Belépés
2019. május 26. vasárnap | 21. hét | 146. nap | 23:20 | Fülöp, Evelin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A lengyel püspöki konferencia a varsói LMBT-charta intézkedéseinek visszavonását kéri - BŐVÍTETT (új: ellenzéki
A püspöki kar nyilatkozatát azt követően adták ki, hogy február közepén az ellenzéki Polgári Platform (PO) jelöltjeként megválasztott varsói főpolgármester meghirdetett egy LMBT-charta nevű programot, amelynek oktatásügyre vonatkozó része magában foglalja egyebek között az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait követő szexuális nevelés bevezetését az iskolákban.

Az LMBT-charta emellett a melegek iránti erőszak megelőzéséről, ezen belül egy meleghostel megnyitásáról szól, valamint az LMBT-társadalom sportklubjainak és kulturális intézményeinek támogatásáról. A varsóihoz hasonló projektet több más lengyelországi önkormányzat is bejelentett.

A püspökök azt kérik nyilatkozatukban, hogy vonják vissza az LMBT-chartában szereplő, "erkölcsi és jogi kétségeket ébresztő" megoldásokat. Ezek közül a leginkább nyugtalanítónak a pszichoszexuális és nemi identitást figyelembe vevő iskolai szexuális nevelés bevezetését találják. Az ilyen intézkedés a nyilatkozat szerint "könnyen megfoszthatja a szülőket attól, hogy hatással legyenek gyermekeik nevelésére".

A nyilatkozatban aláhúzzák: az egyház fontosnak tartja a gyermekek szexuális nevelését, fejlődése során viszont a gyermeknek elsősorban az önzetlen szeretetet kell megismernie a családban. A tervezett program nyomán viszont a gyermekek "brutális módon" ismerkednek meg az anatómiával, a szexualitás fiziológiájával, a nemi kapcsolatok különféle, nemcsak a férfi és nő viszonyán alapuló formáival - figyelmeztetnek a püspöki kar tagjai.

A dokumentum szerzői hangsúlyozzák: tiltakozásukat nem a magukat az LMBT-közösséghez tartozónak vallók emberi méltósága iránti tiszteletlenség váltotta ki, hanem a szülők és a gyermekek jogaiért érzett felelősség. A charta bevezetése nemcsak a szülői és gyermekjogokat, hanem általában az emberi jogokat sértheti a szólásszabadság, a lelkiismereti szabadság terén - figyelmeztet az egyházi dokumentum.

Az LMBT-chartát a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Jaroslaw Kaczynski is bírálta szombaton pártjának az európai parlamenti (EP-) választás előkészületeként megtartott első regionális kampánygyűlésén. Beszédében Kaczynki azt mondta, a kezdeményezés a család elleni támadást jelenti, "mégpedig a lehető legrosszabb módon folytatott támadást, mert lényegében a gyermekekre irányul".

Elzbieta Rafalska családügyi miniszter szerdai kijelentése szerint a charta sérti a család autonómiáját. Anna Zalewska oktatásügyi miniszter pedig előző nap úgy fogalmazott: a charta nincs összhangban a lengyel alkotmánnyal és az érvényes oktatási programokkal.

A LMBT-charta ellen a katolikus szülőket, illetve orvosokat tömörítő szervezetek is tiltakoztak, éles bírálatot fogalmaztak meg e héten egy közös nyilatkozatban a lengyel protestáns egyházak vezetői is.

Az EP-választás előtt megalakult ellenzéki Európai Koalíció (KE) tagjai közül üdvözölte a kezdeményezést a Modern (Nowoczesna), valamint a parlamenten kívüli Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) és a Zöldek. A Modern politikusa, varsói főpolgármester-helyettes, melegjogi aktivista Pawel Rabiej a hét végi PiS-kongresszus után kijelentette: a charta kapcsán "nagyon sok a félreértés, hazugság és manipuláció". Hangsúlyozta: a szülők jóváhagyása nélkül a varsói iskolák oktatási programjában semmilyen változást nem vezetnek be.

Az SLD szővivője keddi sajtóértekezleten úgy látta: a charta szükséges, mert a PiS "gerjeszti az LMBT-közösség, valamint az őket támogató emberek elleni hajszát". A lengyel Zöldek két társelnökének egyike, Malgorzata Tracz szerint a charta lépés "a normalitás, az esélyegyenlőség" irányában.

"Hibának" találta a kezdeményezés meghirdetését a szintén KE-tag, a Lengyel Parasztpárt elnöke, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. Támogatóan nyilatkozott róla viszont a KE-n kívüli ellenzéki párt, a balliberális Tavasz (Wiosna) elnöke, melegjogi aktivistának is ismert Robert Biedron. Reményének adott hangot, hogy a KE a chartát beiktatja a meghirdetendő választási programjába, mégpedig egyik legfontosabb programpontként.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. március 13. szerda, 18:32
Címkék: Polgári Platform, Egészségügyi Világszervezet, Jaroslaw Kaczynski, Beszédében Kaczynki, Elzbieta Rafalska, Anna Zalewska,
Kommentek
A lengyel püspöki konferencia a varsói LMBT-charta intézkedéseinek visszavonását kéri
A püspöki kar nyilatkozatát azt követően adták ki, hogy február közepén az ellenzéki Polgári Platform (PO) jelöltjeként megválasztott varsói főpolgármester meghirdetett egy LMBT-charta nevű programot, amelynek oktatásügyre vonatkozó része magában foglalja egyebek között az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait követő szexuális nevelés bevezetését az iskolákban.

Az LMBT-charta emellett a melegek iránti erőszak megelőzéséről, ezen belül egy meleghostel megnyitásáról szól, valamint az LMBT-társadalom sportklubjainak és kulturális intézményeinek támogatásáról. A varsóihoz hasonló projektet több más lengyelországi önkormányzat is bejelentett.

A püspökök azt kérik nyilatkozatukban, hogy vonják vissza az LMBT-chartában szereplő, "erkölcsi és jogi kétségeket ébresztő" megoldásokat. Ezek közül a leginkább nyugtalanítónak a pszichoszexuális és nemi indentitást figyelembe vevő iskolai szexuális nevelés bevezetését találják. Az ilyen intézkedés a nyilatkozat szerint "könnyen megfoszthatja a
velemenyezd, 2019. március 13. szerda, 17:32
Az MNB meghosszabbította a betétkifizetési korlátozást az NHB Banknál
jelentősen romlott, az LCR mutató értéke rövid távon is az elvárt 100 százalék alá süllyedt, ami az MNB azonnali beavatkozását indokolja. A jegybank ezért felszólította a bank vezetését és többségi tulajdonosát arra, hogy tegye meg a likviditási helyzet rendezéséhez szükséges intézkedéseket.

Az MNB pénteki közleményében arról tájékoztatott, hogy a hitelintézet a kötelezésnek megfelelően intézkedési tervet nyújtott be a jegybanknak, s megkezdte a likviditási helyzet orvoslására vonatkozó intézkedéseinek teljesítését, a korlátozásoktól eltekintve a megszokott rendben végzi napi működését.

A jegybank folyamatosan nyomon követi az NHB Bank likviditási és egyéb pénzügyi mutatóinak helyzetét. A bank részesedése a magyar hitelintézeti szektor összesített mérlegfőösszegének csupán 0,2 százalékát teszi ki, likviditási helyzete semmilyen módon nem fenyegeti a magyar pénzügyi közvetítőrendszer stabilitását - hangsúlyozta ezúttal is az MNB.

Az MNB korábbi közlése szerint 67 olyan magánszemély és 88
velemenyezd, 2019. február 15. péntek, 20:01
Európa Tanács: előrehaladást ért el Magyarország a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem te
ajánlások tekintetében Magyarország a részben megfelelt kategóriába került, a titkos adatok áramlása és az adatvédelem tekintetében a nagyrészt megfelel korábbi minősítés változatlan maradt.

A jelentéstevők úgy döntöttek, hogy Magyarország esetében továbbra is fenntartják a fokozott nyomonkövetési eljárást, és ez év decemberében újabb jelentést kell tennie az Európa tanácsi bizottságnak a pénzmosás elleni nemzetközi standardok (AML/CFT) által megkívánt szabályozások megerősítése érdekében tett intézkedéseinek előrehaladásáról.

Az Európa Tanács Pénzmosás és Terrorizmus-finanszírozás Elleni Szakértői Bizottsága (Moneyval) működésének célja a tagországai pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni rendszerének, jogalkotásának, gyakorlatának, intézkedéseinek vizsgálata, értékelése, ezen intézkedések fejlesztésének, harmonizálásának elősegítése, továbbá a nemzetközi együttműködés erősítése.

A Moneyval koordinálásával végrehajtott országértékelések elsősorban arra irányulnak, hogy felmérjék a
velemenyezd, 2019. február 14. csütörtök, 12:01
A közös agrárpolitika jövőjéről tanácskoztak a visegrádi országok agrárkamarái Veszprémben
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke az ülést követő szerdai, veszprémi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a találkozó első napján 31 kelet-közép-európai bioüzemanyag-gyártót tömörítő szervezet vezetője vett részt, akik a bioüzemanyagok bekeverési arányának növelését szorgalmazták. Álláspontjuk szerint ezzel évente több milliárd literrel csökkenthető lenne a régió olajszükséglete, a gyártás során keletkezett GMO-mentes melléktermékekkel pedig mérsékelhető lenne az importált génmódosított szójától való függőség.

Az ágazat vezetői arra tettek javaslatot, hogy a V4 országok agrárkamarái indítványozzák országuk döntéshozóinál, hogy a jelenlegi arányt mintegy megduplázva a benzin esetében 10 térfogatszázalékra, a dízel esetében pedig 7 térfogatszázalékra emeljék a bioüzemanyag arányát.

A bekeverési arány emelése növelheti a térség gazdálkodóinak versenyképességét és új munkahelyek létrehozásához járulhat hozzá - mondta az Agrárkamara elnöke.

A tanácskozás kiemelt témája volt
velemenyezd, 2019. február 06. szerda, 15:13
Jobbik: a Fidesz megszállja az agráriumot
Az ellenzéki politikus szerint az utóbbi évek intézkedéseinek végeredménye "az agrárium teljes lenyúlása".

Hangsúlyozta, zömében fideszes funkcionáriusok tevékenykednek az agrárkamarában, amely már az adóhatóságnál, az államnál, de akár a saját családjánál is többet tud a vállalkozóról, és szinte csak saját hatalma bebetonozásán dolgozik.

Szerinte ezt a rendszert szolgálja az is, hogy a társas vállalkozásokat is beengednék a földpiacra.

Magyar Zoltán kifogásolta az osztatlan közös földtulajdonok felszámolásának módját, szerinte az őstermelőkre vonatkozó szabályok újraírása ezen emberek kiszorítását hozhatja, miközben "Magyarországon szövetkezni ma gyakorlatilag értelmetlen".

A Sneider Tamás Jobbik-elnök előző nap nyilvánosságra került esküvői videójával kapcsolatos kérdésre Magyar Zoltán rendkívül aljas dolognak nevezte a mások magánéletében kutakodást. Arról, hogy ez téma volt-e a párt elnökségének ülésén, azt válaszolta: nem tagja a testületnek, így erről nincs tudomása.
velemenyezd, 2019. január 22. kedd, 13:11
Mogherini: a tagországok támogatják az álhírek elleni uniós cselekvési tervet
kiberbiztonságra, a terrorizmus elleni küzdelemre és a nemzetközi bűncselekmények felderítésére fókuszáló munkát.

Tájékoztatása szerint az aláírók támogatták a nyílt, tisztességes, megkülönböztetéstől mentes, átlátható, szabályokon alapuló multilaterális kereskedelmi rendszer megőrzését és megerősítését, valamint annak szükségességét, hogy a nemzetközi kereskedelmet nehezítő akadályokat közösen kezelik.

A nyilatkozatban a felek aggodalmukat fejezték ki egyes országok protekcionista intézkedéseinek hatásai miatt. Leszögezték, az ilyen intézkedések összeegyeztethetetlenek a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályaival és veszélyeztetik a többoldalú kereskedelmi rendszert. A felek hangsúlyozták azt is, hogy sürgősen meg kell erősíteni és reformálni a világszervezetet, hogy megfeleljen az új kihívásoknak, valamint javítsa a tárgyalási, felügyeleti, szabályalkotási és vitarendezési feladatait - tájékoztatott a főképviselő.

"Megerősítettük elkötelezettségünket, hogy egyenlő feltételek mellett
velemenyezd, 2019. január 21. hétfő, 20:32
A munka törvénykönyvének módosítása ellen tüntettek Pécsen és Szombathelyen
a megmozduláshoz csatlakozott Vasas Szakszervezetek Országos Szövetsége.

Szakadó hóesésben, egymást követték a szónokok a Derkovits városrész szolgáltatóháza előtt felállított színpadon, ahol Vágó Gábor az LMP politikusa a szerinte soha nem tapasztalt méretű korrupcióért ostorozta a hatalmon lévőket.

Glázer Tímea, a DK győri képviselője szerint "a kórházakra kellett volna sokkal több pénzt költeni, nem pedig stadionokra".

Csillag Tamás, a Momentum politikusa szerint a kormány intézkedéseinek hatására kényszerül egyre több fiatal külföldön dolgozni.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezet alelnöke elfogadhatatlannak tartotta a munka törvénykönyvének a módosítását és legalább kétszámjegyű béremelést követelt.

A mintegy 250 demonstráló a beszédek elhangzása után a belvároson keresztül a Fidesz helyi székháza elé vonultak, ahol Markó Péter volt fideszes megyei közgyűlési elnök mondott beszédet, egyaránt élesen bírálva a Fidesz belpolitikáját, jelenlegi politikusait és az ország
velemenyezd, 2019. január 05. szombat, 12:03
Képek, videók
Bethlen -Hága konferencia
agica2004
2017. június 12. hétfő, 20:01
Konferencia meghívó
azenujsagom
2017. március 27. hétfő, 04:50
Klebelsberg-konferenci a
furaila
2015. augusztus 22. szombat, 08:12
Nemzet és... konferencia
furaila
2015. június 21. vasárnap, 00:19
konferencia
janna53
2013. július 20. szombat, 23:41
országház konferencia f.
lacipecsenye
2012. augusztus 09. csütörtök, 21:57
Ori Feri Gold konferencia
sarkadykati
2012. június 12. kedd, 17:48
Ikebana konferencia.jpg
farkas1945
2011. május 11. szerda, 14:02
20110319libia konferenciá
agica2004
2011. március 22. kedd, 15:36
Jaltai konferencián
agica2004
2010. február 09. kedd, 16:13
Drávaszentes konferenciat
ludysi
2009. augusztus 25. kedd, 08:48
konferencián.jpg
kaposlogisztika
2008. október 11. szombat, 19:03
zbliżenie-chart-afgańs ki-
charlotteani
2016. április 02. szombat, 01:08
1214-chart-perski-salu ki-
charlotteani
2016. március 31. csütörtök, 23:03
1209-chart-perski-salu ki-
charlotteani
2016. március 31. csütörtök, 23:03
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.