Belépés
2019. július 16. kedd | 29. hét | 197. nap | 14:21 | Valter
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Elhalasztották a matematika "kisérettségit" Szerbiában, mert kiszivárogtak a kérdések
A nyolcadik osztály végén Szerbiában vizsgát kell tenniük a diákoknak anyanyelvből, matematikából, valamint egy általános ismereteket felmérő és műveltségi feladatokat tartalmazó tesztet is ki kell tölteniük. Az itt megszerzett pontok, valamint az általános iskola utolsó három évének érdemjegyei alapján kerülhetnek be a tanulók a különböző középiskolákba, tehát a felmérők felvételi vizsgának számítanak.

Mladen Sarcevic oktatási miniszter a belgrádi Vecernje Novostinak elmondta, a feladatlapok az egyik iskolából szivárogtak ki úgy, hogy valaki felbontotta a tesztet tartalmazó tartalékborítékot, és eladta a feladatlapot, amely aztán felkerült a közösségi oldalakra. A tárcavezető bejelentette: a rendőrség nyomozást indított, és a felelősöket le fogják váltani. Hozzátette, hogy ez volt az utolsó év, amikor ilyen előfordulhatott, a következő években már digitálisan kell vizsgázniuk a diákoknak.

Hétfőn mintegy 70 ezer végzős általános iskolás vizsgázott anyanyelvéből, szerdán pedig az úgynevezett kombinált tesztet kell kitölteniük. A módosított matematika "kisérettségit" így csütörtökre halasztották.

2013-ban már a megírt vizsgák után derült ki, hogy az összes feladatlap előre kiszivárgott, így semmisnek nyilvánították a vizsgaeredményeket, a diákok pedig az általános iskolai érdemjegyeik alapján kerültek be a középiskolákba. A tesztlapokat készítő nyomda három dolgozóját egy évig terjedő börtönbüntetésre ítélték az eset miatt.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. június 18. kedd, 11:11
Címkék: Mladen Sarcevic, Vecernje Novostinak, nyolcadik osztály, diákoknak anyanyelvből, általános ismereteket, általános iskola,
Kommentek
EU-tisztújítás - Megalakult az Európai Parlament, szerdán megválasztják az elnököt
Távozó elnökként Antonio Tajani vezette le a rövid alakuló ülést, amely az Európai Unió himnuszának a meghallgatásával kezdődött. Amint az Örömóda felcsendült, a brit Brexit Párt képviselői hátat fordítottak a pulpitusnak, egyes euroszkeptikus politikusok pedig ülve maradtak.

Az ülésteremben többen is tiltakoztak amiatt, hogy három katalán politikus, köztük Carles Puigdemont volt katalán elnök nem tudta felvenni az elnyert mandátumát, miután a spanyol központi választási bizottság ezt arra hivatkozva nem tette lehetővé, hogy nem jelentek meg személyesen a madridi eskütételi ceremónián.

Tajani közölte, hogy szerdán megválasztják a testület új elnökét, jelentkezni még este 10 óráig lehet. A jelöltséghez valamely frakció vagy legalább 38 képviselő támogatása szükséges.

Sajtójelentések szerint eddig a zöldpárti Ska Keller, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) részéről Jan Zahradil, valamint Sira Rego, az Egyesült Európai Baloldal - Északi Zöld Baloldal (GUE-NGL) politikusa jelentette
velemenyezd, 2019. július 02. kedd, 11:51
Krónika 3. rész (határozathozatalok)
Az alapvető jogok biztosává választották Kozma ÁkostAz Országgyűlés 137 igen, 39 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett - tikos szavazáson - az alapvető jogok biztosává választotta Kozma Ákost. Az ombudsmant hat évre választották meg, posztját szeptember 26-tól tölti be.Elhalasztották a köznevelési törvény zárószavazását

A kormány kezdeményezésére az Országgyűlés 180 igen és négy nem szavazattal elhalasztotta a köznevelési törvény zárószavazását. A kormányzati törvényjavaslat módosította volna az intézményvezetőkre vonatkozó szabályokat, a magántanulói jogviszonyt, az alternatív kerettanterveket és a tankönyvellátás szabályozását.

Elfogadták a honvédségnél rendszeresíthető beosztások számáról szóló határozatotLegfeljebb 37 650 státuszban újra meghatározta az Országgyűlés a Magyar Honvédség békeidőszaki, rendszeresíthető beosztásainak számát.

Ez nem tartalmazza a rendelkezési állomány státuszainak számát, a minisztériumban, valamint a
velemenyezd, 2019. július 02. kedd, 11:01
Figyelő: kétmilliárdos folyószámlahitelre van szüksége Zuglónak
A hetilap csütörtökön megjelent számában azt írta, a birtokukba jutott dokumentumok szerint több figyelemre méltó pontja is van az idei - 30,6 milliárd forintos főösszegű - kerületi büdzsének, és ezekre a költségvetés decemberi vitájában többen is próbáltak rávilágítani.

Az egyik, többször felmerülő pont a kerület folyószámlahitel-kerete volt, amelyről Papp Imre jegyző úgy vélekedett: "a kétmilliárdos folyószámlahitel köldökzsinórja tartja életben Zuglót, ez a működés nem fenntartható, a költségvetés hosszú távon tarthatatlan" - közölte a lap.

Ismertette, egy másik kérdés a fizetős parkolás ügye volt, amely 2017 óta több százmilliós mínuszokat termelt a kerületnek, és az idei évre is 301 milliós veszteséggel számol a költségvetés. Továbbá éles vitát generált a kerület tulajdonában álló ingatlanok eladásának terve is, amelyből a javaslat 2,9 milliárd forintot irányzott elő.

Az ebből származó bevételeket kizárólag beruházásokra és fejlesztésekre lehet fordítani, mert ha működési költségekre
velemenyezd, 2019. június 06. csütörtök, 12:21
Építőanyag szövetség: az építőipar növekedése 2019 végéig biztosan kitart, később ösztönzők kellenek
A szövetség célszerűnek tartaná a megszűnő, kedvezményes, 5 százalékos áfakulcsot egy másik ösztönzővel helyettesíteni, példaként a részleges áfa-visszatérítést említették, amely az építőanyagokra és a munkadíjakra egyaránt vonatkozó számla ellenében történhetne. Ez a lehetőség egyszerre segítené az újlakás-építéseket és az épületenergetikai korszerűsítéseket is - tették hozzá.

A MÉASZ adatai szerint az első negyedévben a szerkezetépítő anyagok iránti kereslet továbbra is élénk: az égetett tégla termékek 2018. január-márciusi bázissal azonos volumenben fogytak, míg a cseréptermékek iránt jelentős keresletnövekedést tapasztaltak, amely a szövetség szerint a nagyobb volumenben befejeződő lakóépületek építésekkel függ össze.

Az építőkémia termékek (ragasztóanyagok, tömítőanyagok, homlokzati hőszigetelő rendszerek ragasztói) iránt az első negyedévben élénk volt a kereslet, és a gyártók az év további részében is növekedésre számítanak.

A homlokzati nyílászárók piacán az első negyedévet
velemenyezd, 2019. május 29. szerda, 14:35
Újabb kormányátalakításról döntöttek a Romániában hatalmon lévő szociáldemokraták
A lecserélendő tárcavezetők egyike Tudorel Toader igazságügyi miniszter, akitől a PSD vezetősége most hivatalosan is megvonta a bizalmat. Helyettesíteni akarják Rovana Plumb európai alapokért, illetve Natalia Intoterot, a külhoni románságért felelős minisztert is, akik befutó helyen szerepelnek a PSD európai parlamenti jelöltlistáján.

Toadernek azt vetik a szemére, hogy "becsapta" a PSD-t: nem terjesztette elő a beígért sürgősségi kormányrendeleteket a büntetőjog módosításáról, felesleges támadásoknak téve ki a pártot. A volt alkotmánybíróként megkérdőjelezhetetlen szaktekintélynek számító Toadert 2017 februárjában nevezték ki a tárca élére, miután elődje, a büntetőjog korrupcióellenes szigorát enyhítő elhíresült 13-as kormányrendeletet kidolgozó Florin Iordachét pártja "feláldozta" a több százezres tüntetések hatására.

Toadernek az alkotmánybíróság támogatásával sikerült elérnie, hogy az államfő felmentse a politikusok százait börtönbe juttató korrupcióellenes ügyészség (DNA) éléről Laura
velemenyezd, 2019. április 17. szerda, 21:19
Megindultak az izraeli ellencsapások a Gázai övezet Hamász célpontjai ellen
környékének önkormányzata bejelentette, hogy kedden nem nyitják meg a hozzájuk tartozó iskolákat.

A kora reggeli rakétatámadás után, a délelőtti órákban megkezdődött a katonai egységek átcsoportosítása a Gázai övezet határához. Két gyalogos, és egy tüzérdandárt irányítottak a térségbe, és tartalékosokat is mozgósítottak a hírszerzőkhöz, a vaskupola légvédelmi rendszer szakembereihez, valamint a légierő egységeihez.

Az övezet szomszédságában beszüntették a mezőgazdasági munkálatokat, s elhalasztották a nagyobb rendezvényeket.

A 13-as tévé katonai szakértői szerint Izrael még soha nem volt ilyen közel egy olyan átfogó, Gázai övezet elleni hadművelethez, mint amely legutóbb 2014-ben az ötven napig tartó erős szikla hadművelet volt.

A szakértők szerint noha a két hét múlva esedékes parlamenti választások miatt az izraeli vezetésnek nem áll szándékában a hadművelet, az övezet határán már egy éve tartó folyamatos zavargások és atrocitások miatt erre előbb-utóbb sor fog kerülni.

Kora
velemenyezd, 2019. március 25. hétfő, 18:21
Katari külügyminiszter: a kétpólusú rend csak instabilitáshoz vezetne a Közel-Keleten
Katarral Szaúd-Arábia, Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek és Egyiptom 2017-ben megszakította a diplomáciai kapcsolatokat, és teljes körű - szárazföldi, tengeri és légi - blokád alá vonta az országot arra hivatkozva, hogy muszlim szélsőségeseket támogat, a nemzetközi terrorizmust finanszírozza, illetve megpróbálja destabilizálni a Perzsa(Arab)-öböl térségét. A vádakat Doha többször visszautasította.

A miniszter most ennek a politikának a hosszú távú fenntarthatatlanságát hangsúlyozta.

A lapinterjúban Mohammed ász-Száni kitért Iránra is, és ezzel összefüggésben is elutasította azokat a vádakat, miszerint Doha Teheránnal és Ankarával ellenpólust alkot a régióban. Azt mondta, hogy országa csupán közvetíteni igyekszik a helyi konfliktusokban. Leszögezte viszont, hogy az Öböl menti Arab Államok Együttműködési Tanácsba (GCC) tömörült országoknak előbb-utóbb meg kell egyezniük Iránnal, mert mind egy régióban élnek, így ez elkerülhetetlen. A külügyminiszter szerint a 2017-es bojkott kihirdetéséig a
velemenyezd, 2019. február 27. szerda, 09:21
Képek, videók
elhalasztott bemutató.jpg
snbela44
2012. február 20. hétfő, 10:04
Milos Sarcev-vel
vinczesgym
2007. július 03. kedd, 21:44
novosti-hu.jpg
lilagondolatok
2016. március 26. szombat, 00:10
novosti040.jpg
iga
2009. november 16. hétfő, 21:11
osztályom nyolcadikos sít
blackfeet
2010. november 14. vasárnap, 18:43
Bölcs Anyanyelvünk
otodik
2018. március 10. szombat, 09:24
Nemzet és anyanyelv
furaila
2015. június 21. vasárnap, 00:19
anyaNyelvünk
mystyk
2013. június 02. vasárnap, 07:40
édes anyanyelvünk
ftanko
2010. július 11. vasárnap, 11:21
anyanyelvről
hazitunder
2009. március 10. kedd, 12:29
csillagászati ismeretek.P
astropapa58
2016. december 18. vasárnap, 15:12
Földrajzi ismeretek.jpg
schama
2006. június 14. szerda, 12:35
Általános iskolai biz. ut
furaila
2017. március 07. kedd, 01:59
általános iskolai találko
orban47
2016. május 31. kedd, 21:25
abádi általános iskola
jolika66
2015. május 16. szombat, 15:19
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.