Belépés
2019. október 16. szerda | 42. hét | 289. nap | 06:49 | Gál
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Olimpiai világnap


OLIMPIAI VILÁGNAPAz Olimpiai világnap egy nemzetközi olimpiai mozgalom, amely a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által szervezett sportágakat, és az azokon való tömeges részvételt népszerűsíti.

1987 óta ünnepeljük, annak emlékére, hogy 1894. június 23-án Pierre de Coubertin báró kezdeményezésére Párizsban kongresszus nyílt, amelyen elhatározták az ókori görög olimpiai játékok újjáélesztését. Azóta a versenysportot az ősi olimpiai játékok újjáélesztésével és hagyományosan négy éventi megrendezésével népszerűsítik.

A második világháború miatt az 1940-es, vagy az 1944-es olimpiai játékokat nem tartották meg. 1948 januárjában a Nemzetközi Olimpiai Bizottság jóváhagyta az Olimpiai világnap ötletét, hogy megemlékezzen a NOB 1894. június 23-ai, párizsi létrehozásáról az olimpiai mozgalom egyfajta "születésnapja" alkalmából. A NOB 42. Nemzetközi Ülésén, Svájcban, St. Moritz városában született meg a hivatalos egyezség. Az olimpiai nap először június 23-án került megrendezésre, összesen 9 ország nemzeti olimpiai bizottságának részvételével, ezek az országok a következőek voltak: Ausztria, Belgium, Kanada, Nagy-Britannia, Görögország, Portugália, Svájc, Uruguay és Venezuela.

1987-ben az IOC Sport a rendezvénnyel kapcsolatosan elindította az olimpiai napi futást annak érdekében, hogy minden NOB-tagország megemlékezzen és ünnepeljen az olimpiai világnapokon, azzal a céllal, hogy elősegítse a férfiak, a nők és a gyermekek sportolási lehetőségét, függetlenül attól, hogy atletikus képességgel rendelkezik-e, avagy csak amatőr hobbisportolóról van-e szó. Az első olimpiai napi futamot 1987-ben tartották 10 km-es távolságon, 45 NOB-tagország részvételével. 2006-ban már 161 tagszövetség vett részt az Olimpiai világnapi versenyen.

Az olimpiai napi futamot általában a június 17. és 24. között tartják, 1,5 km-es távon, de rendeznek 5 km-en és 10 km-es versenyeket is.

Mi, magyarok 26 nyári és 23 téli olimpián vettünk részt, 502 érmet nyertünk. A mérlegünk 177 arany, 151 ezüst és 174 bronzérem, így 206 nemzetből a ranglista 12. helyén állunk.

Pierre de Coubertin már 1880-ban - az archeológusok az antik görög olimpiával kapcsolatos legújabb kutatásainak hatására - az olimpiai játékok újjáélesztését szorgalmazta, ami a nemzetek önösségén átívelve hozzájárulna a békéhez és ahhoz, hogy a nemzetek könnyebben megérthessék egymást. Coubertin elképzelése szerint csak felnőtt férfi sportolók vehetnének majd részt a tornán, az antik példának megfelelően. A nőket azonban nem lehetett hosszú ideig kizárni a versenyekből az egyre inkább emancipálódó világ miatt.

1894. június 23-án Pierre de Coubertin báró kezdeményezésére összeült Párizsban a ,,Kongresszus az olimpiai játékok felújítására", amelyen elhatározták az olimpia eszme újjáélesztését. A görög Dimítriosz Vikélasszal együtt megalapították a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, amelynek főtitkára, később (1896-1925) elnöke lett. Magyarország a kezdetektől tagja a NOB-nak.

És a végére egy érdekesség: az újkori olimpiák kezdetben nem csak a sportról szóltak, voltak művészeti versenyek is, a test, a lélek, és a szellem egységének jegyében. Az 1912-es olimpia művészeti versenyében Pierre de Coubertin is indult, álnéven benyújtott Óda a sporthoz című versével sikerült is nyernie.

Pierre de Coubertin: ÓDA A SPORTHOZ (részlet)

Istenek ajándéka, sport! Élet éltető vize!
A nehéz munka idejében kiszórod boldog fényedet,
követe vagy te a régen letűnt napoknak,
mikor ifjú örömben mosolygott még az ember
s felfelé hágott a napisten, s kigyúltak a hegyormok,
s távoztakor fénybe merültek a magasságos erdők.


menusgabor, 2019. június 23. vasárnap, 17:30
Címkék: Nemzetközi Olimpiai Bizottság, Nemzetközi Ülésén, Dimítriosz Vikélasszal, Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, nemzetközi olimpiai, azokon való,
Kommentek
Magyar szakember teremtette meg a curlinget Katarban
A dohai atlétikai világbajnokságról szóló hírekben rendre felbukkan a hőség és a magas páratartalom, így némileg meglepő, hogy a téli sportágak is otthonra találtak a sivatag szélén fekvő országban. A Katari Olimpiai Bizottság a jégkorong és a rövidpályás gyorskorcsolya bevezetése után 2014-ben döntött úgy, hogy a curlinggel is foglalkozik. A nemzetközi szövetségen keresztül pályázat útján kerestek megfelelő szakembert, és az állást Belleli Lajos nyerte el.

"Már az is nagy sportdiplomáciai siker volt, hogy a nemzetközi szövetség Magyarországon is meghirdette ezt a pályázatot, ami Patonay Ágnes akkori alelnök és Rókusfalvy András elnök tevékenységének köszönhető" - mondta az MTI-nek Belleli Lajos, aki hét magyar bajnoki címmel büszkélkedhet, hétszer volt Eb-résztvevő, és két vb-n a magyar vegyespáros edzője.

"Bár volt ígéret saját jégpálya építésére, amikor megérkeztem, azzal szembesültem, hogy itt nincs semmi, se infrastruktúra, se játékos. Átkapcsoltam marketing módra, a nulláról kellett
velemenyezd, 2019. október 03. csütörtök, 10:20
Súlyemelő-vb - Thaiföldi csúcsverseny thaiok nélkül
szívvel, de muszáj volt nemet mondanunk. A thai szövetséget fel kellett függesztenünk két évre, miután a vébét megelőzően 10 versenyzőjük 14 pozitív eredményt produkált."

Az IWF elnöke hangsúlyozta, hogy a doppingellenes szabályokat mindenkinek szigorúan be kell tartania. Hozzáfűzte: Thaiföldnek a tömeges lebukást követő eltiltása azért is vált elkerülhetetlenné, mert "nem veszélyeztethetjük a sportág olimpiai részvételét". Emlékeztetett arra, hogy az IWF-nek "nagyon fair megállapodása van" a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal, és a világszövetség éppen az olykor fájdalmas következményekkel járó szigorú döntéseinek is köszönhetően érte el, hogy a sportág a 2020-as tokiói után a 2024-es párizsi olimpián is ott van.

"Megpróbálunk rendet és tisztaságot teremteni" - mondta a tiltott szerek és módszerek elleni küzdelemről.

A thaiföldi vébén is - ahol abszolút részvételi csúcsként kereken száz ország erős emberei indultak - átfogó doppingvizsgálatok zajlottak, a mezőnynek mintegy harmadát, csaknem 250
velemenyezd, 2019. szeptember 28. szombat, 22:23
Orosz doppingbotrány - Komolynak nevezte a tokiói eltiltás lehetőségét Pozdnyakov
Pozdnyakov hétfői közleményében arra reagált, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) hivatalos vizsgálatot indított azokkal a "következetlenségekkel" összefüggésben, amelyeket a moszkvai laboratórium év elején átadott elektronikus adatainak vizsgálata során fedezett fel és három hetet adott Moszkvának arra, hogy a felvetett kérdésekre választ adjon. Amennyiben a megfelelőségi eljárás során kiderül, hogy manipuláció történt az adatokkal, újabb szankciók bevezetésére kerülhet sor Oroszországgal szemben.

"Abból ítélve, hogy a megfelelési bizottság jelentésének alapján a WADA már kezdeményezte a RUSADA (az orosz doppingellenes ügynökség) státusának gyorsított eljárásban való felülvizsgálatát, nagyon komoly a helyzet. Egy háromhetes rövid időszak alatt az adatbázis átadásáért felelős szervezeteinknek vagy bizonyítottan meg kell cáfolniuk az orosz fél manipulációival kapcsolatban megfogalmazott gyanúkat, vagy kimerítő intézkedéseket kell tenniük azon személyek azonosítása érdekében, akiknek
velemenyezd, 2019. szeptember 23. hétfő, 18:32
SOSZ-közgyűlés: Brüll díjat kapott Nagy László, a Budapesti Honvéd SE a legeredményesebb klub
elismerésben részesítette Czerpán Istvánt, a Pécsi VSK ügyvezető elnökét, a SOSZ jelenlegi alelnökét; Gallov Rezső volt sportállamtitkárt, sportújságírót, aMagyar Edző című folyóirat korábbi főszerkesztőjét; Kunszt Gábort, a Budapesti Honvéd SE volt ügyvezető elnökét; Markovits Lászlót, a Vasas elnökét; a SOSZ korábbi elnökei közül Mesterházy Attilát és Vass Károlyt; Őze Istvánt, az UTE klubigazgatóját; Perjámosi Sándort, a Dunaferr SE korábbi ügyvezető elnökét, a SOSZ egykori alelnökét; Schmitt Pált, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagját, a MOB tiszteletbeli elnökét és Ujhidy Tibort, a Kecskeméti Sportegyesületek Szövetsége elnökét, a SOSZ korábbi alelnökét. A díjakat Deutsch Tamás, a SOSZ elnöke adta át.

Az ünnepi közgyűléssel együtt megrendezett konferencián Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár előadásában arról számolt be, hogy a Sportcal kimutatása szerint Budapest idén már a harmadik helyet foglalja el a világ globális sportfővárosainak listáján,
velemenyezd, 2019. szeptember 20. péntek, 14:51
Súlyemelő vb - Máris van világcsúcs: száz ország nevezett
Az eddigi "leg" a 2015-ös vébéhez kötődik, akkor 94 nemzet sportolói léptek pódiumra, ezt sikerül most felülmúlni. Kevés hiányzott ahhoz, hogy megdőljön a részvételi rekord az emelők számát illetően is: az idei világbajnokságra - több mint száz előnevező visszaléptetése után - végül 606-an jelentkeztek be, ennél csak a húsz évvel ezelőtti vb-n voltak többen, 626-an.

A vb-t megelőző keddi kongresszuson Aján Tamás, a nemzetközi szövetség(IWF) magyar elnöke örömmel jelentette be, hogy a 193 tagállam közül száz ország küldött versenyzőt Pattayába, amely az olimpiai selejtezősorozat egyik jelentős állomása is egyben. A 101. maga Thaiföld lehetett volna, amely a rendező szerepét megtarthatta, viszont az IWF elnöksége nem járult hozzá hazai súlyemelő indulásához, mivel az ország túl sok doppingesetet produkált az utóbbi egy évben, és nem sokkal a vébé előtt heten is rajtavesztettek a thaiok közül a meg nem engedett szerek használatán.

Viszont ez a tény sem tántoríthatta el az IWF-et attól, hogy a
velemenyezd, 2019. szeptember 17. kedd, 21:32
Fürjes Balázs: A világpremier után Budapestet rendezhetné a második World Urban Games-t is
Ezt Fürjes Balázs, Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár és a kiemelt budapesti nemzetközi sportesemények kormánybiztosa, az esemény szervezőbizottságának elnöke jelentette be hétfőn az M1 aktuális csatornán, hozzátéve, hogy Magyarország önállóan és szabadon dönti el, él-e ezzel a lehetőséggel.

Fürjes Balázs kiemelte, az újgenerációs olimpiai sportágak világjátékának megrendezésére eredetileg több mint ötven város érdeklődött, a hajrában Budapest mellett Tokió, Barcelona és Los Angeles maradt versenyben, végül utóbbival szemben "hosszabbításban" diadalmaskodott. Hozzátette, a szervezőknek mindössze négy hónapjuk volt felkészülni, így világrekordot kellett futniuk.

Az eseménnyel kapcsolatban Fürje Balázs elmondta, az egyszerre volt világpremier és sportforradalom, több mint ötvenezren látogattak ki a versenyekre.

"Nem véletlenül kerülnek be az olimpia programjába ezek a sportágak: látványosak, akrobatikusak, izgalmasak, közösségteremtőek és megmozgatják a fiatalokat. Ez az új irány:
velemenyezd, 2019. szeptember 16. hétfő, 21:02
Birkózó-vb - Kazahsztánban is bemutatkozott a teqball
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottságába is beválasztott Laloviccsal - a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sportdiplomáciai főosztályának szervezésében - Huszár Viktor, a Nemzetközi Teqball Szövetség alelnöke és Murányi Gergely, a sportág diplomáciai kapcsolatokért felelős vezetője folyatott megbeszélést. A szerb sportvezető felvázolta vendégeinek, hogyan válhat hivatalosan elismert olimpiai sportággá a teqball.

A megbeszélésen Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke, valamint Bacsa Péter, az UWW vezetőségi tagja, a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) ügyvezető alelnöke és Iglói-Nagy István, a KKM sportdiplomáciai főosztályának vezetője is részt vett.

Az MBSZ tájékoztatása szerint a szerb sportvezető azt mondta, hogy nem lesz egyszerű a teqball elismertetése, ám az első jelentős lépés már megtörtént azzal, hogy az Ázsiai Olimpiai Bizottság hivatalos sportágként ismerte el.

A birkózó vb helyszínén, a Barisz Arénában a Külgazdasági és Külügyminisztérium két teqballasztalt
velemenyezd, 2019. szeptember 16. hétfő, 17:52
Több mint félszáz magyar aranyérem az evezősök masters vb-jén
A magyar szövetség (MESZ) tájékoztatása szerint a vasárnap véget ért ötnapos vb-n több mint négyszáz futamot bonyolítottak le úgy, hogy hárompercenként rajtoltak a versenyek. A házigazdákat több mint háromszáz veterán evezős képviselte a vb-n, egyikük, Dávid Imre, a MESZ örökös tiszteletbeli elnöke három év kihagyás után ragadott ismét lapátot, és 75 évesen három elsőséggel zárta a versenyt.

Az egységeket jellemzően klubok delegálták, de rengeteg nemzetközi csapat verbuválódott, sok esetben kontinenseken átívelő legénységek álltak rajthoz. Ez kiváltképp igaz volt az utolsó napra, amikor a vegyes számokra került sor. Akadt olyan 93 éves induló, aki több versenyszámban is lehúzta az ezer méteres távot.

Az eseményen jelen volt Jean-Christophe Rolland, a Nemzetközi Evezős Szövetség (FISA) elnöke, Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, valamint Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora is.

A Velencei-tavi pályán rendezik péntektől vasárnapig az országos bajnokságot, ahol a
velemenyezd, 2019. szeptember 16. hétfő, 09:31
Képek, videók
Nemzetközi forgalom..jpg
terimamy
2018. március 07. szerda, 19:18
2.nemzetközi táncnap.jpg
liliana01
2017. április 27. csütörtök, 19:27
Nemzetközi morzekód.jpg
cipello
2016. szeptember 22. csütörtök, 11:28
Víz Nemzetközi Világnapja
sacimama
2015. március 25. szerda, 19:03
belgrád nemzetközi vásár
lacipecsenye
2013. március 15. péntek, 09:59
nemzetközi nőnap
lacipecsenye
2013. március 08. péntek, 17:59
baku nemzetközi úttörőtáb
lacipecsenye
2013. március 08. péntek, 17:43
A nemzetközi nőnap alkalm
csalogany13
2013. március 08. péntek, 07:30
5469-a-beke-nemzetkozi -vi
isti53
2013. március 03. vasárnap, 07:16
milano nemzetközi vásár
lacipecsenye
2012. december 31. hétfő, 13:56
toronto nemzetközi vásár
lacipecsenye
2012. október 01. hétfő, 20:41
Dimitrios Salpingidis.jpg
kiscsafo
2008. június 30. hétfő, 00:56
Dimitrios Papadopoulos.jp
kiscsafo
2008. június 30. hétfő, 00:56
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.