Belépés
2019. október 22. kedd | 43. hét | 295. nap | 10:51 | Előd
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Krónika 3. rész (közigazgatási bíróságok)
MSZP: a bírói függetlenség első garanciáit teremtené meg a javaslatTóbiás József, az MSZP vezérszónoka elmondta: nem helyes azt a látszatot kelteni, mintha már az eredetileg elfogadott szöveg is tartalmazott volna garanciákat a bírói függetlenségre, ugyanis azok csak a mostani javaslatban jelentek meg,a Velencei Bizottság állásfoglalásának hatására.

Úgy fogalmazott, értékelendő, hogy a kormány meghallotta a Velencei Bizottság észrevételeit és elkezdte integrálni azokat a javaslatba, de nem elegendő csak néhány ajánlást átvenni. Olyan javaslatra van szükség, amely megteremti a bírói függetlenség tényleges garanciáit - jelentette ki.

DK: további garanciák kellenek a jogbiztonság erősítéséértGréczy Zsolt (DK) hangsúlyozta: a magyarok nem érzik a jogbiztonságot Magyarországon, ezért a javaslat további módosításaira és több garanciára van szükség, hogy a választópolgárok jogbiztonságba vetett hite erősödjön.

Úgy látja, míg a kormány korábban azt gondolta, mindegy, milyen kifogásokat fogalmaz meg az ellenzék, a közigazgatási bíróságokról szóló törvény úgy jó, ahogy van, a Velencei Bizottság véleménye nyomán kiderült, hogy ez nincs így.

Párbeszéd: "Fidesz-bíróságok" jönnek létre

Tordai Bence (Párbeszéd) "Fidesz-bíróságoknak" nevezte a felállítandó intézményeket, amelyek szerinte nem lesznek függetlenek. Kijelentette: nem igazságszolgáltatási, csak jogszolgáltatási rendszer jön létre.

Felidézte azt is, hogy az eredeti jogszabály elfogadása napján szerinte az ülést levezetése törvénytelen volt, ezrét úgy vélte, hogy az akkor megszavazott jogszabály is közjogilag érvénytelen.

Hangot adott aggodalmának, miszerint túl nagy hatalmat helyez az előterjesztés az igazságügyi miniszter kezébe.Független: az intézmény nem lesz független

Bősz Anett független képviselő már a napirendi pont címét is abszurdnak nevezte, mert szerinte az intézmény a függetlenség teljes hiányát hordozza magában.

Kifogásolta, hogy mindössze öt nap állt rendelkezésre a társadalmi vitára, és teljesen elfogadhatatlannak nevezte a közigazgatási bíróságok intézményét.

Gyalázatnak nevezte a jogszabály "kozmetikázását", amely nem teljesíti a hatalmi ágak szétválasztásának követelményét.

LMP: csorbul a függetlenség

Schmuck Erzsébet (LMP) szerint a bíróságok függetlenségét csorbítja a törvény. A változtatás számos pontját üdvözlendőnek ítélte, de úgy fogalmazott, a probléma vele az, ami nincs benne.Pártja módosító javaslatait ismertetve elmondta: azt szeretnék, ha nem lehetne közigazgatási bíró az, aki a kinevezése előtti öt évben pártpolitikában vett részt.Jobbik: a miniszter döntése szubjektív

Varga-Damm Andrea (Jobbik) a miniszteri döntéssel szembeni jogorvoslati lehetőség mikéntjét kifogásolta. Mint mondta, az érintettek csak objektív szempontok alapján emelhetnek kifogást, miközben a miniszteri döntés szubjektív.

Kormány: a közigazgatási és munkaügyi bíróságok jelenleg is működnek

Völner Pál az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az elhangzottakra reagálva azt mondta, hogy már az eredeti javaslat is teljes mértékben kiállta a nemzetközi összehasonlítás próbáját.

A kormánynak nem volt elég ideje a szükséges egyeztetésekre, ugyanakkor a Velencei Bizottság döntése előtt jelezni akarták, hogy mely pontok kerülnek a parlament elé - emelte ki.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a közigazgatási és munkaügyi bíróságok jelenleg is működnek a bírósági szervezeten belül, az ott dolgozó bírák pedig egy egyszerű átjelentkezéssel átmehetnek a közigazgatási rendszerbe - közölte.

Fidesz: a Velencei Bizottság öt pontos ajánlást tett

Az előterjesztők nevében felszólaló Hende Csaba (Fidesz) azt mondta, azért nem csatolták a Velencei Bizottság ajánlásait a törvényjavaslathoz, mert az nem lett volna házszabályszerű.

A Velencei Bizottság öt pontban sorolta fel észrevételeit és ajánlásait, de ezekben nem a közigazgatási bíráskodás létjogosultságát kifogásolták, hanem csak egyes részkérdéseket érintettek - hangsúlyozta. A képviselő hozzátette, hogy mind az öt ajánlást befogadták.

Az eredeti törvényben, amit most módosítanak, az szerepel, hogy a személyi tanácsnak öt bíró és négy nem bíró a tagja, ugyanis a tanács elnöke is bíró - hívta fel a figyelmet. Ez most úgy változik, hogy a testületnek hét bíró és négy nem bíró tagja lesz - emelte ki. A tagok közül hatot a közigazgatási bírák a saját soraikból választanak - mutatott rá.

Az EU tagállamainak több mint a felében önálló, független közigazgatási bírósági szervezetrendszer működik - szögezte le Hende Csaba.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. március 20. szerda, 13:21
Címkék: Tóbiás József, Velencei Bizottság, Gréczy Zsolt, Tordai Bence, Bősz Anett, Schmuck Erzsébet,
Kommentek
Ab: nem lehet felülvizsgálatot kérni elismert helyszíni bírság ügyében
Az Ab határozata azt mondta ki, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egy 2011-es, a közlekedési bírságolásról szóló rendeletének a "tájékoztatástól számított 30 napon belül bírósági felülvizsgálat kezdeményezhető" szövegrésze alaptörvény-ellenes, a testület ezért megsemmisítette a kérdéses passzust. Egyúttal az Ab elrendelte a megsemmisített jogszabályi rendelkezés általános alkalmazási tilalmát a folyamatban lévő ügyekben.

A határozat szerint a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kezdeményezte az Ab eljárását egy előtte lévő ügyben. Ennek lényege, hogy a kecskeméti városrendészet 50 ezer forint közigazgatási bírság megfizetésére kötelezett valakit, aki lakott területen nem vette figyelembe a tiltó táblát, és gépjárművével balra kanyarodott. A sofőr a jogsértést elismerte, a bírság kiszabását tudomásul vette, így a közigazgatási birság jogerőre emelkedett, fellebbezni nem lehetett ellene, de - a most megsemmisített rendelkezés alapján - bírósági felülvizsgálatát lehetett kezdeményezni,
velemenyezd, 2019. október 18. péntek, 18:02
PM: A versenyképesség egyik záloga az egészséges társadalom
mutatók alapján Magyarország a 23. az EU-országok között.

A kormány célja, hogy 2020-ig a kutatás-fejlesztési és innovációs források érjék el a GDP 1,8 százalékát, most ez a mutató 1,5 százalékot tesz ki - tette hozzá.

Lengyel Györgyi, az ITM egészséggazdaságért felelős miniszteri biztosa elmondta, elkészült Magyarország átfogó egészségipari stratégiája, a dokumentum összhangban van a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások megerősítéséről szóló stratégiával is. A javaslat előzetes közigazgatási egyeztetésen van és megkezdődött a szakmai anyag társadalmi egyeztetése is.

A miniszteri biztos kitért arra, hogy világszerte dinamikusan fejlődik az egészségipar, amely speciális helyzetben is van, hiszen nagymértéken támogatja az egészségügyet.

Elmondta, az egészségiparból származó árbevétel globális szinten 2025-re elérheti a 2690 milliárd USD-t, azaz 786 ezer milliárd forintot, e szektor növekedési üteme 5,6 százalékra tehető, ezen belül is a gyógyszeripar, a biotechnológia és az
velemenyezd, 2019. október 17. csütörtök, 20:32
Alternatív vitarendezési konferencia kezdődött Budapesten
is nagyon fontos a bírósági közvetítés intézménye - tette hozzá.

Mint mondta, az OBH által kiépített bírósági közvetítők országos hálózata 70 nagyobb bíróságon érhető el, a közvetítői hálózatba az első félév végén 181 bíró, bírósági titkár tartozott. A hazai bírósági közvetítés eredményességéről szólva elmondta: az idei év első félévének végéig több mint 5300 eljárást folytattak le, ennek több mint felében megállapodás született, azaz mindkét fél számára elégedettséget eredményezett.

Közigazgatási perekben tavaly év közepe óta van lehetőség bírósági közvetítésre: 2018-ban egy, idén az első félévben pedig három egyezség született meg, ez pedig azért nagy eredmény, mert a közigazgatási perben az egyik peres fél az állam valamelyik szerve.

Kitért arra is, hogy az új polgári perrendtartás szabályozza az egyezségi kísérletre idézés jogintézményét is: tavaly 451 egyezségi kísérletre idézést folyattak le, és 90 százalék fölött sikerült egyezséget kötni.

Szomolai Csaba, az MNB ügyvezető
velemenyezd, 2019. október 17. csütörtök, 12:31
Súlyos börtönbüntetésre ítélték a közelmúlt egyik nagy lengyelországi pénzügyi botrányának vádlottjait
A még nem jogerős, közel 9 ezer oldalnyi ügyészségi vádiraton alapuló ítélet a 2016 márciusa óta zajló perben, 730 tanú meghallgatása után született. Maga az ítélethirdetés - amelynek során az Amber Gold több mint 18 ezer károsult ügyfelének nevét is felolvasták - májusban kezdődött, és öt hónapig tartott.

A bíróság mindkét fővádlottat: az Amber Gold alapítóját, Marcin Plichtát és volt feleségét, Katarzynát az ellenük emelt több vádban, köztük a hűtlen kezelés ügyében vétkesnek találta. Az ügyészség mindkét fővádlottra 25 éves börtönbüntetést kért, míg ügyvédjeik ártatlanná nyilvánításukért folyamodtak.

A férfi 15 évi, a nő 12 és fél évi letöltendő szabadságvesztést kapott. Ebből levonhatják majd a letartóztatásban töltött éveket. Marcin Plichtát 2012-ben, volt feleségét 2013-ban tartóztatták le.

Az elítéltekre emellett 159 ezer zloty (12,3 millió forint), illetve 135 ezer zloty (10,4 millió forint) pénzbüntetést szabtak ki. Meg kell téríteniük továbbá az ügyfeleiknek okozta károkat, és
velemenyezd, 2019. október 16. szerda, 18:12
Szép napot mindenkinek!
ezzel szemben az életről nehéz. A jó építészet az élet és forma kölcsönhatásán alapul. Ezt sose tévesszétek szem elől.

A legtöbb önkormányzat, polgármesteri hivatal csak az épületekkel törődik. A közlekedési szervek csak a közlekedéssel törődnek, és az egyetlen céljuk az, hogy az autósokat boldoggá tegyék, általában sikerrel. Ki törődik viszont, gonddal és szeretettel, a gyalogosokkal? Van gyalogosokkal foglalkozó szerv? Nincs. És ki törődik a közélettel? Ennek sincs semmilyen közigazgatási osztálya.

És ki törődik, gonddal és szeretettel, a biciklisekkel? Igen, épülnek bicikliutak, de vajon úgy, hogy ha elnyalsz egy fagyit a bringán, akkor menet közben ki tudod dobni a szemetet a bicikli út mentén odahelyezett kukába?

hogyan viselkednek az emberek a köztereken. Például azt, hogy ha az emberek kávét akarnak inni, nem fogják megkerülni a füves részt, amit az építész odatervezett, hanem utat vágnak maguknak a gyepen át. És ezt egy jó építész korrigálja.

A másik
kirscha, 2019. október 13. vasárnap, 10:31
Fővárosi Közgyűlés - Határozatképtelenség miatt elmaradt a rendkívüli ülés
fertőzöttség 2019 augusztusában és szeptemberében már hozzávetőlegesen 25-30 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest - tette hozzá Tarlós István.

A sajtótájékoztatón emlékeztetett arra is, hogy a referenciák valódiságának vizsgálatára Karácsony Gergely feljelentése alapján indult büntetőeljárást a nyomozóhatóság bűncselekmény hiányában megszüntette, mivel kiderült, hogy a referenciák valósak és igazak.

Tarlós István kiemelte: a patkánymentesítési közbeszerzés ügyében indult közigazgatási perben a törvényszék eljárási hibákat fogalmazott meg a Közbeszerzési Döntőbizottságnak, ezért új eljárás lefolytatására utasította. Döntése a fővárosi önkormányzatot nem érinti.

Karácsony Gergely élére állt egy olyan ügy elleni támadásnak, amelyet korábban a fővárosi önkormányzat közbeszerzési bizottságának tagjaként szavazatával ő maga is támogatott - közölte a főpolgármester.

A törvényben rögzített alaki követelmények miatt összehívták a rendkívüli közgyűlést, de annak megtartása
velemenyezd, 2019. október 12. szombat, 22:24
Román kormányalakítás - A Nemzeti Liberális Párt kész kormányt alakítani
Erről a PNL küldöttsége pénteken tájékoztatta - a PNL éléről öt éve államfővé választott - Klaus Iohannist, aki a PNL delegációját elsőként fogadva megkezdte az egyeztetéseket a parlamenti pártokkal egy új kormány megalakítása érdekében.

A parlament előző nap megvonta a bizalmat Viorica Dancila szociáldemokrata (PSD) miniszterelnök kormányától.

Ludovic Orban az államfővel folytatott egyeztetés után elmondta: pártja egyetért azzal, hogy a legjobb megoldás az előrehozott választások kiprovokálása lenne, ehhez azonban olyan paktum szükséges, amelyben a jelenlegi parlamentben kialakítandó többség vállalja, hogy - két egymást követő kormányjavaslatot elutasítva - hozzájárul mandátuma lerövidítéséhez. Amennyiben nem sikerül ehhez a bonyolult procedúrához megszerezni a képviselők és szenátorok többségének támogatását, a PNL vállalja, hogy új kormányt alakítson a vele együttműködni hajlandó parlamenti erőkkel - tette hozzá.

A PNL nyitott a koalíciós tárgyalásokra minden politikai erővel, amely
velemenyezd, 2019. október 11. péntek, 11:31
Varga Judit: a globális technológiai cégek vizsgálatára van szükség
"nem a jogszabályok betartásával járt el" a testület, nem politikai döntést kellett volna hoznia - jelentette ki Varga Judit.

Az igazságügyi miniszter beszélt arról is, hogy hivatali elődei alatt megvalósult a jogrendszer teljes megújítása, elkészült az alaptörvény, valamint az államszervezetet megújító törvények és a két nagy anyagi jogi kódex: a polgári törvénykönyv és a büntető törvénykönyv. Emellett az Országgyűlés elfogadta az eljárásjogi kódexeket, megújult a polgári perrendtartás, a közigazgatási perrendtartás és a büntetőeljárás, valamint új törvény készült a választottbíráskodásról és a nemzetközi magánjogról is.

"Ne gondolja senki, hogy a nagy kodifikációk befejezésével munka nélkül maradt volna a minisztérium" - mondta, hozzátéve: a kódexek hatályosulását folyamatosan vizsgálják és gyűjtik a gyakorlati tapasztalatokat.

Az utólagos hatásvizsgálat mellett a nagy kódexekhez hasonló jelentős feladat lesz Magyarország jogi versenyképességének növelése érdekében a fizetésképtelenségi
velemenyezd, 2019. október 10. csütörtök, 17:42
Képek, videók
Bp.Közigazgatási M..jpg
agica2004
2010. november 30. kedd, 09:59
közigazgatási alkalmazott
magdaseppa
2007. június 19. kedd, 12:48
raba_timea_tobias_jozs ef.
andomanyi
2012. április 22. vasárnap, 12:21
Velencei Bizottság- Sólyo
agica2004
2011. március 30. szerda, 15:47
gréczy.png
astropapa58
2013. november 07. csütörtök, 10:52
erdely___a_tordai_hasa dek
menusgabor
2018. október 08. hétfő, 20:56
Tordai Jolán: Hóvirág
maria_kadar_148
2018. március 24. szombat, 00:18
Tordai sóbánya
sanci81
2017. december 30. szombat, 17:57
tordai hasadék.JPG
maroka
2017. augusztus 29. kedd, 21:14
Tordai hasadék.jpg
bbbarbara
2016. augusztus 14. vasárnap, 13:10
Tordai-hasadék...Erdél y.j
bbbarbara
2016. június 18. szombat, 18:55
Tordai hasadék...Erdély.j
bbbarbara
2016. június 18. szombat, 18:55
anett.jpg
zsokica45
2018. június 16. szombat, 16:22
anett név...jpg
zsokica45
2018. február 26. hétfő, 10:19
bugyi anettkl.jpg
zsokica45
2017. november 09. csütörtök, 17:58
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.