Belépés
2019. szeptember 23. hétfő | 39. hét | 266. nap | 03:04 | Tekla
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Pasztinák
Pasztinák

A pasztinák (Pastinaca sativa) az ernyősvirágzatúak (Apiales) rendjébe, ezen belül a zellerfélék (Apiaceae) családjába tartozó faj, amely a sárgarépával (Daucus carota subsp. sativus) rokon és Európában őshonos gyökérzöldség. Már az ókorban ismerték, és csak a burgonya érkezése után szorult vissza. Népies nevei: fehérrépa, peszternák, paszternák, olaszrépa, latin nevéből pasztinák, helytelenül édesgyökér-nek is nevezik.

A gyökér és a mag a petrezselyemhez hasonló ízű, csak kissé édesebb. A magja hasonló célt szolgál, mint a kapormag, levelét nem használják. A petrezselyemnél nagyobb tápértékű, ezért ezt az újra közkedvelt növényt a konzervipar is használja. A 16-22 centiméter hosszú gyökér a petrezselyemnél gazdaságosabb, édeskés, sima felületű és fűszeres ízű.


johannanna, 2016. május 25. szerda, 09:19
Címkék: ókorban ismerték, burgonya érkezése, petrezselyemhez hasonló, magja hasonló, petrezselyemnél nagyobb, újra közkedvelt,
Kommentek
Melyik ételhez milyen fűszer illik?
Levesek

Bab: fokhagyma, kakkukfű
Borsó: kakkukfű, rozmaring, tárkony
Erőleves: feketebors, fokhagyma, gyömbér, pasztinák, petrezselyem, pirospaprika, sáfrány, szerecsendió
Gomba: borsikafű, fokhagyma, majoranna, rozmaring, tárkony
Gulyásleves: babérlevél, feketebors, fokhagyma, köménymag, pirospaprika
Gyümölcs: citrom, fahéj, narancs, rebarbara, szegfűszeg, vanília
Halászlé: babérlevél, citrom, feketebors, fokhagyma, kakukkfű, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, sáfrány, szegfűszeg
Krumpli: majoranna, rozmaring, szerecsendió
Paradicsom: fokhagyma, kakkukfű, majoranna, rozmaring
Újházi tyúkhúsleves: feketebors, fokhagyma, gyömbér, pirospaprika, sáfrány, szerecsendió
Zöldség levesek: bazsalikom, borsikafű, kakukkfű, lestyán, majoránna, petrezselyem, szerecsendió, tárkony



Húsok

Bárány,
lilagondolatok, 2018. július 12. csütörtök, 10:47
5000 éve bevált tippek a kánikula enyhítésére...
is jelzi, hogy a szervezetnek kisebb adag ételre van szüksége. Nagy melegben napi kétszeri étkezés elegendő: délelőtt és kora délután. Ajánlatos kerülni a száraz ételeket is, a túlzott só használatot, chipseket.

A következő élelmiszerek ajánlottak, mivel hűtő hatásúak a szervezetre:
Gabonák: fehér rizs, basmati rizs, árpa, zab
Zöldségek: édeskömény gumó, saláta, uborka, spárgatök, cukkini, spárga, zöldbab, zöldborsó, brokkoli, káposzta, karfiol, burgonya, édesburgonya, csicsóka, pasztinák, zeller, valamint karela és okra
Babfélék: mungóbab, aduki bab, csicseriborsó, fehér bab, tarkabab, szójabab és tofu
Tejtermékek: tehéntej, joghurt, ghí (tisztított vaj)
Fűszerek: római kömény, édeskömény, koriander mag, tárkony

Mit ne igyunk, együnk ha melegünk van?
Fűtő hatású italok, élelmiszerek a következők:
Teák: ánizs, csipkebogyó, fahéj, fekete üröm, gyömbér, kakukkfű, narancshéj, macskagyökér, maté tea, zsálya

Fűszerek: Csípős és erős fűszerek:
suzymama, 2018. június 08. péntek, 08:46
Tél végi vitaminforrások
Tél végi vitaminforrások

Tél végi vitaminforrások

Mivel a téli hónapokban jóval kevesebb fajta friss zöldég és gyümölcs közül válogathatunk, érdemes ilyenkor fokozottan figyelni a megfelelő mennyiségű vitamin és ásványi anyag bevitelére. A pótlás történhet étrend-kiegészítők útján, de a télálló zöldségek és a téli gyümölcsök is kiváló tápanyagforrások.

Segítségükkel olyan menüt állíthatunk össze, amely képes fedezni napi tápanyagszükségletünket. Fontosságukat azért is kell hangsúlyozni, mivel a téli időszakban általában zsírosabb ételek fogyasztása kerül előtérbe, ráadásul ez gyakran kevesebb mozgással párosul. A tavasz közeledtével egyre kényelmetlenebbé váló plusz kilók ellen pedig a kalóriaszegény zöldségek és gyümölcsök fogyasztása kiváló ,,orvosság".

Káposzta: a kalóriaszegény vitaminbomba

Legjobb téli vitaminforrásaink a káposztafélék családjába tartozó zöldségek közül kerülnek ki. Nagyon finomak, ráadásul egyáltalán nem drágák, ezért
taltos1, 2018. február 19. hétfő, 22:48
Melyik ételhez milyen fűszer illik?
Levesek

Bab: fokhagyma, kakkukfű
Borsó: kakkukfű, rozmaring, tárkony
Erőleves: feketebors, fokhagyma, gyömbér, pasztinák, petrezselyem, pirospaprika, sáfrány, szerecsendió
Gomba: borsikafű, fokhagyma, majoranna, rozmaring, tárkony
Gulyásleves: babérlevél, feketebors, fokhagyma, köménymag, pirospaprika
Gyümölcs: citrom, fahéj, narancs, rebarbara, szegfűszeg, vanília
Halászlé: babérlevél, citrom, feketebors, fokhagyma, kakukkfű, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, sáfrány, szegfűszeg
Krumpli: majoranna, rozmaring, szerecsendió
Paradicsom: fokhagyma, kakkukfű, majoranna, rozmaring
Újházi tyúkhús: feketebors, fokhagyma, gyömbér, pirospaprika, sáfrány, szerecsendió
Zöldség levesek: bazsalikom, borsikafű, kakukkfű, lestyán, majoránna, petrezselyem, szerecsendió, tárkony

Húsok

Bárány, ürü: borsikafű, curry, chili, feketebors, fokhagyma, kapor, köménymag, majoranna, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, szegfűbors, tárkony,
bkisseva, 2018. január 15. hétfő, 09:08
5000 éve bevált tippek a kánikula enyhítésére
a szervezetnek kisebb adag ételre van szüksége. Nagy melegben napi kétszeri étkezés elegendő: délelőtt és kora délután. Ajánlatos kerülni a száraz ételeket is, a túlzott só használatot, chipseket.

A következő élelmiszerek ajánlottak, mivel hűtő hatásúak a szervezetre:

Gabonák: fehér rizs, basmati rizs, árpa, zab
Zöldségek: édeskömény gumó, saláta, uborka, spárgatök, cukkini, spárga, zöldbab, zöldborsó, brokkoli, káposzta, karfiol, burgonya, édesburgonya, csicsóka, pasztinák, zeller, valamint karela és okra
Babfélék: mungóbab, aduki bab, csicseriborsó, fehér bab, tarkabab, szójabab és tofu
Tejtermékek: tehéntej, joghurt, ghí (tisztított vaj)
Fűszerek: római kömény, édeskömény, koriander mag, tárkony

Mit ne igyunk, együnk ha melegünk van?
Fűtő hatású italok, élelmiszerek a következők:

Teák: ánizs, csipkebogyó, fahéj, fekete üröm, gyömbér, kakukkfű, narancshéj, macskagyökér, maté tea, zsálya
Fűszerek: Csípős és
horvathnemagdi, 2017. augusztus 14. hétfő, 19:38
Télen fogyasszunk az évszaknak megfelelő zöldségeket és gyüm
hasmenés, bélhurut ellen alkalmazható.
Lila káposzta - A vörös káposzta élettani tulajdonságai megegyeznek a fehér fejes káposztáéval, bár a vörös káposztában kicsivel több C-vitamin, vas, kálium és kalcium található.
Naspolya - A naspolyafa terméséből és leveléből előállított készítmények a szájüreg és a garat gyulladásainak csökkentésére használhatók. Bélbetegségek kezelésében is szerepet kapott. A naspolyafa kérgének főzetét a népi gyógyászatban vérzések csillapítására alkalmazták.
Pasztinák - dr. Bálint György szerint mindenes gyökérzöldség, mert egymagában képes helyettesíteni a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és a zellert.
Póréhagyma - Megfigyelték, hogy a póréhagyma csökkenti a rákbetegség kockázatát (prosztata-, mell-, vastagbél, gyomorrák). Kísérletek igazolták, hogy a teljes zölddel hűtőben tárolt hagymák megtartják bioaktív anyagaikat.
Sütőtök - A sütőtök alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére, különösen nagy hatékonyságot mutat megfázásos, meghűléses megbetegedések
irmus, 2017. január 04. szerda, 07:28
Ősz a kertben: ezeket együk
Az őszi természet csodálatos színeit a tányérunkra is megálmodhatjuk. Ráadásul ezek a zöldségek és gyümölcsök tele vannak olyan tápanyagokkal, amelyek elengedhetetlenek a szervezet számára!

Az őszi időszakban különösen fontos odafigyelnünk a vitamin- és tápanyag bevitelre, hiszen számos betegség ledönthet a lábunkról. Segítségül hívhatjuk az idénygyümölcsöket és zöldségeket, hiszen sok növény ilyenkor a legfinomabb és ilyenkor érik. Lássuk, mit ne hagyjunk ki az őszi táplálkozásból!
Alma

Az alma a legismertebb gyümölcsünk, szertea a világban termesztik és szeretik. Lássuk miért ilyen népszerű!

A gyümölcsben található almasav jó hatással van a belek és a máj működésére. Az alma méregtelenítő, tisztító hatása tehermentesíti a vesét, csökkenti a húgysav képződést. A legjobb, ha a héjával együtt fogyasztjuk, mert magas a rosttartalma. A gyümölcs gazdag pektinben (az érés során feloldódó rostok anyaga), amely hasmenés ellen is kiváló ellenszer. Emellett az alma segíti az
anna4459, 2016. október 24. hétfő, 19:27
Megmondjuk
szedésekor nagyon fontos:

- Mindent a maga idejében szedjünk le. Az utóérőket (alma, körte, szilva, stb.) szedhetjük korábban, mert a tárolóban képesek teljesen beérni, majd ezt követően kezdődik meg a tárolás során bekövetkező veszteség. A két folyamat együttese hosszabb időszak, mintha éretten szednénk őket.

- A hideg a barátunk. Egyes termékek a hideg, hűvös idő hatására olyan anyagokat halmoznak fel, amelyek a tartósságukat jelentősen növelik. Ilyen a sárgarépa, petrezselyem, pasztinák, zeller, késői káposzták.
Hívjuk segítségül a misztikus erőket. Nem véletlenül helyezkednek el a termények úgy a növényen, ahogy. Tároláskor is biztosítsuk számukra azokat a pozíciókat, például az alma, körte a kocsányával felfelé álljon. Derült égbolt mellett, tiszta időben és fogyó Hold idején szedett gyümölcsök lényegesen tovább állnak el.

- Este szedett terményeknek több a beltartalmi értékük, mint a reggel szedésűeké. Ezt laboratóriumi vizsgálatokkal is alátámasztották. Főként
horvathnemagdi, 2016. augusztus 28. vasárnap, 17:26
Képek, videók
Pasztinák
irmus
2014. november 15. szombat, 13:01
Akik sosem ismerték
jakabgasparne
2009. február 19. csütörtök, 08:34
Édes burgonya.jpg
pacsakute
2019. július 18. csütörtök, 23:08
Burgonya ABC.jpg
pacsakute
2019. január 23. szerda, 19:33
Petrezselymes burgonya
irmus
2018. július 11. szerda, 06:59
Fűszeres burgonya
irmus
2018. március 06. kedd, 16:21
Lila burgonya.jpg
pacsakute
2018. február 04. vasárnap, 18:49
Hagymás szelet - Burgonya
irmus
2018. január 12. péntek, 08:52
rántott burgonya 001.JPG
katalinkohut
2017. május 14. vasárnap, 09:10
Csirkemell burgonyával, b
irmus
2017. március 22. szerda, 07:48
Burgonya termesztés.jpg
margoboszi
2016. december 06. kedd, 18:39
Burgonya termesztés balko
margoboszi
2016. december 06. kedd, 18:39
Petrezselyem.jpg
pacsakute
2019. június 09. vasárnap, 10:09
Petrezselyem .jpg
pacsakute
2019. március 16. szombat, 20:24
petrezselyem.jpg
sz719eszter
2016. június 22. szerda, 15:24
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.