Belépés
2019. január 23. szerda | 4. hét | 23. nap | 21:18 | Zelma, Rajmund
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Berlin is kibertámadásokkal vádolja Oroszországot
Steffen Seibert tájékoztatóján elmondta, hogy a szövetségi kormány információi alapján "a bizonyossággal határos valószínűséggel" az orosz katonai hírszerzés (GU) áll az ATP28 elnevezésű orosz hackercsoport német célpontok ellen kivitelezett műveletei mögött.

Ez a helyzetértékelés "nagyon jó" forrásokon és adatokon alapul - tette hozzá a szóvivő. Kiemelte, hogy a német kormány teljes mértékben hitelesnek tartja a brit és a holland hatóságok megállapításait a GU tevékenységéről.

A német kormány a lehető legélesebben elítéli a nemzetközi szervezetek és Németország szövetségesei ellen intézett kibertámadásokat, és felszólítja Oroszországot, hogyhagyjon fel az ilyen cselekményekkel - mondta Steffen Seibert.

Korábbi német hivatalos közlések szerint az ATP28 lehet a felelős a szövetségi parlament (Bundestag) informatikai rendszere ellen 2015-ben intézett támadásért, és a szövetségi államigazgatás különlegesen védett rendszere, az úgynevezett Berlin-Bonn kormányzati gerinchálózat (IVBB) ellen végzett műveletért, amelyet tavaly év végén észleltek.

A nyilvános távközlési hálózatoktól elválasztva működő IVBB fő felhasználói a szövetségi kormány szervei, a kancelláriától a minisztériumokon át a nemzetbiztonsági szolgálatokig. A támadók kártékony szoftvert helyeztek el a rendszerben, és adatokat is szereztek. Céljuk a külügyminisztérium és a védelmi minisztérium lehetett.

Theresa May brit és Mark Rutte holland miniszterelnök csütörtökön közölte, hogy fény derült a GU "elfogadhatatlan kibertevékenységére", az orosz hírszerző szolgálat világszerte célkeresztjébe vett különböző intézményeket, köztük a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezetet (OPCW).

Hangsúlyozták, hogy a moszkvai vezetés irányítása alatt működő szolgálat figyelmen kívül hagyja a globális értékeket és azokat a szabályokat, amelyek mindenki számára biztonságot teremtenek.

Moszkva tagadta a brit és holland állításokat.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. október 05. péntek, 14:31
Címkék: Steffen Seibert, Theresa May, Mark Rutte, Vegyifegyver-tilalmi Szervezetet, szövetségi kormány, bizonyossággal határos,
Kommentek
Európai Parlament: meg kell erősíteni az EU kibervédelmi képességeit
A strasbourgi ülésen nagy többséggel megszavazott dokumentumban megállapították, hogy Oroszország, Kína, Észak-Korea és egyéb, nem állami szereplők is számos rosszindulatú kibertámadást intéztek kulcsfontosságú uniós infrastruktúrák ellen, tömegesen figyeltek meg európai polgárokat, illetve dezinformációs kampányokat és zsarolóvírusos támadásokat folytattak.

A képviselők kiemelték: az egységet nem alkotó európai védelmi stratégiák és képességek védtelenné teszik az uniót a kibertámadásokkal szemben, ezért sürgették a tagállamokat, hogy fejlesszék tovább haderejük együttműködési képességeit és uniós szinten dolgozzanak együtt a NATO-val és egyéb partnerekkel.

Rámutattak: ehhez több közös szimulációs kibergyakorlatra, tanfolyamokra, kiberkriminalisztikai szakértők felvételére, és az uniós katonai műveletek kibervédelmi szaktudásának fokozására van szükség.

Üdvözölték emellett a közös védelem megerősítését célzó, úgynevezett állandó strukturált együttműködés (PESCO) létrehozását, melynek
velemenyezd, 2018. június 13. szerda, 16:13
MNB alelnök: a MNB olaszországi irodájának megnyitása a nemzetközi kapcsolattartást erősíti
Windisch László hangsúlyozta, hogy az MNB olaszországi képviselete a Földközi-tenger egész nyugati térségét lefedi, amelynek pénzügyi és gazdasági hatása az EU-ban is meghatározó.

A megnyitón résztvevő olasz bank- és pénzügyi szakemberek előtt mondott beszédében az MNB alelnöke emlékeztetett, hogy a két legnagyobb olasz bank, az Intesa Sanpaolo és az UniCredit a magyar bankpiac több mint tizenöt százalékát teszi ki.

Giovanni Sabatini az Olasz Bankszövetség (ABI) vezérigazgatója úgy vélte, hogy a globális pénzügyi világ és az EU is maga mögött hagyta a korábbi válságidőszakot. Kiemelte, hogy Magyarország pénzügyi és banki szektora jelentős erősödést mutat.

"Most az a cél, hogy ne veszítsük el, amit a krízist követően építettünk" - jelentette ki az ABI vezérigazgatója, aki nemzetközi receptként a stabilitás és a növekedés összhangját javasolta. Hozzátette, hogy az európai uniós bankszektorban "szabalyozási szünetre" van szükség a gazdasági növekedés biztosítására. Sürgető kihívásnak a
velemenyezd, 2017. október 27. péntek, 10:41
A legnagyobb brit vállalatok kétharmada felkészületlen a kibertámadásokkal szemben
A Londoni Értéktőzsde FTSE-350-es indexét alkotó 350 legnagyobb vállalat 68 százalékánál a vezetők nem rendelkeznek a kibertámadások ellen bevethető ismeretekkel, és csak 2 százalékuk jelezte, hogy átfogó képzésben részesültek a munkatársai arra az esetre, ha olyan kibertámadás érné a céget, amelyhez hasonlót a WPP reklámcég vagy épp a FedEx csomagküldő szolgálat szenvedett el júniusban és júliusban. A vállalatok 10 százalékának ráadásul nincs terve ilyen incidensek esetére - derült ki a felmérésből.

Pedig a cégek jelentősnek tartják a kibertámadások kockázatát, a válaszadók több mint fele nevezte rájuk leselkedő egyik legnagyobb veszélynek. 2014-ben még csak 29 százalékuk vélekedett így.

A vállalatok felkészületlensége annak fényében is aggodalomra ad okot szakértők szerint, hogy a közelmúlt két jelentős zsarolóvírusa, a Petya és a WannaCry nemcsak cégek, hanem állami szolgáltatók, például az egészségügyi szolgálat (NHS) működésében is jelentős fennakadásokat okozott Nagy-Britannában.
velemenyezd, 2017. augusztus 21. hétfő, 11:51
Kelet-európai diplomaták kértek segítséget amerikai szenátoroktól Oroszország ellen
szenátusi albizottság vezetője, Lindsey Graham szenátor - aki az egész meghallgatást összehívta - jelezte, hogy ő személy szerint támogatja az Ukrajnának nyújtott segítség folytatását. Ezt az amerikai nemzetbiztonság számára fontosnak nevezte. "Minél nagyobb biztonságban vannak önök, annál nagyobb biztonságban leszünk mi" - szögezte le a dél-karolinai szenátor.

Graham szólt azokról az amerikai aggodalmakról is, amelyek szerint a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba az oroszok - kibertámadásokkal - megpróbáltak beavatkozni. A szenátor azonban rögtön hangsúlyozta azt is, hogy meggyőződése szerint Oroszország nem befolyásolta az elnökválasztás eredményét.

A politikus leszögezte: híve az amerikai-orosz viszony javításának, ám erre szerinte addig nem kerülhet sor, amíg Oroszország nem változtat magatartásán. Graham kijelentette a diplomatáknak, hogy szerinte Donald Trump elnök jó szövetségesük lesz.

A szenátusi albizottság több tagja azzal a kérdéssel fordult a kelet-európai diplomatákhoz,
velemenyezd, 2017. március 08. szerda, 07:04
Francia elnökválasztás - A francia kormány is aggódik az internetes beavatkozások miatt
a Szputnyik, amelyek az orosz állam tulajdonában vannak, naponta sugároznak és terjesztenek hamis híreket. Aztán a híreket átveszik, idézik, és azok rányomják bélyegüket a mi demokratikus életünkre" - fogalmazott a centrista politikus, aki szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök meg akarja akadályozni, hogy Emmanuel Macronból francia elnök legyen.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő keddi sajtótájékoztatóján abszurdnak nevezte a vádakat, miszerint a Kreml az állami médián keresztül vagy kibertámadásokkal próbálja manipulálni a franciaországi elnökválasztást. "Nem állt, és nem is áll szándékunkban más országok belügyeibe, különösen pedig választásokba beavatkozni" - mondta Peszkov, akinek állítása szerint nyilvánvaló, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen bizonyos országokban hisztérikus kampányt folytatnak.

Elemzők szerint a politikai pártok informatikai biztonsága a választások egyik leggyengébb pontja, ezért az informatikai rendszerek biztonságáért felelős francia hivatal, az ANSSI októberben
velemenyezd, 2017. február 15. szerda, 18:23
Brit pénzügyminiszter: semmilyen berendezés nincs biztonságban a kibertámadásokkal szemben
Philip Hammond, aki a brit kormány által új elektronikus elhárító szolgálatként létrehozott, október óta működő Országos Kiberbiztonsági Központ (NCSC) hivatalos jövő heti felavatása elé időzítve írt cikket a The Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi brit lapnak, felfedte: a körpont már az eddigi próbaműködés nem egészen fél éve alatt 34 550 potenciális kibertámadást hiúsított meg. Hammond szerint e támadások kiszemelt célpontjai brit kormányintézmények, illetve szolgáltató cégek voltak.

A pénzügyminiszter a gazdasági kockázatokat illusztrálandó felidézi a cikkben, hogy a digitális szektor a brit gazdaság leggyorsabban növekvő ágazata, amely évente 118,4 milliárd fontot (43 ezer milliárd forintot) ad hozzá a hazai össztermékhez (GDP).

A brit üzleti vállalkozások 90 százalékának azonban még kidolgozott tervei sincsenek egy esetleges kiberbehatolás következményeinek kezelésére, jóllehet csak az elmúlt egy évben kétharmaduk számolt be sikeres vagy megkísérelt kibertámadásról - áll Hammond
velemenyezd, 2017. február 12. vasárnap, 15:55
NATO-csúcs - Egységes fellépés, a védelmi erő növelése és Oroszország egyaránt téma volt
Biztonságról című, szombaton elfogadott dokumentum felhívja a figyelmet korunk biztonsági kihívásaira, így a terrorizmus terjedésére, a főleg Ukrajnával kapcsolatos orosz magatartásra. A nyilatkozat szerint "a kollektív védelem továbbra is a NATO alapvető felelőssége", a szervezet elrettentő és védelmi ereje a nukleáris és a hagyományos fegyverek, valamint és rakétavédelmi képesség megfelelő ötvözésén alapul. Fokozni kívánják erőik jelenlétét a szövetség keleti részén, erősíteni akarják védelmüket a kibertámadásokkal és a hibrid fenyegetésekkel, akárcsak az euroatlanti térségen kívülről várható esetleges ballisztikus rakétatámadásokkal szemben. A nyilatkozat jóváhagyói készek az értelmes párbeszédre Oroszországgal. A szövetség ténylegesen hozzá akar járulni a menekült- és migránsválság kezeléséhez az Égei-tengeren - olvasható a dokumentumban.

A nap folyamán a tagállamok vezetői különféle megbeszéléseket tartottak a Brexit témájában. Barack Obama amerikai elnök például arra kérte Angela Merkel német
velemenyezd, 2016. július 09. szombat, 20:22
Képek, videók
Oroszország
sanci81
2017. április 08. szombat, 11:54
Jégpalota Oroszországban.
pacsakute
2017. január 12. csütörtök, 22:13
ház-oroszország.jpg
agica2004
2016. szeptember 22. csütörtök, 18:00
UB3SAR Oroszország
crse
2016. március 12. szombat, 14:48
UA9MQI Oroszország
crse
2016. március 12. szombat, 14:47
UA9JNT Oroszország
crse
2016. március 12. szombat, 14:47
OA9DM Oroszország
crse
2016. március 12. szombat, 14:45
UA6J Oroszország
crse
2016. március 12. szombat, 14:44
UA6HJT Oroszország
crse
2016. március 12. szombat, 14:44
UA6AUA Oroszország
crse
2016. március 12. szombat, 14:43
Steffen-Sailor-4-800x5 33.
kondacsistvanne
2012. november 04. vasárnap, 19:41
steffen800.jpg
konoksag
2008. október 10. péntek, 06:47
Brexit theresa-may.jpg
megyerimihaly
2016. szeptember 02. péntek, 01:35
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.