Belépés
2020. február 21. péntek | 8. hét | 52. nap | 16:18 | Eleonóra
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Mandátumát kockáztatva akarja bevezetni a román kormány a kétfordulós polgármester-választást
A kormányfő kifejtette: az általa vezetett Nemzeti Liberális Párt (PNL) már két éve kezdeményezte a parlamentben, hogy a települések vezetőit - legitimitásuk növelése érdekében - az érvényes voksok több mint 50 százalékával válasszák meg Romániában, de a (szociáldemokraták körül szerveződő) parlamenti többség "szabálytalanul elfektette" a törvénytervezetet egy régóta nem működő választójogi különbizottságnál, hogy meggátolja a törvénymódosítás megszavazását a nyári önkormányzati választások előtt.

Mivel a rendes parlamenti eljárást az immár ellenzékben lévő szociáldemokraták megakasztották, a kormány úgy döntött: felelősségvállalást jelent be a parlament előtt a kétfordulós polgármester-választás bevezetése érdekében - jelentette be a miniszterelnök.

Az ilyen módon előterjesztett törvénytervezeteket a parlament nem vitatja meg: hatályba lépésüket csak úgy akadályozhatja meg, ha megbuktatja a kormányt.

A parlamenti mandátumok több mint 40 százalékával rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) már jelezte: le fogja váltani az Orban-kabinetet a kétfordulós polgármester-választást szintén ellenző RMDSZ-szel összefogva, ha - a magyar érdekképviselettel kötött októberi megállapodását megsértve - a kormány a parlamentet megkerülve próbálja módosítani a választási törvényt.

Az RMDSZ szerint 20 százalékkal csökkenhet a magyar polgármesterek száma, ha kétfordulós lesz a választás. Egy második forduló ugyanis lehetővé teszi, hogy a román pártok összefogjanak az első körben élre került magyar jelöltekkel szemben.

A PNL és a párt jelöltjeként novemberben újraválasztott Klaus Iohannis jobboldali államfő másfelől nem titkolta, hogy az év végén esedékes parlamenti választásokat is előre akarják hozni, hogy mielőbb "megszabadítsa" a parlamentet is a PSD-től. A kormányzati felelősségvállalással valójában a kormány megbuktatását akarják kiprovokálni, hogy megnyissák az utat a parlament feloszlatása előtt.

Mivel a kormány bukása azt jelentené, hogy a felelősségvállalással előterjesztett törvénytervezet nem léphet hatályba, nem kizárt, hogy az ellenzéki bizalmatlansági indítvány előterjesztése után, de még annak megszavazása előtt az Orban-kormány azonnal hatályba lépő sürgősségi rendeletet is elfogad a kétfordulós polgármester-választás bevezetéséről. Román médiaértesülések szerint az Orban-kabinet a választási törvény módosításáról szóló sürgősségi kormányrendelet tervezetét is kidolgozta, és láttamozásra küldte az érintett szaktárcáknak.

A PNL mindkét politikai manővere - a kétfordulós polgármester-választás bevezetése és a parlamenti választások előrehozása is - a jelenleg népszerűségi hullámvölgyben lévő PSD meggyengítését célozza.

Az egyfordulós polgármester-választás ugyanis a tisztségben lévő elöljárók újraválasztásának kedvez, márpedig Romániában a szociáldemokratáknak van a legtöbb polgármesterük. Az önkormányzati vezetők száma és mozgósító ereje a parlamenti választásoknál is döntő lehet.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. január 16. csütörtök, 15:41
Címkék: Nemzeti Liberális Párt, Szociáldemokrata Párt, Klaus Iohannis, román kormány, kormányfő kifejtette, általa vezetett,
Kommentek
Hatalmi visszaéléssel vádolja a PSD és az RMDSZ a jobbközép román kormányt
A két politikai alakulat azért próbálkozik az alig három hónapja beiktatott kormány megbuktatásával, hogy megakadályozza a kétfordulós polgármester-választás bevezetését, amelyet az Orban-kabinet úgynevezett kormányzati felelősségvállalással terjesztett a parlament elé.

Az ilyen módon beterjesztett törvénytervezeteket nem vitathatja meg a parlament, azok automatikusan elfogadottnak minősülnek, ha három napon belül senki sem terjeszt be bizalmatlansági indítványt, vagy a kormány túléli a bizalmi szavazást.

A bizalmatlansági indítvány szerzői szerint az Orban-kabinet a "román demokrácia sírásójává" válik, amikor a rendkívüli helyzetekre kitalált sürgősségi rendeletekkel és kormányzati felelősségvállalással visszaélve, rendszeresen megkerüli a parlamentet törvényhozási elképzelései érvényesítése érdekében. Az indítvány 208 aláírója elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormánypárt önös érdekei miatt, a korábbi alkotmánybírósági határozatokat és az európai ajánlásokat megsértve, alig néhány hónappal a
velemenyezd, 2020. február 03. hétfő, 15:11
Megbukott az alkotmánybíróságon a román kormány két, felelősségvállalással előterjesztett tervezete
A tavaly november óta kisebbségben kormányzó, további öt frakció támogatására szoruló Nemzeti Liberális Párt (PNL) azóta is több ízben, a parlamenti vitát mellőzve, a kormány mandátumát kockára téve, kormányzati felelősségvállalással próbálta érvényesíteni törvényhozási prioritásait.

Az ilyen módon előterjesztett tervezetek hatályba lépését elvileg csak a kormány megbuktatásával akadályozhatja meg a parlament. Mindazonáltal ezen jogszabályok kihirdetése előtt is kérhetnek előzetes normakontrollt a képviselők.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) óvásában arra hivatkozott, hogy alkotmányellenes a kormány beavatkozása a törvényhozás folyamatába olyan témakörökben - ebben az esetben a diákszállítás, illetve az igazságszolgáltatás megszervezése terén -, amelyekről törvénytervezetek szerepelnek a parlament napirendjén.

Az alkotmánybíróság a PSD-nek adott igazat. Az első törvény a diákszállítást nyilvánította volna közszolgáltatássá, a második pedig az igazságszolgáltatás megszervezéséről
velemenyezd, 2020. január 29. szerda, 15:42
Kormányzati felelősségvállalást jelentett be a kétfordulós polgármester-választás bevezetésére a román miniszte
felelősségvállalással beterjesztett törvények hatályba lépését csak a kormány megbuktatásával akadályozhatja meg a parlament. Ha a törvényhozás három napon belül nem terjeszt be bizalmatlansági indítványt a kormány ellen, vagy a beterjesztett indítvány nem szerzi meg a kormány leváltásához szükséges többséget, a felelősségvállalással beterjesztett törvénytervezet elfogadottnak minősül.

Ludovic Orban miniszterelnök parlamenti beszédében kifejtette: a demokrácia érvényesüléséért teszi kockára mandátumát, a kétfordulós rendszerrel ugyanis lehetőséget akarnak teremteni, hogy a polgármestereket a leadott voksok több mint felével válasszák meg. Orban szerint 2016-ban csaknem 50 településen az érvényes szavazatok kevesebb mint 30 százalékával jutottak mandátumhoz elöljárók.

Politikai elemzők szerint a november óta kormányon lévő jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) valójában a jelenleg népszerűségi hullámvölgyben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) meggyengítése érdekében próbálja módosítani a voksolás
velemenyezd, 2020. január 29. szerda, 14:51
A román jobbközép pártok is elégedetlenek a választási törvény módosítását célzó kormányzati tervezettel
A módosítás lényegét - a kétfordulós polgármester-választás bevezetését - egyébként támogató Népi Mozgalom Pártja (PMP) és Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is hétfőn közölte: módosító indítványt terjeszt be a kormány tervezetéhez, hogy a megyei tanácsok elnökeit is két fordulóban válasszák meg. A Mediafax hírügynökség értesülései szerint ezzel szemben a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kormánya sürgősségi rendeletet készül kiadni arról, hogy a megyei tanácsok elnökeit immár ne közvetlenül a polgárok, hanem az önkormányzati testület tagjai egymás közül utólag válasszák meg.

Az USR azt is kifogásolja, hogy a kormány - az úgynevezett "választási turizmus" kiküszöbölésére hivatkozva - szigorúbb feltételekhez kötné az ideiglenes lakhelyükön tartózkodók szavazati jogát.

A választási törvény szerint a helyhatósági választásokon mindenki csak abban a választókörzetben adhatja le, ahova lakóhelye vagy legalább másfél hónapja bejelentett ideiglenes tartózkodási helye alapján tartozik, és ahol neve
velemenyezd, 2020. január 27. hétfő, 15:02
A különnyugdíjak eltörléséről is szavaznak Romániában a parlament rendkívüli ülésszakán
A házbizottság a PSD kezdeményezésére egészítette ki a rendkívüli ülésszak napirendjét, amelyet az államfő a kétfordulós polgármester-választás bevezetése érdekében hívott össze. Ciolacu hozzátette: nem volt már értelme, hogy a PSD - eredeti terveinek megfelelően - egy külön rendkívüli ülésszakot kezdeményezzen, így a választási törvény módosítása miatt összehívott ülésszakon, jövő kedden fognak voksolni a képviselők a különnyugdíjakról is.

A helyhatósági és parlamenti választásokra készülő Romániában a pártok egymásra licitálva próbálnak politikai hasznot húzni abból, hogy az emberek többsége által méltánytalannak tartott extra juttattatások eltörlését kezdeményezik.

Miután az extra nyugdíjakat a PSD köré szerveződött parlamenti többség szavazta meg, a témát először a jobboldal vette elő, hogy a PSD-t támadja. Most a szociáldemokraták próbálják összekapcsolni a különnyugdíjak ügyét a családi pótlék megduplázásával, vagyis egy olyan témával, amellyel ők támadják a jobbközép Nemzeti Liberális
velemenyezd, 2020. január 20. hétfő, 17:02
Bizalmatlansági indítványt terjesztenek be az ellenzéki szociáldemokraták a bukaresti jobbközép kormány ellen
a "demokrácia elleni merényletet", amit a választási törvény módosítása jelentene néhány hónappal az önkormányzati választások előtt.

A parlamenti mandátumok több mint 40 százalékával rendelkező PSD az RMDSZ által már beígért támogatásra számít, továbbá független képviselőkkel és a Victor Ponta vezette Pro Romania párttal is egyeztet, hogy összehozza a kormány megbuktatásához szükséges többséget. Ha nem sikerül a kormánybuktatás, akkor a PSD alkotmányossági óvással próbálja megakadályozni a kétfordulós polgármester-választás bevezetését.

Stanescu szerint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kormánya kizárólag önös politikai számításait követi, amikor a nyugdíjak, a családi pótlék vagy a pedagógusbérek emelése helyett a parlamenti választások előrehozását és a kétfordulós polgármester-választás bevezetését erőlteti.

A PSD már összegyűjtötte a bizalmatlansági indítvány beterjesztéséhez szükséges aláírásokat. Lia Olguta Vasilescu szociáldemokrata képviselő szerint az indítványt az RMDSZ törvényhozói
velemenyezd, 2020. január 20. hétfő, 13:02
Kelemen Hunor: a közjó azt kívánja, hogy minél hamarabb alakuljon stabil parlamenti többség Romániában
A politikus az RMDSZ miniparlamentjeként is emlegetett Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) ülésén beszélt erről.

Kifejtette: Romániában 2012 óta folyamatosan politikai válság van, azóta kilenc kormánya volt az országnak. Megerősítette, hogy az RMDSZ meg fogja szavazni a parlamentben a kormány ellen benyújtani tervezett bizalmatlansági indítványt, mivel nem értenek egyet a kormányzó liberálisok azon javaslatával, hogy kétfordulóssá váljon a polgármester-választás.

Ugyanakkor cáfolta, hogy az RMDSZ új koalíciót szeretne. Kifejtette: az RMDSZ-nek az az érdeke, hogy minden áron megakadályozza a választási törvények módosítását, hiszen a magyarság körülbelül polgármestereinek 20 százalékát veszítené el, ha bevezetnék a kétfordulós önkormányzati választást. Ezért bárkivel, így a szociáldemokratákkal is képesek szövetkezni, hogy ezt megakadályozzák, és ennek az egyedüli útja a kormány megbuktatására irányuló bizalmatlansági indítvány megszavazása.

Kelemen szerint ugyanakkor az RMDSZ és a
velemenyezd, 2020. január 18. szombat, 15:32
Iohannis a bukaresti parlament rendkívüli ülésszakának összehívását kezdeményezi
Ezt maga az államfő közölte csütörtökön az elnöki hivatalban akkreditált újságírókkal.

Iohannis elmondta: támogatja a kormány döntését, teljesen természetesnek és demokratikusnak nevezte a visszatérést a kétfordulós rendszerhez, és hozzátette: szerinte az sem jogsértő, hogy ezt alig négy hónappal a helyhatósági választások előtt akarja bevezetni a kormány.

"Nem korlátozzuk a polgárok jogait, éppen ellenkezőleg, visszatérünk a kétfordulós rendszerhez. Ellenőriztettem az elnöki hivatal szakértőivel: ez nem ütközik semmilyen jogszabályba. Az alkotmánybíróság más körülmények között hozta korábbi döntéseit" - érvelt Iohannis, amikor az újságírók arra emlékeztették, hogy az alkotmánybíróság egy korábbi határozatában meghiúsította a választási törvény kormányzati felelősségvállalással megkísért módosítását és a Velencei Bizottság is azt ajánlotta az európai államoknak, hogy tartózkodjanak a választási rendszer módosításától a választottak megbízatásának utolsó évében.

Az elnök jelezte:
velemenyezd, 2020. január 16. csütörtök, 18:51
Képek, videók
kockáztatni kell.jpg
lenke1964
2015. augusztus 14. péntek, 20:23
kockáztatnod.jpg
yvett789
2015. január 11. vasárnap, 18:34
liberálisok.jpg
agica2004
2010. április 27. kedd, 13:44
Liberális család.jpg
erdesz74
2009. augusztus 21. péntek, 13:04
A szociáldemokrácia és a
hollygergo
2009. február 07. szombat, 18:12
Klaustól
csalogany13
2017. április 17. hétfő, 11:57
Scorpions-Klaus Meine.jpg
agica2004
2016. március 03. csütörtök, 21:42
Skorpions-Klaus.jpg
agica2004
2015. január 05. hétfő, 17:47
Skorpions-Klaus.png
agica2004
2014. november 09. vasárnap, 15:03
Scorpions- Klaus
agica2004
2014. szeptember 20. szombat, 17:30
Skorpions- Klaus.jpg
agica2004
2014. augusztus 12. kedd, 14:00
Kóbor J.- Klaus Meine.jpg
agica2004
2014. június 30. hétfő, 15:25
Kóbor János-Klaus Meine.j
agica2004
2014. június 18. szerda, 15:51
Havas04 Klaus Brandstaett
jegesmedve21
2012. szeptember 14. péntek, 09:26
Klaus Dilkrath 40-es, h/1
eva4
2011. augusztus 12. péntek, 22:11
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.