Belépés
2020. február 22. szombat | 8. hét | 53. nap | 08:30 | Gerzson
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kövér László: az örökség nemcsak a kövekben, nemcsak az épületekben, hanem a szellemiségben is rejlik
A palóc élet, a magyar élet, a közép-európai élet él, élni akar, és élni fog, ezt üzeni a világnak a hollókői világörökség - mondta az Országgyűlés elnöke, aki köszöntötte a rendezvényen azokat is, akik a hollókőiekhez hasonlóan Budapesten 30 éve őrzik a szintén a világörökség részévé vált pesti és budai Duna-partokat, benne a Lánchíddal és az Országház épületével.

Hangoztatta, hogy egy 400 fő alatti lakosságszámú kis magyar falu és egy közel kétmilliós magyar nagyváros 30 esztendeje, nemzetközileg is hitelesítve, ugyanazt hirdetik: az örökség nemcsak a kövekben, nemcsak az épületekben, hanem a szellemiségben is rejlik.

Az UNESCO 1987. december 11-én vette fel Hollókőt a világörökségi listára. Magyarországon Hollókő és Budapest volt az első két helyszín, amely kiérdemelte ezt a megtisztelő címet. Az 1973 óta létező listán Hollókő volt az első falu, amelyik ilyen nemzetközi elismerést kapott.

Kövér László arról is beszélt, hogy az évszázadok során Hollókő megtanulta, magától csak a balszerencse érkezik, a szerencséért dolgozni kell.

Ez a tapasztalat és tudás szerencsére mára sem enyészett el, sem Hollókőn, sem Magyarországon - mondta az Országgyűlés elnöke. Példaként említette: "a balsors úgy adta, hogy 2010-ig olyan kormánya volt Magyarországnak, amely adósságba verte az országot, az önkormányzatokat, és rengeteg magyar családot is". Hollókőnek például 80 milliós volt a költségvetése, és 30 millió az adóssága.

A 2010 óta eltelt hét év eredményének nevezte, hogy adóssága már nincs a településnek, költségvetése pedig már 180 millió forint.

Kövér László hangsúlyozta: mindezek mellett több mint kétmilliárd forint fejlesztési pénz érkezett a faluba, és a következő három évben további mintegy hárommilliárd forint áramlik majd közvetlenül fejlesztésekre, Hollókő részese lesz továbbá egy hétmilliárd forintos térségi turisztikai fejlesztési programnak is.

Kitért arra is, hogy ötszörösére nőtt a hazai és a külföldi vendégek, és hatszorosára a vendégéjszakák száma, a tavaly megnyitott négycsillagos szállodának köszönhetően pedig megháromszorozódott a vendégforgalom.

Kövér László arról is beszélt, hogy vannak, akik el akarják törölni Európát és a hagyományaikat, de többen vannak, akik nem akarnak és nem fognak lemondani gyökereikről, hagyományaikról, Magyarország pedig az Európát őrzők első vonalában áll.

A házelnök azt kérte a hollókőiektől, ne hagyják, hogy Hollókő egy élő és élhető faluból látogatható emlékpark legyen.

Szabó Csaba polgármester felidézte, hogy 1987-ben 43 helyszínt vettek fel a világörökségi listára, így a kínai nagy falat vagy Velence lagúnáit is. Szólt arról, hogy a nógrádi falut az 1960-as évektől fedezték fel a műemlékvédelmi szakemberek, védelmén a '70-es évektől már bizottság dolgozott. Az 1990-es években azonban nehéz idők jöttek, mert a cím mellé normatív támogatást nem kapott az önkormányzat, és a falu sem érezte magáénak a világörökséget.

Elmondta, a fiatalok megtartásáért lakásprogramot indítottak, munkahelyeket teremtettek, dolgoztak az óvoda, iskola megmaradásáért. Az iskolában Hollókő tantárgy lett a néptánc mellett, az értékek átadásában az idősek is részt vesznek.

Az ünnepi műsorban népviseletbe öltözött óvodások és iskolások csoportjai léptek fel, és díjazták a jubileumi fotópályázatra beérkezett alkotásokat is.

Kövér Lászlónak, valamint a testvértelepülések képviselőinek Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője és Szabó Csaba polgármester adta át a 30. évfordulóra készített Hollókői Emlékérmet.

(FOTÓ)

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. december 10. vasárnap, 18:22
Címkék: Kövér László, Magyarországon Hollókő, Szabó Csaba, Kövér Lászlónak, Becsó Zsolt, Hollókői Emlékérmet,
Kommentek
Hetedik alkalommal szervezték meg a Székely Bált
Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének szavait idézte, miszerint a magyarságnak egymásra, az értékeire és az érdekeire is figyelnie kell. Emlékeztetett arra, hogy a Tiszteletbeli Székely címet a Székelyföldért Alapítvány hozta létre a 2004. december 5-i, a külhoni magyar állampolgárságról szóló sikertelen népszavazás után.

Varga Mihály pénzügyminiszter köszöntőjében kiemelte, hogy a székelyek és magyarok közötti kapcsolatok folyamatosan erősödnek, és ezt a munkát a kormány küldetésének érzi.

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke emlékeztetett arra, hogy az elmúlt tíz évben a korábbiakhoz képest tovább erősödtek a magyar-magyar kapcsolatok az anyaország és a külhoni területek között, amelynek kiemelkedő momentuma volt, amikor az Országgyűlés 2010-ben megszavazta a kettős állampolgárságot.

A bál bevételeit jótékonysági célra fordítják, négy külhoni egyházi közösség kap egy-egy millió forintos támogatást. A kedvezményezettek
velemenyezd, 2020. február 15. szombat, 23:32
Preşedintele Parlamentului Ungariei: sprijinirea maghiarilor de peste hotare contribuie şi la dezvoltarea unui
pentru păstrarea identităţii comunităţilor maghiare de peste hotare este nevoie, pe lângă menţinerea sistemului instituţional maghiar, şi de oferirea unui ajutor pentru ca zonele locuite de maghiari să fie unele atractive pentru tinerele generaţii; să existe locuri de muncă, grădiniţe, un mediu profesional adecvat şi o ofertă bună de petrecere a timpului liber în sânul comunităţii.

"Prin asta servim nu doar intereselor maghiare, ci acţionăm pentru dezvoltarea unui Bazin Carpatic unitar", a declarat László Kövér. În cazul Ucrainei Subcarpatice, lupta care mai trebuie să se ducă este aceea ca maghiarii de acolo să îşi poată păstra drepturile deja dobândite, a mai adăugat politicianul.

În acest sens, preşedintele parlamentului ungar a confirmat că, până la redobândirea drepturilor de către minorităţile etnice din Ucraina, Ungaria va bloca, în faţa tuturor forurilor internaţionale iniţiativele ucrainiene - printre care şi integrarea în NATO.

Potrivit preşedintelui parlamentului, în ultimii ani,
velemenyezd, 2020. február 01. szombat, 16:12
Kövér: a külhoni magyarok támogatása az egységes Kárpát-medence fejlődését is elősegíti
Az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta: a külhoni magyar közösségek megőrzéséhez a magyar intézményrendszer megtartásán túl abban is segítséget kell nyújtani, hogy a magyarlakta térségek a fiatal generációk számára is élhető hellyé váljanak, azaz legyen munkahely, óvoda, magyar támogató szakmai környezet, közösségi lehetőségek.

"Ezzel nem csupán magyar érdekeket szolgálunk, hanem az egységes Kárpát-medence fejlődése érdekében cselekszünk" - jelentette ki Kövér László, hozzátéve, hogy jelenleg Kárpátalja esetében azért kell harcolni, hogy az ott élő magyarság egyáltalán megtarthassa korábban megszerzett jogait.

Ezzel kapcsolatban megerősítette: amíg a nemzeti kisebbségek jogainak helyreállítása nem történik meg Ukrajnában, Magyarország a nemzetközi fórumok előtt minden ukrán kezdeményezést blokkolni fog, így például Ukrajna NATO-tagságát.

A házelnök úgy értékelt: Magyarország az egységes Kárpát-medencei gazdasági tér megteremtésében kifejezetten jó eredményeket ért el az elmúlt években.
velemenyezd, 2020. február 01. szombat, 08:21
Gianni Infantino is részt vesz a budapesti AIPS-kongresszuson
Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöke, az AIPS európai szekciójának alelnöke az MTI-nek kedden elmondta, az olasz-svájci sportvezetővel a gála helyszínén, a Grand Hotel Budapestben tartanak pódiumbeszélgetést jövő hétfőn. Az eseményen részt vesz a nagy nemzetközi szövetségek képviselői közül Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség első embere, illetve Marius L. Vizer, a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség vezetője is.

Az AIPS 83. alkalommal rendezi meg kongresszusát, Magyarország 1965, 1992 és 1999 után negyedszer lesz házigazdája az eseménynek, amelyre 110 országból 310 vendég érkezik Budapestre.

A hétfő esti gálán második alkalommal adják át az AIPS médiadíjait, 11 kategóriában hirdetnek győzteseket, akiknek személyéről egy tíztagú szakmai zsűri Budapesten hozza meg a végső döntést. Emellett az MSÚSZ díjazni fogja a legjobban szerepelt magyar pályázatokat is, valamint itt veszi át díját az AIPS által az év európai női sportolójának választott háromszoros
velemenyezd, 2020. január 28. kedd, 11:21
Kövér László részvétét fejezte ki a törökországi földrengés miatt
Az Országgyűlés Hivatala által az MTI-hezeljuttatott táviratban a magyar házelnök legmélyebb sajnálatát és együttérzését fejezte ki az Elazig és Malatya tartományban történt súlyos földrengés miatt, amely számos emberáldozatot követelt, illetve nagy károkat okozott.

Kövér László azt kérte a török házelnöktől, hogy tolmácsolja a magyar képviselők őszinte együttérzését az áldozatok hozzátartozóinak, valamint szolidaritásukat a török néppel, gyors felépülést kívánva a sérülteknek.

A péntek esti délkelet-törökországi nagy erejű földrengésnek a hatóságok közlése szerint 22 halálos áldozata van.
velemenyezd, 2020. január 25. szombat, 16:02
Zarándokvonatok indulnak Csíksomlyóra, Czestochowába és Medjugorjéba
gyermekvédelemben nevelkedő, határon túli, illetve a diaszpórában élő magyar fiatal zarándoklatának költségeit állta kormány.

Hozzátette: a gyermekvédelemből érkező fiatalok ezeken a zarándoklatokon akár életre szóló lelki erőt kaphatnak, illetve segítő kapcsolatokat alakíthatnak ki. A diaszpórából érkező fiataloknak pedig sokszor ezeken az utazásokon alakul ki a kötődésük az anyaországgal, és később is visszatérnek hosszabb-rövidebb időre Magyarországra.

A sajtótájékoztatón felolvasták Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a csíksomlyói és a czestochowai zarándoklatok világi fővédnöke levelét.

Azt írta: a mai világban "a szélrózsa minden irányába utazhatunk", a legértékesebb utazás azonban "változatlanul az, amely önmagunkhoz vezet".

Úgy fogalmazott: "Czestochowa és Csíksomlyó a keresztény Európa két lelki fellegvára, ahol a hit, a remény és a szeretet ereje megérinti a nyitott szívvel érkezőket. Mindaz, ami ezeken a megszentelt helyeken történik, messze túlmutat önmagán."

"Egy
velemenyezd, 2020. január 23. csütörtök, 13:32
Erdő Péter megnyitotta a Boldog Özséb-emlékévet
feladatát, de közösen szolgálhatják a magyarságot és a kereszténységet - tette hozzá.

Arnold Chrapkowski, a rend generálisa arról beszélt: a pálos "közösség a magyar földbe eresztette mélyre gyökereit, hogy később más országokat is gazdagítson karizmájával".

Elmondta: ma 500 pálos szerzetes 17 országban, több mint 70 rendházban teljesít szolgálatot. "Az új idők és új helyek új kihívásokkal járnak, de az Isten iránti hűség nem változik" - fogalmazott a generális.

A szentmisén részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

A pálos rend az emlékév során több programmal és egy mozgó kiállítással is szeretné megismertetni a nagyközönséggel a rend életét. A kiállítást szállító busz január 20-tól 24-ig Budapesten, a Szent István-bazilika előtt áll, majd lengyelországi körútra indul. Visszatérve Magyarországra 40 állomáson, a többi között Budapesten, Győrben, Kalocsán, Veszprémben, Miskolcon, Kaposváron, Esztergomban, Keszthelyen lesz látható.

A kiállításon virtuálisan végiglapozható az
velemenyezd, 2020. január 20. hétfő, 14:12
Ukrán repülő - Kövér László részvéttáviratot küldött a légi szerencsétlenségben érintett országok házelnökeinek
"Mély együttérzésemet fejezem ki a magyar Országgyűlés nevében Önnek és hazája népének az ukrán légitársaság Teherán-Kijev járatát érintő teheráni légi szerencsétlenség, illetve annak következtében életét vesztett honfitársai miatt" - írta a házelnök az MTI-hez csütörtökön eljuttatott részvéttáviratában.

"Osztjuk azok fájdalmát, akik szeretteiket vagy rokonaikat vesztették el a borzalmas szerencsétlenségben, s kitartást és erőt kívánunk nekik fájdalmukban" - fogalmazott Kövér László.
velemenyezd, 2020. január 09. csütörtök, 13:21
Képek, videók
Kövér László.jpg
agica2004
2017. január 16. hétfő, 18:26
kover_laszlo_kothencz_ jan
agica2004
2014. december 16. kedd, 13:09
kövér lászló.jpg
dnemethk
2012. december 27. csütörtök, 08:28
kövér lászló
lovaszmarika
2012. január 28. szombat, 19:18
Kövér László
agica2004
2011. március 24. csütörtök, 12:21
Szellemiség-ÖSSZEFOGÁS
1vargaildyko
2014. július 09. szerda, 09:53
futurisztikus épületek27.
erzsikepuskas
2016. május 31. kedd, 12:28
futurisztikus épületek26.
erzsikepuskas
2016. május 31. kedd, 12:27
futurisztikus épületek25.
erzsikepuskas
2016. május 31. kedd, 12:27
futurisztikus épületek24.
erzsikepuskas
2016. május 31. kedd, 12:27
futurisztikus épületek23.
erzsikepuskas
2016. május 31. kedd, 12:26
futurisztikus épületek22.
erzsikepuskas
2016. május 31. kedd, 12:26
futurisztikus épületek21.
erzsikepuskas
2016. május 31. kedd, 12:25
futurisztikus épületek20.
erzsikepuskas
2016. május 31. kedd, 12:25
futurisztikus épületek19.
erzsikepuskas
2016. május 31. kedd, 12:25
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.