Belépés
2019. augusztus 19. hétfő | 34. hét | 231. nap | 19:11 | Huba
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Emlékbankjegyet bocsátottak ki Csehországban a 80 éves Karel Gott tiszteletére
Az emlékbankjegyet 50 koronáért (2 euróért) lehetett megvásárolni, egy részüket Gott 15 CD-jével együtt.

Karel Gott, akit a sajtóban leggyakrabban "prágai csalogányként", olykor a "Kelet Sinatrájaként", "Prága aranyhangjaként" vagy a "cseh kultúra nagyköveteként" emlegetnek, eredetileg a prágai O2 Arénában adott volna születésnapi koncertet, de a fellépést végül törölték a sztár megrendült egészségi állapotára tekintettel.

Csehország évtizedek óta legnépszerűbb, külföldön is ismert és elismert énekesénél 2015-ben nyirokcsomórákot állapítottak meg, amiből ugyan kigyógyult, de meggyengült az immunrendshzere, ezért az utóbbi években csak ritkán lép fel, akkor is inkább kisebb koncerteken. Legközelebb július 25-én lép színpadra egy libereci fesztiválon.

A jubileum alkalmával Csehországban két nagyszabású válogatás jelent meg Gott legnépszerűbb dalaiból Nejvetsí hity (Legnagyobb slágerek) 1964-2019 és Singly (Dalok) 300 címmel. Ez utóbbi Gott 1962 és 2019 között különböző hanghordozókon megjelent dalaiból tartalmaz válogatást. Mindkét válogatásban helyet kapott a Srdce nehasnou (A szívek nem alszanak ki) című, közelmúltban bemutatott dal, tulajdonképpen duett 14 éves, Charlotte nevű lányával.

Karel Gott legutóbbi dalai tavaly jelentek meg a Ta pravá (Az igazi) címet viselő albumban.

A cseh könnyűzene és szórakoztatóipar - immár hatvan éve - koronázatlan királya a Prágától nyugatra fekvő Pilsenben született. Villanyszerelőnek tanult, de inkább a gitárt pengette. Először a hatvanas évek legendás prágai kávéházaiban lépett fel, de már 1963-ban a csehek Arany Csalogánya lett: a hallgatói, nézői szavazatok alapján elnyert kitüntető cím, amelyet eddig 42 alkalommal szerzett meg, azóta szinte összeforrt a nevével.

Karel Gott pályafutása során szinte mindent énekelt: népdalt, operettet, balladákat, countryt, sanzont és lírai tánczenét. Több mint 50 millió albumot adott el. A statisztikák szerint mintegy 1700 dalát rögzítették, és külföldön is a keresett énekesek közé tartozik. Több filmben is szerepelt, sok filmzenében hallható a hangja, például a Maja, a méhecske című híres rajzfilmben. Zenekritikusok és statisztikák szerint ez az 1975-ben egy német televíziós rajzfilmsorozathoz készült gyermekdal Karel Gott legnépszerűbb és a nagyvilágban leginkább ismert dala.

Külföldi sikereit főleg Németországban és Ausztriában aratta, mindkét országban szinte saját énekesüknek tekintik Gottot. A hatvanas évek végén, amikor a Csehszlovákia nem volt tagja az Eurovíziónak, Gottot az osztrákok kérték fel, hogy képviselje őket az Eurovíziós Dalfesztiválon. Gott igen népszerű Oroszországban és Lengyelországban, fellépett a híres New York-i Carnegie Hallban, és Magyarországon is több alkalommal koncertezett.

Karel Gott elismertségét mi sem jelzi jobban, mint hogy 2003 januárjában művészek egy csoportja őt javasolta a cseh államfői tisztségre. Az énekes ugyan nem indult a posztért, de a nagy feltűnést keltő eset jól mutatja társadalmi elfogadottságát.

A legendás énekes csak 2007-ben, 68 éves korában nősült meg: Las Vegasban vette el barátnőjét, az akkor 31 éves Ivana Macháckovát. Az esküvő szűk körben zajlott, csupán a pár kétéves kislánya, Charlotte, valamint a menyasszony édesanyja vett részt rajta. Az esküvő után fél évvel Gott negyedszer is boldog apa lett: megszületett negyedik kislánya, Nelly.

A sajtó szerint mindkét kislány nagyon tehetséges, különösen Charlotte, aki már több musicalben is szerepelt. Az énekesnek korábbi kapcsolataiból két felnőtt lánya is van, Dominika és Lucia.

Amíg rendszeresen turnézott, Gott egy-egy fellépéséért a prágai sajtó szerint átlagban 300-500 ezer koronát (3,9-6,5 millió forint) kapott, és ezzel az ő gázsija volt a legmagasabb a cseh énekesek között.

Karel Gottról az évek folyamán számtalan könyv jelent meg. Első önéletrajzát - Zwischen zwei Welten: Mein Leben (Két világ között: Életem) címmel - öt éve jelentette meg a müncheni Riva könyvkiadó. Saját nyilatkozata szerint már készül egy újabb, állítólag az eddigi legteljesebb és legőszintébb önéletrajz is, amely a tervek szerint az idei karácsonyra kerül a könyvesboltokba.

A 80. születésnap alkalmából a cseh közmédia kielemezte Gott 379 cseh nyelvű dalának szövegét, és megállapította, hogy azok legfőbb témája a szerelem. 1960 és 2019 közti dalaiban leggyakrabban az "én" szó fordult elő, 1969-szer, ezt a "te" követte 638 előfordulással, a "szerelem" szó 502-ször hangzott el elő. A legutóbbi tíz évet tekintve az "idő" és az "álom" áll az élen.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. július 14. vasárnap, 15:51
Címkék: Karel Gott, Kelet Sinatrájaként, Arany Csalogánya, Eurovíziós Dalfesztiválon, York-i Carnegie Hallban, Ivana Macháckovát,
Kommentek
Újra koncertezik a nyirokcsomórákból felépült Karel Gott
A Karel Gott still aLIVE elnevezésű prágai koncertet továbbiak fogják követni, amelyekről az énekes hivatalos Facebook-profilján közölnek tájékoztatást.

"Az egészségügyi problémáim által kikényszerített szünet után újra a startvonalon érzem magam. Visszatérek a színpadra rajongóim közé" - idézte a szóvivő Gott nyilatkozatát. Az énekes elmondta: betegsége után óvatos volt, és semmit sem szeretett volna elsietni. Most azonban már jól érzi magát, és érzi, hogy eljött a visszatérés ideje.

Karel Gott nyirokcsomórákban szenvedett, de orvosai szerint mára már teljesen felgyógyult.

A 77 éves Gott évtizedek óta a legnépszerűbb cseh énekes, de nagy népszerűségnek örvend Németországban és Ausztriában is. A zenész 2009-ban magas állami kitüntetést kapott Václav Klaus cseh államfőtől. Eladott lemezeinek száma mintegy 20 millió.
velemenyezd, 2017. április 21. péntek, 11:21
Karel Gott életművét bemutató kiállítás lesz Prágában
A kiállításról a napokban egyezett meg Karel Gott és Richard Fuxa, az ügynökség és alapítvány igazgatója. A rendezvény helyszínét és időpontját egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

A Big Media szervezte meg 2013-ban Ivan Lendl világhírű cseh származású amerikai teniszező tulajdonában lévő Alfons Mucha-plakátok prágai kiállítását is. Stránská szerint ez adta az ötletet a Karel Gott zenei karrierét bemutató kiállítás megrendezéséhez.

"Mindig vágytam egy olyan kiállításra, amelyen eredeti műtárgyakon és dokumentumokon keresztül a zenémet kedvelők megismerhetnék teljes életművemet, és egyúttal feleleveníthetnénk a közös szép élményeinket" - nyilatkozta Gott újságíróknak.

A szervezők azt ígérik, hogy a Karel Gott-kiállítást olyan szellemben és stílusban készítik elő, amilyenben David Bowie vagy a Rolling Stones együttes hasonló kiállításait láthatta korábban a közönség.

A Mucha-plakátok kiállítását 185 ezer ember tekintette meg, ezzel 2013 leglátogatottabb tárlata lett Csehországban.
velemenyezd, 2017. március 31. péntek, 10:53
Miért annyira RÖHEJESEN BÉNÁK a '60-as évek magyar 'slágerei', a korszak nyugati slágereivel összehasonlítva?
fül nem elég vájt. Sem akkor se most. (ez ÁTLAG...és nem érdemes kivételeket ennek megcáfolására felhozni.)
Ez ciki vagy sem...de ebben az országban Lgt-k és Beatrice-k tudtak hírnevet szerezni. Most másokat hagy ne is említsek, mert sok van. Sorolhatnánk................
Kint tényleg elhajtották volna őket a francba.
Presszer pici énekes?
Van akinek igen...szerintem ez nem énekhang. Nem akarom éppen Ian Gillan vagy Klaus Meine-t hozzá hasonlítani, de Engelbert H. vagy Tom Jones de még Karel Gott mellett sem rúgott labdába...Ő olyan magyar....
A Rice meg...az is magyar.-..és a közönségünknek java része nem is kívánt többet...a többi - úgymond halló - nép pedig nem tart el igényesebb zenéket játszó zenekarokat sem.... Mind a mai napig.
Itt nálunk volt egy pl. V-73 zenekar is...Ki a túrónak kellett? Pedig volt ám szakma benne...A közönség nem hallotta meg. Csak pár ember.
Sajnos a magyar ember a zenét csupán az ő afféle szórakoztatására képes befogadni, amely tökéletes
wheels, 2017. február 12. vasárnap, 21:03
Saját szerkesztett Videóim!
Karel Gott - Lady Carneval!


Boldog Valentin napot! - Zámbó Jimmy - Szeretlek nagyon!


Szép estét, kellemes éjszakát mindenkinek!


Kirándulás Salzburg és környékén - Johann Strauss zenéjével!


Johann Strauss keringőivel városnéző Salzburgba!
johannanna, 2017. január 26. csütörtök, 18:06
Saját szerkesztett Videóim!
Prágai séta! - Karel Gott énekével! - Szép napot mindenkinek!


Krakkói kirándulás! - Boys dalával! - Kellemes napot mindenkinek!


Szép napot! - Vidám hétvégét kivánok!


Csendéletek! - Szép napot mindenkinek!
johannanna, 2017. január 26. csütörtök, 18:01
Karel Gott októberben újra visszatér a színpadra
kezelést kapott. A vizsgálatok kimutatták, hogy a kezelés sikeres volt.

Az idén 77 éves énekes néhány hónapos lábadozás és pihenés után mintegy két hete vállalt először nyilvános szereplést, amikor Berlinben részt vett a Skoda gyár új terepjárójának ünnepélyes bemutatóján. Szeptember elején pedig részt vett a közszolgálati Cseh Televízió legnépszerűbb vitaműsorában, ahol már jelezte, hogy rövidesen visszatér a színpadra.

"Nagy koncerteket most nem vállalok, kisebb termekben fogok fellépni" - mondta Karel Gott. Szóvivője szerint az október 10-i koncertre is egy kisebb, de patinás teremben, a kisoldali Malostranská besedában kerül sor. Részletek egyelőre nem ismeretesek.

"Amennyiben megtörténne, hogy az összes rajongóm esetleg nem fér be a Malostranská besedába, úgy meghívom őket az O2 arénába, ahol az Impuls kereskedelmi rádió koncertjének keretében vállaltam el fellépést" - tolmácsolta Gott szavait szóvivője.

Míg a Malostranská besedába néhány száz ember fér be, az O2 csarnok
velemenyezd, 2016. szeptember 07. szerda, 12:32
Gyomorműtéten esett át Karel Gott
A szóvivő csak annyit tett hozzá, hogy a gyomorműtéttel lényegében befejeződött az énekes korábbi onkológiai kezelése.

A 76 éves Karel Gott a német Bild weboldalán május elsején megjelent cikk szerint azt mondta, hogy az általa reméltnél lassabban halad lábadozása korábbi hasi műtétjéből. Megjegyezte, hogy állandó légzési problémái vannak. "Az éneklésre és a színpadra való visszatérésre még hosszú ideig nem gondolhatok" - idézte a Bild az énekes szavait.

Karel Gottot tavaly novembertől négy hónapon át kezelték kemoterápiával, a nyirokcsomórák eltűnt szervezetéből.

A töretlenül népszerű énekes betegsége ellenére tavaly november végén személyesen vette át a Cseh Csalogány-díjat. A közönség hosszú percekig vastapssal és éljenzéssel felállva köszöntötte.

Az ötvenéves múltra visszatekintő elismerést, amely korábban az Arany Csalogány-díj nevet viselte, Gott negyvenszer kapta meg, emellett világszerte 50 arany-, ezüst- és platinalemezzel ismerték el énekesi pályafutását.
velemenyezd, 2016. május 09. hétfő, 15:24
Képek, videók
Karel Gott-koncert, októb
blackfeet
2010. október 26. kedd, 08:50
Ónos eső csehországban
megyerimihaly
2014. december 06. szombat, 22:29
Ez a kastéj Csehországban
laco52
2008. április 14. hétfő, 17:08
A Jézuska tiszteletére.jp
chillik
2016. július 06. szerda, 06:35
Szűz Mária Tiszteletére
cipello
2015. augusztus 15. szombat, 15:58
ünneplők tiszteletére,Ot
lovaszmarika
2015. július 20. hétfő, 17:27
A Jézuska tiszteletére.jp
vorosrozsa66
2009. december 24. csütörtök, 23:52
Édesanyák tiszteletére 19
irmus
2009. május 02. szombat, 15:18
az erdő tiszteletére
jbal
2007. augusztus 15. szerda, 10:03
Árpád tiszteletére
magdimama
2007. július 25. szerda, 09:07
Wagen20Gottes201.jpg
sz719eszter
2017. szeptember 15. péntek, 10:21
Profile-By-Gottex-Fast _Tr
zskadi
2017. január 10. kedd, 06:16
Der liebe Gott....
csalogany13
2013. szeptember 15. vasárnap, 23:29
LANYROZSAv%E1gott.png
klarcsika
2011. szeptember 19. hétfő, 18:09
Göttin Diana Kosztüm
csalogany13
2011. február 22. kedd, 08:58
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.