Belépés
2020. február 24. hétfő | 9. hét | 55. nap | 08:55 | Mátyás
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Katalán válság - Utcai tiltakozások zajlanak Barcelonában a királyi család látogatása ellen
Már vasárnap este több százan tüntettek a hotel közelében, ahol VI. Fülöp megszállt feleségével és két lányával. A békés tüntetők függetlenségi zászlókkal és áthúzott koronát ábrázoló transzparensekkel jelentek meg, sokan edényekkel csörömpölve fejezték ki nemtetszésüket a királyi család érkezése miatt.

A helyi hatóságok már korábban lezárták a környéket, kordont vontak az épület köré, és fokozták a rendőri jelenlétet. Ugyanígy tettek a barcelonai kongresszusi palotánál is, ahol a Girona Hercegnője Díjat adja át az uralkodó 35 év alatti, a kultúra, az oktatás, a tudomány és az üzleti élet területén kiemelkedő fiatal tehetségeknek.

A királyellenes akciók hétfőn is folytatódnak a Köztársaság Védelmi Bizottságok (CDR) nevű függetlenségpárti radikális mozgalom felhívására, amely több közterületen kihelyezett molinón hirdeti, hogy a spanyol királyt nem látják szívesen Katalóniában.

VI. Fülöp először látogatott Katalóniába azóta, hogy három hete a spanyol legfelsőbb bíróság zendülés bűncselekményében bűnösnek találta és 9-13 év közötti börtönbüntetésekre ítélt kilenc katalán függetlenségi vezetőt a két évvel ezelőtt alkotmányellenesen megrendezett függetlenségi népszavazás miatt.

"A király jelenléte kampányesemény" - érvelt a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) függetlenségi párt a látogatás ellen, és a helyi választási bizottságtól kért állásfoglalást, valamint a díjátadó elhalasztását.

A választási bizottság elutasította a beadványt, arra hivatkozva, hogy az uralkodónak nincs politikai hovatartozása, az eseménynek pedig nincs politikai tartalma.

A spanyol király elleni megmozdulások azóta ismétlődnek Katalóniában, hogy 2017 októberében televíziós beszédében ítélte el az alkotmányellenes népszavazást, és kifejtette, hogy a katalán kormány "tudatosan és szándékosan" megsértette a törvényeket, aláásta a harmóniát és az együttélést a katalán társadalomban.

Az akkori, Carles Puigdemont vezette függetlenségpárti kormány szerint a király ezzel csalódást okozott a katalánoknak, akik emiatt nem tekintik uralkodójuknak és nem látják szívesen VI. Fülöpöt.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. november 04. hétfő, 15:41
Címkék: Girona Hercegnője Díjat, Köztársaság Védelmi Bizottságok, Katalán Köztársasági Baloldal, Carles Puigdemont, királyi család, hotel közelében,
Kommentek
Kollektív lemondással fenyegetőzik több mint 1200 kórházi orvos Franciaországban
Az aláírók - akiknek mintegy fele osztályvezető főorvos - jelezték, hogy a betegek ellátását azután is folytatják, hogy lemondanak adminisztratív funkciójukról.

Az orvosok fellépése újabb fejezete a közegészségügyben 2019. március 18-án kezdődött tiltakozási hullámnak, amely a párizsi Saint-Antoine kórházban egy ápolókkal szembeni agresszió következményeként indult. Azóta a 650 franciaországi sürgősségi osztály mintegy felénél folyamatosak a tiltakozások és a sztrájkok. Az egészségügyi dolgozók tiltakoznak a munkaerőhiány és a romló munkakörülmények ellen.

"A közegészségügyet meg kell reformálni, de anyagi eszközök nélkül nem lehetséges jelentős reform" - írták az orvosok a Libération című napilapban közzétett levelükben.

Az orvosok szerint a kormány által novemberben bejelentett sürgősségi csomag nem elégséges a helyzet javítására.

Nyolc hónappal a francia közegészségügyi dolgozók tiltakozási hullámának kezdete után a francia kormány bejelentett egy sürgősségi csomagot, amelynek
velemenyezd, 2020. január 14. kedd, 16:09
A francia kormány bizonyos feltételek mellett kész visszavonni a nyugdíjreform legvitatottabb pontját
rendszerrel kapcsolatban még felmerülnek".

A kormányfő tájékoztatása szerint a szociális partnerek részvételével rendezendő konferenciának április végéig kell megfogalmaznia javaslatait a nyugdíjrendszer finanszírozásának egyensúlyban tartására. Amennyiben addig ezek nem születnek meg, a kormány visszateszi a tervezetbe a teljes jogosultság 64 évre emelését.

"Teljesen egyértelmű szeretnék lenni ebben a kérdésben: vállalni fogom a felelősséget" - írta a miniszterelnök.

A szombati tiltakozásokat szervező radikálisabb CGT és FO válaszai még nem ismertek, miután eddig ezek a szervezetek a teljes reform visszavonását követelték.

A párizsi felvonulást - amelyhez a kormány gazdaságpolitikája ellen 2018 novembere óta minden szombaton tiltakozó sárgamellényes tüntetők is csatlakoztak - incidensek kísérték a délután folyamán. A több ezer fős tömegbe keveredett, fekete ruhába öltözött anarchisták a menet élén megjelenve kirakatokat törtek be, üzleteket fosztottak ki, és megdobálták a rendőröket a
velemenyezd, 2020. január 11. szombat, 18:42
Varsó szerint az Európa Tanács emberi jogi biztosa sérti a lengyel törvényhozás szuverenitását
Szymon Szynkowski vel Sek arra a levélre reagált sajtóértekezletén, amelyet a 47 országot tömörítő Európa Tanács biztosa az ellenzéki többségű lengyel szenátus elnökének, Tomasz Grodzkinak küldött.

Mijatovic szerint a tervezet sértheti a bírói függetlenséget, a szenátusnak el kell utasítania.

A parlament alsóháza (szejm) által megszavazott, jelenleg a szenátusi megvitatás előtt álló tervezet fegyelmi intézkedéseket tenne lehetővé olyan bírák esetében, akik politikai tevékenységet folytatnak vagy megkérdőjelezik egy másik bíró kinevezésének jogszerűségét.

Szynkowski vel Sek kifogásolta, hogy Mijatovic anélkül fogalmazta meg levelét, hogy kivárta volna az Európa Tanács szakértői szerve, a Velencei Bizottság véleményét. A bizottság küldöttsége Grodzki meghívására csütörtökön és pénteken tájékozódik Varsóban a szóban forgó módosítási tervezetről.

A miniszterhelyettes szerint a biztosi levél miatt "nagyon komoly aggodalmakat" ébreszt magának a Velencei Bizottságnak a munkája is.
velemenyezd, 2020. január 10. péntek, 19:22
Lengyel legfelsőbb bíróság: nem vonható kétségbe az államfő által kinevezett bírák legitimitása
státusa nem vonható kétségbe, mivel ez "hosszú évekre megbéníthatná" a folyamatban lévő bírósági eljárásokat.

A kormányzó Jog és Igazságosság párt törvénymódosítással akarja meggátolni az új bírák legitimitásának megkérdőjelezését. A módosítás fegyelmi intézkedéseket tenne lehetővé olyan bírák esetében, akik politikai tevékenységet folytatnak, vagy megkérdőjelezik egy másik bíró kinevezésének jogszerűségét.

Az alsóházban a tavaly év végén már megszavazott törvénytervezet ellenzéki oldalon tiltakozásokat váltott ki. A szenátusnak január végéig kellene döntenie róla. Tomasz Grodzki, az ellenzéki többségű szenátus elnöke a tervezetet véleményezésre a Velencei Bizottsághoz továbbította. Az Európa Tanács mellett működő szakértői testület tagjai ez ügyben csütörtökön Varsóba érkeznek. Grodzki szerdán Brüsszelben Vera Jourovával, az Európai Bizottság cseh alelnökével, valamint Didier Reynders igazságügyi biztossal is megbeszélést folytatott a készülő módosításokról. A PiS több politikusa viszont úgy
velemenyezd, 2020. január 08. szerda, 18:22
Mégsem karácsonyozik Montenegróban a szerb elnök
tűzre, sőt az ország függetlenségének veszélyeztetéseként is értelmezhető, Aleksandar Vucic szerint pedig nincs szükség ilyen feszültségekre, ezért a lehetséges összecsapásokat elkerülendő, nem utazik Montenegróba.

Vucic a montenegróiak reakcióját hisztérikusnak nevezte, és mint mondta, összecsapásokra is számítani lehet a jelenlegi felfokozott helyzetben, azt viszont szeretné elkerülni, hogy szerbek sérüljenek meg.

A múlt pénteken elfogadott montenegrói egyházügyi törvény erőszakos tiltakozásokat és diplomáciai üzengetést váltott ki Belgrád és Podgorica között. Csütörtök este egy kosárlabda-mérkőzést követően szerb szurkolók vonultak Montenegró belgrádi nagykövetsége elé, ahol felgyújtották az épületen lengő montenegrói zászlót. A lépést a podgoricai kormány az ország függetlensége elleni támadásnak nyilvánította.

A szerbek felháborodását az váltotta ki, hogy az új montenegrói egyházügyi törvény szerint a vallási közösségeknek dokumentumokkal kell igazolniuk, milyen ingatlanaik voltak 1918
velemenyezd, 2020. január 04. szombat, 17:52
Az Európai Bírósághoz fordult a lengyel legfelsőbb bíróság a kommunizmus idején kinevezett bírák ügyében
A legfelsőbb bíróság polgári jogi kamarájának tagja, Kamil Zaradkiewicz egy per kapcsán, az úgynevezett előzetes döntéshozatali eljárás keretében fordult ezzel a kérdéssel a luxembourgi törvényszékhez.

Az indítvány az 1989-ig Lengyelországot irányító kollektív hatalmi szerv, az államtanács által kinevezett, jelenleg is tevékeny bírákra vonatkozik. Múlt héten Zaradkiewicz több mint 700 ilyen bíró névsorát tette közzé.

A legfelsőbb bíróság honlapján közölték: az intézmény többek között azt kérdezi az Európai Bíróságtól, függetlennek és elfogulatlannak tekinthető-e az uniós jog szerint "az a szerv, amely tagját (...) a totalitárius, nem demokratikus, kommunista rendszer politikai szerve", vagyis az egykori Államtanács nevezte ki.

Az indítvány azzal függ össze, hogy a lengyel legfelsőbb bíróság más tagjai az Európai Bíróság egyik korábbi döntésére hivatkozva december elején megkérdőjelezték a saját intézményük keretében létrehozott új kamara - a fegyelmi kamara - függetlenségét és
velemenyezd, 2019. december 18. szerda, 19:51
Több lengyel városban tüntettek a lengyel igazságügyi reform ellen
A varsói megmozduláson a jövő évi elnökválasztás valószínű ellenzéki jelöltje, Malgorzata Kidawa-Blonska alsóházi alelnök is részt vett.

A tiltakozásokat az váltotta ki, hogy az északkelet-lengyelországi Olsztyn város bíróságának elnöke pénteken hivatali okokból egy hónapra felfüggesztett tisztségében egy bírót, Pawel Juszczyszynt.

Juszczyszynt felettesei hatáskörtúllépés miatt hibáztatják. A bíró ugyanis egy per keretében elrendelte, hogy a parlamenti alsóház irodája továbbítsa neki azoknak a bíráknak listáját, akik tavaly jelölteket javasoltak a lengyel igazságszolgáltatási tanácsba (KRS).

A Juszczyszyn által követelt listát az alsóház eddig adatvédelmi előírásokra hivatkozva nem tette nyilvánossá, az esetleges közzétételt az alkotmánybíróság által hozandódöntéstől teszik függővé.

A25 tagú KRS 15 bíró tagját a korábban módosított törvények nyomán az alsóház választotta meg a legalább 25 bíró által támogatott jelöltlistából. Mivel Lengyelországban korábban a KRS bíró tagjainak
velemenyezd, 2019. december 01. vasárnap, 21:11
Szepes Mária: Gondolatok gyógyító ereje.
helyezés minden kísérlete ellen. A legintelligensebb embernél is szinte értelemzavar mutatkozik e pontokon. Úgy tűnik, a diagnózis bármilyen pontos meghatározása sem képes összekapcsolni az egyén tudatát a benne végbemenő folyamatok valódi természetével, márpedig az ellenszérumot e felismerésből neki magának kell kitermelnie. Erről az állapotról bármelyik pszichoanalítikus orvos és a lélek minden gyógyítója érdekes tényeket közölhet. Nyilvánvaló persze, hogy e rövidzárlatot, éppúgy, mint az érzékeny tiltakozások, riadt elzárkózás, sértődött ellentámadás és önáltató fedő-történetek áradatát is a védekező ösztönélősdiek hozzák létre a gyógyszer hatástalanítására, amely létüket fenyegeti...."
"Mindazonáltal addig is, míg gyarapodó ismereteink, segítőtársaink, végül az önanalízis támogatásával rátalálunk egyéniségünk minden betegséggócának sajátos szellemi ellenszérumára, vannak bizonyos általános törvények, amelyeket belső és külső magatartásunkban sem szabad többé figyelmen kívül hagynunk. A lélek
pacsakute, 2019. november 30. szombat, 19:25
Képek, videók
Bp-taxisok tiltakozása.jp
agica2004
2015. március 28. szombat, 15:45
O.V.-tiltakozási adó.jpg
agica2004
2014. október 25. szombat, 18:36
tűzoltók tiltakozása -Spa
agica2004
2012. december 23. vasárnap, 17:55
tiltakozas.gif
menusgabor
2012. január 06. péntek, 17:32
LMP tiltakozás.jpg
agica2004
2011. december 23. péntek, 16:34
Tiltakozás Sándor palotán
agica2004
2011. október 02. vasárnap, 16:01
szocik tiltakozása.jpg
agica2004
2011. április 19. kedd, 14:22
fáklyás tiltakozás.jpg
agica2004
2011. április 19. kedd, 14:01
tojások tiltakozása.jpg
manocska20
2010. május 11. kedd, 04:13
00000490-86-os_tiltako zás
juar
2008. június 07. szombat, 16:14
00000489-86-os_tiltako zás
juar
2008. június 07. szombat, 16:14
00000488-86-os_tiltako zás
juar
2008. június 07. szombat, 16:13
Casa Batlló Barcelonában.
pacsakute
2013. november 11. hétfő, 17:53
tuntetes-barcelonaban. jpg
agica2004
2012. április 27. péntek, 14:41
Barcelonában
muc
2006. november 12. vasárnap, 13:18
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.