Belépés
2019. október 22. kedd | 43. hét | 295. nap | 11:04 | Előd
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kontra Ferenc író kapta az Arany János-díjat
Az Arany János-díj célja a régebbi és élő magyar irodalom értékeinek védelme, gondozása, új értékek létrejöttének elősegítése, anyanyelvünk ápolása, nemesítése, művészi gazdagítása, valamint a kiterjedt gondolat- és érzelemvilág szabad kifejezése, értékmegőrző és értékfelmutató szándékkal - mondta Fekete Péter kulturális államtitkár.

Az 1956-os mártír költőről elnevezett Gérecz Attila-díj kitüntetettjéről úgy fogalmazott: az elismerés átvételével a mindenkori díjazott "egy szellemiség el-, át- és felvállalására is tesz ígéretet".

Kontra Ferenc író kiemelkedő irodalmi munkásságáért vehette át Az Arany János-díjat, amely egy Kő Pál-kisplasztikából és pénzjutalomból áll. Az elismerést az Arany János Alapítvány ítéli oda az arra érdemes alkotóknak minden év október 23-án.

Tóth Erzsébet költő laudációjában kiemelte: Kontra Ferenc a magyarság azon írói közül való, akik a trianoni döntés miatt elszakadtak az anyaországtól.

"Kontra nagyszerű versei, regényei, drámái és novellái mellett megírta Horvátország magyar irodalmának történetét. Egész életműve erről a mostohaságról, a térség reménytelen kitörési lehetőségeiről, az elvágyódásról és a menekülési kísérletekről szól."

Tóth Erzsébet hangsúlyozta, hogy Kontra Ferenc szinte minden novellájában ott van a háborús fenyegetettség, a "sehol sem otthon" érzés, de a mindig erőt adó súlyos hűségérzés is. "A feladat, amit a római katona őstől kapott: őrizni a hazát a szívben, ha már máshol nem lehet."

"Az ember létbevetettségét Kontra olyan magas művészi színvonalon ábrázolja, hogy ott lehetne minden magyar és világirodalmi antológiában. Eddig is több nyelvre lefordított művei alapján jogos az igény, hogy lassan világszerte megismerhetik az olvasók" - fűzte hozzá.

Az írónak eddig húsz kötete jelent meg, "de egyik se mellékállomás", regényei és novellái rendkívüli érzékenységgel, összetéveszthetetlen hangon megírt alkotásai a közép-európai ember sorsának - mondta róla a költő.

Kontra Ferenc 1958-ban született a mai Horvátország területén található Darázson, tanulmányait Pécsen és Szegeden végezte. Volt az Új Symposion irodalmi szerkesztője, a Magyar Szó kultúra rovatának szerkesztője, majd a napilap Kilátó című irodalmi mellékletének szerkesztője is. Munkásságát számos díjjal elismerték, alkotásait német, angol, francia, lengyel, román, bolgár, horvát és szerb nyelvre is lefordították.

A Gérecz Attila-díjat az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc hősi halottja, Gérecz Attila költő emlékére Kárpáti Kamil költő, a Stádium Kiadó vezetője alapította 1992-ben. 2002 óta állami elismerés, amelyet a 30. életévüket be nem töltött elsőkötetes alkotóknak adományoznak.

Dezső Kata a díjat Akiket hazavártak című kötetéért kapta meg, amely az Előretolt Helyőrség Íróakadémia gondozásában jelent meg.

Az ünnepségen Turi Bálint színművész olvasta fel Orbán János Dénes költő laudációját, amely szerint Dezső Katának markáns, egyedi hangja van és specifikus, csak rá jellemző képalkotási módszere, ami feltűnő a mai kortárs, fiatal irodalomban.

"Játszi könnyedséggel írja radioaktív érzelmeket sugárzó fölzaklató verseit, melyek súlyosak, mint az ólom, mégis mintha valamiféle transzcendens vízen lebegnének" - véli Orbán János Dénes.

Mint írja, Dezső Kata költeményeinek van témája, mondandója, nem köti gúzsba az illedelmesség, vagy a politikai korrektség. "Falusi lány, akit az élet nem kímélt, ellenben önállóságra és túlélésre, sőt harcra nevelt, miközben belül hiperérzékennyé vált."

A költő szerint Dezső Kata megrajzolja a vidéki élet lélekrajzát, abortuszokkal, alkoholizmussal teli depresszív világát, ezáltal "a kötet sokkoló, ugyanakkor fülbemászó is egyben".

Dezső Kata 1996. augusztus 25-én született Zalaegerszegen, jelenleg a Pécsi Tudományegyetem szabad bölcsész szakos hallgatója. Publikált a Hévízben, a Magyar Naplóban, az Irodalmi Jelenben, a Prae-ben. Akiket hazavártak című verseskötete 2017-ben jelent meg.

(FOTÓ)

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. október 23. kedd, 14:31
Címkék: Kontra Ferenc, Arany János-díjat, Arany János-díj, Fekete Péter, Gérecz Attila-díj, Arany János Alapítvány,
Kommentek
Hét bemutatóra készül a veszprémi Kabóca Bábszínház
Látható lesz még a MárkusZínház előadásában Az égig érő fa, Pályi János Vitéz László című produkciója, az Aranyszamár Színház előadásában a Mesék a Tejúton túlról, Écsi Gyöngyi A világ kenyere, a Tintaló Társulás Zsiga föstő fest című előadása, majd a Ziránó Színház előadásában a Babszem Jankó.

Sipos Tekla művészeti titkár arról beszélt, hogy június 15-én és 16-án Minden, ami cirkusz! mottóval rendezik meg a 26. Kabóciádé Családi Fesztivált.

Mint mondta, artisták láthatók majd a porondon, Dávid kontra Góliát címmel játékos filmforgatáson lehet részt venni, a Kabóca Bábszínház művészeinek előadásában láthatja a közönség az Öttornyú Cirkusz Meséit.

A Történet a tálról és a kanálról címmel a szatmárnémeti Brighella Bábtagozatának előadását láthatják, a Mikropódium Családi Bábszínház pedig a Stop és a Guruló cirkusz című produkcióval érkezik.

Pulcinella éneke címmel bábos vásári kavalkád részesei lehetnek a látogatók, Méhes Csaba pantomim műsorát követően pedig éjszakai kalandtúrán lehet
velemenyezd, 2019. június 04. kedd, 12:11
A magyar széppróza napja - Reprezentatív válogatás jelent meg a tavalyi év legjobb novelláiból
Az év novellái 2019 című kötet szerkesztője, Erős Kinga az MTI-nek elmondta: a magyar széppróza napja alkalmából kiadott antológia összeállításakor mintegy negyven magyarországi és határon túli magyar folyóiratból válogatott.

Az évente megjelenő kiadvány alapítója, a 2016-ban elhunyt Oláh János célja kezdetektől fogva a legjobb, magyar mindennapokkal és aktuális témákkal foglalkozó, történetközpontú írások összegyűjtése volt; ez ma is meghatározó alapelve a válogatásnak - fűzte hozzá.

Az antológia szerzői között a legidősebb és a legfiatalabb írónemzedék képviselői is szerepelnek. A komolyabb tárgyú, magyar történelmi kataklizmákat feldolgozó novellák közül Erős Kinga kiemelte a kötet legfiatalabb szerzője, Biró Zsombor Aurél 56-os tematikájú írását; valamint Hegedűs Imre János Az attasé fia című novelláját, amely a kommunizmus időszakában a bukaresti pártelit otthonaiban cselédként dolgozó erdélyi magyar lányokról szól.

A könnyedebb hangvételű írások közül Orbán János Dénes vérbő,
velemenyezd, 2019. február 19. kedd, 14:31
Kínálkozik egy ünnep
Kínálkozik egy ünnep, és ilyenkor az emberek nyitnak némi rést szorosra zárt kagylóhéjukon, többségük ajándékoz, tehát odafigyel szeretteire, és ebből a figyelmességből juthat másoknak is. Mert az ünnep arról szól, hogy adni örömtelibb, mint elvenni; a szeretethez kevesebb energia kell, mint a gyűlölethez. Aki ad, magát is jobbnak gondolja, részese lehet így az ünnep kegyeletének, még akkor is, ha nem vallásos.

Kontra Ferenc


Szép Tündérország támad föl szívemben
Ilyenkor decemberben.
A szeretetnek csillagára nézek,
Megszáll egy titkos, gyönyörű igézet,
Ilyenkor decemberben.

Juhász Gyula


Karácsonykor az ember mindig hisz egy kissé a csodában, nemcsak te és én, hanem az egész világ, az
lilagondolatok, 2018. december 08. szombat, 08:02
Megújul a tihanyi apátság és környezete
Tósoki Imre, Tihany polgármestere (Fidesz-KDNP) a városban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy a beruházásnak köszönhetően létrejön egy szórakoztató központ, megújul az apátság és a Mádl Ferenc tér közötti lépcső, felújítják az apátság belső tereit, múzeumpedagógiai foglalkoztatót alakítanak ki és felújítják a kiállítóteret.

Hozzátette: megvalósul a tihanyi művészek élményháza, mely a városhoz kötődő jelentős személyiségeknek, mások mellett Illyés Gyulának állít emléket, az Echo dombon pedig utcabútorokat és tájékoztató táblákat helyeznek el.

A polgármester elmondta azt is, hogy 2030-ig 52 fejlesztési programot valósítanak meg a településen.

Mihályi Norbert Jeromos, a Tihanyi Bencés Apátság perjele felidézte az apátság történetét, majd arra emlékeztetett, hogy 1719-ben tértek vissza a magyar bencések a török kiűzettetés után ismét az apátság falai közé, így a jövő esztendő jelentős évforduló számukra.

L. Simon László, az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke
velemenyezd, 2018. december 06. csütörtök, 14:01
Kontra Ferenc regénye kapja az MMA Irodalmi Tagozatának év legjobb könyve díját
Csender Levente Örök utca és Király Farkas Sortűz című regényét Könyv Nívódíjjal ismeri el az Irodalmi Tagozat. A díjakat, amelyeket először 2015-ben osztottak ki, az Élőfolyóirat című irodalmi sorozat következő estjén adják át december 6-án, csütörtökön a Műcsarnokban.

A csütörtöki rendezvény meghívója szerint a könyveket Tóth Erzsébet Babérkoszorú-díjas költő, író; Nagy Zoltán Mihály József Attila-díjas író és Zsille Gábor József Attila-díjas költő méltatja, közreműködnek Tallián Mariann és Lázár Balázs színművészek, valamint Dresch Mihály Liszt Ferenc-díjas zenész.

Az év legjobb könyve díjat 2015-ben Tőzsér Árpád, 2016-ban Fekete Vince és 2017-ben Lövétei Lázár László vehette át.
velemenyezd, 2018. december 04. kedd, 13:51
Labdarúgó NB I - Az MTK Bognár büntetőjével győzte le az Újpestet
Gera (Vass P., 43.), Bognár I., Schäfer, Farkas B. (Vogyicska, 63.) - Torghelle (Lencse, 69.)

Újpest:

-------Pajovic - Pauljevic, Bojovic, Ristevski, Balázs B. - Sankovic, Onovo - Nwobodo, Zsótér (Mohl, 76.), Beridze - Novothny (Lukács, 70.)

Az első félidőben az Újpest irányította a mérkőzést, de hiába játszott végig mezőnyfölényben, beadásaiból nem tudott gólveszélyes helyzetet kialakítani. Az MTK játékosai ritkán tudták átvinni a labdát az újpestiek térfelére, a 16. percben azonban egy kontra végén Torghelle Sándor büntetőt harcolt ki, amit Bognár István értékesített. Utóbbi így sorozatban a negyedik bajnoki fordulóban tudott eredményes lenni.

A második játékrész elején már kapura is veszélyes volt a vendégcsapat, de nem tudott egyenlíteni. A hazaiak kapusa, Kicsak kétszer bravúrosan védett. A 60. perctől kijött a szorításból az MTK, amely a lefújásig magabiztosan tartotta kontroll alatt a játékot és ellenfelét, így a szezon során másodszor otthon tartotta a három pontot.

Az Újpest
velemenyezd, 2018. október 27. szombat, 16:32
Krónika 5. rész (kérdések)
LMP: komplex megoldásra van szükség a reptér zajterhelése miattDemeter Márta (LMP) arra hívta fel a figyelmet, hogy eddig is óriási volt a környezetterhelés és a zajterhelés a főváros XVII., X. és XIV. kerület egyes részein, augusztusban azonban módosultak a Liszt Ferenc-repülőtér felszállási irányai, így naponta több száz repülőgép repül át a XVIII. és a X. kerület eddig csendes részein is. Az érintett lakosok közül sokan küzdenek stresszel, egészségügyi problémákkal, ingatlanuk értékét vesztette - mutatott rá, komplex, fenntartható megoldást sürgetve a probléma megoldására.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta, a kormány a továbbiakban is mindent megtesz azért, hogy a zajterhelés a lehető legkisebb mértékben érintse a lakosságot.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a reptér környezete évtizedek során beépült, a reptér forgalma pedig megnövekedett, ezért alakult ki az a helyzet, hogy jelentősen szűkült azon intézkedések köre, amivel
velemenyezd, 2018. október 24. szerda, 15:34
Képek, videók
Tisza kontra Zeppelin 01.
chillik
2018. február 18. vasárnap, 04:19
Tisza kontra Zeppelin 02.
chillik
2018. február 18. vasárnap, 04:18
Tisza kontra Zeppelin 03.
chillik
2018. február 18. vasárnap, 04:18
Tisza kontra Zeppelin 04.
chillik
2018. február 18. vasárnap, 04:18
Kontraszt.jpg
chillik
2017. szeptember 09. szombat, 05:39
Hawai nyár-dinamic kontra
rozsa67
2017. április 23. vasárnap, 13:50
MSZP kontra Fidesz
tailor
2017. január 25. szerda, 08:34
Agy kontra szív
sanci81
2016. október 19. szerda, 17:37
Hawai nyár-dinamic kontra
klari67
2016. március 28. hétfő, 10:03
4 kONTRÁS KATI 1236901_60
lovaszmarika
2013. december 03. kedd, 14:56
coca kontra pepsi.jpg
dnemethk
2013. november 15. péntek, 19:35
kupak kontra nyitófül.jpg
dnemethk
2013. augusztus 24. szombat, 11:14
arany-janos-szobra.jpg
menusgabor
2018. augusztus 14. kedd, 13:05
Arany János nekem áldott.
menusgabor
2018. augusztus 12. vasárnap, 18:34
arany jános.png
chillik
2017. november 17. péntek, 15:11
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.