Belépés
2020. április 06. hétfő | 15. hét | 97. nap | 03:01 | Vilmos, Bíborka
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A francia nemzetgyűlés első olvasatban jóváhagyta a vitatott nyugdíjreformot
A kormány szombaton úgy döntött, hogy a nemzetgyűlésben tapasztalható ellenzéki obstrukció miatt parlamenti szavazás nélkül vezeti be a vitatott nyugdíjreformot. Erre a francia alkotmány 49.3-as cikkelye ad lehetőséget, amely kimondja:egy tervezet a parlament által elfogadottnak tekintendő, amennyiben a miniszterek többsége hozzájárul a szavazás megkerüléséhez, és azt követően egy bizalmatlansági indítvány 24 órán belül nem próbálja meg elmozdítani a kormányt.

A bejelentést követően néhány órán belül két bizalmatlansági indítvány is érkezett az ellenzék részéről, az egyiket a radikális baloldali Lázadó Franciaország, a másikat a jobbközép Köztársaságiak nyújtotta be, s mindkettőről szerdára virradóra szavazott az alsóház.

Egyik elfogadására sem volt esély, miután a törvényjavaslatot beterjesztő Emmanuel Macron államfő pártja abszolút többséggel rendelkezik az alsóházban.

Az erőpolitika használatával megvádolt kormányfő, Edouard Philippe beszédében azt hangsúlyozta, hogy a társadalmi igazságosság miatt van szükség a nyugdíjreformra, és elfogadhatatlannak nevezte, hogy a baloldali ellenzék a parlament munkájának lassításával próbálta meg megakadályozni a javaslat elfogadását.

A Jean-Luc Mélenchon vezette Lázadó Franciaország 41 ezer módosító indítványt nyújtott be a törvénytervezethez, s a nemzetgyűlés az elmúlt nyolc hétben éjjel-nappal, a hétvégéket is beleértve a plenáris üléseken azokat vitatta meg, de a reformjavaslat 67 cikkelyéből csak a nyolcadikig jutottak el.

Emmanuel Macron egyik legfőbb reformja ellen az elmúlt évek legjelentősebb szociális megmozdulása szerveződött: az érintett ágazatok szakszervezetei tömegtüntetéseket szerveztek az utóbbi hónapokban, a vasúti közlekedés és a párizsi tömegközlekedés az elmúlt év végén hetekre le is állt. A december 5-én kezdődött tiltakozások első megmozdulásán a szakszervezetek szerint másfél millióan, a rendőrség szerint mintegy 800 ezren vonultak utcára. Amióta viszont a kormány januárban kompromisszumos javaslattal állt elő, a vasúti közlekedésben és a párizsi tömegközlekedésben fokozatosan helyreállt a rend, bár a kedélyek nem csillapodtak le teljesen. A radikálisabb szakszervezetek különböző figyelemfelhívó akciókkal és munkabeszüntetésekkel folytatják a tiltakozást.

A kormány célja a munkavállalók húsz százalékát érintő 41-féle, ágazatonként szerveződő nyugdíjrendszer beolvasztása a 42. úgynevezett pontalapú egyetemes rendszerbe, amelybe a járulékot fizetők nyolcvan százaléka tartozik. Az egységesítésen és a kivételeket élvező külön pénztárak megszüntetésén túl az állami nyugdíjpénztár egyensúlyban tartása is szerepel a kormány tervezetében, mégpedig úgy, hogy az új pontrendszerrel arra ösztönöznék a franciákat, hogy magasabb nyugdíjért cserébe a 62 éves korhatár után is dolgozzanak.

A törvény végleges elfogadása nyáron várható, miután a tervezetet még a szenátusnak is meg kell vitatnia.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. március 04. szerda, 13:22
Címkék: Lázadó Franciaország, Emmanuel Macron, Edouard Philippe, Jean-Luc Mélenchon, francia nemzetgyűlés, vitatott nyugdíjreformot,
Kommentek
A francia kormány parlamenti szavazás nélkül vezeti be a vitatott nyugdíjreformot
A francia alkotmány 49.3-as cikkelye alapján egy tervezet a parlament által elfogadottnak tekintendő, amennyiben a miniszterek többsége hozzájárul a szavazás megkerüléséhez, és azt követően egy bizalmatlansági indítvány 24 órán belül nem mozdítja el a kormányt.

A cikkely érvényesítéséről a koronavírus okozta járvány terjedése miatt szombaton összehívott rendkívüli kormányülésen döntöttek a miniszterek.

Edouard Philippe a nemzetgyűlésben elmondott beszédében - amelyet a kormánytöbbség hatalmas tapssal jutalmazott - a radikális baloldali ellenzék obstrukciójával indokolta a döntést. A Jean-Luc Mélenchon vezette Lázadó Franciaország ugyanis 41 ezer módosító indítványt nyújtott be a jogszabály-tervezethez.

"Több mint 115 órányi folyamatos plenáris vita után, amely éjjel-nappal, a hétvégéket is beleértve folyik, a nemzetgyűlés a tervezet nyolcadik cikkelyének megvitatásáig jutott el a 65-ből" - emlékeztetett a kormányfő. Jelezte: szeretne véget vetni a toporgásnak, hogy megkezdődhessen a
velemenyezd, 2020. február 29. szombat, 23:42
Szakértő: kifullad a franciaországi közlekedési dolgozók sztrájkja, Macron végül eléri célját
A szakértőt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy harminc éve a leghosszabb sztrájkká vált csütörtökre Franciaországban a közlekedési dolgozók munkabeszüntetéses tiltakozása a kormány nyugdíjreformtervei ellen.

Szűcs Anita azt mondta: a sztrájkolók ugyan kitartanak, de a sztrájkmozgalomnak nem sikerült megbénítania Franciaországot, a tiltakozók nem tudták sarokba szorítani a kormányzatot. A sztrájk lassan kifullad - tette hozzá -, támogatottsága 70 százalékról 50 százalékra csökkent, egyre kevesebben vesznek részt benne, és a sztrájkolók nem tudták megmozdítani a magánszektort.

Január 7-én lesz egyeztetés a kormány és a tüntetők között, és Emmanuel Macron várhatóan engedményeket tesz a tüntetőknek - mondta a szakértő.

Márciusban lesznek az önkormányzati, szeptemberben pedig a szenátusi választások, az elnöknek pedig fontos, hogy elmondhassa, 2017-es ígéretének megfelelően - elődeitől eltérően - végig tudta vinni a nyugdíjrendszer megváltoztatását - tette hozzá Szűcs Anita. A francia
velemenyezd, 2020. január 05. vasárnap, 09:51
Több mint félmillióan tüntettek a nyugdíjreform ellen Franciaországban, a sztrájk folytatódik
hivatal. A tájékoztatás szerint a reform részleteit jövő héten mutatja be Edouard Philippe miniszterelnök. A tervezet ugyanis számos ponton még homályos, a reformért felelős kormánybiztos, Jean-Paul Delevoye pedig folyamatosan találkozik a szakszervezetekkel és a munkáltatói szervezetekkel, mielőtt december közepén véglegesíti a tervezet szövegét, amelyet jövő év elején ismerhet meg a parlament és a közvélemény.

Több felmérés is azt mutatja, hogy a franciák kétharmada indokoltnak tartja a nyugdíjreformot, hetven százalékuk ugyanakkor a sztrájkot is támogatja, mert úgy érzékeli, hogy rosszul járhat egy új nyugdíjrendszerrel.

A nyugdíjreform jelképes és különösen érzékeny téma Franciaországban, ahol sokan attól tartanak, hogy megismétlődhet az 1995-ös általános sztrájkhullám, amikor is a Jacques Chirac akkori államfő nyugdíjreformja elleni megmozdulás egy hónapra lebénította az országot, és az 1968-as diáktüntetések óta a legjelentősebb társadalmi megmozdulást eredményezte. Az egy hónapig tartó
velemenyezd, 2019. december 05. csütörtök, 18:42
Megkezdődött a nyugdíjreform elleni határozatlan idejű sztrájk Franciaországban
Párizs legfőbb turistalátványossága, az Eiffel-torony sem nyitott ki csütörtökön, miután a dolgozók csatlakoztak az utóbbi évek várhatóan legjelentősebb szociális megmozdulásához.

Jóllehet a munkabeszüntetés a vasúti és a városi tömegközlekedésben a legerősebb, a reggeli órákban sehol nem alakultak ki dugók a közutakon, a franciák jelentős része nem is próbált meg munkába vagy iskolába indulni, az emberek otthonról dolgoznak vagy szabadságot vettek ki.

A 14 párizsi metróvonalból csak három működött csütörtökön, a vasúti vonalakon pedig a vonatoknak alig tíz százaléka közlekedett.

Az oktatási minisztérium bejelentése szerint országosan a tanárok hetven százaléka tart munkabeszüntetést, Párizsban a legjelentősebb a részvétel a sztrájkban. A több mint hatszáz párizsi általános iskolából csak háromban volt tanítás.

A szakszervezetek - amelyeknek az elmúlt két évben nem sikerült Emmanuel Macron államfőt meghátrálásra kényszeríteni a reformjaiban - azt remélik, hogy az emberek utcára
velemenyezd, 2019. december 05. csütörtök, 11:21
Franciaországban jelentős mozgósítás várható a nyugdíjreform elleni sztrájknapon
amely visszavonta a tervezetét.

Emmanuel Macron államfő elképzelése szerint az új nyugdíjreform tervezete - amelyről a kormány hetek óta egyeztet a szociális partnerekkel - jövő év elején kerül a parlament elé, s 2025-ben egységesítené az eddig vállalatonként, illetve ágazatonként működő 42 féle nyugdíjrendszert, annak érdekében, hogy "minden befizetett euró után mindenkit ugyanolyan jogok illessenek meg".

Több felmérés is azt mutatja, hogy a franciák kétharmada indokoltnak tartja a nyugdíjreformot, a többség ugyanakkor a sztrájkot is támogatja.

A belügyminisztérium összesítése szerint csütörtökön országszerte 245 helyen várható tiltakozó felvonulás.

Az úgynevezett speciális nyugdíjrendszerekbe tartozók közül leginkább a vasutasok, a tanárok, az egészségügyi dolgozók, a rendőrök és az ügyvédek ellenállása a legerősebb, az ellenzéki pártok támogatásával.

A sztrájk az előrejelzések szerint a párizsi tömegközlekedésben okozhat leginkább fennakadásokat, ahol a 14 vonalból 11-en
velemenyezd, 2019. december 04. szerda, 19:21
Felmérés: az ukránok szerint a korrupcióellenes, egészségügyi és nyugdíjreform a legsürgetőbb
százalék.

A július 21-i parlamenti választáson bejutásra esélyes pártok közül a korrupcióellenes reformokat első helyre sorolta a Volodimir Zelenszkij elnök mögött álló Nép Szolgája (Szluha Narodu), a Petro Porosenko volt elnök által irányított Európai Szolidaritás, és a Szvjatoszlav Vakarcsuk rockénekes vezette Hang (Holosz) támogatóinak többsége (69, 69, illetve 76 százalék). A Julija Timosenko volt kormányfő vezette Haza (Batykivscsina) párt híveinek többsége (63 százalék) viszont a nyugdíjreformot nevezte meg elsődleges fontosságúnak, míg a Moszkva-barát Ellenzéki Platform - Életért párt támogatóinak több mint fele (66,5 százalék) az egészségügy reformját tartja a legégetőbbnek.

Ezenfelül a Hang szavazótábora (86 százalék), az Európai Szolidaritás (85 százalék), a Nép Szolgája (62 százalék) és a Haza támogatóinak 59 százaléka vélekedett úgy, hogy Ukrajnának a jövőben csatlakoznia kell az Európai Unióhoz.

Az Ellenzéki Platform - Életért párt híveinek 39 százaléka ugyanakkor úgy gondolja,
velemenyezd, 2019. július 03. szerda, 14:32
Olasz költségvetés - Brüsszel válaszára vár az olasz kormány
Matteo Salvini nyilatkozatai szerint "józan ésszel és következetességgel" a két kormánypárt között teljes megállapodás született a költségvetési intézkedésekről. Hozzátette: politikai döntésekről egyeztettek, nem "számokról". Mindketten hangsúlyozták, hogy nem mondtak le választási ígéreteikről: Luigi Di Maio továbbra is azt állítja, jövőre bevezetik az állampolgári joghoz kötött alapjövedelmet, amelyre 7,1 milliárd eurót szánnak. Matteo Salvini pedig már az év elején elindítaná a Liga ígérte nyugdíjreformot, amely mintegy 5 milliárdot igényel a költségvetésből 2019-ben.

Olasz sajtóértesülések szerint az éjszakai egyeztetésen Giuseppe Conte felszólította Di Maiót és Salvinit, engedjenek költségvetési követeléseikből. Az olasz lapok szerint a miniszterelnök egyenesen lemondással fenyegette meg helyetteseit abban az esetben, ha az Európai Bizottság Róma erőfeszítései ellenére elindítja a túlzottdeficit-eljárást.

Az olasz kormány költségvetési tervezetének végleges változata továbbra sem ismert. Az
velemenyezd, 2018. december 17. hétfő, 13:41
Képek, videók
Nemzetgyűlés épülete
mecsery
2010. február 17. szerda, 23:42
Franciaországban - BO
dandej
2018. szeptember 29. szombat, 14:17
Chenonceau, Franciaország
pacsakute
2017. március 26. vasárnap, 20:05
Chambord, Franciaország.j
pacsakute
2017. március 26. vasárnap, 20:04
Franciaország Adventi kés
margoboszi
2016. december 03. szombat, 11:15
Franciaországi gólyák itt
margoboszi
2016. október 10. hétfő, 20:04
F6GUF Franciaország
crse
2016. január 29. péntek, 11:41
F5NTZ Franciaország
crse
2016. január 29. péntek, 11:40
Alpes....Franciaország .jp
bbbarbara
2016. január 17. vasárnap, 19:15
Colmar- Franciaország
davedgyerek
2015. március 23. hétfő, 15:59
Franciaország
sanci81
2014. december 13. szombat, 15:20
Párizs ; Franciaország.jp
farkas1945
2014. szeptember 27. szombat, 12:41
macron-emmanuel és testőr
agica2004
2019. augusztus 29. csütörtök, 19:28
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.