Belépés
2019. január 19. szombat | 3. hét | 19. nap | 22:22 | Sára, Márió
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Macskák Isztambulban.
Néhány török városban meghökkentően sok macska van, lehetetlen előlük menekülni. Minden utcasarkon, a házak előtt étel és víz van kitéve, a törökök ugyanis szeretik őket.
Az iszlám hit szerint a macska bőséget hoz a házhoz. Dorombolását dhikr-nek, Isten említésének hallják. Mohamed prófétának is volt egy Muezza (a macskák anyja) nevű macskája, aki elaludt a ruháján. Mikor fel akart kelni, hogy imádkozzon, inkább a ruháját vágta le, minthogy a macskáját felébressze.
Kutatások szerint a macskának számos jótékony hatása van az emberre: jókedvünk lesz tőle, boldoggá tesz a közelsége. Dorombolása elűzi a stresszt, és állítólag még a szívroham esélyét is csökkenti.
Az Isztambulba érkezőt azonnal macskák fogadják. Mindenhol, minden sarkon ott vannak. Üldögélnek a kávézó asztalán, megbújnak a kocsik alatt, sírkövek között lopakodnak, padon sütkéreznek, szóval ne érjen meglepetés, ha egyszer csak az öledbe ülnek, míg a Boszporuszt nézed.
Nincs még egy hely, ahol ennyi macska lenne, mint Isztambulban. Mivel annyira elszaporodtak, és a törökök rendszeresen etetik őket, nagyon barátságosak.
Szinte valamennyi kávézó macskabarát, a tulajdonos vagy a vendégek etetik őket. A kávézók, teaházak, melyek rendszerint a járda mellett helyezkednek el, a macskák kedvelt pihenőhelyei.


schuro, 2018. február 13. kedd, 21:14
Címkék: Macskák Isztambulban, házak előtt, törökök ugyanis, macska bőséget, macskák anyja, ruháját vágta,
Kommentek
Csoportmeccseket rendezne a 2021-es férfi kosár Eb-n Magyarország
Az MKOSZ keddi tájékoztatása szerint a szövetség elnöksége döntött a jelentkezésről, majd hivatalosan is értesítették erről a FIBA-t. Ugyanakkor ez még nem tekinthető pályázatnak, mivel a nemzetközi szervezet előbb a jelentkezéseket várja, majd az érdeklődőknek küldi ki a részletes pályázati felhívást.

"A rendezéssel kapcsolatos további döntéseket csak ezt követően lehet meghozni, tehát a konkrét pályázat beadása csak a pontos kiírás ismeretében születhet meg" - írta az MKOSZ.

A magyar szövetség Budapesten rendezné meg az egyik csoport mérkőzéseit. Erre a FIBA utóbbi időben alkalmazott lebonyolítási rendszere adna lehetőséget, ugyanis a tavalyi Eb-t is több országban rendezték meg, úgy, hogy a csoportmérkőzésekre négy országban került sor, a kieséses szakasznak pedig már csak egy adott otthont.

Az Eb-k rendszerében komoly változás, hogy már csak négyévente kerül sor a kontinensbajnokságra, így a 2021-es a legközelebbi torna.

Tavaly a magyar válogatott továbbjutott az Eb kolozsvári
velemenyezd, 2019. január 15. kedd, 14:11
Török puccskísérlet - Egyre több török kér menedékjogot Németországban
nehezebb" - mondta Sevim Dagdelen frakcióvezető-helyettes.

Az ARD országos köztelevízió összeállítása szerint hozzátette, hogy a berlini vezetés Törökország-politikáját a "lelkiismeretlenség" jellemzi, hiszen "gazdasági támogatással és fegyverszállításokkal segíti az Erdogan-rezsimet, miközben az Erdogan elől menekülő emberek közül minden második védelmet kap Németországban".

A puccskísérlet 2016. július 15-én éjszaka történt, az államfő, Recep Tayip Erdogan ellen összeesküvő katonák Isztambulban lezárták a Boszporusz-hidat, Ankarában elfoglalták a katonai főparancsnokság és az állami médiaszolgáltató (TRT) épületét, vadászrepülőik és helikoptereik légicsapásokat mértek a parlamentre és az országos rendőr-főkapitányság székházára. Az államcsínyt a civil ellenállás akadályozta meg, az emberek az államfő felszólítására kezdtek tüntetni a puccsisták ellen. Az ARD összeállítása szerint a török biztonsági szervek a megtorlás részeként egyedül 2018-ban 75 200 embert vettek őrizetbe terrorgyanúra
velemenyezd, 2019. január 11. péntek, 19:52
Török puccskísérlet - Ismét több mint százhúsz katona és kadét ellen adtak ki elfogatóparancsot gülenizmus gyan
Az isztambuli főügyészség 50, a bursai 22, az adanai pedig 52 gyanúsított előállítását kezdeményezte.

Az isztambuli nyomozás érintettjei közül hatan továbbra is aktív szolgálatos katonák. Ők a gyanú szerint rendszeresen kommunikáltak telefonon gülenista társaikkal a mozgalom ügyeiről. A gyanúsítottak között van egy ezredes, két őrnagy, egy százados, két altiszt és 44 volt kadét. Utóbbiakat a 2016-os puccskísérlet után bocsátották el a katonai iskolából.

A bursai főügyészség 22 katonát gyanúsít, köztük 15 aktív szolgálatost. Ők a vád szerint az úgynevezett mozgalmi "tanítómestereikkel" kommunikáltak rendszeresen telefonon. Közülük 18-at a reggeli órákban már őrizetbe vett a rendőrség.

Az adanai nyomozás keretében ezredeseket, alezredeseket, őrnagyokat és századosokat keresnek. Összesen 42 jelenlegi, valamint 10 egykori katonát. Ők a hatóságok szerint szintén az úgynevezett mozgalmi "tanítómestereikkel" kommunikáltak rendszeresen telefonon.

A pénteki hatósági fellépés nemcsak
velemenyezd, 2019. január 11. péntek, 10:11
Orosz pátriárka: nagy bűn az ukrán ortodox egyház megosztása
világortodoxia megosztása zajlik.

"Egyházunk megosztásának vagyunk ma tanúi, ezért nem szűnik lelkünk fájdalma ukrajnai fivéreink és nővéreink iránt" - hangoztatta az egyházfő.

I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka szombaton adta át az autokefáliáról rendelkező tomoszt (bullát) Epifanyijnak, az újonnan létrehozott ukrán ortodox egyház fejének. Az orosz ortodox egyház több mint három évszázada saját kánoni területének tekinti Ukrajnát, és jogellenesnek nyilvánította az Isztambulban székelő egyházi vezető intézkedését, rámutatva, hogy Bartolomaiosz nem rendelkezik a pápáéhoz hasonló jogkörökkel.

Moszkvában arra hívták fel a figyelmet, hogy eddig egyetlen autokefál ortodox egyház sem biztosította támogatásáról Bartolomaiosz intézkedését. Petro Porosenko ukrán elnök hétfőn éppen erre szólította fel őket.

A 300 milliósra becsült világortodoxia 15 autokefál (önálló) részegyházra oszlik, négy ősi patriarkátus és önálló nemzeti egyházak alkotják. Pápája, központosított
velemenyezd, 2019. január 07. hétfő, 18:22
Török puccskísérlet - Ismét sok katona ellen adtak ki elfogatóparancsot gülenizmus gyanújával
Az érintettekről a beszámoló alapján mindössze annyi tudható, hogy a szárazföldi erők parancsnokságán tevékenykedtek, és a gyanú szerint rendszeresen kommunikáltak telefonon "gülenista társaikkal" a mozgalom ügyeiről.

A rendőrségi rajtaütéssorozat már reggel óta zajlik, de azt nem tudni, hogy hány gyanúsítottat vettek őrizetbe eddig.

A török vezetés az 1999 óta Amerikában élő, török származású Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatát vádolja a 2016-os hatalomátvételi kísérletért. A hitszónok tagadja, hogy bármi köze volt a történtekhez. Ankara szerint a terrorszervezetnek nyilvánított mozgalom (FETÖ) tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az állami szférába, így a haderőbe is.

A feltételezett gülenisták elleni hatósági fellépés 2016 júliusa óta szakadatlan. A fegyveres erőknél több mint 15 ezer embert menesztettek tisztségéből, köztük 150 tábornokot, összesen pedig csaknem 220 ezer embert, köztük bírákat, ügyészeket, tanárokat, orvosokat, üzletembereket,
velemenyezd, 2019. január 07. hétfő, 08:55
A török elnök üdvözölte, hogy Pakisztán terrorszervezetnek minősítette a Gülen-mozgalmat
a török oktatási programokat. Törökország más államokban is fellép a gülenista mozgalomhoz kötődő szervezetek ellen.

Ankara a 2016. július 15-ei katonai puccskísérlet megszervezésével Erdogan egykori mentorát, későbbi ellenlábasát, Fethullah Gülent vádolja. Ankara Gülen kiadatását kérte Washingtontól.

Erdogan a sajtótájékoztatón ugyanakkor bejelentette: a március 31-ei helyhatósági választást követően a 2010-eshez hasonlóan ismét hármas török-pakisztáni-afgán csúcstalálkozót rendeznek Isztambulban.

Imran Hán reményét fejezte ki, hogy az isztambuli csúcs hozzá fog járulni az afganisztáni békefolyamathoz. A miniszterelnök többször hangoztatta azt is, hogy Ankara és Iszlámábád még sokkal szorosabbra fűzi kapcsolatait.

Hán csütörtökön érkezett Törökországba Erdogan meghívására. A pakisztáni miniszterelnök először a Mevlana Múzeumot kereste fel a közép-anatóliai Konyában, majd Ankarában vett részt a Törökországi Kamarák és Tőzsdék Egyesülete (TOBB), valamint a pakisztáni ankarai nagykövetség
velemenyezd, 2019. január 05. szombat, 11:55
Női röplabda Eb - A negyeddöntő az álma a magyarok szövetségi kapitányának
Az 59 éves belga edző az európai szövetség (CEV) honlapjának arról beszélt, merni kell álmodni, az ő álma pedig az, hogy a magyar csapat ott lesz a legjobb nyolc között a kontinenstornán.

"Ehhez kell néhány kiemelkedő mérkőzést játszanunk, és meg kell szereznünk csoportunk második vagy harmadik helyét. Ez nem lehetetlen, mert biztos vagyok abban, hogy a hazai pálya hatalmas lökést fog adni a játékosoknak" - jelentette ki a tréner, aki 2014 és 2016 között is irányította a magyar csapatot, majd idén márciusban nevezték ki újra az együttes élére.

A lehetséges Eb-ellenfelekkel kapcsolatban azt mondta, a legerősebb válogatottak közül a világbajnok szerbekkel, a vb-ezüstérmes olaszokkal vagy az Európa-bajnoki ezüstérmes, olimpiai és világbajnoki negyedik hollandokkal szeretne megmérkőzni.

"Ha ezek közül valamelyik válogatott a csoportunkban lenne, a magyar közönség élőben láthatná a világ legjobb csapatainak egyikét" - mondta De Brandt. A belga röplabdázásnak hatalmas lökést adott a 2007-es
velemenyezd, 2018. december 20. csütörtök, 18:39
Meghívást kapott Konstantinápolytól a frissen megválasztott új ukrán ortodox egyház vezetője
Konstantinápoly üdvözölte, hogy sikerrel zárult szombaton Kijevben az ukrajnai ortodox egyházakat egyesítő gyűlés, amelynek résztvevői létrehozták az új egységes egyházat, és megválasztották annak vezetőjét Jepifanyij személyében. A közlemény szerint január 6-án Isztambulban misét celebrál I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka, ennek alkalmából át kívánja adni Jepifanyijnak a tomoszt, vagyis az ukrán ortodox egyház autokefáliáját (önállóságát) kimondó iratot.

A kijevi patriarkátust az egyházegyesítésig vezető Filaret a továbbiakban az új egyház tiszteletbeli pátriárkája lesz, és a Szent Vlagyimir székesegyházban folytatja a szolgálatot - tájékoztatott Jevsztratyij, a kijevi patriarkátus szóvivője. Hozzáfűzte, hogy az új, egyesített egyház hivatalos elnevezése: Ukrajna Ortodox Egyháza.

Petro Porosenko ukrán elnök előző napi beszédében úgyszintén hangsúlyozta, hogy Filaret a jövőben is a lelki vezetője marad az ukrán ortodox egyháznak. Jepifanyij metropolita egyébként szintén a
velemenyezd, 2018. december 16. vasárnap, 15:05
Képek, videók
Isztambulban.jpg
agica2004
2014. április 04. péntek, 14:17
Házak bontása N-Á. előtt
agica2004
2014. április 04. péntek, 16:33
Virágdézsa a házak előtt
himeshaza
2008. június 01. vasárnap, 13:42
törökök felvonulása
mecsery
2013. január 18. péntek, 01:17
Tatárok? Törökök?
fbalazs
2006. július 04. kedd, 18:58
Ma a bőséget, boldogságot
cipello
2016. szeptember 22. csütörtök, 11:28
fekete macskák3.jpg
53ilona
2018. április 10. kedd, 15:58
Macskák
ttolnai
2017. szeptember 14. csütörtök, 07:41
Macskák
sanci81
2017. június 05. hétfő, 13:31
Macskák egymás közt
sanci81
2017. május 07. vasárnap, 09:42
Macskák.gif
pacsakute
2017. január 24. kedd, 18:33
macskák
szicu
2016. november 18. péntek, 23:41
A macskákkal töltött idő.
borigit
2016. augusztus 28. vasárnap, 09:21
macskák.jpg
durcimarcika
2016. augusztus 15. hétfő, 11:06
Macskák a csészében
sanci81
2016. augusztus 07. vasárnap, 17:01
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.