Belépés
2020. május 26. kedd | 22. hét | 147. nap | 20:42 | Fülöp, Evelin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A tojás gyógyhatásairól



A tojás manapság rossz hírében áll a tojássárgája magas koleszterinszintje miatt, habár a fogyasztása az alacsony sűrűségű lipoproteinek, a ,,rossz fehérjék" szintjét nem emeli látványosan.

A tojás gazdag fehérje- és aminosav-forrás: sőt, azon kevés ételek egyike, amelyek teljes értékű fehérjéket tartalmaznak, vagyis mind a kilenc esszenciális aminosav megtalálható benne, amelyre a szervezetünknek szüksége van. Ezen kívül tele van számos vitaminnal és ásványi anyaggal, többek között tartalmaz A, B12, D és E-vitamint, folsavat, szelént és kolint.

Nem is a koleszterin, inkább a hosszú láncú telített zsírok azok, amelyek leginkább emelik a koleszterinszintet és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Ha mértékkel fogyasztják, a tojás nem egészségtelen. Azok, akik szív- és érrendszeri betegségben szenvednek, heti legfeljebb két vagy három tojássárgáját fogyasszanak!

A tojás 10 legfőbb gyógyhatása:

1, Javítja az agy működését
Mivel gazdag Omega-3 zsírsavakban, kolinban, lecithinben és B12 és D-vitaminban, a tojás kiváló étel az agy karbantartásához. A kolin egy alapvető tápanyag, amely fontos szerepet játszik több anyagcsere folyamatban, valamint ingerületátvivő anyagként is működik. Javítja a memóriát és a kognitív funkciókat.

A B12-vitamin is fontos az agy megfelelő működéséhez és a vérképzéshez. Kutatások kimutatták, hogy a hiánya agysorvadáshoz vezethet, amely az Alzheimer-kór és az elmezavar előfutára.

Az USDA Nemzetközi Tápanyag Adatbázis szerint egy keményre főzött tojásban kb. 1.11 mikrogramm B12-vitamin található, amely a napi ajánlott B12-bevitel 18.5 százaléka.

Az Omega-3 zsírsavak is segítenek az agy megfelelő működésében. A D-vitamin, amely igen kevés ételben található meg, szintén javítja az agyműködést.

2, Segít az egészséges testsúly megtartásában
Ősidők óta népszerű a tojásos reggelik fogyasztása. Ez a hagyomány segít megőrizni a testsúlyt, mert amellett, hogy ellát energiával, a tojás jobban eltelít. A tojásban található fehérje fokozatosan biztosítja számunkra az energiát, mert nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet.

Ezen kívül a Network Health Dietetian folyóirat tanulmánya szerint a tojásban található néhány speciális fehérje, amely elnyomja az éhséget, így a tojás lecsökkentheti a napi kalóriabevitelt és elősegíti a fogyást.

3, Védi a szem egészségét
A tojás jó lutein- és zeaxantin-forrás. Ezek a karotinoidok hatékonyan védnek a sárgafolt sorvadás és a hályogok kialakulása ellen.

Ezeknek a vegyületeknek az antioxidáns hatásai erősítik a retinát és védik a szemet a nap UV-sugárzásától. Lutein található a leveles zöldségekben is, de a kutatók szerint a szervezet jobban felszívja a tojásból.

4, Segíti az izomépítést
A tojás kiváló választás izomépítéshez, mivel magas fehérjetartalma van, amely az izmok építőköve. A tojásfehérje tartalmaz egy albumin nevű fehérjét, amely több fehérje felszívódását segíti elő a szervezetben és gyorsítja az izmok növekedését.

A tojás nyersen vagy félig nyersen történő fogyasztása nem ajánlott, mert ételmérgezést, szalmonellát okozhat.

Ehelyett válasszuk a pasztörizált vagy főtt tojásokat! A kemény tojásban ugyanúgy megtalálhatók a gyógyhatások, mint a nyers tojásban.

5, Javít a közérzeten
A tojás a magas B12-vitamin-tartalmának köszönhetően javít a hangulaton és féken tartja a stresszt. A többi B-vitamin, amely a tojásban található, szintén segít a szellem frissen tartásában.

Ráadásul a tojássárgájában lecitin is van, amely stabilizálja a közérzetet. Sokan úgy tartják, a tojás segít a depresszió kezelésében is a benne található sok metionin és cisztein miatt. Érdekes módon a rántottát tartják az egyik legjobb hangulatjavító ételnek.

6, Javítja a haj és a körmök egészségét
A haj és a körmök fehérjékből épülnek fel, így a tojás magas fehérjetartalma egészségesen tartja őket. Tojásos hajpakolást is szoktak alkalmazni a haj gyorsabb növekedése érdekében.

Keverjünk össze egy nyers tojást egy evőkanál olajjal és kenjük be vele a hajunkat! 30 perc után alaposan mossuk le, majd samponozzuk be, hogy puha, selymes és egészséges legyen a hajunk! Használata havi 2-3 alkalommal ajánlott.

7, Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát
Az Alberta Egyetem kutatói kimutatták, hogy a tojás antioxidáns hatásai csökkentik a rák kialakulásának kockázatát és megelőzik a szív- és érrendszeri betegségeket is.

A tojássárgájában két aminosav van, a triptofán és a tirozin, amelyeknek antioxidáns hatásaik vannak, ezek azonban csak a nyers tojásban érvényesülnek igazán.

A The Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology folyóirat egy tanulmánya szerint a tojás fogyasztása 24 százalékkal csökkenti a mellrák kialakulását, mert a benne lévő kolin segíti a sejtek normális működését.

8, Segít egészségesnek maradni terhesség alatt
A tojás, amellett, hogy ellátja a megfelelő mennyiségű tápanyaggal, csökkenti a még meg nem született gyermek mentális egészségét és csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.

Ezek főleg a kolin hatásának köszönhetőek: ez a tápanyag megtalálható a tojásban, a húsokban, a babban, a csonthéjas gyümölcsökben és más fehérjében gazdag ételekben.

A kolinnak alapvető szerepe van a magzat agyának fejlődben, és a szülési rendellenességeket is megelőzi. A várandós és a szoptató nők számára napi két tojás majdnem a napi ajánlott bevitel felét biztosítja - de vigyázzunk, hogy ne fogyasszunk nyers vagy félig átsült tojást!

9, Erősíti a csontokat
A tojás erősen tartja a csontokat és a fogakat a benne lévő foszfornak, D-vitaminnak és kalciumnak köszönhetően. Köztudott tény, hogy a kalcium jót tesz a csontoknak. Ám tudta-e, hogy a D-vitamin segíti a kalcium felszívódását a belekben?

A D-vitamin gyorsítja a csontok növekedését, ráadásul a hiánya a csontok korai elöregedéséhez vezethet. A foszfor szintén a kalciummal együtt segíti a csontok erősítését és szabályozza a csontok sűrűségét is.

10, Tisztítja az arcbőrt
A tojásfehérjét arcpakolásként is használhatjuk, hogy felszívja a bőrben található felesleges olajat, feszesebbé tegye a bőrt és összehúzza a pórusokat. Segít a pattanások kezelésében és a bőrhibák gyógyításában is. Keverjünk fel egy tojásfehérjét, kenjük be vele az arcunkat és fedjük le papírzsebkendőkkel! Hagyjuk a bőrön 10-20 percig, majd távolítsuk el a zsebkendőket és mossuk le langyos vízzel a maradék tojást!
Forrás : Link
pacsakute, 2019. április 10. szerda, 00:49
Címkék: USDA Nemzetközi Tápanyag Adatbázis, Network Health Dietetian, Alberta Egyetem, American Societies, Experimental Biology, tojás gyógyhatásairól,
Kommentek
Ganoderma gyógyhatásairól
Ganoderma, avagy egy ősi orvosság a modern kor emberének!

A Ganoderma lucidum gomba, magyarul pecsétviaszgomba vagy másik nevén reishi a legismertebb és leggyakrabban fogyasztott gyógygomba.

A kínai orvoslás már több mint 2000 éve használja, így a legrégebb óta ismert gyógygomba is egyben. Az évezredek során sokat bizonyított titkait és hatóanyagait az utóbbi évtizedek modern technológiáját alkalmazó kutatások fedték csak fel. Így a ganoderma gombáról terjedő legendák - miszerint a fiatalság forrása és mindenre gyógyír - visszaigazolásra találtak a modern tudomány mikroszkópjain keresztül.

Évezredes hagyománya ellenére a nyugati világban még nem tőrt be eléggé a köztudatba, bár a legtöbben már hallottuk azt a kifejezést, hogy ganodermás kávé csak nem tudtuk hova tenni, hogy mi is az pontosan.

Japánban és Kínában mind a mai napig hatékonyan használják többek között autoimmun betegségeknél, rák, AIDS és Hepatitis kezelésben.

Orvosi köreikben jól ismert a
pacsakute, 2020. május 25. hétfő, 22:48
A bór gyógyhatásairól
Mindenki szeretné megelőzni a daganatos megbetegedéseket. Természetesen más betegséget is, mint például a cukorbetegséget, a demenciát vagy éppen az ízületi gyulladást. A legújabb kutatások szerint egy kevéssé ismert nyomelem, a bór nagyon hatékony lehet a rák megelőzésében és a csontok egészségének védelmében.

Kutatók szerint a bór legnagyobb koncentrációban a csontokban található meg. A bór segítséget nyújt az emberi szervezetnek a D-vitamin előállításában és felhasználásában, amely rendkívül fontos a csontok egészségének megőrzésében. Ezen kívül a bór segít szabályozni a kalcium-, a magnézium- és a foszforszintet is, amelyek fontos szereplői a csontépítésnek. Emellett a bór fokozza az ösztradiol, a csontok egészségével összefüggő hormonszintet is. A bór csökkenti a csontokból a létfontosságú kalcium elvesztését, miközben elősegíti annak az ízületi porcokba történő integrálását, ezáltal mérsékli az ízületek egészségének romlását, az ízületi gyulladás és fájdalom kialakulását.

Egyre
pacsakute, 2020. május 19. kedd, 20:23
A paradicsony gyógyhatásairól
A paradicsom a világon az egyik legelterjedtebb zöldség, saláták, szendvicsek elengedhetetlen alapanyag. Most azonban japán kutatók találtak egy olyan vegyületet a paradicsomban, mely védelmet nyújthat bizonyos érbetegségekkel szemben.

Ennek a bizonyos vegyületnek a legfontosabb szerepe, hogy segít megakadályozni az ún. diszlipidémiát, mely magas vérzsír és koleszterin értékeket jelent.

A diszlipidémia egy kifejezetten sunyi kórkép, hiszen nem okoz különösebb tüneteket, azonban jelenléte súlyos érbetegségekhez vezethet. Ezeknek a betegségeknek a megelőzése érdekében fontos, hogy megakadályozzuk a zsírok és a koleszterin felgyülemlését az erekben.

A paradicsomban lévő számos vegyületről eddig is tudtuk, hogy pozitív hatást gyakorol az egészségre. A 9-oxo-octadecadienoic sav azonban elősegíti a zsírsav oxidációt és hozzájárul a zsíranyagcsere megfelelő
pacsakute, 2020. május 14. csütörtök, 08:18
Hagyma-fokhagyma gyógyhatásairól
Manapság sokan jönnek azzal, hogy régebben kevesebb rákos megbetegedés volt. Lehet, hogy van benne igazság. Ennek talán az lehet az oka, hogy nagyszüleink és dédszüleink még nem ettek egészségre káros, feldolgozott élelmiszereket, mivel nem is nagyon volt, illetve saját maguk termelték meg a zöldségeket is. Ilyen zöldség a fokhagyma és a vöröshagyma, amelyeket gyógynövényként is emlegetünk. Nem véletlenül, hiszen számtalan jótékony hatással rendelkeznek.

Kutatások igazolják, hogy a rendszeres hagymafogyasztás - legyen szó fokhagymáról, vöröshagymáról vagy akár póréhagymáról - jelentősen lecsökkenti a végbélrák kialakulásának a kockázatait. Ez azért is lényeges megállapítás, mivel a végbélrák nők esetében a második, míg férfiak esetében a harmadik leggyakoribb halálozási ok.

A vastagbélrák esetén a legjobb, ha próbáljuk azt megelőzni. Ezt nem tudjuk másként
pacsakute, 2020. május 06. szerda, 23:54
Rozmaring gyógyhatásairól
A Földközi-tenger partvidékén őshonos rozmaring egy illatos örökzöld gyógynövény. Természetesen fűszerként is lehet használni, hiszen íze és illata nagyon jól harmonizál a sült húsokkal. A rozmaring gazdag forrása a B6-vitaminnak, a vasnak és a kalciumnak.

A rozmaring tele van antioxidáns vegyületekkel. Kiemelkedő a gyulladáscsökkentő hatása. Ezek a hatások részt vesznek az immunrendszer megerősítésében, de a vérkeringést is fokozni tudják.

A rozmaring egyik csodálatos hatása, hogy nagyon hatékony az emésztés javításában. A rozmaring-illóolajjal történő inhaláció pedig a koncentráció fokozásában játszik kiemelkedő szerepet. Azonban nemcsak a koncentráció fokozását segíti elő, hanem a teljesítményt is javítani tudja, illetve a hangulat fokozását is elérhetjük a segítségével.

A rozmaring neurológiai védelmet is biztosít, állítják ezt a szakemberek. A rozmaring
pacsakute, 2020. május 05. kedd, 23:57
Alma és almahéj gyógyhatásairól
Van egy népszerű mondás: "egy alma naponta távol tartja az orvost". Ez azért van, mert az alma tele van tápanyaggal. Ez a gyümölcs világszerte nagyon népszerű.

De tudtad, hogy az almahéj ugyanolyan tápláló? Az alma héja nagyszerű a bőr és a haj számára, és igazi fogyasztó csodaszer

Az almahéj előnyei
1. Míg az A-vitamin a bőrre és a látásra hat, a C-vitamin a legjobb tápanyag az immunrendszer erősítéséhez. Ugyanez a vitamin nagyon jó a bőrnek is. Az alma héja K-vitaminban és folátokban is gazdag.

2. Az alma héja jó forrása az ásványi anyagoknak. Az Illinois-i Egyetem szerint az alma héja olyan fontos ásványi anyagokat tartalmaz, mint a kalcium, kálium, foszfor, folsav és vas. Az erős csontok és fogak fenntartásához a szervezet ásványi anyagokat, például kalciumot és foszfort használ. Továbbá az almahéj megfelelő mennyiségű cinket, nátriumot és magnéziumot tartalmaz.

3. Az alma héja fontos étkezési rost forrás. Az alma rosttartalmának körülbelül kétharmada
pacsakute, 2020. május 05. kedd, 17:19
A kurkuma gyógyhatásairól
A kurkumát már évszázadok óta használja az indiai gyógyászat. Indiában gyakran készítenek belőle teát is. Azért használják ezt a gyógynövényt előszeretettel, mivel gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, így számtalan betegségtől óvhat meg bennünket.

A kurkumát bevethetjük akkor is, ha fogyni szeretnénk, hiszen ez a fűszernövény hatékony a zsírsejtek elégetésében. Mindemellett gyulladást is csökkent, ami általában az elhízott embereket szokta fenyegetni.

A kurkuma gyulladáscsökkentő hatását a polifenolok adják, amelyek antioxidáns hatással rendelkeznek. Jó hír az ízületi gyulladásban szenvedőknek, hogy a kurkuma segíthet csökkenteni nemcsak a gyulladást, hanem a fájdalmat is, illetve emellett a merevséget és a duzzanatot is minimalizálni tudja. A kurkumával csak óvatosan szabad bánni, mivel a benne található kurkumin gátolhatja a vas felszívódását, amelynek pedig
pacsakute, 2020. május 04. hétfő, 06:51
A hagyma gyógyhatásairól
11 általános betegség, amire a hagyma a legjobb gyógyír:

Amellett, hogy finomabbá teszi ételeinket, egyben egy közismert gyógynövény is. Nem számít, hogy nyersen vagy főve esszük, mindig jót tesz az egészségünknek. Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, emellett mikroba ellenes hatással is rendelkezik.


A hagyma gyógyhatásainak listája nagyon hosszú. Mi most 11 tippet szeretnénk megosztani veletek, amelyekkel a hagyma segítségetekre lehet az egyes egészségügyi problémák fennállásakor.

1- Köhögés ellen
Hámozz és moss meg egy hagymát. Vágd félbe és nyomd barna cukorba. Takard el és hagyd állni 1-2 napot. Facsard ki a levét és igyál belőle reggel és este egy kanállal.

2 - Hajhullás ellen
Tegyél oda főni vizet egy edényben. Dobj bele egy hagymát, hagyd felforrni és főzd még legalább 5-10 percig. Hagyd kihűlni, majd öntsd le vele a hajadat legalább 1 órával a hajmosás előtt. Serkenti a hajnövekedést, csökkenti a
pacsakute, 2020. április 30. csütörtök, 23:37
Képek, videók
Alma gyógyhatásai.jpg
pacsakute
2017. szeptember 27. szerda, 22:52
Nemzetközi forgalom..jpg
terimamy
2018. március 07. szerda, 19:18
2.nemzetközi táncnap.jpg
liliana01
2017. április 27. csütörtök, 19:27
Nemzetközi morzekód.jpg
cipello
2016. szeptember 22. csütörtök, 11:28
Víz Nemzetközi Világnapja
sacimama
2015. március 25. szerda, 19:03
Peking:nemzetközi repülőt
sanci81
2014. szeptember 06. szombat, 12:25
Nemzetközi Barátság Múzeu
sanci81
2014. június 27. péntek, 14:58
belgrád nemzetközi vásár
lacipecsenye
2013. március 15. péntek, 09:59
nemzetközi nőnap
lacipecsenye
2013. március 08. péntek, 17:59
baku nemzetközi úttörőtáb
lacipecsenye
2013. március 08. péntek, 17:43
A nemzetközi nőnap alkalm
csalogany13
2013. március 08. péntek, 07:30
5469-a-beke-nemzetkozi -vi
isti53
2013. március 03. vasárnap, 07:16
Anime Pont World Network
envy_homunculus
2013. december 04. szerda, 22:35
network139656712l.jpg
wiwat
2013. július 25. csütörtök, 11:33
Network Blitz Bkgrd.gif
tvnati
2013. március 20. szerda, 06:07
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.