Belépés
2020. július 12. vasárnap | 28. hét | 194. nap | 01:48 | Izabella, Dalma
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Koronavírus - Tállai: kétezer milliárd forint marad a lakosságnál és a vállalatoknál
Tállai András hozzátette: a kormány gazdaságvédelmi intézkedései között a hiteltörlesztési moratórium érdemi segítséget jelentett.

A jelenlegi adatok szerint a lakosság 40 százaléka döntött úgy, hogy tovább törleszti hiteleit, tehát több mint fele élt a moratórium lehetőségével. A nagyvállalatok 70 százaléka, a kis- és középvállalatok 40 százaléka törleszti tovább a hiteleket - mondta. Az igénybe vett moratórium év végéig kifutó összege mintegy 2000 milliárd forint, ami a GDP mintegy 4,5 százaléka, tette hozzá.

Fontosnak nevezte, hogy újra elindult a vállalati hitelezés Magyarországon, a Növekedési hitelprogram hajrá keretében már több mint 10 milliárd forint hitelt vettek igénybe a magyar vállalkozások.

Tállai András hangsúlyozta: Magyarország a vírussal szembeni küzdelem első fordulóját megnyerte, az egyik legeredményesebben védekező ország, nem csak az időben hozott egészségvédelmi, hanem gazdaságvédelmi intézkedések miatt is.

Az államtitkár azt mondta, a tőke- és kamattörlesztés december 31-ig való felfüggesztése világszerte egyedülálló lehetőség, Nyugat-Európában a moratórium nem érint ilyen széles kört, és az ideje is jellemzően három hónap.

Ismertetése szerint az intézkedés mintegy 7,7 millió hitelszerződést érintett. 2020 februárban a bankok mérlegében 15 ezer milliárd forint hitelállomány volt, amelyből 8 ezer vállalati, hétezer milliárd lakossági hitel. Ha mindenki igénybe veszi a moratóriumot, akkor az ügyfelek év végéig mintegy 3600 milliárd forintot tudtak volna megtakarítani.

A hitelmoratórium bevezetése az álláshelyek megőrzését és a fogyasztás bővülését is szolgálja - jegyezte meg.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a veszélyhelyzet megszüntetése után is bárki dönthet úgy, hogy december 31-ig nem törleszti a hiteleit.

Kiemelte, hogy az időben meghozott és hatékony gazdaságvédelmi intézkedések miatt hazánk a lehető leghamarabb kilábalhat a járvány okozta gazdasági válságból, és újra Magyarország lesz az Európai Unió egyik legnagyobb gazdasági növekedéssel bíró tagállama.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. május 25. hétfő, 13:01
Címkék: Tállai András, Európai Unió, kormány gazdaságvédelmi, hiteltörlesztési moratórium, jelenlegi adatok, moratórium lehetőségével,
Kommentek
MNB Inflációs jelentés: szerény GDP-bővülés várható az idén
A jegybank közgazdasági előrejelzések és elemzések igazgatóságát vezető szakember hozzátette: az idei szerény növekedés feltétele az állami beruházások felfutása, az Nhp Hajrá és a vállalati hitelezés bővülése. A korlátozó intézkedések enyhítésével a gazdasági kilátások javultak, az exportpiacok élénkülnek, a lakossági fogyasztás a moratóriumnak köszönhetően az év egészében enyhén emelkedhet. A gazdasági folyamatokat ugyanakkor szerkezeti kettősség jellemzi, a visszafogott külső környezet miatt az idei növekedésben a belföldi kereslet válik meghatározóvá - mondta.

"A belső keresleti tényezők alapvetően kedvezően alakultak a vírus ellenére, a járványgörbe mélypontján is" - fogalmazott, hozzátéve: a globális gazdaság május-júniusban már a kilábalás jeleit mutatja. A magyar gazdasági folyamatokat napi adatokkal monitorozzák: ehhez az online pénztárgépek forgalmi adatait, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. közúti személy-, és teherforgalmi adatait, az ásványolaj szövetség üzemanyag-statisztikáit,
velemenyezd, 2020. június 25. csütörtök, 13:41
Szijjártó: ősszel avatják fel a Hableány áldozatainak emlékművét
beszámolt arról, hogy hétfőn telefonon tárgyalt Kang Kjungvha dél-koreai külügyminiszterrel, aki köszönetet mondott Magyarországnak az egy évvel ezelőtti hajótragédia során mutatott szolidaritásért, és az egyéves évfordulón tartott megemlékezésekért.

A külgazdasági és külügyminiszter kitért arra, hogy elismerésüket fejezték ki egymásnak a koronavírus elleni védekezésben tett erőfeszítésekért.

"A koreai külügyminiszter köszönetet mondott azért, hogy Magyarország lehetővé tette a koreai vállalatoknál dolgozók beutazását Magyarországra, én pedig köszönetet mondtam a koreai vállalatok magyarországi beruházásáért" - írta Szijjártó Péter.

Kiemelte, hogy tavaly a koreai vállalatok döntöttek a legtöbb magyarországi beruházásról: a Samsung SDI és az SK Innovation beruházásai nyomán Magyarország az elektromos autók iparának európai fellegvárává vált.

A beruházásoknak köszönhetően a kereskedelmi forgalom is dinamikusan bővül, az első negyedévben 21 százalékkal nőtt, és megközelítette az egymilliárd
velemenyezd, 2020. június 08. hétfő, 11:21
MNB: több mint 2,7 millió ügyfél választotta a törlesztési moratóriumot
átmeneti felfüggesztését, míg a mintegy 285 ezer vállalati hitelszerződés esetében több mint 225 ezren éltek ezzel a lehetőséggel.

A moratóriumra jogosult 6796 milliárd forintnyi háztartási hitelállományból 3855 milliárd forintnyit érint a moratórium, a 9692 milliárd forintnyi összes vállalati hitelállományból pedig 5208 milliárd forintnyit.

A moratóriumot választók szerződésszámához képest a hitelvolumenre vetítve kisebb arányt érint az igénybevétel, a háztartásoknál 57 százalékot, a vállalatoknál pedig 54 százalékot. Ez azt jelenti, hogy az ügyfelek inkább az átlaghoz képest alacsonyabb összegű hitelek esetében vették igénybe nagyobb arányban a törlesztési moratóriumot - hívta fel a figyelmet az MNB.

A lakosság esetében ez minden bizonnyal azokat is jelentheti, akiknek anyagi körülményei nem engedik, engedték meg nagyobb hitelek felvételét, a vállalatok esetében pedig nagy valószínűséggel a kisebb méretű cégeket. Mindkét ügyfélkör esetében tehát a sérülékenyebb, az állami beavatkozásra
velemenyezd, 2020. június 05. péntek, 18:53
Koronavírus - A járvány átalakítja a kiskereskedelmi üzletágat
Az osztrák Die Presse lapnak Marcel Haraszti, a Rewe igazgatója elmondta: a lakosság vásárlási szokásai átalakultak, a vállalatoknál pedig nagy lökést kapott az üzletmenet digitalizációja és regionális alapokra helyezése. A Billa Onlineshop forgalma például a nyolcszorosára nőtt Ausztriában, az internetes rendelések átvételére létesített "Click- und Collect" pontok számát ezért az év végére 400-ra emelik a jelenlegi 130-ról.

"Most igazolódott be, hogy kifizetődő volt az online értékesítésbe invesztálni" - mondta az igazgató. A Rewe 315 millió eurót fordít az idén üzletei átalakítására, hálózata bővítésére és az online üzletág kiépítésére. Az idén a Billa üzlethálózata 31, a Merkur hálózata kettő, a Penny három, a Bipa pedig 17 új egységgel bővül. A krízis idején felvett ezer új alkalmazottat a konszern ezért meg is fogja tartani, de további felvételeket is tervez.

A 2019-es évet 44,7 ezer alkalmazottal zárta a Rewe, hatszázzal többel az előző évinél. A Rewe nemzetközi érdekeltsége, a Handel
velemenyezd, 2020. május 18. hétfő, 11:42
Áprilisban csökkent a németországi infláció
Áprilisban a Destatis végleges adatai alapján 0,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az egy évvel korábbiakhoz képest Németországban, az előzetes 0,8 százalékot meghaladó mértékben. Márciusban 1,4 százalékos volt az infláció. Az áprilisi 0,9 százalékos infláció 2016 novembere óta a legalacsonyabb Németországban.

Az előző havihoz képest szintén az előzetes 0,3 százaléknál nagyobb ütemben, 0,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak a végleges adatok alapján áprilisban. Márciusban 0,1 százalékkal emelkedett a fogyasztói árindex havi bázison.

A legnagyobb mértékben, 4,6 százalékkal az élelmiszerek és az alkoholmentes italok ára emelkedett éves bázison. Ezen belül a gyümölcsök ára 11,0 százalékkal, a zöldségek ára 6,5 százalékkal ment fel. Az alkohol- és dohánytermékek ára 2,5 százalékkal emelkedett, a szállásdíjak 2,4 százalékkal mentek fel.

Az energiaipari termékek ára 5,8 százalékkal ment lejjebb, a fűtőolaj ára 23,7 százalékkal, az üzemanyagok ára 15,4 százalékkal csökkent, az áram
velemenyezd, 2020. május 14. csütörtök, 08:52
Magyar Nemzet - Kétezermilliárd forint maradhat az adósoknál
gazdaságvédelmi intézkedések első ütemében vezette be a hiteltörlesztési moratóriumot, és ennek nyomán idén nem kell fizetni sem a kamatot, sem a tőkét, sem a díjat.

A lap pénteki számában Tállai András kiemelte, hogy a jelenlegi adatok szerint a lakossági ügyfelek negyven százaléka továbbra is törleszt, a vállalati hiteleknél az ügyfelek nagyjából ötven százaléka fizet. Elmondta: ha a moratórium lehetőségével minden adós élne, akkor 3600 milliárd forint maradna idén a háztartásoknál és a vállalatoknál. A jelenlegi számok alapján akár kétezermilliárd forintot is hagyhat idén az intézkedés az adósoknál - tette hozzá.

Tállai András jelezte, a magyar az egyik legszélesebb körű ilyen adósvédelem világszerte, és a legtöbb országban, így Nyugat-Európában is jellemzően csak szűkebb kör, leginkább a bajbajutottak élhetnek fizetési haladékkal, a kedvezmény időszaka pedig általában három hónap. Ehhez képest Magyarországon minden hitelszerződésnél és ügyfélnél érvényesül a moratórium, ráadásul december
velemenyezd, 2020. május 08. péntek, 07:31
Koronavírus - Jobbik: érdemi válaszok maradtak el a külügyi bizottság ülésén
véleménye szerint akkor tudjuk közösen ezt a vírusjárványt legyőzni, hogyha egy objektíven, jól tájékoztatott lakosság együtt tud működni a felelős kormányzattal - fogalmazott az ellenzéki képviselő.

Azt közölte: nemmel feleltek az illetékesek azon kérdésükre, a koronavírus-járvány tömeges megbetegedési fázisának küszöbén tervezik-e a külföldi missziókban szolgáló magyar katonák hazahozatalát.

Hozzátette: nem kaptak választ az ülésen arra, milyen végzettsége van a kórházakban vagy kiemelt vállalatoknál a működést felügyelő katonai parancsnokoknak, mondván, nagyon elgondolkodtató volna, ha egy kórházigazgatót egy szükséges tudással fel nem vértezett egyenruhás bírálhatna felül.

Brenner Koloman elmondta: arra sem érkezett megnyugtató válasz, feltétlenül szükség volt-e a Wizz Air bevonására a külföldről vásárolt egészségügyi felszerelések szállításába, amikor a honvédség rendelkezik nagy kapacitású repülőgépekkel, ahogy arra sem, ezek a gépek ugyanekkor szállítottak-e "civil, esetleg fideszes
velemenyezd, 2020. április 20. hétfő, 14:42
Képek, videók
Koronavirus - a megmentő.
menusgabor
2020. május 03. vasárnap, 18:51
vicc magyar lakosság.jpg
kicsoda57
2014. augusztus 31. vasárnap, 20:00
05-Német lakosság menekül
furaila
2013. január 31. csütörtök, 06:16
Lakossági Figyelmeztetés!
lyceum
2012. október 01. hétfő, 10:42
Kutyus tállal
eva6
2019. november 03. vasárnap, 14:03
tállat.jpg
zsokica45
2013. augusztus 13. kedd, 16:09
málna tállal, ker.szemes.
rochlitzne
2009. szeptember 14. hétfő, 04:24
tállal
katusom
2008. június 26. csütörtök, 22:14
Az Európai Unio ökocimkéj
zoldkaszino
2011. január 30. vasárnap, 00:20
Europai Unió-Brüszel.png
farkas1945
2010. november 29. hétfő, 18:26
Európai Unió Tanácsa
paulina
2009. március 29. vasárnap, 11:01
Horthy kormányzó családja
furaila
2020. március 06. péntek, 00:41
A Kormányzó szülei
furaila
2020. március 06. péntek, 00:38
Kállay Miklós és kormánya
agica2004
2018. július 23. hétfő, 15:43
Kormányos Sándor: Március
maria_kadar_148
2018. március 04. vasárnap, 19:20
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.