Belépés
2020. április 06. hétfő | 15. hét | 97. nap | 04:04 | Vilmos, Bíborka
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Gyulán nyitják meg a Harag György-emlékévet
Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója felidézte, hogy 1978. július 13-án a teátrumban mutatták be Harag György rendezésében a Caligula helytartója című drámát az akkor még pályakezdő Lukács Sándorral a főszerepben. Két éve, a negyvenéves évfordulón újra bemutatták Székely János drámáját - tette hozzá.

Mint Kovács Őrs, az emlékév egyik főszervezője elmondta, másfél éve döntötte el az MMA, hogy Harag Györgyöt "visszahelyezik a színházművészet palettájára", a nemzetközi szinten is jegyzett rendező életművét ugyanis meg kell ismertetni a fiatalabb generációkkal.

Az emlékév március 26-án kezdődik, a Gyulai Várszínház igazgatóságán leplezik le a közel kétszáz fotóból álló kiállítási anyagot, amelyet kiegészítenek pályatársak, kritikusok, színháztörténészek szövegeivel, valamint Harag György saját beszámolóival. A tárlatot - amelyet aztán elvisznek Szatmárnémetibe, Marosvásárhelyre, Kolozsvárra, Budapestre, Győrbe, Szabadkára és Bukarestbe is - Lukács György színművész nyitja meg, akivel este egy beszélgetés is lesz.

Március 27-én és 28-án diákszínjátszó szemle lesz a Várszínház kamaratermében. 24 középiskolát, színjátszó kört hívtak meg a pályázatra, 22-en adtak be Harag György munkásságára emlékező szinopszist, közülük tízet hívtak meg a szemlére. Budapestről, Debrecenből, Sárospatakról, Piliscsabáról, Budakesziről, emellett határon túlról, Beregszászról, Fülekről, Szabadkáról és Szilágycsehiről érkezik csoport. Gyulát a Karácsony János Katolikus Gimnázium színtársulata képviseli. Az előadásokat szakmai zsűri - Ablonczy László, Elek Tibor, Kovács Gábor Dénes, Rubold Ödön és A. Szabó Magda - értékeli majd.

Elek Tibor elmondta, hogy a színjátszó szemlén győztes csoport a Várszínház nyári évadán, valószínűleg az Erdélyi Hét során is bemutatja előadását a nagyközönségnek. Az első három helyezett 2020 novemberében a Pesti Vigadóban is fellép majd a vándorkiállítás fővárosi megnyitójához kapcsolódva - olvasható az emlékév programfüzetében.

Kovács Őrs szólt továbbá arról, hogy a jövő márciusig tartó emlékév során kiadnak egy kétkötetes könyvet Egy Európai Kolozsváron - Harag György színháza címmel. Az első kötetben a vándorkiállítás szöveg- és képanyaga, a másodikban pedig számos még sosem publikált Harag György-írás, interjúk, kritikák és publikációk szerepelnek majd.

Emellett készül egy dokumentumfilm is a rendezőről, amelyet novemberben terveznek bemutatni, de a gyulai megnyitón vetítenek belőle részleteket - tette hozzá.

Harag György (1925-1985) a Kolozsvári Állami Magyar Színház egykori főrendezője, az erdélyi, a magyarországi és a román színházművészet és színháztörténet korszakos művésze volt.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. március 04. szerda, 12:52
Címkék: Harag György-emlékévet, Elek Tibor, Gyulai Várszínház, Harag György, Lukács Sándorral, Székely János,
Kommentek
Harag György-emlékév indul az MMA szervezésében
Az idén induló összművészeti rendezvénysorozaton megidézik a kiváló erdélyi színházi rendező életét és színháztörténeti jelentőségű munkásságát - hangsúlyozta Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára az emlékévet bemutató szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

A programsorozat keretében az egész életművet feltáró vándorkiállítást és diákszínjátszó-szemlét szerveznek. Az MMA Kiadó gondozásában tavasszal két kötet is megjelenik Harag György életéről és munkásságáról, de dokumentumfilm is készül a színházi élet meghatározó alakjáról - tette hozzá az MMA főtitkára.

A vándorkiállítás több mint 40 tablón, mintegy 200 fotón keresztül mutatja be a rendező életművét. A kiállítás hét helyszínen lesz látható, az első állomás Gyula lesz, ahol március 26-án nyílik meg a tárlat, majd Szatmárnémeti, Marosvásárhely, Kolozsvár, Budapest és Szabadka következik, az utolsó helyszín pedig Bukarest lesz jövő márciusban.

Kucsera Tamás Gergely felidézte, hogy az emlékévhez kötődően meghívásos pályázatot hirdetett
velemenyezd, 2020. február 26. szerda, 15:21
Alkalmi bélyegkisív kibocsátásával emlékeznek a rendszerváltókra
A nyolc bélyegből álló alkalmi bélyegkisívvel a rendszerváltoztatás folyamatában jelentős szerepet vállaló közéleti szereplőkről emlékeznek meg.

Schmidt Mária történész, a 30 éve szabadon Emlékév kormánybiztosa a hétfői bélyegkibocsátás alkalmával arról beszélt, hogy közös múltunknak mintha egyre kevesebb tiszteletre méltó szereplője lenne. Mint mondta, a példaképek trónfosztásának eszköztárát a totális diktatúrák fejlesztették tökélyre.

"Magyarország kormánya emlékévet hirdetett, hogy ne csak felidézzük '89 és '90 eufóriáját, boldogságát, de egyúttal rámutassunk azokra a személyes teljesítményekre is, amelyek nélkül a kommunista diktatúra nem omlott volna össze, akár egy kártyavár" - fogalmazott.

Mint mondta, a most útjára induló bélyegkisív nyolc olyan magyar hazafinak állít emléket, akik nemcsak hangot adtak nemzetük szabadságvágyának, de friss lelket is leheltek mindannyiunkba. Úgy beszéltek és cselekedtek, ahogy évtizedeken keresztül nem volt szabad. Bátrak voltak és kérlelhetetlenek
velemenyezd, 2019. december 16. hétfő, 19:00
A kassai vértanúk halálának 400. évfordulójára emlékeztek ..
A kassai vértanúk halálának 400. évfordulójára emlékeztek Erdő Péter bíborossal
Kőrösi Márk, Grodecz Menyhért és Pongrácz István 1619. szeptember 7-én szenvedtek mártírhalált.
..........
A három szent kassai vértanú életáldozatának 400. jubileuma alkalmából, a mártíroknak szentelt emlékévet lezáró szeptemberi első hétvégén Erdő Péter bíboros, prímás a Kassai Fő egyházmegyébe látogatott Bernard Bober érsek-metropolita meghívására.
................
A kassai Árpád-házi Szent Erzsébet-székesegyházban szeptember 7-én, szombaton délelőtt Bernard Bober érsek-metropolita főcelebrálásával mutattak be szentmisét. Együtt misézett vele Erdő Péter bíboros, prímás és Jozef Tomko bíboros, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottságának nyugalmazott elnöke, valamint a szlovákiai püspökök és a főegyházmegye nagyszámú papsága mellett
maroka, 2019. szeptember 10. kedd, 13:42
Erdő Péter bíboros, prímás, a kassai vértanúk emlékére
Esztergom-budapesti érsek másnap, szeptember 8-án délelőtt 10 órakor ünnepi szentmisét celebrál az 1619-ben kivégzett szerzetesek emlékére vértanúságuk helyszínén, a kassai Szentháromság premontrei templomban, majd délután 3 órakor emléktáblát avat a közeli Kassabélán a településen született Scitovszky János bíboros, esztergomi érsek emlékére, aki szintén nagy tisztelője volt a kassai vértanúknak.
- A kassai vértanúk halálának 400. évfordulója alkalmából, ,,Megújulni a hűségben" mottóval meghirdetett emlékévet tavaly december 1-jén nyitotta meg Bernard Bober kassai érsek-metropolita az Árpád-házi Szent Erzsébet-főszékesegyházban. A jubileum alkalmából a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia november 13-án, szerdán nemzetközi zarándoknapot szervez, amelynek helyszíne Esztergom lesz.
A reformációt követő vallásháborúk idején, 1619 szeptemberében Bethlen Gábor erdélyi fejedelem hajdúi Kassát vették célba. Ide menekült korábban három fiatal pap, Kőrösi Márk, Grodecz Menyhért és Pongrácz
maroka, 2019. szeptember 07. szombat, 16:31
Lezárult a Mátyás király-emlékév
megemlékezni elődeinkről, hőseinkről, kötelességünk, hogy megismertessük őket a következő generációval. Ezen felül "ezek a nagyszerű emberek megérdemlik, hogy megemlékezzünk róluk", továbbá a ma emberének is szüksége van rá, hogy erőt meríthessen a nemzetépítők munkájából.

"Nagy királyunk szerepe és jelentősége, megítélése az évszázadok során szinte semmit sem változott" - emelte ki. Hozzáfűzte: ezért is öröm, hogy hivatalos és protokollprogramok helyett igazi tartalommal sikerült megtölteni az emlékévet.

Semjén Zsolt felidézte, hogy az egyéves sorozat kínálatában többek között koncertek, kiállítások, színházi programok, tudományos konferenciák, öltözet- és fegyverbemutatók szerepeltek, a Magyar Nemzeti Bank emlékérmét bocsátott ki, de elkészült a Merre járt Mátyás király? című internetes alkalmazás is. "Méltó módon ünnepeltük meg nagy királyunkat" - jelentette ki.

Csibi Krisztina, a programsorozat lebonyolításával megbízott Magyarság Háza igazgatója elmondta, hogy az emlékév januárban a
velemenyezd, 2018. december 22. szombat, 19:02
Fenyvesi Máté labdarúgó és Pénzes István orvosprofesszor vehette át az Emberi Méltóságért kitüntetést
Zoltán bevezetőjében hangsúlyozta: nyolc évvel ezelőtt Buzánszky Jenő vetette fel, hogy egy ünnepségsorozattal kellene megemlékezni az Aranycsapat sikereire, hiszen a 20. századi magyar történelem talán legfontosabb eseményei közé tartozott az Aranycsapat helsinki olimpiai aranyérme, a londoni 6-3-as győzelme, majd világbajnoki ezüstérme.

Emlékeztetett arra, hogy Szabó Tünde sportért felelős államtitkár tavaly áprilisban, Puskás Ferenc születésének 90. évfordulóján hirdette meg az Aranycsapat Emlékévet, amelynek keretében méltó módon emlékeznek meg az együttest alkotó labdarúgók születésének és halálának kerek évfordulóiról.

"Az Aranycsapat azért fontos, mert a kis nemzeteket tudósaik, művészeik és sportolóik tehetik ismertté a világban, és az együttes tagjai sokat tettek a nemzeti ismertség megteremtéséért és a magyarság megbecsüléséért" - jelentette ki az Aranycsapat Emlékév Testületet is elnökként vezető Lomnici Zoltán.

A sportpályafutása befejezése után állatorvosként dolgozó Fenyvesi
velemenyezd, 2018. szeptember 20. csütörtök, 18:13
Kozma Klasszik - Kozma Lajos-kiállítás a Műcsarnokban
A 2018-as Kozma-emlékév keretében a Műcsarnok, az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Építészeti Múzeum és a Kozma Lajos Faipari Szakgimnázium nagyszabású programsorozatot indít, melynek célja Kozma sokszínű munkásságának bemutatásán keresztül a művészeti szakképzés, a kézműipari tradíciók jelentőségének hangsúlyozása - jelentette be a kiállítás keddi sajtótájékoztatóján a Műcsarnok művészeti igazgatója.

Szegő György elmondása szerint az emlékévet különösen aktuálissá teszik a tervezőművészet és a design terén ma zajló folyamatok: a kézművesség a robotika korában új dimenziót kezd jelenteni, és folyamatosan növekszik az érdeklődés a kézműves minőség és módszerek iránt.

A Kozma Lajos által 1913-ban alapított Budapesti Műhely az első magyarországi iparművészeti szövetkezetként éppen ezeket az elveket állította a középpontba, máig tartó hatást gyakorolva a magyar iparművészetre - emlékeztetett Szegő György.

Horányi Éva kurátor hozzátette: Kozma Lajos ma sokkal jobban ismert az általa tervezett
velemenyezd, 2018. szeptember 04. kedd, 22:13
Képek, videók
Albert Györgyi emléke.
ksmama
2008. október 08. szerda, 15:18
Csillagtetős teátrum-szeg
agica2004
2008. július 18. péntek, 14:27
A teátrum
airbatka
2006. október 11. szerda, 09:15
A teátrum 2
airbatka
2006. október 11. szerda, 09:14
0 a negyvenes találkozón
lovaszmarika
2018. május 01. kedd, 17:04
negyvenen túl.jpg
yvett789
2015. január 11. vasárnap, 18:59
Túl a negyvenen.jpg
sznejuci
2012. június 05. kedd, 21:42
41.Negyvenegy.jpg
baraber
2010. március 06. szombat, 16:22
Az emlékezés.jpg
liliana01
2020. február 22. szombat, 16:43
0 a Emlékezük - Mindszent
lovaszmarika
2019. november 25. hétfő, 18:01
emlékezés gyertyája1021.j
maroka
2019. november 02. szombat, 15:37
szüleim emlékére
eva6
2019. november 02. szombat, 10:24
emlékezés 1029_2.jpg
maroka
2019. október 29. kedd, 12:29
emlékezés 1029.jpg
maroka
2019. október 29. kedd, 12:28
0 a Emlékére szeretettel
lovaszmarika
2019. június 29. szombat, 17:22
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.