Belépés
2018. december 15. szombat | 50. hét | 349. nap | 19:32 | Valér
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szakcsi Jr. 50 - Dzsesszünnep október 15-én a MOMKultban
"Apám, Szakcsi Lakatos Béla engem és az öcsémet, Robit sem próbált meg soha irányítani, még azt sem erőltette, hogy zenéljünk. Persze ő egész nap zongorázott otthon, szóltak a lemezek, és ez nagyon megtetszett nekünk" - mondta ifj. Szakcsi Lakatos Béla az MTI-nek.

Szakcsi Jr. édesapja nyomdokain haladva, immár évtizedek óta a magyarországi dzsesszélet egyik legkiemelkedőbb zongoristája, aki a bebop gyökereiből táplálkozik. Gyerekként tíz évig tanult klasszikus zongorát, majd a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatóriumba járt, miközben már tiniként dzsesszt játszott az éjszakában idősebb zenészek mellett. A nyolcvanas évek végétől olyan zenészek között találta magát, mint Tomsics Rudolf, Kőszegi Imre és Pecek Lakatos Géza.

"Már fiatalon foglalkoztatott a dzsessz története, ezért meglehetősen beleástam magam a témába. Fontosnak tartom a tradíciókat, ha egy produkción nem érezzük, miből táplálkozik, akkor a jellegét veszíti el. Szerintem a dzsesszben is úgy kellene lennie, mint a klasszikus zenében, amely elképzelhetetlen Mozart, Beethoven vagy Bach nélkül. Mintha a dzsesszben a hagyományokat időnként félreraknák, ami helytelen" - fogalmazott a zongorista.

Az október 15-i koncerten a MOMKultban a hazai dzsessz három generációja képviselteti magát. Színpadra lép a zongorista tizenegy éve működő saját formációja, a Szakcsi Jr. Trió a bőgős Lakatos Pecek Krisztiánnal és a dobos Balázs Elemérrel, de az est folyamán játszani fog mások mellett Berkes Balázs, Csík Gusztáv, Szakcsi Lakatos Béla, László Attila, Kőszegi Imre, Joan Faulkner, Oláh Kálmán, Egri János, Fekete-Kovács Kornél, Winand Gábor, Barcza Horváth József, Szőke Nikoletta, Szakcsi Lakatos Róbert, Balázs József, Oláh Tzumo Árpád, Horváth Plútó József, Emilio, Tony Snétberger, Orbán György, Oláh Krisztián és Tálas Áron is.

"Nem akartam semmilyen összegzést ezen a koncerten, és nem állítottam össze számlistát sem. Csak aznap dől el, mit játszik a sok formáció, amelyek persze azonos stílusú zenészekből fognak állni és ez sok mindent meghatároz. Ettől eltekintve minden fellépő szabad kezet kap, nem lesz próba sem, csak egy soundcheck a koncert délutánján" - fejtette ki Szakcsi Jr., aki a zenélés mellett a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központban és a budapesti Vienna Konservatoriumban is tanít.

A kerek jubileumot ünneplő zongorista a MOMKultban saját triója mellett még egy részben fog szerepelni, amikor formációja kiegészül Zana Zoltán szaxofonossal és Fekete-Kovács Kornél trombitással. "Az est többi részében a barátaim fognak játszani, én meg nézem őket. Minden formációra olyan hét-nyolc perc jut, mindenki egy számot fog előadni" - mondta a zenész.

Mint felidézte, pályája elején, 1989-től meghatározó volt számára a fúziós zenét játszó Új Rákfogó, amelyben hozzá hasonló akkori fiatal tehetségek, a billentyűs Oláh Kálmán, a bőgős Torma Rudolf, a dobos Balázs Elemér, az ütőhangszeres Müller György és a szaxofonos Nagy József játszott. 1994-ben csatlakozott a Babos Bandhez (Babos Gyula - gitár; Szappanos György - basszusgitár; Borlai Gergő - dob).

"A Babos Band nagyon fontos szakasza volt az életemnek. Akkoriban mentális problémáim voltak, pánikbetegségben szenvedtem, és ha akkor Babos Gyuszi nem segít nekem, nem tudom, mi történt volna. Egyenesen Katona Klári kísérőzenekarába kerültem, igényes popzenét játszottunk az ország akkori egyik legnépszerűbb énekesnőjével és jól éreztem magam" - mondta ifj. Szakcsi Lakatos Béla.

A zongorista világsztárokkal is zenélt együtt, közöttük volt Jack DeJohnette, Miles Davis egykori legendás dobosa, illetve John Patitucci, a műfaj egyik legjobb bőgőse. Szakcsi Jr. felidézte, hogy DeJohnette 2002 májusában a Bartók Rádióban rendezett tehetségkutató versenyre jött el zsűrielnöknek. A Jazz Garden nevű helyen az idősebb Szakcsi lépett fel akkor este, utána hajnalig jammeltek a dobossal, Szakcsi Lakatos Róbert és az unokatestvér Oláh Kálmán is velük játszott.

"Jack azt mondta, csinálna egy lemezt velünk, a Szakcsi Generationnel. Rá egy évre a tehetségkutatón bőgőverseny volt, arra John Patitucci jött el Pestre, akkor vettük fel az albumot négy zongoristával. Volt néhány koncertünk is együtt, csodálatos élmény volt" - tette hozzá.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. október 02. kedd, 09:21
Címkék: Szakcsi Jr, Szakcsi Lakatos Béla, Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatóriumba, Tomsics Rudolf, Kőszegi Imre, Pecek Lakatos Géza,
Kommentek
Egri 50 - Jubileumi koncert a népszerű bőgőssel
7-én született Budapesten, zenész családban. Tizenhét éves kora óta aktív színpadi muzsikus és jelenleg az egyik legkeresettebb dzsesszbőgős Magyarországon. Elsősorban modern mainstream zenész, ugyanakkor nyitott és kreatív; az évek során részt vett számos crossover és world music stílusú projektben, illetve basszusgitárosként rendszeresen fellép neves popzenekarokkal- szerepel a szervezők által az MTI-hez eljuttatott ajánlóban.

Szinte minden fontos magyar dzsesszmuzsikussal játszott együtt, köztük Szakcsi Lakatos Bélával, Babos Gyulával, Snétberger Ferenccel, Tony Lakatossal vagy Dresch Mihállyal. A popzenében leggyakrabban Horváth Charlie-val, az etno dzsessz világában pedig David Yengibariannal koncertezik. Emellett játszik a Romano Dromban, megalakulása óta állandó tagja a Trio Midnightnak, gyakori résztvevője Oláh Kálmán más formációinak is.

Eddig két saját lemezt jelentetett meg: az 1998-ban kiadott Moods-on virtuóz basszusgitár játékát csillantotta meg, a két évvel későbbi Soft Waves-en a
velemenyezd, 2016. január 26. kedd, 15:22
Kurt Elling világhírű dzsesszénekes a nagykanizsai fesztiválon
angolul, franciául, portugálul és spanyolul is énekel, popdalokat, a U2 és Björk egy-egy számát is előadja.

A Kurt Elling Quintetben november 6-án Nagykanizsán Stu Mindeman zongorázik, John McLean gitározik, Clark Sommers bőgőzik, Ulysses Owens Jr. pedig dobol.

Kovácsné Mikola Mária, a fesztivál vezetője, a Kanizsai Kulturális Központ igazgatója elmondta, hogy a november 6-7-i nagykanizsai fesztiválon a Hevesi Sándor Művelődési Központban fellép a Szőke Nikoletta Quartet (Szőke Nikoletta - ének, Szakcsi Lakatos Róbert - zongora, Barcza-Horváth József - nagybőgő, Csörsz Zoltán - dob), a napokban friss lemezzel jelentkezett 1705 Trió (Kaltenecker Zsolt - zongora, Piri Béla - nagybőgő, Dés András - ütőhangszerek), a Trio Squelini (Szalai Péter - ütőhangszerek, kalimba; Szőke Szabolcs - gadulka, sarangi; Váczi Dániel - szaxofon, kalimba; közreműködik két olasz zenész: David Boato - trombita és Ares Tavolazzi - nagybőgő), valamint a László Attila gitárossal kiegészülő, Vámos Béla által vezetett tízéves
velemenyezd, 2015. szeptember 07. hétfő, 13:11
Jazznap.hu: koncert 15 magyar helyszínen a nemzetközi dzsessznapon
népszerűsítését szolgálják.

A nemzetközi dzsessznap budapesti koncertjeinek sorában 16 órától a Művészetek Palotájában a Hajdu Klára Quartet játszik, ugyanott 18 órakor a Káel Norbert Jazzical Trio, 21 óra 45 perckor pedig a Syrius Legacy. A Boyzless, a Jazzation, valamint a Silence Fiction a Benczúr Házban lép fel, a Balogh Kálmán-Kovács Öcsi-Novák Csaba Trió a Nyitott Műhelyben, az Eastwing Group a Barabás Villában. A Fonó Budai Zeneházban fiatal dzsessz-zenészek klubját rendezik meg, az Opus Jazzclubban a Szakcsi Jr. Quintet, a Budapest Jazz Clubban a Szőke Niki B Verzió Projekt zenél, a Fat Mo's Music Pubban a Girly Groove, az IF Kávézóban pedig a Halper Hendrix Experiment.

A vidéki események között a ceglédi vasútállomáson 16 órától flashmobot tart a Petrik G. Band, Békéscsabán a Meseházban este a Babos Gyula-Kurina Kornél gitárduó, a nagykanizsai Móricz Zsigmond Házban Gayer Mátyás és Kristina Trezune duója játszik, az éppen zajló Médiawave-en a komáromi Monostori erődben 23 órától a Grencsó
velemenyezd, 2015. április 29. szerda, 15:52
Pop-, rock-, dzsessz- és folkkoncertek karácsonytól az újévig
29-én lesz a Magna Cum Laude 15. születésnapi koncertje a Sportarénában, Fenyő Miklós Fenyőünnep-estje a SYMÁ-ban. A 30Y az A38-on játszik ezen a napon, Palya Bea, Szeder és a Dresch Quartet a Fonóban, az Amber Smith és a 10 éves Beat Dis a G3-ban, a Middlemist Red és a Képzelt Város a Trafóban, a Vad Fruttik ismétel az Akváriumban, a Group 'n' Swing a MOM-ban, a Hollywood Rose a Club 202-ben, a Kelemen Kabában évzáró showja az Akváriumban lesz. Két izgalmas dzsesszkoncert időpontja szintén december 29.: Szakcsi Lakatos Béla és Kathy Horváth Lajos a Müpában, a Peter Lipa Band a Muzikumban lép fel.

December 30-án a Csík Zenekar és vendégei (Rúzsa Magdi, Lakatos Róbert és a Fitos Dezső Társulat) Zene és tánc címmel a SYMA csarnokban lesznek láthatók és hallhatók, Demjén Ferenc Mindig ugyanúgy... címmel a Sportarénában lép fel, a Szabó Balázs Bandája az A38-on, Jamie Winchester (közreműködik: Jónás Vera, Pásztor Anna és Szirtes Edina Mókus) a Müpában, Szalóki Ági a Zeneakadémián énekel. A Hot Jazz Band a
velemenyezd, 2014. december 20. szombat, 11:06
Szvingfesztivál jövő hét végén a Művészetek Palotájában
Company. Allred technikai felkészültsége és stílusismerete révén olyan előadók produkcióiban is részt vehetett, mint Ray Charles, Natalie Cole, Paul Anka vagy a Temptations énekegyüttes. Ő tanította be Dan Aykroydnak a My Girl című filmnél, hogyan kell tubáznia" - részletezte a programot Bércesi Barbara, az intézmény dzsesszprogramjainak szerkesztője.

Koncertjük előtt Lew Tabackin szaxofonművész mesterkurzusa látogatható, témája az improvizációs készség fejlesztése lesz. John Allred Lew Tabackin és a Szakcsi Jr. Trió műsora előtt tart kurzust. Szakcsiék 31-i műsorában ezúttal tenorszaxofonon játszik a sokrétű hangszeres tudásáról híres Tabackin, aki fuvolán inkább az avantgárd műveket részesíti előnyben. Az esten Duke Ellington-darabok hangzanak el, nemcsak az örökzöldek, hanem igazi ritkakságok is - fűzte hozzá a szerkesztő.

A fesztivált szeptember elsején Gájer Bálint és a Group'N'Swing zárja. A 2010-es Jazz Showcase-en feltűnt Gájer Bálint és csapata a sorozat legpopulárisabb előadója, a
velemenyezd, 2013. augusztus 18. vasárnap, 09:41
Európa-nap a Kiscsillaggal és hét ország dzsesszzenészeivel
születésének 63. évfordulója alkalmából. A szervezők kiemelték: az idei Európa-nap a július 1-jén az EU-hoz csatlakozó Horvátországot és az így 28 tagúra bővülő uniót is köszönti.

Május 11-én szombaton reggel tíztől este tízig lesznek programok az Erzsébet téren. A nagyszínpad fő fellépője a Kiscsillag zenekar, de koncertet ad Ferenczi György és a Rackajam, Bolyki Balázs vezetésével a Never Give Up nevű, sérültekből álló gospel kórus, valamint összesen hét ország dzsesszzenészei. Közöttük Magyarországot Szakcsi Lakatos Béla Jr. (zongora) és Gyárfás István (gitár) képviseli, Nagy-Britanniából Byron Wallen trombitás érkezik, Dániát Christina von Bülow szaxofonos, Ausztriát Berndt Reiter dobos, Csehországot Josef Feco (bőgő) képviseli. Szintén fellép Amikam Kimelman izraeli szaxofonos és Luiza Zan román énekesnő. A nemzetközi dzsesszkoncert az európai kulturális intézeteket tömörítő EUNIC-hálózat jóvoltából valósul meg, a Budapesti Francia Intézet közreműködésével pedig az angers-i Orchestre Scénefonia is
velemenyezd, 2013. április 26. péntek, 11:21
Ötéves a miskolci Művészetek Háza
látogatja a műsorokat.

A jubileumi programsorozatot úgy állították össze, hogy többféle műfajban mindenki megtalálja a számára kedvére valót. Szeptember 9-10-11-én szimfonikus koncert lesz Ezek mind mi vagyunk címmel, ennek részeként a Miskolci Szimfonikus Zenekar úgy lép majd a közönség elé, hogy a komolyzene mellett filmzene, operett, dzsessz is szerepel a repertoárban.

Szeptember 10-én szombaton a gyerekeknek a Játsszunk zenét a szimfonikusokkal című programmal készülnek, a felnőtteknek a Szakcsi Lakatos Jr. Trió ad koncertet. Másnap a New York-i komédiák című kétfelvonásos vígjátékra várják az érdeklődőket a Centrál Színház előadásában.

Juhász Rita beszámolt arról, hogy igazi születésnapos, kedvezményes jegyárakkal készülnek, ezt az ajándékot az intézmény nyújtja a látogatóinak. Az intézményvezető megjegyezte: öt év után megújult a Művészetek Háza arculata, igazodott a Miskolci Szimfonikus Zenekar stílusához, színvilágához, és szeptembertől a honlap is új formában, új logóval és színekkel
velemenyezd, 2011. augusztus 25. csütörtök, 15:55
Képek, videók
szakcsi56.jpg
maroka
2013. március 30. szombat, 11:53
0 Szakcsi virága nnapikvn
lovaszmarika
2013. március 09. szombat, 14:09
0 szakcsi kéménys kislán
lovaszmarika
2013. január 02. szerda, 17:36
szakcsi56 .jpg
szakcsi56
2012. április 16. hétfő, 11:31
Szakcsi56.jpg
szakcsi56
2012. április 06. péntek, 08:41
Szakcsi56.jpg
sasa22
2012. március 26. hétfő, 18:05
Szakcsi56 .jpg
szakcsi56
2011. október 27. csütörtök, 09:23
magyarországi szobrok 9.
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:24
magyarországi szobrok 8.
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:24
magyarországi szobrok 7.
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 6.
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 56
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 55
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 54
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 53
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.