Belépés
2020. július 16. csütörtök | 29. hét | 198. nap | 02:42 | Valter
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A megbékélésről mondott beszédekkel emlékeztek Martin Luther Kingre
Az Egyesült Államokban minden év januárjának harmadik hétfője a Martin Luther King emlékének szentelt szövetségi ünnep.

Donald Trump amerikai elnök - mielőtt útnak indult a davosi világgazdasági fórumra - előre be nem jelentett tisztelgő látogatást tett a polgárjogi harcos washingtoni emlékművénél, és Mike Pence alelnökkel együtt koszorút helyezett el az alkotás talapzatánál.

Ezt követően Twitter-bejegyzést is közzétett, összekötve a hétfői ünnepnapot a három éve történtekkel.

"Éppen három éve, 2017. január 20-án tettem le hivatali eskümet. Oly illendő, hogy ez a nap most éppen Marton Luther King emléknapja" - írta az elnök.

Emlékeztetett arra is, hogy rendkívül alacsony a munkanélküliség, kiválóak a szegénységre és a fiatalokat érintő munkanélküliségre vonatkozó adatok. Ez nagyszerű - vélekedett.

Az elnök tanácsadója, Kellyanne Conway újságíróknak azt nyilatkozta, hogy Trump "sok olyan dologgal egyetért, amelyért Martin Luther King kiállt". Conway ezek közé sorolta az egységet és az egyenlőséget.

Az Egyesült Államok több városában is istentiszteleteken emlékeztek az amerikai polgárjogi küzdelem legendás személyiségére. Az atlantai Ebenezer baptista templomban - ahol annak idején King és az édesapja is prédikált - ünnepi beszédében Howard-John Wesley tiszteletes azt fejtegette, hogy az emlékezetnek Jézust politikai radikális személyiségként kell megőriznie, és a keresztényeknek fel kell venniük a harcot a fennálló politikai és társadalmi rend igazságtalanságai ellen. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az ünnepségeken gyakorta elfeledkeznek Martin Luther King gazdasági és háborúellenes tevékenységéről.

A demokrata párt elnökjelöltségéért küzdő politikusok mindegyike Dél-Karolinában emlékezett Martin Luther Kingre. Ebben a déli szövetségi államban ugyanis különösen heves és véres volt a fajüldözés és megkülönböztetés miatt vívott küzdelem.

Az elnökjelölt-aspiránsok együtt, karöltve vonultak a dél-karolinai főváros, Columbia helyi kongresszusi épülete elé, ahol beszédet mondtak.

Joe Biden - a 2017-ben a virginiai Charlottesville-ben kitört zavargásokra utalva - azt hangoztatta, hogy Donald Trump "oxigént adott a rasszizmusnak", vagyis az elnök szerinte támogatja a fajgyűlöletet.

Elizabeth Warren massachusettsi szenátor azt ígérte, hogy egy toleránsabb társadalom felépítésén fog fáradozni, Bernie Sanders vermonti szenátor pedig arra biztatta az összegyűlt embereket, hogy Martin Luther King örökségét vallva "fogjanak össze".

Patrick Deval korábbi massachusettsi kormányzó - aki az egyetlen afroamerikai elnökjelölt-aspiráns - a beszédében úgy vélekedett, hogy Donald Trump elnöksége megakasztotta a polgárjogi mozgalom eredményeit.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. január 21. kedd, 07:04
Címkék: Martin Luther Kingre, Egyesült Államokban, Martin Luther King, Donald Trump, Mike Pence, Marton Luther King,
Kommentek
Több mint kétszáz program a reformáció 500. évfordulóján
feltárásával készül az évfordulóra.

Elmondta, az emlékbizottság areformáció kulturális örökségét bemutató koncertsorozatot tervez Kárpát-medencei helyszíneken. Johann Sebastian Bah H-moll miséjét tíz fontos településre viszik el, a Zsoltárok kincse című zenei eseményt Csíkszeredától Pozsonyig több helyen hallhatja majd a közönség, valamint rendeznek egy vegyes egyházzenei produkciót.

Hozzátette: tervben vannak a fiatalokat megszólító programot is; a napokban fejezték be a - Luther Mártonra és Martin Luther Kingre utaló -, Lutherek című jazzopera színpadra állítását,az egykori Rockszínház társulata adja majd elő Händel Messiásának rockváltozatát. Az általános és középiskolásoknak műveltségi vetélkedőt indítanak a reformáció témakörében, amelynek döntőjét televíziós közvetítéssel szeretnék megrendezni - mondta.

Közölte: a bizottság csütörtökön zárta le a programpályázat második körét, amelyben 177 település, civil szervezet, egyházközség pályázott a reformációval kapcsolatos programra; korábban
velemenyezd, 2016. június 17. péntek, 20:13
Martin Luther Kingre emlékeznek az amerikaiak
Minden esztendő januárja harmadik hétfőjén emlékeznek meg Kingről az amerikaiak. Az emléknap viszonylag rövid ideje hagyomány: 1983-ban szavazta meg a törvényhozás, az erről szóló törvényt Reagan elnök írta alá. A Kongresszus politikusai nem sokkal Martin Luther King 1968-ban történt meggyilkolása után kezdték meg az egyeztetést, és a javaslat az volt, hogy a polgárjogi harcos születésnapja legyen az emléknap. A törvényjavaslatot támogatták a civil szervezetek és az érdekképviseleti szervek (szakszervezetek) is.

A kezdeményezés azonban elsikkadt, s csak akkor kapott ismét figyelmet, amikor -1979-ben- Stevie Wonder dalt komponált "Boldog születésnapot" címmel, Martin Luther King tiszteletére. A híressé vált dal kifejezetten a meggyilkolt tiszteletesről szólt, meggyőzni akarván azokat is, akik esetleg ellenezték az ötletet.

A törvényjavaslat 1983-as elfogadásáig, illetve az elnök által történt aláírásáig hosszú volt a vita. Egyes politikusok, így például Jesse Helms szenátor azzal vádolta meg
velemenyezd, 2016. január 18. hétfő, 18:13
Képek, videók
martin_luther_king_ha_ egy
menusgabor
2015. augusztus 17. hétfő, 21:27
Martin Luther King(1).jpg
zsu74
2014. augusztus 02. szombat, 16:16
Martin Luther King(2).jpg
zsu74
2014. augusztus 02. szombat, 16:16
Martin Luther King idézet
pacsakute
2013. augusztus 03. szombat, 15:09
Martin Luther King iézet.
pacsakute
2013. március 16. szombat, 19:11
Idézetes (Martin Luther K
csalogany13
2013. március 05. kedd, 16:44
0 23 Martin Luther King.p
lovaszmarika
2013. március 02. szombat, 12:03
Martin Luther King Lehet,
mester126mari
2013. február 04. hétfő, 08:49
Martin_Luther_King.jpg
06mohild
2012. október 28. vasárnap, 04:02
Martin Luther King
mecsery
2012. január 09. hétfő, 04:32
Martin Luther King.jpg
farkas1945
2011. április 09. szombat, 14:48
Megbékélés Istennel
sacimama
2012. november 23. péntek, 00:11
Megbékélés
herkliantal
2012. február 17. péntek, 09:42
250px-Nemzeti_Megbékél és_
ezerjo
2010. június 03. csütörtök, 15:45
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.