Belépés
2020. január 19. vasárnap | 3. hét | 19. nap | 17:01 | Sára, Márió
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Magyarország is érezheti a vízválságot az államfői hivatal fenntarthatósági vezetője szerint
Kőrösi Csaba szerint Magyarország helyzete kedvező, hiszen itt egy emberre az évi 5 ezer köbméteres világátlagnál több, 6 ezer köbméter víz jut, 50 éve ugyanakkor a mostani magyarországi érték háromszorosa állt rendelkezésre globálisan.

Az igazgató a Föld vízkészleteinek csökkenését a többi között azzal magyarázta, hogy a szennyvizek négyötöde tisztítás nélkül jut a természetbe. Magyarország ezen a téren is jobban teljesít, hiszen 10 százaléknál is alacsonyabb a kezeletlen szennyvíz aránya, de a szennyezést lehetőség szerint teljesen meg kell szüntetni - mondta.

Az igazgató szerint az októberben összeülő Budapesti Víz Világtalálkozó sem kerülheti meg a vízválság globális kérdéseit, hiszen azokkal a világ számos országa már most kénytelen szembesülni.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. szeptember 11. szerda, 20:32
Címkék: Kőrösi Csaba, Budapesti Víz Világtalálkozó, államfői hivatal, mostani magyarországi, többi között, szennyvizek négyötöde,
Kommentek
Bejelentette új kormánya összetételét a spanyol miniszterelnök
korábban az Európai Központi Bank monetáris politikai részlegét vezette Frankfurtban, az elmúlt hat évben a spanyol független pénzügyi hatóság (AIReF) élén állt, amely a költségvetés stabilitásának és az ország pénzügyi fenntarthatóságának az ellenőrzését végzi.

Ahogyan azt már a miniszterelnöki hivatal korábban nyilvánosságra hozta, szociális jogokért felelős kormányfőhelyettes lesz Pablo Iglesias, az Unidas Podemos vezetője, akinek hatáskörébe tartozik majd az ENSZ 2030-ig meghatározott fenntarthatósági fejlődési céljainak megvalósítása is.

Pártja ezen kívül négy tárcát kap a Sánchez-kormányban: az esélyegyenlőség, a munkaügy, az egyetemek és a fogyasztás területeiért felelnek.

A kabinet tagjai hétfőn teszik le hivatali esküjüket, az első kormányülést kedden tartják.

Az új kormány ellen vasárnapra több spanyol városban is tüntetést szervezett a VOX bevándorlásellenes ultranacionalista ellenzéki párt, tiltakozva amiatt, hogy Pedro Sánchez kormányfővé választása érdekében megállapodást
velemenyezd, 2020. január 12. vasárnap, 16:01
Budapest Airport: tavaly 16,2 millió utas használta a repülőteret
A közlemény szerint 2019-ben 8,8 százalékkal nőtt az utasforgalom az előző évvel összehasonlítva; az elmúlt 5 évben 64 százalékos volt a növekedés, így a budapesti repülőtér Kelet-Közép-Európa egyik leggyorsabban fejlődő légikikötője.

A repülőteret használó utasok száma 2019-ben szinte minden hónapban több mint egymillió volt, az utasszám a legforgalmasabb időszakban - júliusban, augusztusban és szeptemberben - meghaladta a másfél milliót.

Az utasforgalomnál mérsékeltebben nőtt a fel- és leszállások száma, ami elérte a 122 814-et, az eddigi csúcs 2006-ban 127 ezer volt.

A legnépszerűbb útvonalak listáját változatlanul London vezeti: minden kilencedik ferihegyi utas Budapest és az angol főváros között utazott.

A budapesti légikikötőből tavaly 49 légitársaság segítségével 49 ország 135 városába, összesen 153 repülőtérre lehetett eljutni közvetlenül. A tavalyi év a tengerentúli légiösszeköttetések terén az ázsiai desztinációkat erősítette, 50 százalékkal növelve a Budapest-Ázsia
velemenyezd, 2020. január 11. szombat, 14:11
Egyre több növény él a Mount Everest térségében
A Global Change Biology című folyóiratban megjelent tanulmányukban a brit kutatók műholdas adatokat tanulmányozva mérték az erdőhatár (a magányos fák felső határa) és a hóhatár (ahol az év minden napján hó fedi a területet) között élő növények kiterjedését. Az amerikai űrkutatási hivatal Landsat műholdjai által 1993 ás 2018 között készített felvételek tanúsága szerint a hóhatár alatti vegetáció jelentősen növekedett a tengerszint feletti 4150 és 6000 méter közötti térségekben.

A különböző magasságokban és helyszíneken eltérő mértékű a terjeszkedés, a legjelentősebbet az 5000-5500 méteres magasságban mutatták ki a kutatók - olvasható az egyetem közleményében.

A szakemberek nem vizsgálták meg a változás okait, de felfedezéseik egybeesnek azzal a modellel, amely kimutatta, hogy a globális felmelegedés hatására a Himalája térségében mindenhol csökkent azon területek kiterjedése, ahol túl alacsony a hőmérséklet a növényi élet számára.

Sok kutatás készült a jégolvadásról a Himalája térségében,
velemenyezd, 2020. január 10. péntek, 18:12
Az új spanyol kormányban négy miniszterelnök-helyettesi poszt lesz
Szociális jogokért felelős kormányfő-helyettes lesz Pablo Iglesias, az Unidas Podemos vezetője, akinek határkörébe tartozik majd az ENSZ 2030-ig meghatározott fenntarthatósági fejlődési céljainak megvalósítása is.

Teresa Ribera, eddigi környezetvédelmi minisztert az ökológiai átmenetért és a demográfiai kihívásért felelős miniszterelnök-helyettessé nevezik ki, hangsúlyozva ezzel két, a ciklusban kiemelten fontos kormányzati területet.

Miniszterből kormányfő-helyettes lesz Nadia Calvino, aki továbbra is a gazdaság irányításáért felel, kiegészítve a digitális átállás feladatkörével.

Továbbra is miniszterelnök-helyettes marad Carmen Calvo, aki a miniszterelnökség vezetése és a kormányzat parlamenti kapcsolattartása mellett a "demokratikus emlékezet" területét is megkapja.

Spanyolország első, Pedro Sánchez vezette koalíciós kormányának teljes névsorát várhatóan a jövő héten jelentik be hivatalosan.
velemenyezd, 2020. január 09. csütörtök, 16:57
ITM: döntött a kormány Magyarország közép- és hosszútávú energia- és klímapolitikai prioritásairól
alapozzák meg Magyarország hosszútávú, átfogó, tiszta fejlődési stratégiáját, amely várhatóan 2020 végéig kerül a kormány elé. A komplex stratégia alapvető irányait a kormány által szintén szerdán megtárgyalt nemzeti tiszta fejlődési stratégia képezi. A dokumentumok hamarosan elérhetőek lesznek a kormányzati honlapon - fűzte hozzá az ITM.

A szaktárca közölte: a kormány az összes parlamenti párt részvételével zajló egyeztetéseket kezdeményez, kérni fogja az Országgyűlés ellenzéki vezetésű fenntarthatósági bizottságát, hogy tűzze napirendjére és vitassa meg a dokumentumokat. A részletekről Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Kaderják Péter energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár nemzetközi sajtótájékoztatón számol be pénteken.

Magyarország számára fontos a környezet védelme és a klímaváltozás elleni küzdelem, hiszen mindannyian tiszta vizet, tisztább levegőt és élhető klímát szeretnénk - hangsúlyozza a tárca, hozzátéve, a klímaváltozással szemben cselekvéssel
velemenyezd, 2020. január 08. szerda, 19:52
Az IKEA jövőre megszünteti az egyszer használatos műanyag termékeket
A közleményben Vladimir Vísek, a cseh-magyar-szlovák régió fenntarthatósági vezetője kifejtette az intézkedés célja, hogy a vásárlóikat arra ösztönözzék, hogy a termékeket hosszú ideig használják, és azokat részesítsék előnyben, amelyek fenntartható módon készültek, a műanyagok esetében például újrahasznosított PET palackokból.

Kiemelték, 2030-ra az IKEA csak olyan termékeket fog gyártani, amelyek megújuló vagy újrahasznosított anyagokból készültek, továbbá támogatja a használt termékek felújítását, újraeladását, illetve újrafeldolgozását.
velemenyezd, 2019. december 30. hétfő, 11:01
Matolcsy: a cél Európa 5 legfejlettebb, legjobb életminőséggel rendelkező országa közé kerülni
újra iparosítást (4.0 és 5.0) és a 2.0 jegybanki innovációkra épülő pénzforradalmat. Ugyancsak szerepel a szükséges eszközök között a sikeres népesedési fordulat (legalább 110 ezer újszülött évente), akárcsak Budapest és a többi nagyváros egységes hálózattá, valamint a Kárpát-medencei gazdasági tér egységes megavárossá fejlesztése.

A felsorolás utolsó két pontja: a Visegrádi csoport észak-déli összekötése, a fejlődés felgyorsítása egy 60-70 milliós európai régió felé, illetve a zöld és fenntarthatósági fordulat az élet minden területén.

A jegybankelnök megjegyzi: "2010-ben a jövőt meghatározó valamennyi területen jól indultunk. Nem úgy, mint az elmúlt két újraindításnál: 1990-ben és 2004-ben".

"Antall József, az első szabadon választott magyar miniszterelnök óriási történelmi tettet vitt végbe: átvitt bennünket a szabadság, függetlenség, demokrácia, piacgazdaság és a Nyugat partjaira. De a gazdaság terén sok volt a sokk" - írta Matolcsy György, aki szerint a 2004-es uniós csatlakozás is
velemenyezd, 2019. december 16. hétfő, 19:30
Csaknem kétmilliárd forintos környezetvédelmi beruházást hajtott végre a királyegyházi cementgyár
igazgatója az ünnepélyes átadón kiemelte, a beruházással jelentősen csökken a cementgyár fajlagos szén-dioxid kibocsátása, ezzel pedig biztosítható a létesítmény hosszú távú környezettudatos és versenyképes működése.

Kifejtette: a saját erőből megvalósuló fejlesztéssel 60-ról 80 százalékra emelkedik a gyárban a felhasznált másodlagos tüzelőanyagok mértéke.

Hangsúlyozta: a magyarországi beruházásuk összhangban van vállalatuk szén-dioxid kibocsátás csökkentésére összpontosító 2030-as fenntarthatósági stratégiájával. A fejlesztés eredményeként a kibocsátást további 10 százalékkal tudja csökkenteni a gyár.

A beruházás középpontjában az úgynevezett klór-bypass technológia áll, amellyel csökkenthető a cement klórtartalma.

Az MTI számára eljuttatott sajtóanyag szerint a királyegyházi cementgyár környezetvédelmi beruházásainak első lépése 2014-ben, az alternatív tüzelőanyagok hasznosításának megkezdésével indult. Ezzel nemcsak a fosszilis energiahordozók felhasználását csökkentették, hanem
velemenyezd, 2019. december 13. péntek, 19:09
Képek, videók
magyarország karácsonya12
maroka
2019. december 22. vasárnap, 13:12
Magyarország az én hazám.
menusgabor
2019. november 21. csütörtök, 19:49
Magyarországon Nick V.
dandej
2019. október 22. kedd, 12:09
Nagy-Magyarország térképe
furaila
2019. július 13. szombat, 14:10
magyarország szeretlek012
maroka
2019. január 21. hétfő, 10:10
Magyarország
dandej
2019. január 09. szerda, 13:04
BUÉK Magyarország.jpg
menusgabor
2018. december 30. vasárnap, 19:22
magyarország-dunakanya r.j
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 21:03
Magyarország,
sanci81
2017. december 24. vasárnap, 16:48
Magyarország
sanci81
2017. december 24. vasárnap, 16:48
Kőrösi Csoma Sándor.jpg
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 21:33
Kőrösi Csoma S..jpg
menusgabor
2018. szeptember 02. vasárnap, 16:57
P1500857Kőrösi Csoma Sánd
irmus
2017. április 05. szerda, 15:35
P1500849Kőrösi Csoma Sánd
irmus
2017. április 05. szerda, 15:34
Körösi balin félhalomnál.
zsili78
2016. szeptember 23. péntek, 07:59
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.