Belépés
2020. február 17. hétfő | 8. hét | 48. nap | 04:21 | Donát
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Korpacibere



A korpacibere, erjedéssel készült kellemesen savanykás lé, amit általában csorbák savanyítására használnak, de valószínűleg kevesen tudják azt, hogy nyáron, jól behűtve, ásványvízzel fröccsnek is elkészíthetjük, vagy magában is fogyaszthatjuk.

A korpacibere, erjedéssel készült kellemesen savanykás lé, amit általában csorbák savanyítására használnak, de valószínűleg kevesen tudják azt, hogy nyáron, jól behűtve, ásványvízzel fröccsnek is elkészíthetjük, vagy magában is fogyaszthatjuk. A korpaciberét főleg a szláv országokban használják levesek savanyítására, de savanyítanak vele Romániában és Erdélyben is. Egyes boltokban lé vagy porított tasakos formában is árulják, de aki szeretné kipróbálni az otthoni változatot, annak fogunk szolgáltatni egy receptet is minek alapján elkészítheti.

Korpacibere házi recept

A korpacibere, mint a neve is mutatja, elsősorban búzakorpából készül, amihez fél adag kukoricadarát kevernek, egy kis meggyfa ágat is lehet tenni hozzá, ízlés szerint citrom karikákat és vizet. Az összetevőket összekeverik és pár napig erjedni hagyják, majd leszűrik, üvegekbe töltik és hidegen tárolják.

Hozzávalók:

250 gr. búza- vagy zabkorpa
100 gr. kukoricaliszt
2 szelet barna kenyér
meggyfa ág,
citrom karikák héjastól
víz

Első fázis: Az összes hozzávalót beletesszük egy nagy, 8 literes befőttes üvegbe. Tegyünk oda főni 4-5 liter vizet, majd amikor felforrt óvatosan, hogy az üveg ne repedjen meg hozzá lehet önteni a többi hozzávalóhoz.

A befőttes üveg tetejét fedjük le egy tányérral, majd az egészet csavarjuk egy ruhába, hogy minél több ideig melegen maradjon. Gyakorlatilag dunsztba tesszük. A víz akár 2-3 napig is melegen maradhat, ezt időnként egy fakanállal jól megkavarjuk.

Amikor jól besavanyodott leöntjük róla a vizet és kiveszünk a korpaciberéből 800 grammnak megfelelő mennyiséget, a többit eldobjuk, majd jól kiöblítjük a 8 literes befőttes üveget. Ez arra való, hogy a második adag hamarabb erjedjen.

Második fázis: ismét ugyan annyi mennyiség hozzávalóval elkészítjük a keveréket, csak ezúttal a kenyeret nem tesszük bele, helyette azt a 800 grammot adjuk hozzá, amit az elsőből kivettünk.

Amikor a második adag is besavanyodik, fel is használhatjuk.

Mit tartalmaz a korpacibere?

Napi egy pohár korpacibere gyógyír a májnak, tüdőnek, vérszegénységben és magas vérnyomásban szenvedőknek.

Egy nagyon egészséges, természetes és kalória szegény ital. 1 dl. lében mintegy 7,7 kcal lelhető meg és elenyésző a zsírtartalma. Erjedése által sörélesztő keletkezik benne, ami gazdag B komplex vitaminokban, C, D, H (biotin) vitaminokban, enzimekben, könnyen felszívódó ásványi anyagokban (Ca, Mg, P) és nyomelemekben, (Se, Cr). Régen, falun, sebek fertőtlenítésére is használták.

Mire jó a korpacibere?

Ajánlják vérszegénységre, bronchitiszre, másnaposságra. Enyhíti az alkohol toxicitásának a kellemetlen tüneteit mint a: szédülést, fejfájást, kézremegést, hányingert. Ilyen esetekben jó meginni 1 liter korpacibere koncentrátumot. Rosszullét és hányinger esetében pedig meg lehet inni egy pohárral étkezések előtt. Azt mondják, aki mindennap korpaciberét iszik, az könnyen le tud szokni az alkoholfogyasztásról.

Gyógyhatást nyújt légcsőhurut, asztma, homlok és arcüreggyulladásban. Gazdag vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhetően pedig gyógyítja a vérszegénységet és felerősíti a szervezetet. Ebben az esetben egy kúra 20 napot tart, mialatt meg kell inni egy pohár korpaciberét 15 perccel minden étkezés előtt.

Megelőzi a szívinfarktust és a végbélrák kialakulását

A korpaciberének méregtelenítő hatása van, ezért bátran lehet használni fogyókúrákban is. Ebben az esetben 10 napon keresztül mindennap meg kell inni legalább egy csésze italt ahhoz hogy látványos eredményt érjünk el. Ezt a kúrát érdemes egy évben kétszer elvégezni, tavasszal és ősszel. A kúrát cukorbetegek is elvégezhetik, mivel normalizálja a vércukorszintet, valamint artritiszben, köszvényben, reumában, vesebetegségben és májbetegségben szenvedők is.

Krónikus kimerültség esetében egyszerre meg kell inni belőle 2,5 dl-t azért, hogy a szervezet erőre kapjon.

Az orosz népgyógyászatban máj és epebántalmakra azt ajánlják, hogy 15 perccel minden főétkezés előtt meg kell inni egy csésze korpaciberét, amiben előzőleg egy kis kanál fekete ürmöt kevertek el.

Ezt az italt üdítőként is használhatjuk főleg nyáron, amibe ízlés szerint mézet is keverhetünk és ásványvizet.

A korpacibere csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet és a legújabb kutatások szerint rákmegelőző hatása is van.

A korpacibere kúrák akkor igazán hatásosak, ha legalább három hétig tartjuk és mindig egy negyed órával étkezés előtt fogyasztjuk. Ha fogyni szeretnénk, akkor a megivott csészék számát fokozatosan kell növeljük napi 7 csészére.

A korpacibere nagyon savanyú ha koncentráltan isszuk, ezért mindig jó vegyíteni mézzel és vízzel, ásványvízzel, vagy almalével, esetleg más gyümölcslevekkel.

Külsőleg pedig fekélyesedésre, fagyásos sérülésre, száraz, repedezett bőrre lehet használni és az arcbőr bársonyos lesz tőle. Angol kutatók pedig bebizonyították hogy a korpacibere segíti a vitaminok és egyes fémek felszívódását mint a: nikkel, réz, szelén és arany

Figyelem! Gyomorfekély, vagy gyomorsavtúltengés esetében nem ajánlott fogyasztani!
Forrás : Link
pacsakute, 2020. január 17. péntek, 22:56
Címkék: korpaciberét főleg, szláv országokban, otthoni változatot, összetevőket összekeverik, összes hozzávalót, többi hozzávalóhoz,
Kommentek
Móricz Zsigmond novellái!
kosztján dolgozott -, azt mondta a vén Sarudy:

- Emberek, asszonyok, hónap este mindenki elgyühet a lyányom lakodalmára. Annyit ehettek, amennyi belétek fér.

Kis János majdnem elszédült. Valósággal megijedt. Attól ijedt meg, hogy nem bír majd megfelelni a feladatnak. A többiek ujjongtak, éljeneztek, de ő hallgatott. Ott állott hátul, setétedő este volt, senki se törődött vele. A többiek közt azután ő is elindult nehézkes léptekkel hazafelé.

Otthon megette a vacsorát; korpacibere volt. Csendesen, szótlanul. Felrúgta a macskát, amely a lábaszárába kapaszkodott s nyávogott. Nem gondolt semmit. De igen különösen érezte magát. Mintha nagy-nagy feladat várna reá, a legnagyobb életében. Nem volt tisztában vele, de félve gondolt a holnapi lakodalomra.

Egész éjszaka nem tudott aludni. Sokszor felébredt és ébren hánykolódott, de ha hozzáfogott arra gondolni, mi lesz holnap, igen nagy nyugtalanság fogta el.

Kinyújtotta a hüvelykujját:

- Először lesz
piroska0101, 2016. január 11. hétfő, 09:46
A farsang zajos mulatság...
ekével.

Lakomák

Pontosan mit ettek a régi farsangi lakomákon? Nem tudjuk, de néhány hagyomány, étkezési szokás ma is él. Sok faluban igyekeznek farsangvasárnapra és húshagyó keddre tyúkhúslevest, töltött káposztát főzni. Szívesen tálaltak még ciberelevest és kocsonyát is.
A cibere tálalása már a közeledő böjtöt idézi. A cibere lényegében többféle savanyú leves gyűjtőneve. Ilyen igazi böjtös étel volt a vízben főtt aszalt gyümölcs a szilvacibere, az erjesztett korpa leve a korpacibere. Székelyföldön, a Nyárád mentén szalmabáb jelenítette meg a farsangi játékokban Cibere-vajdát, aki tréfás párviadalban legyőzte Konc-királyt - ő a farsangi húsokat jelképezte.
A farsangi ételek közül a legnevezetesebb a farsangi fánk. Ismert az alma, burgonya, gyűrűs, hússal töltött burgonya, marca, kubikos, szalagos, túró, és a párna csücskeváltozat.
Magyar Elek, a neves ínyenc-mester szerint "A farsangi fánk legyen könnyű, miként a hab, omlós, hogy szinte elolvadjon az ember szájában. A
klementinagidro, 2016. január 08. péntek, 22:17
csorba leves gombás húsgombóccal
Hozzávalók :
20 dkg sertés darált hús
2 evőkanál dinsztelt szegfűgomba(olajban,hagymán fonnyasztott)
20 dkg zöld bab
3 db sárgarépa
2 db petrezselyem
10 dkg kelkáposzta
3-4 krumpli
zöld lestyán,petrezselyemzöld, zeller zöld
2 db. paradicsom
1 db.paprika
1 hagyma
1 gerezd fokhagyma
só,bors,kis darab csípős paprika,5-6 szelet szárított vargánya
1 ek olívaolaj
1 tojás
3-4 ek.korpacibere(aki nem szereti kimaradhat)

Elkészítés:
A zöldségeket megpucoljuk és felkockázzuk. Egy fazékban olajat hevítünk és belerakjuk a sárgarépát, petrezselymet, és elkezdjük dinsztelni ( a dinsztelt sárgarépától szép színt kap a levesünk), majd rátesszük a kelkáposztát , paprikát, megsózzuk, kicsit megforgatjuk, majd vízzel felengedjük. Hozzáadjuk a levesünkhöz a megpucolt zöldbabot. Fűszerezzük
faciendum, 2015. április 25. szombat, 21:48
Régen szokás volt
pirított tésztából krumplival készül, és a
tájegység kései, de jellegzetes étele - mivel a krumpli az Alföldön csak
az 1850-es években terjedt el. Kedvenc, mondhatni népeleség volt a
cibere. A gyümölcs cibere édes, a többi savanyú lé. Debrecenben főleg a
gyümölcs-ciberét ették. Egy jó darab szilvaízt vízben felfőztek, amibe
belefőzték az aszalt meggyet és cseresznyét, majd behabarták. A korpa,
kása, alma, meggy, tojás, krumpli és répacibere erjesztett savanyú
leves. A korpacibere úgy készül, hogy a búzakorpát langyos vízzel
felengedik, egy kis kovászt tesznek hozzá, majd két napig savanyodni
hagyják. Harmadnap a java levét leöntik és felmelegítve isszák - tojást
is szoktak ,,beleütni".
A tiszántúli emberek kedvenc húseledele a
disznó és malachús. A malacpaprikást csak a kemencében sült malac múlja
felül, ami ünnepi ételnek is kiváló. Az egy tál (húsleves) ebédet szokás
úgy ,,javítani", hogy a főtt marhahúst nem eszik meg a
horvathnemagdi, 2015. január 03. szombat, 13:42
A növények és állatok ismerete
tojásfestékeket (Györffy I. 1921). Festőnövényeinkkel szórványosan foglalkoztak mások is, sok adatot közöltek a textíliákkal, viselettel, szűcsmunkákkal foglalkozó tanulmányok, de összefoglalóan csak két erdélyi közlés áll rendelkezésünkre, mindkettő Csíkból (Vámszer 1932; Miklóssy 1978). A festőnövények egy részét levéllel, ággal, virággal együtt használják, de csak a virág, a lágy szár, a gyökér vagy gyöktörzs is lehet színező. Adalékként utóbb timsót, ecetet, rézgálicot, olykor lugot, illetve a korpacibere levét, savót, húgyot, vörösboros hordók oldalára rakódott, színerősítő vakarékot adnak a főzethez leginkább. Már Györffy István is megjegyezte, hogy a zöld színt nehéz kikeverni, mert nincs hazánkban elegendő kék festőanyag, a közvetlenül való zöld festés pedig nem tartós, könnyen elbomlik. Csíkban a megbarnult levelek festésre használása rendkívül gyakori, különböző színárnyalatokat érnek el vele, s mivel itt a zöld már elemeire bomlott (narancssárga színű karotinra és aranysárga színű xantofilra), a
anna4459, 2014. december 16. kedd, 18:27
Összecsapott csorba leves
Összecsapott csorba leves

A csorba elméletileg a román konyhából terjedt el az erdélyi konyhában. Eredetét tekintve vannak viták, van aki szerint török, mások szerint román eredetű. A csorba savanyú,és a jellegzetes ízét a lestyán adja, rengeteg variációban lelhető fel, melyeket ráadásul mindenki ízlése szerint főz és főzhet meg. Mióta székelyföldön élek megtanultam, hogy ami savanyú ízesítésű leves az majdnem mind csorba leves
Savanyítani elsősorban korpaciberével (románul bors) szokták, de ha éppen nincs, akkor tárkony ecet, lestyán ecet, vagy van aki citromlével savanyítja. Kereskedelemben kapható egy fűszerkeverék, az úgy nevezet Bors Magic ami a csorbák ízesítésére szolgál.

Joggal kérdezheted, hogy ez miért összecsapott csorba leves? Abból csináltam ami itthon volt, azaz a Karcsi konyhájában , nem ragaszkodva az eredeti receptekhez, de azok jellegét megőrizve. Jelzem, hogy amint elkészült 2 nagy tányérral meg is ettem.

Hozzávalók:

50 dkg
horvathnemagdi, 2014. augusztus 15. péntek, 21:18
Húsgombóc csorba
fele fele arányban, disznó és marhából veszem)
1 nyers tojás
nagy maréknyi gríz, vagy búzadara (nem tudom, hogy hogyan ismered :) )
3 szál sárgarépa
2 száll petrezselyem
6 szem krumpli
1 paradicsom
1 fél zöld paprika
1 kisebb fej hagyma
1 nagy marék lestyán
1 kisebb marék tárkony
1 kisebb marék petrezselyemzöld

fehér bors
1 kávéskanál pirospaprika
savanyításhoz korpacibere, de ha nincsen, lestyán vagy tárkony ecet.

Ahogyan én készítem:

A darált húst összekeverem a grízzel, 1 tojással, sóval, borssal, fél fej reszelt hagymával. Formázható masszát készítek, ha túl lágy, akkor kevés grízt adok még hozzá. Kisebb húsgombócokat formázok egy tányérra, és félreteszem.
A zöldségeket és a krumplit, apró egyforma kockákra vágom, 3 liter vízben oda teszem főzni, hozzáadok egy fél zöld paprikát. Csak sózom. Közben 1 hámozott paradicsomot a maradék fél
horvathnemagdi, 2014. augusztus 13. szerda, 17:06
Képek, videók
Korpacibere.jpg
pacsakute
2020. január 17. péntek, 22:53
utazásaim más országokba
csilla663
2010. augusztus 29. vasárnap, 11:13
Égi változatok.jpg
chillik
2016. szeptember 26. hétfő, 07:22
valtozatos_videkek_1.j pg
kiralymaria
2013. február 22. péntek, 11:38
SZÍN VÁLTOZATOK..jpg
mailona
2012. július 31. kedd, 22:00
Változatok
vidakmargit
2012. január 25. szerda, 19:07
Változatos jelenetek Tibo
csalogany13
2011. szeptember 18. vasárnap, 09:48
Ildikó változatos virágok
csalogany13
2011. augusztus 21. vasárnap, 10:26
Változatok a csendre.....
anci-ani
2011. május 11. szerda, 09:35
Változatos virágok
csalogany13
2011. április 09. szombat, 23:08
Változatos rózsák gizustó
csalogany13
2011. február 19. szombat, 09:15
Változatos virágok.gif
csalogany13
2010. október 23. szombat, 10:32
változatok.jpg
agica2004
2010. szeptember 29. szerda, 13:49
változatok (9).JPG
laczko65
2010. július 22. csütörtök, 18:52
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.