Belépés
2019. október 15. kedd | 42. hét | 288. nap | 08:25 | Teréz
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
ooOoo
9. Enyhíti a depresszió tüneteit

Kutatások azt mutatják, segít a zene, ha reményvesztettek vagyunk és szorongunk: a klasszikus zene és a meditatív hangok különösen felemelőek számunkra, míg a heavy metal és techno zene csak súlyosbítja a depressziós tüneteket.


Nem mindegy azonban, hogy milyen hangokat használunk, az állatok hallástartománya ugyanis eltér egymástól is, és az emberétől is. Az ember (kerekítve) a 20 és 20 000 hertz (20 Hz - 20 kHz) közötti frekvenciájú hangokat érzékeli. Az emlősök hallásküszöbe általában magasabban, nagyjából 1 kilohertznél (kHz) kezdődik, és a kutyánál például 30 kilohertzig, a denevérnél 120, a patkányoknál 100 kilohertzig tart. Érdemes megemlíteni, hogy az emberi beszéd 87 és 1175 hertz közé esik, tehát házi kedvenceink például a hangtartományunknak csak egy kis részét hallják. A normál zenei A hang frekvenciája 440 hertz.

Az emberi zene állatokra gyakorolt hatásával egy fiatal tudományág, a zoomuzikológia foglalkozik. A kutatókat nagyon megosztja az a kérdés, hogy zeneként érzékelik-e az állatok például Mozart muzsikáját, vagy csak zajként. Egyes szélsőséges nézeteket képviselő kutatók (például Oliver Sachs) szerint a majmok sem képesek értékelni az emberi zenét, mások megengedőbbek. Ez utóbbiak közé tartozik Fekete Sándor György, a Szent István Egyetem Állatorvostudományi Karának professzora, a hazai zoomuzikológiai kutatások úttörője.

Fekete professzor hangsúlyozza, óriásiak lehetnek a fajok közötti különbségek, de meggyőződése, hogy több faj is létezik, amelynek tagjai - legalább bizonyos mértékig - képesek érzékelni a zenét. Több korábbi kutatást is megemlít, amelyek erre utalnak.

Két japán kutató, Sigeru Vatanabe és Maszajaszu Nemoto például jávaverebeket vizsgált. A madarak nagy röpdéjének egyik sarkában barokk, a másikban modern zenét (Schönberget) játszottak hangszóróból. A madarak határozottan jobban kedvelték a barokk zenét, és a röpde azon részén csoportosultak, ahol az szólt.

2001-ben Awa Chase (Harvard) ugyanezt tapasztalta pontyoknál: a halak szintén a barokk zenét kedvelték a modern zenével (John Lee Hooker) szemben. Papoutsoglou és munkatársai Mozart Egy kis éji zenéjét játszották le pontyoknak 15 héten át mindennap. Ennek hatására a halak nagyobbra nőttek, és agyuk neurotranszmitter-összetétele is megváltozott.

Fekete professzor és a Szegedi Tudományegyetemen dolgozó munkatársa, Vezér Tünde kutatóorvos először patkányokon végzett memóriavizsgálatokat. A kísérletekhez a gyógyszerek idegrendszeri hatásához is használt, úgynevezett nyolckarú labirintust vették igénybe. A tízhetes vizsgálat folyamán a patkányoknak minden reggel lejátszották Mozart K.448-as kétzongorás D-dúr szonátájának 8,5 perces első tételét. A kísérlet végére a patkányok teljesítménye a vizsgált öt paramétert illetően háromnál javult, egynél nem változott, egynél romlott.

Ezután úgynevezett porondteszteket (más néven open field test, ahol az állatokat egy nyitott tetejű dobozba helyezve vizsgálják) végeztek az állatokkal, ahol nem tapasztaltak viselkedésbeli változást.

Ekkor jött az ötlet, mi lenne, ha a zenét "rágcsálósítanák", azaz magasabb, az állatok által jobban hallott frekvencián játszanák le. Először patkányoknak játszották le az emberi fül részére már igen magas zenét (a munkával Korsós Gabriella állatorvostan-hallgató TDK-díjat nyert), és azok egyértelmű viselkedésváltozást mutattak. Majd a kutatók a bécsi Állatorvos-tudományi Egyetemmel közösen egereken is elvégezték a porondteszteket, és közben 10-szeres gyorsításban (azaz 10-szer magasabb frekvencián) is lejátszották nekik a korábbi kísérletekben használt Mozart-szonátát, illetve Bach Goldberg-variációk című művéből (amelyet a szerző eredetileg az álmatlanságban szenvedő Keyserlingk bárónak írt "nyugtató" gyanánt) egy részletet.

Hallgassa meg Mozart művének "rágcsálósított" változatát!

Ilyen az udvarló hím egér "éneke" (az ultrahangot lassítással tették az emberi fül számára hallhatóvá)

A doboz alján kamera figyelte az állatok mozgását, és az adatokból egy számítógépes program számolta ki a viselkedési statisztikát. Az adatok első elemzése azt mutatta, hogy az egerek élénkebben viselkedtek Mozart zenéjét hallgatva, mint amikor az "altató" Bachot játszották nekik. A kutatók gondoltak arra is, hogy mi van, ha csak azért viselkednek nyugodtabban, mert megszokták a környezetüket. A megismételt kísérlet (amikor felcserélték a zenéket) ezt a második hipotézist igazolta. Úgy tűnik tehát, hogy az egerek nem érzékelik zeneként az emberi muzsikát, sőt talán - ha már nem ismeretlen - mint zajforrás is érdektelen számukra.

Új kísérlet patkányokkal

Fekete professzor azonban nem nyugodott bele a látszólagos kudarcba, és elhatározta, hogy Budapesten patkányokkal megismétli a kísérleteket. A feltételezések szerint zeneileg fogékonyabb patkányoknak a Mozart-szonátát és a Goldberg-variációk részletét, továbbá Takehisa Kosugi "zajzenéjét" (noise music) fogják lejátszani normál tempóban és háromszoros sebességgel.

Az áprilisban kezdődő kísérletek körülbelül két hónapig tartanak, és feltehetőleg végleges választ adnak arra a kérdésre, hogy az állatok - de legalábbis a rágcsálók - immunisak-e az emberi zenére (illetve annak "rágcsálósított" változatára), vagy mégis kimutatható valamilyen összefüggés.
eposz, 2019. március 16. szombat, 10:35
Címkék: Oliver Sachs, Fekete Sándor György, Szent István Egyetem Állatorvostudományi Karának, Sigeru Vatanabe, Maszajaszu Nemoto, John Lee Hooker,
Kommentek
Brexit - Nagybankok: a vontatott tárgyalások miatt lassan el kell kezdeni az áttelepülést Londonból
pénzügyi elemzők is felhívták már a figyelmet azokra a kockázatokra, amelyek a Brexit-folyamatból származnak a londoni City pénzügyi központjára, különös tekintettel arra, hogy a brit kormány tervei szerint Nagy-Britannia az EU-tagság megszűnésével egy időben kilépne az Európai Unió egységes belső piacáról is. Egyes elemzőházak szerint ez azzal fenyeget, hogy a londoni bankok elveszíthetik szolgáltatásnyújtási engedélyeiket az euróövezetben.

Ennek lehetséges hatásairól a legátfogóbb tanulmányt az Oliver Wyman globális vállalati tanácsadó cég állította össze.

A ház modellszámításai szerint a legrosszabb forgatókönyvek megvalósulása esetén az EU-piachoz kötődő citybeli üzleti aktivitás 40-50 százalékkal zuhanna, és ennek szélsőértékhatása 38 milliárd font (csaknem 14 ezer milliárd forint) bevételkieséssel és 75 ezer munkahely megszűnésével járhat a Cityben.

Egy másik elemzőház, a Centre for London ugyanerről összeállított tanulmánya szerint ha London pénzügyi központja elveszíti hozzáférését az
velemenyezd, 2017. november 08. szerda, 17:54
Brexit - Goldman-vezér: leállhat a City fejlődése
Lloyd Blankfein a BBC televíziónak nyilatkozva pénteken kijelentette: a Goldman Sachs, amely jelenleg 6500 alkalmazottat foglalkoztat londoni befektetési részlegénél, nem tud várni "az utolsó pillanatig" a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalások eredményére, ezért már most készenléti terveken dolgozik.

Blankfein nem bocsátkozott találgatásokba arról, hogy a Goldman Sachs - a JP Morgan után a második legnagyobb amerikai bankcsoport - hány munkahelyet telepítene át Londonból más pénzügyi központokba, de felfedte, hogy a cég már több európai várossal tárgyalt, és "számos helyszínen" vizsgálja irodahálózatának bővítési lehetőségeit.

A héten a JP Morgan közölte, hogy fontolóra vette több száz londoni munkahely áttelepítését Dublinba, Frankfurtba és Luxemburgba. Daniel Pinto, a JP Morgan befektetési üzletágának elnöke kijelentette: a cégnek a Brexit-tárgyalások lezárulásának másnapjától készen kell állnia a működésre az új körülmények között.

Jamie Dimon, a JP Morgan
velemenyezd, 2017. május 05. péntek, 14:14
Brexit - Több száz állást készül áttelepíteni Londonból a JP Morgan
jogosítványaikat, ha Nagy-Britannia tagsága az EU egységes belső piacán megszűnik.

A brit kormány már korábban jelezte, hogy az EU-tagság megszűnése után nem kívánja fenntartani Nagy-Britannia tagságát az Európai Unió egységes belső piacán sem, mivel - a hivatalos érvelés szerint - e tagsághoz olyan feltételeket kellene teljesíteni, mintha a brit EU-tagság meg sem szűnne.

Londoni pénzügyi elemzők szerint a passporting-jogok elvesztése súlyos veszteségeket okozna a City pénzügyi központjának.Az Oliver Wyman globális vállalati tanácsadó cég modellszámításai szerint például a legrosszabb forgatókönyvek megvalósulása esetén az EU-piachoz kötődő citybeli üzleti aktivitás 40-50 százalékkal zuhanna. A ház szerint ennek szélsőértékhatása 38 milliárd font (14 ezer milliárd forint) bevételkieséssel és 75 ezer munkahely megszűnésével járhat a Cityben.

Nemrégiben a Bank of England - a brit jegybank - kormányzója, Mark Carney is hangsúlyozta a londoni City fontosságát.

Carney egy üzleti
velemenyezd, 2017. május 03. szerda, 21:54
Képek, videók
Olivér
szicu
2016. május 13. péntek, 18:07
olivera_clinics_uasplt qk.
charlotteani
2016. április 20. szerda, 01:54
Takaró Olivérnek
borcsamama
2016. február 09. kedd, 14:49
kittys-Oliver Cheshirex.p
zskadi
2016. február 09. kedd, 03:08
Olivér.jpg
agica2004
2015. november 28. szombat, 20:04
kittys-Oliver Cheshirex.p
cady89
2015. november 05. csütörtök, 23:20
OLIVÉR.gif
1951anna
2015. június 25. csütörtök, 06:03
Olivér 2.
berza1
2015. február 24. kedd, 20:51
Olivér 3.
berza1
2015. február 24. kedd, 20:50
oliver-1.jpg
badface
2015. január 17. szombat, 09:37
John Oliver Place in Wint
maxxx
2015. január 10. szombat, 12:15
Olivérnek-21..jpg
yaskane
2014. szeptember 21. vasárnap, 21:43
Kányádi Sándor :Feketerig
maria_kadar_148
2018. február 05. hétfő, 00:09
Reményik Sándor Fekete gy
jakabgasparne
2010. január 11. hétfő, 06:07
Petőfi Sándor Fekete keny
jakabgasparne
2009. május 03. vasárnap, 04:45
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.