy a kormánnyal hadakozva nem lehet építkezni.

Kósa Lajos mindenkit arra biztatott, hogy válassza a fejlődés, az építkezés, gyarapodás, a jövő felé fordulást útját.

Hubai Imre, a Fidesz-KDNP és Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) együttműködése alapján a Fidesz-KDNP megyei listájának vezetője - aki egyben Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei szervezetében a környezeti, vízgazdálkodási és fenntarthatósági osztály elnöke is - elmondta: szeretnék fejleszteni a továbbiakban is a megye már jelenleg is jól prosperáló részeit. Ezen kívül, az eddig lemaradó településeknek új lehetőségeket szeretnének felkutatni együttműködésben a lakosokkal, és a véleményformálókkal, akik szeretnének és tudnának is tenni a településekért.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta, hogy a Fidesz-KDNP megyei listáján szereplő jelöltek már civil életükben, közösségi munkájukban, szakmájukban
velemenyezd, 2019. szeptember 05. csütörtök, 12:51
Nagy István: stratégiai cél egy hazai szójafeldolgozó-üzem létesítése
takarmányok alternatív fehérjeforrásokkal való kiegészítése és megtermelt GMO-mentes szója belföldi értékesítésének és termőterületének növelése.

Nagy István bejelentette: annak érdekében, hogy a mintegy 60 ezer hektáron szóját termelő 3500 gazdálkodó a jövőben élni tudjon a haszonnövény valamennyi értékesítési lehetőségével, kezdeményezték az Európai Bizottságnál a magyar szója kedvező üvegházhatású gázkibocsátási értékeinek elfogadását. A Magyarországon megtermelt szója nem rendelkezik még fenntarthatósági tanúsítvánnyal, ezért a biodízel üzemek még nem tudnak igénybe venni uniós támogatásokat az üzemanyaggyártási tevékenységükhöz.

Mint mondta, a nagyobb profittermelő képesség mellett a tanúsítvánnyal növelni lehet az energiafüggetlenséget.

A miniszter kitért arra, hogy a jelenlegi tervezet szerint az Európai Unióban 2021 után is fennmarad a termeléshez kötött támogatási forma az ágazatban, ugyanakkor a keretek még nem véglegesek. Azt mondta, a kormány azért fog küzdeni, hogy a következő
velemenyezd, 2019. augusztus 30. péntek, 13:41
Önkormányzat 2019 - LMP: a választás tétje, hogy minél több zöld önkormányzat jöjjön létre
Schmuck Erzsébet azt mondta, olyan önkormányzatokra van szükség, amelyek a megválasztásukat követő legrövidebb időn belül elfogadnak egy települési fenntarthatósági programot, amely a helyi erőforrások fenntartható használatára épít. Célja a helyben élő emberek megélhetésének és életminőségének javítása, a környezetszennyezés csökkentése, és nem utolsó sorban a klímaváltozás megfékezése, illetve a következményeihez való alkalmazkodás - sorolta.

Az ellenzéki politikus kiemelte: az LMP a legsürgetőbb lépésnek a klímavészhelyzet kihirdetését és a klímacselekvési terv kidolgozását, elfogadását tartja. Fontosnak nevezte azt is, hogy az önkormányzatok minden települési döntés meghozatalánál mérlegeljék a környezeti és az éghajlatvédelmi hatásokat, a döntéseket vessék alá fenntarthatósági hatásvizsgálatoknak.

Schmuck Erzsébet hozzátette: az önkormányzatoknak azért is mindent meg kell tenniük, hogy a szén-dioxid-kibocsátást csökkentsék.

Kérdésre elmondta: az önkormányzati választáson az LMP
velemenyezd, 2019. augusztus 25. vasárnap, 15:51
Képek, videók
Nagy-Magyarország térképe
furaila
2019. július 13. szombat, 14:10
magyarország szeretlek012
maroka
2019. január 21. hétfő, 10:10
Magyarország
dandej
2019. január 09. szerda, 13:04
BUÉK Magyarország.jpg
menusgabor
2018. december 30. vasárnap, 19:22
magyarország-dunakanya r.j
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 21:03
Magyarország,
sanci81
2017. december 24. vasárnap, 16:48
Magyarország
sanci81
2017. december 24. vasárnap, 16:48
Magyarország határai
liliana01
2017. szeptember 24. vasárnap, 16:51
Magyarország - Hungary
sanci81
2017. július 30. vasárnap, 08:32
Magyarország.jpg
kicsoda57
2017. július 08. szombat, 00:49
Kőrösi Csoma Sándor.jpg
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 21:33
Kőrösi Csoma S..jpg
menusgabor
2018. szeptember 02. vasárnap, 16:57
P1500857Kőrösi Csoma Sánd
irmus
2017. április 05. szerda, 15:35
P1500849Kőrösi Csoma Sánd
irmus
2017. április 05. szerda, 15:34
Körösi balin félhalomnál.
zsili78
2016. szeptember 23. péntek, 07:59
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.