Belépés
2019. február 23. szombat | 8. hét | 54. nap | 20:13 | Alfréd, Jávorka
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szerbiai választások - Két alternatíva a szerbiai előre hozott parlamenti választásokon
A választásokon indulni kívánó pártok többsége folyamatosan azt hangsúlyozza, hogy a parlamenti koalíció része kíván lenni. Ez alól csak az ellenzéki Demokrata Párt (DS) és a nacionalista Szerbiai Demokrata Párt (DSS) képez kivételt. Előbbi határozottan állítja, hogy semmi szín alatt nem lépne koalícióra az SNS-szel, utóbbit pedig a Blic című napilap információi szerint sem Brüsszel, sem Washington nem látná szívesen a kormányban.

Emellett minden jel arra mutat, hogy az SNS kétharmados többséget akar szerezni a 250 fős törvényhozásban, így a parlamenti küszöböt átlépő pártok nagy részével koalícióra fog lépni.

A Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ (CeSID) legutóbbi felmérése szerint a kevesebb mint két hét múlva tartandó választásokon a jobb-közép SNS a szavazatok 44 százalékára számíthat, míg a jelenlegi kormánykoalíció másik tagja, a baloldali Szerbiai Szocialista Párt (SPS) csupán 13 százalékra. Az 1188 ember részvételével február 22-28. között végzett közvélemény-kutatás arra is rámutatott, hogy jelentősen csökkent a Demokrata Párt támogatottsága (7 százalék). Ennek okát abban látják, hogy a pártból kivált korábbi köztársasági elnök, Boris Tadic új pártot alapított - az Új Demokrata Pártot (NDS) -, amely a szavazók jelentős részét vonta el a DS-től (8 százalék).

A B92 televízió Utisak nedelje (A hét benyomása) című vasárnapi műsorában Dragan Djilas, a DS elnöke kijelentette: a választásokat azok döntik majd el, akik most nem hangoztatják politikai irányultságukat.

Marko Blagojevic, a CeSID igazgatója a Blic című napilapnak hétfőn azt mondta, hogy legfrissebb közvélemény-kutatásuk alapján 3,5 millió szavazópolgárnak van határozott elképzelése arról, hogy kire adja le a voksát március 16-án, további félmillióan pedig biztosan az urnák elé járulnak, de még nem döntöttek, hogy melyik pártnak szavaznak bizalmat. A jelenlegi eredmények szerint a szavazatok több mint hét százaléka szétszóródik majd a parlamentbe jutás küszöbét várhatóan el nem érő pártok között, így a 250 fős parlamentben több mint 25 mandátum a legerősebb pártok között oszlik majd meg - tette hozzá.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2014. március 03. hétfő, 14:13
Címkék: Demokrata Párt, Szerbiai Demokrata Párt, Szabad Választásokért, Demokráciáért Központ, Szerbiai Szocialista Párt, Boris Tadic,
Kommentek
Brexit - Theresa May: "nem fogadom el, ahogy a kilépők a Konzervatív Pártot jellemezték"
A brit miniszterelnök, aki e minőségében a Konzervatív Párt vezetője is, a három egykori képviselőnek címzett, a Downing Street által csütörtök este nyilvánosságra hozott személyes levelében úgy fogalmazott, hogy a Konzervatív Párt "mérsékelt, nyíltszívű" politikai erő, és ezt kormányzati vívmányai is bizonyítják.

"Nem fogadom el azt a képet, amelyet pártunkról felvázoltatok" - áll May levelében.

A három befolyásos EU-párti alsóházi képviselő - Anna Soubry, Sarah Wollaston és Heidi Allen - előző nap jelentette be távozását a Konzervatív Pártból, mindenekelőtt a kormány Brexit-politikájával szembeni komoly fenntartásaikkal indokolva a lépést.

A kormányfőnek írt közös levelük szerint a párt egyre inkább a frakció legkeményvonalasabb Brexit-tábora, valamint a kisebbségben kormányzó Konzervatív Pártot kívülről támogató, nem kevésbé EU-szkeptikus észak-írországi Demokratikus Unionista Párt (DUP)szorításába kerül, és a brit politika jobbszárnya felé sodródik, feladva hagyományos értékeit és
velemenyezd, 2019. február 21. csütörtök, 19:51
Trócsányi László kiállt a magyar igazságszolgáltatás függetlensége mellett a Die Pressében
Trócsányi László - aki az európai parlamenti választásokon a Fidesz listavezetője - kifogásolta az Európai Bizottság egyre növekvő politikai szerepvállalását. Úgy vélekedett, hogy a bizottság nem tartja magát az európai uniós szerződések szelleméhez. Trócsányi szerint a szerződések őrének számító testülettől elvárható lenne a politikai semlegesség, és reményét fejezte ki, hogy a 2019-es európai parlamenti választások után Brüsszel ideológiailag kevésbé lesz részrehajló.

Az igazságügyi miniszter az uniós alapszerződés hetes cikke szerint, Magyarországgal szemben indított eljárásról a következőképpen nyilatkozott: "Mindig fenntartásokkal fogadom, ha politikusok beszélnek a jogállamiságról. A jogállamiságról jogászoknak kellene ítélkezniük a tények alapján."

Trócsányi László - aki egyben Orbán Viktor kormányfő jelöltje az uniós biztosi tisztségre - egy példával válaszolt a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét megkérdőjelező hangoknak. Nemrég egy bíróság engedélyezte, hogy neonáci csoportok a
velemenyezd, 2019. február 21. csütörtök, 18:01
Kövér László: az EP-választás tétje Magyarország megőrzése a magyaroknak
bevándorlást, különösen az illegális migrációt.

A házelnök a Tiszaparti esték elnevezésű eseményen hozzátette: körülbelül ötször-hatszor hatékonyabban lehet ugyanakkora forrásból segíteni a migránsokon például az iskolák, kórházak újjáépítésével, felszerelésével, mint Európába hozatalukkal, ahol - mint mondta - a munkanélküliek táborát gyarapítják.

Kövér László emlékeztetett: a Politico brüsszeli hírportálnak közvélemény-kutatási eredményekhez kapcsolódó írása szerint a májusi európai parlamenti választásokon az Európai Néppárt veszít majd mandátumai számából, a szocialisták, szociáldemokraták pedig még náluk is többet veszítenek majd, és így a két frakciónak nem lesz már meg a többsége az EP-ben. A radikális jobboldalinak, "euroszkeptikusnak" elkönyvelt pártok pedig meg fognak erősödni - jegyezte meg.

A házelnök szerint éppen ezért meghatározó lesz, hogy az Európai Néppárton belül olyan képviselőket választanak-e meg, akik a saját pártjukon belül a konzervatív, szuverenista, a "nemzetek
velemenyezd, 2019. február 20. szerda, 22:02
A showman Zelenszkij vezeti az ukrán elnökjelöltek népszerűségi listáját
Az összes megkérdezett 17,5 százaléka kész Zelenszkijre szavazni, és 19 százaléka azoknak, akik biztosra mondták, hogy részt vesznek a március 31-i választáson. Porosenkót a megkérdezettek 13,1, a biztos szavazóknak pedig a 16,8 százaléka támogatja. A Haza (Batykivscsina) pártját vezető Timosenko támogatottsága 11,5 illetve a biztos választók körében 13,8 százalékos.

Anatolij Hricenko volt védelmi miniszterre a megkérdezettek 5,9, a választásokon biztosan részt vevők 7,3 százaléka készül szavazni, Jurij Bojko volt Janukovics párti politikusra 6,3, illetve 7,1, míg Oleh Ljaskóra, a Radikális párt vezetőjére 4,3, illetve 4,8 százalék. A többi jelölt támogatottsága nem haladja meg a 3 százalékot.

A második fordulóban amennyiben Zelenszkij Porosenkóval kerülne szembe, 32,2 százalékkal győzné le, míg a hivatalban lévő államfő 19,1 százalékot szerezne. Timosenkóval szemben a showman a második fordulóban a szavazatok 28,7 százalékát kapná meg, míg a Haza pártjának elnöke csak a 18,6 százalékát.
velemenyezd, 2019. február 20. szerda, 17:12
Netanjahu lemondta találkozóját Putyinnal a két legnagyobb centrista párt egyesülési tárgyalása miatt
Az újság Likudtól származó értesülései szerint a két párt egyesülési megbeszélései vezettek a moszkvai tárgyalás elnapolásához, ugyanis a közvélemény-kutatások szerint együtt indulva a kormányzó jobboldali Likudnál több mandátumot szerezhetnének az április 9-én esedékes választásokon.

Netanjahu és Putyin diplomáciai források szerint még a napokban új időpontot tűz ki találkozójukra, amelyen az eredeti tervek szerint elsősorban a térség biztonságpolitikai kérdéseit vitatják majd meg.

A közvélemény-kutatások azt is jelezték, hogy ha a Likud is egyesül a tőle jobbra álló, a telepeseket támogató jobboldali nacionalista Új Jobboldal nevű párttal, akkor viszont ez a pártszövetség legyőzné az egyesített centrista erőket. Az Új Jobboldalt (Hajamin Hahadas) Naftali Bennet és Ajelet Saked néhány hete alapította, miután kiléptek a Zsidó Otthon (HaBájt HaJehudi) nevű pártból.

A közelgő választásokkal összefüggésben csütörtökön lesz a pártok esetleges egyesülésének, a végleges pártlisták leadásának a
velemenyezd, 2019. február 20. szerda, 13:51
Kovács Zoltán: nyolc éve folyik dezinformációs kampány Magyarország ellen
"egy olyan képet festett rólunk, amelyet jól ismerünk a nemzetközi sajtóból". A legtöbb és a legjobb, amit tehetünk, hogy kitartunk azon narratíva mellett, amelyet "mi mesélünk saját magunkról" - fűzte hozzá.

Úgy fogalmazott: "az általunk mesélt történet és mondottak (...) biztos, hogy közelebb vannak a valósághoz, mint az a narratíva, amit rólunk terjesztenek, mondjuk a nyugat-európai sajtóban". Ennek nincs jobb bizonyítéka, mint a három egymást követő kétharmados győzelem az országgyűlési választásokon, és az, hogy a Fidesz-KDNP pártszövetség tizenhárom-tizennégy éve folyamatosan vezeti a népszerűségi listákat - tette hozzá.

Kovács Zoltán azt hangsúlyozta: a kormányzati erőfeszítések arra irányultak és irányulnak, hogy lehetőségeket adjanak. "Semmit nem tettünk kötelezővé, (...) lehetőségeket nyitottunk, amelyekkel a magyar emberek élhetnek, ha szeretnének (...), és ha azok működnek, akkor mindenki léphet egyet előre".

Ha valami nem működött, akkor a kormányban mindig megvolt a korrekció
velemenyezd, 2019. február 19. kedd, 19:22
Brexit - A héten folytatódnak a tárgyalások a rendezetlen brit kiválás elkerülése érdekében
tartalékmegoldásra vonatkozóan, és a felek hamarosan egyeztetést kezdenek ezekről.

Diplomáciai források szerint a következő Barclay-Barnier találkozót a hét közepén tartják.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke egy hétfő esti lapinterjúban kijelentette, hogy senki nem ellenezné a bennmaradó EU-tagállamok közül a brit kilépés tervezett határidejének meghosszabbítását, amennyiben London kérelmezné.

Hozzátette, elképzelhetőnek tartja a hosszabbítást a május végi európai parlamenti választásokon túlra is, amelyen szakértők szerint ez esetben a szigetországnak is részt kellene vennie valószínűleg.

"A Brexit-folyamatban már így is annyi határidőt túlléptünk" - fogalmazott a bizottsági elnök.

Jeremy Hunt brit külügyminiszter ugyancsak Brüsszelben volt hétfőn, és a Politico hírportálnak adott interjújában abbéli reményét fejezte ki, hogy az elkövetkező napokban sikerül megállapodni a stabilitás biztosítása érdekében.

Aláhúzta, hogy még lehetséges a rendezett kiválás, a brit
velemenyezd, 2019. február 19. kedd, 11:21
Mandiner: "A zsidózásért lemondott Szávay helyére zsidókat listázó politikust jelöl a Jobbik"
A portálon hétfőn azt írták, Bencsik János, a Jobbik nemzetpolitikai kabinetjének alelnöke 2012-ben több cikkben próbálta megvédeni a "zsidók listázását szorgalmazó" Gyöngyösi Mártont, egy cikkben pedig ő maga listázta azokat az amerikai-izraeli kettős állampolgárokat - köztük Dov Zakheim rabbit és Richard Perle republikánus politikust -, akik miatt szerinte "izraeli ügynökök" markába került Amerika.

A cikkben arról írt, hogy az Egyesült Államok "feltétlen elkötelezettsége a zsidó állam irányába közismert". Ez az elkötelezettség szerinte nem véletlen, és egy 2010-ben készült részletes összesítésre hivatkozva felsorolja azokat a politikai tisztviselőket és tanácsadókat, "akik amerikai-izraeli kettős állampolgárok, és döntő szerepük van abban, hogy az Egyesült Államok Izrael érdekeinek élharcosa a világban" - olvasható a honlapon.

Kitértek arra is: Bencsik János életrajzában megemlíti, hogy életében "meghatározó szerepet játszott az újságírás, a média világa és a nyilvánosság különböző
velemenyezd, 2019. február 18. hétfő, 10:51
Képek, videók
Mindennapi választások
sanci81
2016. szeptember 21. szerda, 18:55
O.V.- őszi választások.jp
agica2004
2014. július 13. vasárnap, 19:24
választások.jpg
agica2004
2014. május 31. szombat, 16:47
valasztasok-kampany-ba rac
agica2004
2012. szeptember 18. kedd, 11:42
Putyin-választások.jpg
agica2004
2012. március 06. kedd, 16:13
Választások Oroszországba
megyerimihaly
2011. december 21. szerda, 22:06
választások
mecsery
2010. december 29. szerda, 19:11
1990. Választások.
megyerimihaly
2008. április 12. szombat, 22:06
választások
kasztl11
2007. április 25. szerda, 18:05
Alternatíva.jpg
pacsakute
2013. május 26. vasárnap, 20:59
Templomos szoci.demokratá
furaila
2016. november 08. kedd, 14:09
Demokrata információ.jpg
eva_gyulai
2016. január 04. hétfő, 02:18
MTV demokrata szempont
lacipecsenye
2013. február 18. hétfő, 18:30
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.