Belépés
2019. november 22. péntek | 47. hét | 326. nap | 02:04 | Cecília
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kövér László: az örökség nemcsak a kövekben, nemcsak az épületekben, hanem a szellemiségben is rejlik
A palóc élet, a magyar élet, a közép-európai élet él, élni akar, és élni fog, ezt üzeni a világnak a hollókői világörökség - mondta az Országgyűlés elnöke, aki köszöntötte a rendezvényen azokat is, akik a hollókőiekhez hasonlóan Budapesten 30 éve őrzik a szintén a világörökség részévé vált pesti és budai Duna-partokat, benne a Lánchíddal és az Országház épületével.

Hangoztatta, hogy egy 400 fő alatti lakosságszámú kis magyar falu és egy közel kétmilliós magyar nagyváros 30 esztendeje, nemzetközileg is hitelesítve, ugyanazt hirdetik: az örökség nemcsak a kövekben, nemcsak az épületekben, hanem a szellemiségben is rejlik.

Az UNESCO 1987. december 11-én vette fel Hollókőt a világörökségi listára. Magyarországon Hollókő és Budapest volt az első két helyszín, amely kiérdemelte ezt a megtisztelő címet. Az 1973 óta létező listán Hollókő volt az első falu, amelyik ilyen nemzetközi elismerést kapott.

Kövér László arról is beszélt, hogy az évszázadok során Hollókő megtanulta, magától csak a balszerencse érkezik, a szerencséért dolgozni kell.

Ez a tapasztalat és tudás szerencsére mára sem enyészett el, sem Hollókőn, sem Magyarországon - mondta az Országgyűlés elnöke. Példaként említette: "a balsors úgy adta, hogy 2010-ig olyan kormánya volt Magyarországnak, amely adósságba verte az országot, az önkormányzatokat, és rengeteg magyar családot is". Hollókőnek például 80 milliós volt a költségvetése, és 30 millió az adóssága.

A 2010 óta eltelt hét év eredményének nevezte, hogy adóssága már nincs a településnek, költségvetése pedig már 180 millió forint.

Kövér László hangsúlyozta: mindezek mellett több mint kétmilliárd forint fejlesztési pénz érkezett a faluba, és a következő három évben további mintegy hárommilliárd forint áramlik majd közvetlenül fejlesztésekre, Hollókő részese lesz továbbá egy hétmilliárd forintos térségi turisztikai fejlesztési programnak is.

Kitért arra is, hogy ötszörösére nőtt a hazai és a külföldi vendégek, és hatszorosára a vendégéjszakák száma, a tavaly megnyitott négycsillagos szállodának köszönhetően pedig megháromszorozódott a vendégforgalom.

Kövér László arról is beszélt, hogy vannak, akik el akarják törölni Európát és a hagyományaikat, de többen vannak, akik nem akarnak és nem fognak lemondani gyökereikről, hagyományaikról, Magyarország pedig az Európát őrzők első vonalában áll.

A házelnök azt kérte a hollókőiektől, ne hagyják, hogy Hollókő egy élő és élhető faluból látogatható emlékpark legyen.

Szabó Csaba polgármester felidézte, hogy 1987-ben 43 helyszínt vettek fel a világörökségi listára, így a kínai nagy falat vagy Velence lagúnáit is. Szólt arról, hogy a nógrádi falut az 1960-as évektől fedezték fel a műemlékvédelmi szakemberek, védelmén a '70-es évektől már bizottság dolgozott. Az 1990-es években azonban nehéz idők jöttek, mert a cím mellé normatív támogatást nem kapott az önkormányzat, és a falu sem érezte magáénak a világörökséget.

Elmondta, a fiatalok megtartásáért lakásprogramot indítottak, munkahelyeket teremtettek, dolgoztak az óvoda, iskola megmaradásáért. Az iskolában Hollókő tantárgy lett a néptánc mellett, az értékek átadásában az idősek is részt vesznek.

Az ünnepi műsorban népviseletbe öltözött óvodások és iskolások csoportjai léptek fel, és díjazták a jubileumi fotópályázatra beérkezett alkotásokat is.

Kövér Lászlónak, valamint a testvértelepülések képviselőinek Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője és Szabó Csaba polgármester adta át a 30. évfordulóra készített Hollókői Emlékérmet.

(FOTÓ)

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. december 10. vasárnap, 18:22
Címkék: Kövér László, Magyarországon Hollókő, Szabó Csaba, Kövér Lászlónak, Becsó Zsolt, Hollókői Emlékérmet,
Kommentek
Kövér László: 1919-ben Magyarország 20. századi felszámolási kísérlete zajlott
Kövér László az Országházban, az 1919 - A nagy szétesés című tanácskozást megnyitó beszédében az első világháború utáni időszakról úgy fogalmazott: "azokban az években bejártuk azt az utat, nemzeti kálváriát, amely az országunk szétdarabolásához vezetett".

Trianon következményeit sorolva felidézte: "ezen az úton" elveszítettük történelmi területünk kétharmadát, magyar ajkú nemzettársaink egyharmadát, akik idegen államok fennhatósága alatt "jogfosztott, megalázott, alávetett kisebbségi sorba kerültek".

A politikában és a történettudományban egyaránt vannak megkerülhetetlen kérdések és elodázhatatlan válaszok, "amelyeket egyszer meg kell fogalmazni és ki kell mondani" - vélekedett a házelnök. Ilyen kérdésként fogalmazta, hogy kiket szolgáltak azok a magyar állami vezetők, akik 1918 novemberében lefegyverezték a magyar katonákat. Szintén ilyen kérdésként említette Linder Béla politikai karrierjének "megfejtését", aki a Károlyi-kormány hadügyminisztereként kijelentette, hogy "soha többé katonát
velemenyezd, 2019. november 21. csütörtök, 15:52
Az ellenzék bosszúnak tartja a házszabály módosítását
Lukács László György, a Jobbik frakcióvezető-helyettese Budapesten, sajtótájékoztatón úgy értékelt, a javaslatok a képviselői jogok szűkítését, korlátozását jelentik. Azt mondta, a "szájzártörvény" célja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök "menekítse magát", és azzal, hogy a képviselők jogait szűkítő javaslatot terjesztett be, belépett saját bukása előszobájába. Világos, hogy Orbán Viktor megijedt az október 13-i eredményektől - tette hozzá.

Közölte, az ellenzék egységesen lép fel a törvényjavaslattal szemben és nem fogják hagyni, hogy elhallgattassák a képviselőket.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője a Fidesz bosszújának tartotta a javaslatokat. Közölte, a Fidesz most áll bosszút az ellenzéki képviselőkön és rajtuk keresztül az ellenzéki választókon, mert a képviselők egy évvel ezelőtt erőszakmentesen obstruálva megpróbálták akadályozni a rabszolgatörvény elfogadását.

Szerinte a kormánypártok így állnak bosszút az önkormányzati választások eredménye miatt is. Hangsúlyozta, nem fognak
velemenyezd, 2019. november 20. szerda, 18:03
Kocsis: az Országgyűlésben szerdán történtek is igazolják a fegyelmi változtatások szükségességét
példaként hozta Jakab Péter (Jobbik) akcióját, amikor "önkényesen beleült" Orbán Viktor miniszterelnök székébe. A frakcióvezető azt mondta: ez deviáns és provokatív magatartás, ami az Országgyűlés mindennapi munkájába nem fér bele.

Kérdésre úgy értékelt: akinek volt gyerekszobája ilyet nem csinál. Jakab Péter egy "piti politikai kalandor", aki minden eszközt megragad 15 perc politikai hírnévért - fogalmazott.

Szintén példaként említette, amikor Szabó Tímea (Párbeszéd) "letrógerozta" Trócsányi László egykori igazságügyi minisztert, aki nemcsak hazai, de külföldi egyetemeken is oktató, elismert jogtudós. Kitért Tordai Bence (Párbeszéd) bekiabálásaira, és arra, hogy amikor elsétál fideszes képviselők vagy a miniszterelnök mellett, rendszeresen olyan megjegyzéseket tesz, mint "Lógni fogtok, Meg fogtok dögleni, vagy Félsz te patkány". Ezek a parlamenti jegyzőkönyv számára megörökíthetetlenek, de Kocsis Máté azt ígérte, igyekszik dokumentálni, hogy bemutathassa Tordai Bence valódi arcát a
velemenyezd, 2019. november 20. szerda, 17:33
Krónika 6. rész (Országgyűlés működése, házszabály)
alatt" milyen büntetés jár annak, aki kimondja az igazságot, aki a parlamentben valóban az embereket szeretné képviselni. Ez egy olyan törvényjavaslat, amellyel "kényük-kedvük szerint" bármikor "kitilthatnak bennünket", ellehetetlenítik, hogy a közintézményekben érdemben ellenőrizzék, hogyan használják fel a közpénzt - vélekedett.

A képviselő felszólalása után Orbán Viktor miniszterelnök helyére ült, ahonnan a levezető elnök többszöri figyelmeztetése ellenére sem volt hajlandó távozni.

Lukács László György (Jobbik) elmondta: a parlamenti szabályokat úgy akarják módosítani, hogy az ellenzéket keretek közé szorítsák, de "ez hibás reakció és nem is elegáns". Orbán Viktor fél, hogy ami október 13-án elindult, hogy az ellenzék bebizonyította: tud sikeresen politizálni, terjedni kezd és átrajzolja a politikai térképet - fogalmazott.

Kiemelte: nem vezet célra ez a módosítás, még a magyar parlamenti hagyományokba sem illeszkedik, és minimum egyeztetni kellett volna róla. Világos, hogy "itt szűkítés
velemenyezd, 2019. november 20. szerda, 13:21
Preşedintele Parlamentului Ungariei: opinia statelor membre ale V4 nu poate fi trecută cu vederea astăzi în Eur
sediul Senatului din Cehia, Palatul Wallenstein, preşedinţii parlamentelor din statele membre ale V4 au discutat despre experienţele celor trei decenii care au trecut de la schimbarea regimului şi despre provocările cu care se confruntă astăzi cele patru state - Cehia, Polonia, Ungaria şi Slovacia.

Experienţa comună a statelor membre ale Grupului de la Visegrád este aceea că, prin acţiune comună şi o cooperare strânsă, pe scena europeană pot fi create noi oportunităţi pentru ţările V4, a punctat László Kövér.

"Astăzi am ajuns să fim, în mod clar, motorul creşterii europene, iar condiţia prealabilă pentru asta a fost că cele patru ţări au înţeles că este în interesul lor absolut să coopereze", a subliniat oficialul ungar.

"Noi, statele care au devenit mai recent membre ale Uniunii Europene, dorim să fim parteneri egali cu vechile state membre", a declarat Elzbieta Witek, preşedintele Sejmului polonez, în cadrul conferinţei de presă de după întâlnire. Subestimarea ,statelor V4 este o greşeală,
velemenyezd, 2019. november 18. hétfő, 17:32
Kövér: a V4-ek véleménye ma megkerülhetetlen Európában
A cseh szenátus székhelyén, a Wallenstein palotában megtartott találkozón a visegrádi házelnökök megvitatták a rendszerváltás utáni három évtized tapasztalatait, valamint azokat a kihívásokat, amelyek előtt a négy visegrádi ország - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - ma áll.

"Harminc esztendővel ezelőtt közös cél vezérelt bennünket: diktatúra helyett demokrácia, rabság helyett szabadság, alávetettség helyett önrendelkezés, szegénység helyett pedig jólét" - fejtette ki Kövér László. Leszögezte: a visegrádi országok közös tapasztalata, hogy együttes fellépéssel és szoros együttműködés révén az európai színtéren új lehetőségeket teremthetnek országaik számára.

"Ha ma a V4-ek nemzeteire nézünk, már korántsem a 30 évvel ezelőtti képet, a szovjet birodalom összeomlásának következményeit megszenvedő, lerongyolódott államokat és társadalmakat, hanem életerős, fejlődő, vonzó jövőképpel rendelkező országokat látunk, amelyek képesek közösen gondolkodni és érdekeikért cselekedni" -
velemenyezd, 2019. november 18. hétfő, 16:22
Kövér: a magyarok a csehekkel és a szlovákokkal együtt emlékeznek a bársonyos forradalomra
felsőház, a szenátus elnökének meghívására a négy visegrádi ország házelnökei együtt ünnepelték a csehszlovákiai rendszerváltás 30. évfordulóját.

"Meggyőződésem, hogy az 1989-es bársonyos forradalom erkölcsi tőkéjével, a közép-európai rendszerváltozás tapasztalataival a hátunk mögött nélkülözhetetlen erőforrást kínálunk Európa számára egy példátlanul zaklatott világpolitikai helyzetben" - vélekedett az Országgyűlés elnöke a prágai cseh Nemzeti Múzeumban megtartott évfordulós megemlékezésen.

Kövér László fontosnak nevezte, hogy a mai, kihívásokkal teli időkben a magyar-cseh barátság és stratégiai partnerség fennmaradjon és erősödjön. "Együttes fellépéssel és szorosan együttműködve az európai színtéren olyan új lehetőségeket teremthetünk országaink számára, amelyek Közép-Európa további sikeréhez is hozzájárulnak" - szögezte le a magyar politikus.

A házelnökök beszédeikben egyaránt méltatták a négy visegrádi ország - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - együttműködését és
velemenyezd, 2019. november 17. vasárnap, 20:31
Babis: a bársonyos forradalom az újkori cseh történelem legfontosabb eseménye
A prágai Nemzeti Múzeumban tartott ünnepségen a visegrádi országok kormányfői megemlékeztek arról a diáktüntetésről, amely kirobbantotta a bársonyos forradalmat.

Babis köszönetet mondott a lengyeleknek, a magyaroknak és a szlovákoknak, hogy támogatták a csehek igyekezetét a szabad társadalom kiharcolására.

"Nem feledjük, hogy a magyarok voltak az elsők, akik átvágták a vasfüggöny szögesdrótjait" - mondta a cseh kormányfő.

"Ami Lengyelországban tíz évig, Magyarországon pedig tíz hónapig tartott, az Csehországban tíz nap alatt megvalósult" - jelentette ki Babis a rendszerváltásra utalva.

Andrej Babis felidézte az 1989-es, mint fogalmazott "korszakváltó év" eseményeit, és megjegyezte, az akkori szocialista rendszer elleni tüntetéseken lengyelek és magyarok is részt vettek, ami sokat segített a cseheknek és a szlovákoknak.

Beszédében Andrej Babis arról is szólt, hogy 1989 előtt ő maga is tagja volt a kommunista pártnak, amire nem büszke, és sajnálja, hogy nem volt annyira bátor,
velemenyezd, 2019. november 17. vasárnap, 13:21
Képek, videók
Kövér László.jpg
agica2004
2017. január 16. hétfő, 18:26
kover_laszlo_kothencz_ jan
agica2004
2014. december 16. kedd, 13:09
kövér lászló.jpg
dnemethk
2012. december 27. csütörtök, 08:28
kövér lászló
lovaszmarika
2012. január 28. szombat, 19:18
Kövér László
agica2004
2011. március 24. csütörtök, 12:21
Szellemiség-ÖSSZEFOGÁS
1vargaildyko
2014. július 09. szerda, 09:53
futurisztikus épületek27.
erzsikepuskas
2016. május 31. kedd, 12:28
futurisztikus épületek26.
erzsikepuskas
2016. május 31. kedd, 12:27
futurisztikus épületek25.
erzsikepuskas
2016. május 31. kedd, 12:27
futurisztikus épületek24.
erzsikepuskas
2016. május 31. kedd, 12:27
futurisztikus épületek23.
erzsikepuskas
2016. május 31. kedd, 12:26
futurisztikus épületek22.
erzsikepuskas
2016. május 31. kedd, 12:26
futurisztikus épületek21.
erzsikepuskas
2016. május 31. kedd, 12:25
futurisztikus épületek20.
erzsikepuskas
2016. május 31. kedd, 12:25
futurisztikus épületek19.
erzsikepuskas
2016. május 31. kedd, 12:25
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.