Belépés
2019. július 16. kedd | 29. hét | 197. nap | 12:27 | Valter
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Krónika 3. rész (közigazgatási bíróságok)
MSZP: a bírói függetlenség első garanciáit teremtené meg a javaslatTóbiás József, az MSZP vezérszónoka elmondta: nem helyes azt a látszatot kelteni, mintha már az eredetileg elfogadott szöveg is tartalmazott volna garanciákat a bírói függetlenségre, ugyanis azok csak a mostani javaslatban jelentek meg,a Velencei Bizottság állásfoglalásának hatására.

Úgy fogalmazott, értékelendő, hogy a kormány meghallotta a Velencei Bizottság észrevételeit és elkezdte integrálni azokat a javaslatba, de nem elegendő csak néhány ajánlást átvenni. Olyan javaslatra van szükség, amely megteremti a bírói függetlenség tényleges garanciáit - jelentette ki.

DK: további garanciák kellenek a jogbiztonság erősítéséértGréczy Zsolt (DK) hangsúlyozta: a magyarok nem érzik a jogbiztonságot Magyarországon, ezért a javaslat további módosításaira és több garanciára van szükség, hogy a választópolgárok jogbiztonságba vetett hite erősödjön.

Úgy látja, míg a kormány korábban azt gondolta, mindegy, milyen kifogásokat fogalmaz meg az ellenzék, a közigazgatási bíróságokról szóló törvény úgy jó, ahogy van, a Velencei Bizottság véleménye nyomán kiderült, hogy ez nincs így.

Párbeszéd: "Fidesz-bíróságok" jönnek létre

Tordai Bence (Párbeszéd) "Fidesz-bíróságoknak" nevezte a felállítandó intézményeket, amelyek szerinte nem lesznek függetlenek. Kijelentette: nem igazságszolgáltatási, csak jogszolgáltatási rendszer jön létre.

Felidézte azt is, hogy az eredeti jogszabály elfogadása napján szerinte az ülést levezetése törvénytelen volt, ezrét úgy vélte, hogy az akkor megszavazott jogszabály is közjogilag érvénytelen.

Hangot adott aggodalmának, miszerint túl nagy hatalmat helyez az előterjesztés az igazságügyi miniszter kezébe.Független: az intézmény nem lesz független

Bősz Anett független képviselő már a napirendi pont címét is abszurdnak nevezte, mert szerinte az intézmény a függetlenség teljes hiányát hordozza magában.

Kifogásolta, hogy mindössze öt nap állt rendelkezésre a társadalmi vitára, és teljesen elfogadhatatlannak nevezte a közigazgatási bíróságok intézményét.

Gyalázatnak nevezte a jogszabály "kozmetikázását", amely nem teljesíti a hatalmi ágak szétválasztásának követelményét.

LMP: csorbul a függetlenség

Schmuck Erzsébet (LMP) szerint a bíróságok függetlenségét csorbítja a törvény. A változtatás számos pontját üdvözlendőnek ítélte, de úgy fogalmazott, a probléma vele az, ami nincs benne.Pártja módosító javaslatait ismertetve elmondta: azt szeretnék, ha nem lehetne közigazgatási bíró az, aki a kinevezése előtti öt évben pártpolitikában vett részt.Jobbik: a miniszter döntése szubjektív

Varga-Damm Andrea (Jobbik) a miniszteri döntéssel szembeni jogorvoslati lehetőség mikéntjét kifogásolta. Mint mondta, az érintettek csak objektív szempontok alapján emelhetnek kifogást, miközben a miniszteri döntés szubjektív.

Kormány: a közigazgatási és munkaügyi bíróságok jelenleg is működnek

Völner Pál az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az elhangzottakra reagálva azt mondta, hogy már az eredeti javaslat is teljes mértékben kiállta a nemzetközi összehasonlítás próbáját.

A kormánynak nem volt elég ideje a szükséges egyeztetésekre, ugyanakkor a Velencei Bizottság döntése előtt jelezni akarták, hogy mely pontok kerülnek a parlament elé - emelte ki.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a közigazgatási és munkaügyi bíróságok jelenleg is működnek a bírósági szervezeten belül, az ott dolgozó bírák pedig egy egyszerű átjelentkezéssel átmehetnek a közigazgatási rendszerbe - közölte.

Fidesz: a Velencei Bizottság öt pontos ajánlást tett

Az előterjesztők nevében felszólaló Hende Csaba (Fidesz) azt mondta, azért nem csatolták a Velencei Bizottság ajánlásait a törvényjavaslathoz, mert az nem lett volna házszabályszerű.

A Velencei Bizottság öt pontban sorolta fel észrevételeit és ajánlásait, de ezekben nem a közigazgatási bíráskodás létjogosultságát kifogásolták, hanem csak egyes részkérdéseket érintettek - hangsúlyozta. A képviselő hozzátette, hogy mind az öt ajánlást befogadták.

Az eredeti törvényben, amit most módosítanak, az szerepel, hogy a személyi tanácsnak öt bíró és négy nem bíró a tagja, ugyanis a tanács elnöke is bíró - hívta fel a figyelmet. Ez most úgy változik, hogy a testületnek hét bíró és négy nem bíró tagja lesz - emelte ki. A tagok közül hatot a közigazgatási bírák a saját soraikból választanak - mutatott rá.

Az EU tagállamainak több mint a felében önálló, független közigazgatási bírósági szervezetrendszer működik - szögezte le Hende Csaba.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. március 20. szerda, 13:21
Címkék: Tóbiás József, Velencei Bizottság, Gréczy Zsolt, Tordai Bence, Bősz Anett, Schmuck Erzsébet,
Kommentek
Orbán Balázs: a magyar állam szívesen fogadja a tehetséges, patrióta fiatalokat
Orbán Balázs hangsúlyozta: a magyar közigazgatás ezeréves szervezet, amely "Magyarország felemelkedésének mindenkori záloga".

Szekfű Gyula történészt idézve rámutatott: ezer évvel ezelőtt számos nemzet élt a Kárpát-medencében, de csak a magyarság volt képes arra, hogy az egész térségre kiterjedő közigazgatási rendszert hozzon létre. Ez jelentette azt a többletet, amelyet a magyarság a környező népekkel szemben fel tudott mutatni - fűzte hozzá.

Felidézte: a rendszerváltoztatást követő átmenet a közigazgatás hanyatlásának korszaka is volt. A magyar közigazgatás 2010 előtt szétaprózódott rendszer volt, az állampolgárok joggal érezhették úgy, hogy az állam nem szolgáltat, hanem bürokratikus akadályokat gördít eléjük.

A 2010-es kormányváltáskor a kormány célja az volt, hogy megújítsa a magyar államot és közigazgatást. "Olyan hatékony, modern, a közjóért dolgozó és emberközpontú közigazgatás kialakítását tűztük ki célul, amely az ország felemelkedésének katalizátorává válhat" - fogalmazott az
velemenyezd, 2019. július 12. péntek, 13:02
Nő a cigaretta jövedéki adója
A képviselők 127 igen, 16 nem szavazattal és 42 tartózkodás mellett fogadták el a jogszabályt.

A jövőben - a civiltörvény szerinti közhasznúság kritériumainak teljesülése esetén - külföldi alapítványok is igénybe vehetik a személyes illetékmentességet magyarországi vagyonszerzéseikkel és a Magyarországon kezdeményezett közigazgatási hatósági, bírósági eljárásaikkal összefüggésben.

A hatályos rendelkezések alapján csak a Magyarországon bejegyzett, tartós közérdekű célra alapított alapítványok kaphattak ilyen kedvezményt, de a szabályozást az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárás keretében kifogásolta. A törvényjavaslat indoklása szerint Magyarország ugyan a szabályozásban nem látja az uniós jog sérelmét, a letelepedés szabadsága megítélése szerint nem sérül, a jogvitát nem kívánja folytatni, ezért módosítja az alapítvány fogalmát az illetéktörvényben.

Jövőre emelkedik a cigaretta és a fogyasztási dohány jövedéki adómértéke; az adó három lépcsőben, 2021. január 1-jére éri el az
velemenyezd, 2019. július 12. péntek, 11:45
Iszlám Állam - Bíróság: a német kormány köteles hazahozni harcosok családtagjait az al-Haul menekülttáborból
A Süddeutsche Zeitung, a Westdeutscher Rundfunk és a Norddeutscher Rundfunk regionális műsorszolgáltató értesülése szerint a berlini közigazgatási bíróság a héten döntött arról, hogy a külügyminisztérium köteles jóváhagyni három kiskorú és édesanyjuk személyazonosságának megállapítását, és aztán lehetővé kell tennie, hogy visszatérjenek Németországba. A gyorsított eljárásban meghozott döntését a bíróság azzal indokolja, hogy az alsó-szászországból származó anya és gyermekei jogosultak arra, hogy közvetlenül hivatkozzanak arra, hogy az állam köteles őket megvédeni, amit a német alaptörvény rögzít.

A külügyminisztérium az eljárás során világossá tette, hogy az alig kettő-, hét- és nyolcéves gyerekeket minden további nélkül kész Németországba hozni a menekülttáborból, ahol a humanitárius körülmények katasztrofálisak. A kormány viszont amellett érvelt, hogy az anyát nem köteles Németországba utaztatni, és ezt azzal támasztotta alá, hogy a néhai férjeikkel együtt radikalizálódott nők túl nagy biztonsági
velemenyezd, 2019. július 11. csütörtök, 17:11
Elhunyt a 11 éve vegetatív állapotban lévő francia férfi
lélegeztetőgép nélkül lélegezni, illetve időnként mozgatta a szemét.

A kórház még 2014 januárjában döntött a kezelés leállításáról, a beteg szülei azonban azonnal a helyi bírósághoz fordultak, amely elrendelte a kezelés folytatását. Anyja akkor azt mondta, hogy Vincent Lambert még "jelen van", és kommunikál velük. A feleség válaszul az Államtanácshoz, a francia legfelsőbb bírósághoz fordult jogorvoslatért, az pedig jóváhagyta az orvosi döntést. Ez volt egyébként az első alkalom, hogy a legfőbb jogi és közigazgatási intézmény állást foglalt egy olyan orvosi döntés törvényességéről, amely a mesterséges életben tartás kérdését érinti.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2015 júniusában jóváhagyta az Államtanács döntését, amely a francia bírák által megrendelt orvosi szakvélemény alapján született. Ez megerősítette a kezelőorvosok diagnózisát, és a helyi közigazgatási bíróság döntésének megsemmisítését javasolta, a 2005-ben elfogadott, úgynevezett Leonetti-törvényre hivatkozva, amely bizonyos esetekben
velemenyezd, 2019. július 11. csütörtök, 13:51
Több száz ügyben vizsgálta a Kúria a bíróságok hatályon kívül helyezési gyakorlatát
vizsgálata alapján arra a következtetésre jutott, hogy eljárásjogi szempontból a bírók a tájékoztatási kötelezettség elmulasztásával, illetve a szakértői bizonyítással összefüggésben vétenek leginkább. A felperesek, illetve jogi képviselői elsősorban a pontatlanul, homályosan megfogalmazott keresetlevelekkel nehezítik a jogérvényesítést, az időszerű és szakszerű ítélkezést.

Emellett a felek közvetlen érintettsége, illetve annak hiánya, továbbá a bizonyítási teher kérdése is okozott problémákat a közigazgatási perekben. De még az is előfordult, hogy az alsóbb fokú bíró nem tartotta be a kúriai iránymutatást - tette hozzá Tóth Kincső.

Kifejtette: ennek oka lehet, hogy az alsóbb fokú bíró önkényesen vagy éppen szakmai meggyőződéséhez, vélt igazához ragaszkodva tudatosan szembemegy a felsőbb bírósági iránymutatással. De az is okozhatja, hogy a Kúria iránymutatása nem volt egyértelmű, meggyőző - jegyezte meg önkritikusan a tanács elnöke.

Tóth Kincső kérdésre válaszolva elmondta azt is: a
velemenyezd, 2019. július 11. csütörtök, 07:04
DK: a nyugdíjemelést kössék a béremelésekhez!
A DK frakciószóvivője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, Románia jelentősen emeli a nyugdíjakat, így a térségben Magyarországon lesz a legalacsonyabb az átlagnyugdíj. Már nem csak Ausztriában, hanem Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban is magasabb az átlagos nyugdíj, mint nálunk, Magyarország ebben is végérvényesen leszakadni látszik - tette hozzá Gréczy Zsolt.

Kijelentette: Orbán Viktor miniszterelnök ígérget, a választások előtt Erzsébet-utalványokkal "szavazatot vásárol", de valójában őt és kormányát egyáltalán nem érdekli az idős magyarok élete. A magyar nyugdíjak gyakorlatilag évek óta változatlanok és azok is maradnak, pedig a kormány be tudna avatkozni, ha akarna - mondta a képviselő.

A DK éppen azért küzd az európai egyesült államokért, hogy a kormányoktól függetlenül minden európai polgárnak járjon az európai minimálnyugdíj - hangsúlyozta Gréczy Zsolt.

Arról, hogy a Jobbik az ellenzéki megállapodás ellenére két fővárosi kerületben is saját
velemenyezd, 2019. július 10. szerda, 12:32
LMP: a kormány minél hamarabb zárja be a Mátrai Erőművet!
Ungár Péter szerdai budapesti sajtótájékoztatóján ezt azzal indokolta: az utolsó működő nagy szénerőmű bocsátja ki az ország üvegházhatást okozó gázmennyiségének 14 százalékát.

Emlékeztetett a kutatók egységes álláspontjára, miszerint már csak tíz év maradt a klímaváltozás káros hatásainak megfékezésére, és arra is, hogy Magyarország különösen kitett a globális felmelegedésnek.

A kormány még nem hozott döntést az üzemidő hosszabbításáról - mutatott rá. Hozzátette ugyanakkor: az öt- vagy tízéves hosszabbítás gátolja a klímacélok megvalósítását.

Ungár Péter hangsúlyozta: az LMP azt is várja a kormánytól, hogy találjon lehetőséget az erőműben foglalkoztatottak elhelyezésére a fenntartható energiaszektorban, valamint azt, hogy mondja meg, mikor lesz szénmentes a magyar energiaellátás.

A politikus kérdésre elmondta: a Mátrai Erőmű az áram- és hőellátás jelentős részét adja, azonban egy elavult technológiájú erőmű.

Egy másik kérdésre azt felelte: az LMP a főváros IX. kerületében
velemenyezd, 2019. július 10. szerda, 12:02
Külföldi tanárokat és diákokat vettek őrizetbe Kelet-Kínában
A helyi rendőrség szerda reggeli nyilatkozata szerint összesen 19 embert, köztük 16 külföldit állítottak elő, egy külföldit bűnügyi felügyelet alá, míg a többieket közigazgatási őrizet alá helyeztek, miután egy nyomot követve sikeresen megoldottak egy kábítószerekkel kapcsolatos bűnügyet. A bűnügyi felügyelet vádemelést és büntető eljárást von maga után, míg a közigazgatási őrizet legfeljebb 15 napos szabadságvesztést jelent - mutat rá a SCMP.

Az őrizetbe vett külföldiek közül sajtóértesülések szerint heten az Education First (EF) tudományos és kulturális csereprogramokkal foglalkozó magánvállalat helyi intézményének tanárai voltak. A Beijing News kínai lap a vállalat egy meg nem nevezett munkatársát idézve közölte, hogy a cég belső vizsgálatot indított az ügyben, és az érintett tanárok óráit felfüggesztették.

A többi kilenc előállított külföldiről a rendőrség annyit tett közzé, hogy mindannyian diákok, de sem az ő, sem a tanárok nemzetiségét nem közölték.

A Thepaper.cn kínai hírportál
velemenyezd, 2019. július 10. szerda, 10:11
Képek, videók
Bp.Közigazgatási M..jpg
agica2004
2010. november 30. kedd, 09:59
közigazgatási alkalmazott
magdaseppa
2007. június 19. kedd, 12:48
raba_timea_tobias_jozs ef.
andomanyi
2012. április 22. vasárnap, 12:21
Velencei Bizottság- Sólyo
agica2004
2011. március 30. szerda, 15:47
gréczy.png
astropapa58
2013. november 07. csütörtök, 10:52
erdely___a_tordai_hasa dek
menusgabor
2018. október 08. hétfő, 20:56
Tordai Jolán: Hóvirág
maria_kadar_148
2018. március 24. szombat, 00:18
Tordai sóbánya
sanci81
2017. december 30. szombat, 17:57
tordai hasadék.JPG
maroka
2017. augusztus 29. kedd, 21:14
Tordai hasadék.jpg
bbbarbara
2016. augusztus 14. vasárnap, 13:10
Tordai-hasadék...Erdél y.j
bbbarbara
2016. június 18. szombat, 18:55
Tordai hasadék...Erdély.j
bbbarbara
2016. június 18. szombat, 18:55
anett.jpg
zsokica45
2018. június 16. szombat, 16:22
anett név...jpg
zsokica45
2018. február 26. hétfő, 10:19
bugyi anettkl.jpg
zsokica45
2017. november 09. csütörtök, 17:58
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.