Belépés
2019. október 20. vasárnap | 42. hét | 293. nap | 02:56 | Vendel
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Elhalasztották a matematika "kisérettségit" Szerbiában, mert kiszivárogtak a kérdések
A nyolcadik osztály végén Szerbiában vizsgát kell tenniük a diákoknak anyanyelvből, matematikából, valamint egy általános ismereteket felmérő és műveltségi feladatokat tartalmazó tesztet is ki kell tölteniük. Az itt megszerzett pontok, valamint az általános iskola utolsó három évének érdemjegyei alapján kerülhetnek be a tanulók a különböző középiskolákba, tehát a felmérők felvételi vizsgának számítanak.

Mladen Sarcevic oktatási miniszter a belgrádi Vecernje Novostinak elmondta, a feladatlapok az egyik iskolából szivárogtak ki úgy, hogy valaki felbontotta a tesztet tartalmazó tartalékborítékot, és eladta a feladatlapot, amely aztán felkerült a közösségi oldalakra. A tárcavezető bejelentette: a rendőrség nyomozást indított, és a felelősöket le fogják váltani. Hozzátette, hogy ez volt az utolsó év, amikor ilyen előfordulhatott, a következő években már digitálisan kell vizsgázniuk a diákoknak.

Hétfőn mintegy 70 ezer végzős általános iskolás vizsgázott anyanyelvéből, szerdán pedig az úgynevezett kombinált tesztet kell kitölteniük. A módosított matematika "kisérettségit" így csütörtökre halasztották.

2013-ban már a megírt vizsgák után derült ki, hogy az összes feladatlap előre kiszivárgott, így semmisnek nyilvánították a vizsgaeredményeket, a diákok pedig az általános iskolai érdemjegyeik alapján kerültek be a középiskolákba. A tesztlapokat készítő nyomda három dolgozóját egy évig terjedő börtönbüntetésre ítélték az eset miatt.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. június 18. kedd, 11:11
Címkék: Mladen Sarcevic, Vecernje Novostinak, nyolcadik osztály, diákoknak anyanyelvből, általános ismereteket, általános iskola,
Kommentek
Előrehozott választásokat javasol az észak-macedón miniszterelnök
csalódásként élte meg.

2017-ben a Zaev vezette szociáldemokraták legfontosabb kampányígérete az ország euroatlanti integrációjának felgyorsítása volt.

Zoran Zaev az ország lakosaihoz intézett televíziós beszédében úgy fogalmazott: előrehozott választásokat javasol, hogy állampolgárok eldönthessék, milyen irányban haladjon a továbbiakban az ország. Az észak-macedón kormányfő hatalmas történelmi hibának nevezte az uniós döntést, amely szerint - főként Franciaország ellenkezése miatt - ismét elhalasztották a csatlakozási tárgyalások megkezdését Albániával és Észak-Macedóniával.

"Az EU nem tartotta be az ígéretét. (.) Minden kötelezettségnek eleget tettünk, eredményeket mutattunk fel, reformokat hajtottunk végre, rendeztük a vitás kérdéseket a szomszédainkkal" - fogalmazott. "Csalódott és dühös vagyok, és tudom, hogy a népem is így érez" - hangoztatta Zoran Zaev.

Kiemelte, hogy vasárnap találkozik az államfővel és a többi politikai párt vezetőjével, hogy a következő lépésekről
velemenyezd, 2019. október 19. szombat, 14:21
EU-s vezetők az albán és észak-macedóniai csatlakozási tárgyalások megkezdését sürgették
A két nyugat-balkáni ország már végrehajtotta a feltételként előírt reformokat, ez jelentős erőfeszítéseket követelt, így most az EU-nak is teljesítenie kell az ígéreteit - írta közös levélben az Európai Bizottság jelenlegi és leendő elnöke, illetve az Európai Tanács és az Európai Parlament elnöke.

Rámutattak, hogy a közösség tavaly júniusban vállalta a csatlakozási tárgyalások megindítását legkésőbb idén októberben.

"Gyors változások történnek a világunkban. Az EU nemzetközi szerepének fenntartásában és érdekei megvédésében segítene, ha előrelépnénk az ez iránt érdeklődő és a követelményeket teljesítő európai országok integrációs folyamatában" - írták.

Figyelmeztettek ugyanakkor, hogy a sikerre nincs garancia, a reformfolyamat végrehajtása sok munkát igényel, a két ország nem válik majd EU-taggá egyik napról a másikra.

Diplomáciai források szerint a tagállamok illetékes szakminiszterei október 15-én nagy valószínűsséggel jóváhagyják a folyamat megkezdését.

Több EU-tag,
velemenyezd, 2019. október 04. péntek, 17:13
EU-tisztújítás - Bocskor Andrea: a kisebbségek védelmének hangsúlyosabb képviseletére nyílik lehetőség az EP sz
alelnöki pozíció járt az Európai Néppártnak (EPP) és járt a Fidesz-KDNP magyar EP-delegációjának.

Mint elmondta, munkája során továbbra is tenni kíván azért, hogy a kisebbségi nyelvek és a kisebbségi kultúra fejlesztése napirenden maradjon az oktatási bizottságban.

Tájékoztatása szerint a szavazást megelőzően nélkülözhetetlen egyeztetésekre volt szükség, ugyanis az EP-s szakbizottság alelnöki pozíciójáról folytatott eljárást politikai síkra terelték, utalva arra, hogy a szavazás kétszer is elhalasztották. Az uniós parlament előző ötéves ciklusában alelnökként kifejtett munkája azonban bizonyítékul szolgál arra, hogy alkalmas annak betöltésére - tette hozzá Bocskor Andrea.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja az MTI-hez eljutatott közleményében úgy fogalmazott, hogy "a bevándorláspárti magyar ellenzéki EP-képviselők elszomorító, és végül kudarcot valló áskálódása ellenére" választották a szakbizottság alelnökévé a kárpátaljai magyar képviselőt.

A Fidesz-KDNP képviselői a
velemenyezd, 2019. október 01. kedd, 19:02
Októberben jóváhagyhatják az albán és az észak-macedón EU-csatlakozási tárgyalás megkezdését
Az európai ügyekkel foglalkozó miniszterek a köröztetett zárónyilatkozat-tervezet szerint luxembourgi ülésükön jóváhagyják a csatlakozási folyamat megindítását, tekintettel a reformfolyamatban eddig elért eredményekre.

Az Európai Bizottság korábban többször is a tárgyalások megkezdését sürgette, mondván, a két nyugat-balkáni állam végrehajtotta a feltételként előírt reformokat. Több EU-tag, elsősorban Franciaország és Hollandia azonban eddig ellenezte a lépést, amelyhez a tagállamok egyhangú határozatára van szükség.

Az ügy legutóbb júniusban került napirendre a tanács ülésén, de akkor egyetértés hiányában végül elhalasztották a döntést.
velemenyezd, 2019. szeptember 30. hétfő, 12:31
Horvátország schengeni csatlakozásáról és a migrációról tárgyalt a horvát, a szlovén és az osztrák államfő
Grabar-Kitarovic közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: Horvátország közös határa Szerbiával, Bosznia-Hercegovinával és Montenegróval egyben az Európai Unió (EU) leghosszabb keleti határszakasza is, ennek ellenére a horvát rendőrök kiválóan végzik a munkájukat, miközben olyan problémával kell szembesülniük, mint az illegális migráció és az embercsempészet. Szavai szerint Horvátország csatlakozása a schengeni övezethez minden uniós tagállam érdeke.

"Úgy vélem, ha Horvátország külső határa egyben a schengeni övezet határává is válik, azzal megerősödne a védelme, és így, ahogy eddig is, nemcsak horvát területet, hanem az egész EU-t védenénk a veszélyektől" - szögezte le.

Pahor erre reflektálva elmondta: legőszintébben szeretné, ha meglennének a feltételek ahhoz, hogy a szlovén kormány lebonthassa a szlovén-horvát határszakaszon megépült kerítést.

"A tagállamok közös európai politikájának hiánya miatt az országok kénytelenek egyoldalú döntéseket hozni, az illegális migráció pedig továbbra
velemenyezd, 2019. szeptember 04. szerda, 15:02
Labdarúgó NB II - Továbbra is százszázalékos a Csákvár
Merkantil Bank Liga NB II, 5. forduló:

--------------------------------------Békéscsaba 1912 Előre-MTK Budapest 3-3 (2-1)Aqvital FC Csákvár-Szombathelyi Haladás 3-1 (1-1)Szolnoki MÁV FC-Gyirmót FC Győr 0-3 (0-2)WKW ETO FC Győr-Kazincbarcika 1-1 (0-0)

korábban:Soroksár SC-Vác FC 1-0 (1-0)Dorogi FC-Budafoki MTE 1-2 (1-2)Budaörsi SC-Balmaz Kamilla Gyógyfürdő 1-2 (1-1)Szeged-Csanád Grosics - BFC Siófok 1-3 (0-2)Duna Aszfalt Tiszakécske-Vasas FC 1-3 (0-2)

Az FC Ajka-Nyíregyháza Spartacus FC összecsapást a felázott pálya miatt elhalasztották.

Az élcsoport: 1. Aqvital FC Csákvár 15 pont, 2. BFC Siófok 11, 3. WKW ETO FC Győr 10
velemenyezd, 2019. augusztus 25. vasárnap, 21:02
Labdarúgó NB II - Őrzi veretlenségét a Siófok
Merkantil Bank Liga NB II, 5. forduló:

--------------------------------------Soroksár SC-Vác FC 1-0 (1-0)Dorogi FC-Budafoki MTE 1-2 (1-2)Budaörsi SC-Balmaz Kamilla Gyógyfürdő 1-2 (1-1)Szeged-Csanád Grosics - BFC Siófok 1-3 (0-2)Duna Aszfalt Tiszakécske-Vasas FC 1-3 (0-2)

később:Békéscsaba 1912 Előre-MTK Budapest 19.00Aqvital FC Csákvár-Szombathelyi Haladás 19.00Szolnoki MÁV FC-Gyirmót FC Győr 19.00WKW ETO FC Győr-Kazincbarcika 19.00

Az FC Ajka-Nyíregyháza Spartacus FC összecsapást a felázott pálya miatt elhalasztották.
velemenyezd, 2019. augusztus 25. vasárnap, 19:42
EU-tisztújítás - Varga Judit: a V4 és Közép-Európa sikerét hozta az EU-csúcs
Varga Judit kinevezés előtti meghallgatásán kiemelte: az uniós intézmények új vezetőiről szóló csúcs bebizonyította, hogy megkerülhetetlenné vált Közép-Európa az európai döntéshozatalban, kiderült, már nem működik az, hogy a régi nagy tagállamok egymás között elosztják a pozíciókat.

Hangsúlyozta: az uniós csatlakozás óta eltelt 15 évben sok minden változott, és ennek a folyamatnak volt a csúcspontja az uniós állam- és kormányfők találkozója. Új idők kezdődtek Európában, lehetőség nyílik bizonyos hibák kijavítására például a gazdaságpolitika, a migráció és a jogállamiság területén - vélekedett.

Kifejtette: az EU-nak olyan működő közösségnek kell lennie, amely tiszteletben tartja a nemzeteket, kölcsönös tiszteletre alapuló együttműködésre épül, ez a siker kulcsa. Az egymás kölcsönösen tisztelő nemzetek együttműködésére épülő politika képviseletével bízta meg a miniszterelnök - közölte.

Megjegyezte: aki kiáll saját a érdekei mellett, azokat következetesen képviseli és ennek érdekében képes
velemenyezd, 2019. július 04. csütörtök, 14:32
Képek, videók
elhalasztott bemutató.jpg
snbela44
2012. február 20. hétfő, 10:04
Milos Sarcev-vel
vinczesgym
2007. július 03. kedd, 21:44
novosti-hu.jpg
lilagondolatok
2016. március 26. szombat, 00:10
novosti040.jpg
iga
2009. november 16. hétfő, 21:11
osztályom nyolcadikos sít
blackfeet
2010. november 14. vasárnap, 18:43
Bölcs Anyanyelvünk
otodik
2018. március 10. szombat, 09:24
Nemzet és anyanyelv
furaila
2015. június 21. vasárnap, 00:19
anyaNyelvünk
mystyk
2013. június 02. vasárnap, 07:40
édes anyanyelvünk
ftanko
2010. július 11. vasárnap, 11:21
anyanyelvről
hazitunder
2009. március 10. kedd, 12:29
csillagászati ismeretek.P
astropapa58
2016. december 18. vasárnap, 15:12
Földrajzi ismeretek.jpg
schama
2006. június 14. szerda, 12:35
Általános iskolai biz. ut
furaila
2017. március 07. kedd, 01:59
általános iskolai találko
orban47
2016. május 31. kedd, 21:25
abádi általános iskola
jolika66
2015. május 16. szombat, 15:19
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.