Belépés
2020. január 21. kedd | 4. hét | 21. nap | 01:44 | Ágnes
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A rénszarvasok szeme télen kék színűvé változik
Rudolf a rénszarvas a karácsonyi időszak kedvenc szereplője, hiszen ki ne nyomogatná meg szívesen hívogatóan piros nóziját. Van azonban egy sokkal érdekesebb tulajdonsága a fajnak, amely ellentétben a vörös orral, még valóságos is: az állatok szemszíne télen aranyról kékre változik. De miért?

Amikor nem kel fel a Nap.

Az arktiszi területeken nem egyszerű az élet: amellett, hogy brutálisan hideg van, a Nap is folyamatosan próbára teszi az élővilágot. A nyári napfordulóhoz közeledve ugyanis a Nap egyre később bukik a horizont alá, majd egyáltalán le sem nyugszik. Ennek fordítottja játszódik le téli időszakban, amikor egy bizonyos ideig a Nap nem kel fel. A periódusok hossza a sarkvidék egyes részein egy naptól, az Északi-sarkra jellemző több hónapig is eltarthat.

Tizennégy évvel ezelőtt egy látással foglalkozó neurobiológus, Glen Jeffery majdnem hanyatt esett a meglepetéstől, amikor megpillantotta az asztalára helyezett sarki rénszarvasoktól (Rangifer tarandus) származó szemeket. Jó biológushoz méltóan nem a kivágott látószervek horrorisztikus látványától ájult el, hanem attól az érdekességtől, amit bennük látott: a nyáron leölt rénszarvasok szeme aranyban, a télen kilőtt példányoké kékben pompázott. Tizenkét év kutatómunka kellett ahhoz, hogy rájöjjön, mi ennek az oka.

Embereknél a szivárványhártya (írisz) határozza meg a szem színét. A rénszarvasoknál a színváltozás azonban nem az íriszt érinti, hanem a retina mögött található fényvisszaverő réteget. Ne lepődjön meg senki, ha nem hallott még a szemnek erről a komponenséről: az embereknél nincs ilyen, sok állat azonban rendelkezik vele, funkcióját tekintve pedig az éjszakai látást segíti - visszaveri a fényt a szem belseje felé, így a retina fényreceptorai egy második ingerlést kapnak. Az említett réteg felelős azért, ha kedvenc házimacskánk szemébe világítva villanást észlelünk.

A látás egyszerre javul és romlik.

Emlősök esetében a rénszarvasnál mutatták ki legelőször, hogy a fényvisszaverő rétegben színváltozás történik. Ha az állat tapetuma kék, akkor 50 százalékkal kevesebb fény jut ki a szemből, mintha az aranyszínű lenne. Emiatt romlik a látásélessége, viszont ezerszer érzékenyebbé válik a fényre. A párosujjú patás tehát nem látja, pontosan mi is közeledik felé a tél sötétéjében, viszont távolról kiszúrja, így időben kereket tud oldani.Kékszemű rénszarvas.

Tudjuk tehát, hogy mit érint a színváltozás, de hogyan megy végbe? A téli sötétségben az állatok pupillája - hogy minél több fényt engedjen be - teljesen kitágul. A tágulás elzárja a csarnokvíz elvezetődését lehetővé tévő utat, így nő a nyomás a látószerv belsejében. A fokozottabb nyomás összepréseli a fényvisszaverő rétegben a kollagén rostokat, ettől a tapetum színe aranyról kékre változik. Nyári időszakban az ellenkezője történik: a szemnyomás csökken, a kollagén rostok között ismét nagyobb lesz a hézag, a szemszín pedig kékből aranyba megy át.

Érdekesség, hogy norvég biológusok megfigyeltek már egy harmadik szemszínt is a rénszarvasoknál: egy Tromso közelében élő csorda tagjainál zöld volt a látószerv színe.
gymaria48, 2015. november 15. vasárnap, 14:07
Címkék: Glen Jeffery, rénszarvasok szeme, karácsonyi időszak, sokkal érdekesebb, vörös orral, állatok szemszíne,
Kommentek
Majoros Gabriella versei
elkergette.


TÉLAPÓNAK

Hull a hó, hull a hó,
puha pihe takaró
hófehér szőnyegén
szánkózik a Télapó.

Télapó, télapó,
nagy szakálla, mint a hó,
alma, dió, mogyoró,
ez az ünnep csuda jó.

Kisgyerek, hogyha jó,
álma könnyen lesz való,
ajándékba kisautó,
kisfiúnak az való.

Télapó, télapó,
nagy szakálla, mint a hó,
alma, dió, mogyoró,
ez az ünnep csuda jó.

Rénszarvasok hóhahó,
mögöttük a gyors szánkó,
száguld rajta Télapó,
várja őt a sok manó!

Télapó, télapó,
nagy szakálla, mint a hó,
alma, dió, mogyoró,
Patriknak is ez való!


TÉRDIG ÉRŐ FÁJDALOM

Egy nő testével
menusgabor, 2019. szeptember 19. csütörtök, 21:00
Beszüntetnék a vadállatos produkciókat a brit cirkuszokban
A brit kormány honlapján olvasható közlemény szerint a vadállatok - köztük rénszarvasok, zebrák és tevék - szerepeltetése idejétmúlt gyakorlat és semmilyen szinten nem segíti elő az állatok megóvását vagy jobb megismerését.

A törvénytervezet értelmében az angliai cirkuszüzemeltetők többé nem használhatnak vadállatokat az utazócirkuszok műsoraiban.

"A 21. században semmi keresnivalója nincs a vadállatoknak az utazócirkuszokban és örömmel tölt el, hogy ez a szabályozás örökre véget vet ennek a gyakorlatnak" - fogalmazott Gove, hozzátéve, hogy az elefántcsont-kereskedelem betiltása, valamint a segítő és terápiás állatok védelmét szolgáló törvény után a brit kormány most egy újabb lépést tesz annak érdekében, hogy megerősítse a szigetország vezető szerepét az állatvédelem területén.

A brit állatjóléti szervezetek üdvözölték a törvényjavaslat benyújtásának hírét.

Brit lapok szerint mindössze két brit cirkusznak van engedélye vadállatok tartására, ezek összesen 19 állatot foglalkoztatnak.
velemenyezd, 2019. május 02. csütörtök, 15:42
Motoros Mikulás
féltékenységgel fejezte be a mondatot.
A kisfiú nagyon elszomorodott.
A motoros férfi a kisgyermek felé fordult, leguggolt, és mosolyogva azt mondta:
- Szia, igazad van, valóban a Mikulás vagyok!
- És hol van a piros ruhád?? És miért motorral jársz??? - kérdezte meglepetten a kisfiú.
- Mivel most nyári szünet van, járkálok ide- oda, figyelem a gyerekeket, nézem, hogy viselkednek, és így tudom, hogy kinek milyen ajándékot vigyek majd decemberben. És azért motorral járok, mert a rénszarvasok pihennek, legelnek, télen majd rengeteg munkájuk lesz.
- És hol vannak a segítő Manók?
- Napoznak a tengerparton.
- Ebből nem lesz bajuk???
- Nem. Szeretik a napot.
A motoros férfi kinyitotta a nagy táskáját, amely tele volt plüss macikkal. Kivett egyet, és a kisfiú kezébe adta:
- Jó legyél és hallgass a Szüleidre! Télen majd visszatérek Hozzád valami szép ajándékkal.
A fiú szinte sírt a boldogságtól.
A motoros odafordult hozzám, kacsintott és azt
kohlinka, 2018. december 07. péntek, 15:33
Mikulás
keletkezhetett,[forrás?] már a két világháború között is használták a Mikulás szó szinonimájaként.

A Mikuláshoz köthető magyar néphagyomány a globalizáció hatására megváltozott: addig amíg a két világháború között a Mikulás alakja a mennyben élt, a gyerekeket az égből figyelte, segítői pedig manók, angyalok vagy krampuszok voltak, addig a mai fogyasztói társadalmakban egyre inkább elterjed az a nézet, hogy Mikulás, illetve országonként más-más alak, aki Mikulásunk megfelelője, a Lappföldön él, szánját rénszarvasok húzzák, a segítők pedig általában elmaradnak mellőle.

Szent Miklós

Szent Miklós (mozaik, Villach-Beljak).

legendája és december 6-iki egyházi ünnepe kapcsán terjedt el a 19. században a városokban, hogy a Mikulás az ablakokba helyezett kitisztított cipőkbe szaloncukrot vagy kisebb édességekből
taltos1, 2018. december 06. csütörtök, 01:36
Csodás estét, sok örömet, szeretetet, ajándékot,s szép álmot
"Akit az Istenek szeretnek örökre meghagyják gyereknek,
bizakodónak nevetőnek, az élet útja annak puha szőnyeg..."
-Heltai Jenő


A Mikulás gyorsan eljő
feje felett nagy hófelhő.
Rénszarvasok húzzák szánját,
hó csipkézi a bundáját.
Kövér puttony van a vállán,
hópihe ül a szakállán.
Mikor hozzád megérkezik,
cipőd sok-sok jóval telik.
Hull a hó, nézd, odakint,
a Mikulás néked int.


Csodás estét, sok örömet, szeretetet, ajándékot, s szép álmokat Mindenkinek!
koszegimarika, 2018. december 05. szerda, 20:22
Szép estét kívánok mindenkinek!
Azt például tudtad, hogy van olyan ország, ahol nem rénszarvasok húzzák a szánt, hanem egy fehér paripa?

1. A Mikulást eredetileg lila színű palásttal ábrázolták, ezzel utalva Szent Miklósra és a püspökök lila színű ruhájára. A piros öltözékére az 1930-as években tett szert, amikor Habbon Sundblom újragondolta a figurát a Coca-Cola Company felkérésére, akik a nagyszakállút kívánták felhasználni a karácsonyi kampányukhoz.

2. A hollandok is újragondolták a figurát, náluk ugyanis a Mikulás fehér lovon közlekedik. Ennek az az oka, hogy összemosták a Télapót a középkori lovagi hagyományokkal, így a Mikulásnak búcsút kellett mondania a szánjának.

3. Az igazi Mikulás “hivatalosan" Finnországban, Lappföldön lakik. A gyerekek még e-mailt is küldhetnek neki a santa.claus@santaclausoffice.fi címre.

4. Az olaszoknál nincs is Mikulás: náluk egy La Befana nevű kedves boszorkány ajándékozza meg a gyerekeket, ráadásul nem is december 6-án, hanem egy hónappal később,
kirscha, 2018. december 04. kedd, 20:17
Miklós bácsi ajándéka
Miklós bácsi ajándéka.

Miklós bácsi hova hova
A csillagok világába ?
A rénszarvasok röpítenek.
Utad fölfele a célegyenes.
Vár az angyal serege.
Megpakolták már a zsákod.
hozod a sok ajándékod,
A gyerekeknek, öregeknek,
Árváknak és szegényeknek.
Úgy vártam ezt a napot
hiszen én is árva vagyok.

Miklós bácsi én jó voltam.
Nem vétettem nem bántottam.
Önzetlenül is szeretem .
Lenne hozzád egy kérésem
Valahol ott fönt az isteni hazába.
Kérlek keresd meg, tedd a zsákodba.
Megtalálod, alázatos békegalamb.
Tudom hogy fáj ö sem boldog.
Amíg nekem könny a vacsorám.
Álmatlan sötét az éjszakám.
Tudom hogy vágyik hozzám.
Hozzál örömöt a lelkem egére.
Legyen a mámorító álmok éjszakája
A mesebeli Mikulás szép ajándéka.
Piroska Mosó
koszegimarika, 2018. december 04. kedd, 12:37
És a Télapónak ki ad ajándékot?
Egyszerű kis szobácska volt, középen, a fal mellett egy öreg, rozoga ágy terpeszkedett méltóságteljesen, felette egy festmény, díszes keretben. A kép egy téli tájat ábrázolt. A szikrázó hóval borított fenyőfák büszkén ágaskodtak az ég felé, s a magasból letekintve őrizték a fehérben pompázó dombokat. Boglárka meghatottan álldogált az ágy lábánál, egy kopott karosszék mellett. Kezét az öregember tenyerébe csúsztatta, s halkan suttogott. - De hiszen ez a Télapó otthona! - és szinte hallani vélte a rénszarvasok húzta szán dallamos csengőit. - Bizony! - mondta Kapusi bácsi. - Ha ránézek erre a képre, nekem is gyakran eszembe jut a Télapó. Néha úgy érzem, mintha én ülnék a szánon, s száguldanék csilingelve, egyenesen ide... a gyerekekhez...hozzád... - Na, elég az ábrándozásból! - váltott hirtelen hangnemet az öregember. - Ideje hazamenned! Gyere, elkísérlek! Gyorsan sötétedik, édesapád már biztosan vár. Valóban, Boglárka apja a kertkapuban álldogált. - Adjon Isten, jó estét! - üdvözölte meleg hangon Kapusi
sz719eszter, 2018. december 04. kedd, 10:07
Képek, videók
Rénszarvasok.jpg
pacsakute
2014. február 09. vasárnap, 17:39
0 rénszarvasokkal 9f5.jpg
lovaszmarika
2014. január 25. szombat, 17:22
rénszarvasok
agica2004
2013. december 21. szombat, 09:28
Szokásos rénszarvasok.3..
cipello
2012. december 11. kedd, 10:38
Szokásos rénszarvasok.2..
cipello
2012. december 11. kedd, 10:38
rénszarvasok 2
stefania51
2012. november 30. péntek, 08:44
rénszarvasok 1
stefania51
2012. november 30. péntek, 08:31
rénszarvasok norvégiában
lacipecsenye
2012. november 26. hétfő, 13:27
rénszarvasok.jpg
dnemethk
2012. november 25. vasárnap, 18:36
éneklő rénszarvasok.gif
jpiros
2012. november 21. szerda, 16:16
Rénszarvasok wcpapírgurig
dnemethk
2012. november 14. szerda, 10:39
0 a Jefferí fotója aaa.pn
lovaszmarika
2019. augusztus 26. hétfő, 13:12
0 a Jefferí fotója.png
lovaszmarika
2019. augusztus 22. csütörtök, 17:01
Thomas Jefferson idézet.j
pacsakute
2013. december 18. szerda, 19:29
Thomas Jefferson írás köz
farkas1945
2013. november 05. kedd, 09:46
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.