Belépés
2018. december 15. szombat | 50. hét | 349. nap | 01:04 | Valér
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Nemzeti Dal - gyerekek előadásába
7 éves kisfiú szaval videó Link

Tanítványom, Róth Előd mondja a verset - első osztályos, Vécsey Károly Általános Iskola, Nyíregyháza
A felvételt készítette: Orosz Józsefné Adrienne, tisztelt Kollégám.
Szakady Katalin videója Link

9 éves, 3. osztályos fiú verset mond - A Nemzeti dal Petőfi Sándor egyik legismertebb verse, amely -- Illyés Gyula szerint -- magának a költőnek is egyik legkedveltebb költeménye volt.
Petőfi a verset 1848. március 13-án, két nappal a forradalom kitörése előtt írta, eredetileg arra a népgyűlésre, melyet március 19-ére tervezett a pesti ifjúság. A bécsi forradalom hírére azonban felgyorsultak az események. 15-én először Pesten, a Pilvax kávéházban olvasta fel a verset.
Sárkány Tibor videója Link

Biró Árpád Bendegúz 5 éves Videó Link

Mármarossziget - Előadja Jóna Bálint Erik. 5 éves Videó Link
maroka, 2018. március 14. szerda, 11:43
Címkék: Nemzeti Dal, Róth Előd, Vécsey Károly Általános Iskola, Orosz Józsefné Adrienne, Szakady Katalin, Petőfi Sándor,
Kommentek
Ruszin Művészet Remekei címmel nyílt kiállítás a Stefánia Palotában
"A maikiállítás egy közösség sikere: a ruszin nemzeti közösségé, amely óriási erőfeszítéseket tesz nemcsak a megmaradásért, hanem önmaga építésére, kultúrájának megerősítésére is" - emelte ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke a kiállítás megnyitóján.

Hozzáfűzte: a rendezvényen megtalálhatók azok a tárgyak, amelyek bemutatják azt a "rendkívül nehéz életet, amelyet a ruszin emberek többsége élt", de láthatók azok is, amelyek szebbé és ünnepélyesebbé tették mindennapjaikat, például a Biblia, amelyet nemzedékről nemzedékre adtak az apák a fiúk, az anyák a lányok kezébe.

"A családok évében itt és most gyermekek éneklik anyanyelvükön a nagymamák dalait" - mondta a házelnök, hozzáfűzve, hogy az eseményen fellépő Hodinka vonósnégyes muzsikája arról is beszél, miként kapcsolódik a kárpátaljai kultúra az egyetemes magaskultúrába, miként jelenik meg klasszikus formákban az együtt élő ruszin illetve magyar lélek és gondolat.

"Mindenki, aki kultúrát és közösséget épít, az egyszersmind az európai és
velemenyezd, 2018. november 17. szombat, 22:52
Eurovíziós Dalfesztivál - Jövőre 42 ország versenyez Tel-Avivban
nélkül helyet kap az EBU öt nagy országa, Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország és az Egyesült Királyság, valamint a házigazda Izrael - olvasható a Eurovision.tv-n.

Az izraeli közszolgálati média, a KAN vezérigazgatója, Eldad Koblenz kiemelte: minden résztvevőt örömmel látnak vendégül egy izgalmas és emlékezetes dalversenyre, amelyet világszerte százmilliók kísérnek figyelemmel.

A 2019-es Eurovíziós Dalfesztiválon eggyel kevesebb induló lesz, mint idén volt, miután a Bolgár Nemzeti Televízió pénzügyi okokra hivatkozva októberben visszalépett. A versenyen Hollandia és Svájc jövőre hatvanadik alkalommal vesz részt, Görögország számára a negyvenedik, Horvátországnak, Észtországnak és Szlovéniának a huszonötödik, Lettországnak és Litvániának a huszadik, San Marinónak a tizedik verseny következik.

A rekordinduló Németország, amely a hatvanharmadik versenyére készül. Magyarország először 1994-ben vett részt a versenyen, 1999 és 2004 között nem volt magyar induló, 2005-ben ismét
velemenyezd, 2018. november 07. szerda, 13:41
Dvorák Requiemjét adják elő a Nemzeti Filharmonikusok november 1-jén
Az esten közreműködik Balga Gabriella, Wiedemann Bernadett, Balczó Péter, Kovács István, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar (karigazgató Somos Csaba) - közölte az együttes hétfőn az MTI-vel.

A Requiem a cseh zeneszerző egyik főműve, amelyet karrierje csúcsán írt. Az igen nagy apparátust (szoprán, alt, tenor és basszusszóló, vegyes kar, szimfonikus zenekar és orgona) igénylő gyászmise 1891. október 9-én, Birminghamben hangzott el először a zeneszerző vezényletével. Míg Dvorák műveit általában átjárja a cseh és a szláv zene hatása, a Requiemben nem található népi, vagy népi ihletésű dallam. A zeneszerző a gyászmisét nemzetek fölött álló zenével kívánta megfogalmazni.
velemenyezd, 2018. október 29. hétfő, 17:12
Katonai díszszemlét tartottak Prágában Csehszlovákia megalakulásának centenáriuma alkalmából
indított, illetve fogadott gépeket.

A díszszemlét megtekintette Milos Zeman cseh államfő és Andrej Babis cseh kormányfő, valamint több külföldi állam vezető politikusa, köztük James Mattis amerikai védelmi miniszter is.

A katonai bemutató után Andrej Babis és James Mattis rövid tárgyalást folytatott a cseh-amerikai kapcsolatokról.

A centenárium alkalmából a hét végén Csehország-szerte számos megemlékezést, kiállítást és kulturális rendezvényt tartottak. Kiemelkedett közülük a prágai cseh Nemzeti Múzeum felújított történelmi épületének szombati ünnepélyes megnyitása, illetve a Vencel téri zenei koncert, amelyen a cseh és a szlovák könnyűzene legismertebb személyiségei énekelték az elmúlt száz év legsikeresebb dalait.

A társadalmi-civil rendezvények sorát vasárnap este Prágában a jelképesen 19 óra 18 perckor kezdődő, nagyszabásúra tervezett tűzijáték zárja.

Politikai rendezvényeket, nagygyűléseket a centenárium alkalmából nem tartottak.

A cseh parlamenti alsóház pénteken rövid
velemenyezd, 2018. október 28. vasárnap, 15:06
Hé, Magyar Joe: Hobo új anyaga rockkoncerten és színházban is
előadott Hey Joe adta. Ha nekem lehet amerikai nevem, a Hobo, akkor Joe miért ne lehetne magyar? A többi magától jött. Születés, gyermekkor, első szerelem, házasság, megcsalatás, gyilkosság, börtönévek, lelkiismeret-furdalás, bűnbánat, Isten keresése, szabadulás és reménytelen helykeresés ezen a káprázatos mai Magyarországon" - idézte Hobót a kommüniké.

Bár Hobo a dalok szövegeit eredetileg csak a lemezre, valamint koncertekre szánta, Vidnyánszky Attila az anyagból kétszereplős darabot rendez a Nemzeti Színházban. A bemutató november 17-én lesz a teátrum Gobbi Hilda stúdiójában, a zenekar részvételével. Hobo társa Rácz József beregszászi színész lesz, akivel a Gulag virágaiban is játszott.

Hobo 2019. március 30-án a Papp László Budapest Sportarénában Viharban születtem címmel életműkoncertet ad. A műsorban a HBB egykori tagjai, Póka Egon, Tátrai Tibor és Deák Bill Gyula is szerepelnek, lesznek versek, monodráma-részletek, szólómunkák, blues és rock tradíciók, valamint a Hé, Magyar Joe legfontosabb
velemenyezd, 2018. október 09. kedd, 10:21
Kiírták a Dal 2019 pályázatát
Jelentkezni kizárólag online, a www.adal.hu címen lehet, a jelentkezési lap kitöltésével és a szükséges mellékletek feltöltésével. A dalválasztó versenyre november 8. éjfélig lehet leadni a jelentkezéseket - közölte az MTVA sajtóirodája hétfőn az MTI-vel.

"Büszkék vagyunk arra, hogy A Dal mezőnyében évről-évre számos műfaj képviselteti magát. Az AWS sikere bizonyíték arra, hogy egy metál együttes is legalább annyit profitálhat A Dalban indulásból, mint egy pop produkció. Mindenkinek érdemes jelentkeznie a versenyre, hiszen - ahogy ez idén bebizonyosodott - nem tudhatjuk előre, melyik zenei műfajból kerül ki Magyarország dala" - idézte a kommüniké Medveczky Balázst, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós médiaszolgáltatási igazgatóját.

A versenyre csak olyan előadó és együttes nevezhet, akinek korábban már jelent meg zenei albuma vagy országosan játszott rádió-, illetve televízió-felvétele, rendelkezik lemezkiadóval és/vagy hivatásos zenei menedzserrel kötött szerződéssel.

"Ez
velemenyezd, 2018. október 01. hétfő, 10:02
Flammerné Molnár Edit
Élted téve kezembe örökre.
Magyaráz, csacsog az én Tündérem,
Nekem mesél és kérdez szüntelen.
Elsuhan velünk hamar az élet...
Kívánom, boldog élete legyen!


VAJON PETŐFI HA ÉLNE...

Vége van már a rossz időnek,
A tavasz talán ma köszönt be!

Jobbra fordul magyar sorsa?
Országunknak nagy a gondja!

Nemzeti dalt szavalják százan,
Petőfi szavai zengnek, szállnak.

Ezernyolcszáznegyvennyolcban,
Tizenkét pontban mindent elmondtak.

Őseink akkor a szabadságért harcoltak.
Fiaik pedig ma tűrnek és hallgatnak?

Ilyen a béke és az igazi szabadság?
Hazánk ma is "Petőfi" után kiált!

Azt tudom,
menusgabor, 2018. szeptember 29. szombat, 18:00
Közvetlen Sydney-London járatot tervez a Qantas
Az ausztrál nemzeti légitársaság vezérigazgatója, Alan Joyce szerdán a BBC rádiónak nyilatkozva elmondta: a cég máris előrehaladott tárgyalásokat folytat a világ két legnagyobb repülőgépgyártója, az európai Airbus és az amerikai Boeing képviselőivel olyan típus kifejlesztéséről, amely képes technikai megálló nélkül megtenni a 17 ezer kilométeres távot az Ausztrália délkeleti partjain fekvő Sydney és a brit főváros között.

Joyce kijelentette: ha valamelyik gyártónak sikerül a megfelelő repülőgéptípussal előállnia, a közvetlen Sydney-London járatok 2022-ben indulhatnak.

A polgári repülés történetének első menetrendszerű nonstop légijárata Ausztrália és Európa között már március óta közlekedik, de ez a járat a nyugat-ausztráliai Perth nagyvárost köti össze Londonnal, és hozzávetőleg 2500 kilométerrel rövidebb, mint a Sydney-London táv.

A Perth-London útvonalon a Qantas Boeing 787-9 típusú repülőgépeket használ, az út 16-17 órát vesz igénybe az időjárástól és az aktuális útvonaltól
velemenyezd, 2018. szeptember 19. szerda, 14:22
Képek, videók
nemzeti-dal.jpg
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 22:38
Nemzeti_dal.jpg
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 22:38
0 Nemzeti dal - Orbán ell
lovaszmarika
2018. április 17. kedd, 12:24
0 Nemzeti dal másként fac
lovaszmarika
2016. július 31. vasárnap, 18:06
Nemzeti dal.jpg
kicsoda57
2016. március 15. kedd, 16:08
Nemzeti dal kézirással Pe
kicsoda57
2016. március 15. kedd, 16:08
Nemzeti dal fotó.jpg
kicsoda57
2016. március 15. kedd, 16:07
nemzeti dal.png
kkm
2015. október 04. vasárnap, 07:48
Nemzeti dal
etusmama
2015. március 15. vasárnap, 18:51
Nemzeti dal
irmus
2015. március 15. vasárnap, 16:07
Nemzeti dal
sanci81
2015. március 15. vasárnap, 11:45
nem készítettek.jpg
sz719eszter
2018. március 31. szombat, 14:20
Rózsám-készítettem
sargarozsa15
2017. június 30. péntek, 23:58
Szeretettel készítettem.
sargarozsa15
2016. július 23. szombat, 05:41
Péter készítette
orban47
2015. október 19. hétfő, 18:22
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.