Belépés
2020. április 01. szerda | 14. hét | 92. nap | 03:04 | Hugó
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Brexit - A brit kormány júniusban dönt, hogy folytatja-e a tárgyalásokat az EU-val a jövőbeni kapcsolatrendszer
A 36 oldalas dokumentum megerősíti, hogy Nagy-Britannia olyan kapcsolatrendszert kíván kialakítani az EU-val, amelynek fő eleme egy átfogó kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodás.

A brit elképzelés szerint e megállapodásban olyan alapelveket kell érvényesíteni, amilyenek például az EU és Kanada kétoldalú szabadkereskedelmi egyezményében is szerepelnek.

London már korábban is jelezte, hogy a Kanadával kötött EU-egyezményhez hasonló, de annál jóval szélesebb körű, félhivatalos megjelöléssel "Kanada-plusz-plusz-plusz" szabadkereskedelmi megállapodásra törekszik az Európai Unióval, olyanra, amelynek hatálya kiterjed a szolgáltatások kereskedelmére.

A csütörtökön közzétett javaslatcsomag szerint a december végéig tartó átmeneti időszak "korlátozott, de elégséges" időt biztosít egy ilyen megállapodás elérésére.

A dokumentum azonban úgy fogalmaz, hogy ha júniusig nem látszanak egyértelműen e megállapodás körvonalai, a kormánynak döntenie kell arról, hogy az EU-val folytatandó további tárgyalások helyett ne inkább az átmeneti időszak rendezett befejezését célzó hazai előkészületekre helyezze-e át figyelmét.

Ebben az esetben mindenekelőtt azt kell meghatározni, hogy lehetséges-e megfelelő előrelépés a tárgyalások legkevésbé vitatott elemeiben - áll a brit kormány tárgyalási alapelveit rögzítő, csütörtökön ismertetett dokumentumban.

Ez nyilvánvaló utalás arra a szándékra, hogy ha London megítélése szerint júniusig nem történik haladás az átfogó szabadkereskedelmi tárgyalásokon, a brit kormány kész felállni a tárgyalóasztaltól, és az EU-val fennálló jövőbeni kereskedelemi kapcsolatok alapja ebben az esetben a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályrendszere lenne.

A brit üzleti szektor szervezetei ugyanakkor többször is figyelmeztették a brit kormányt, hogy ha az idén nem sikerül szabadkereskedelmi megállapodásra jutni az Európai Unióval, és ha az átmeneti időszakot ennek ellenére nem hosszabbítják meg, annak ugyanolyan súlyos következményei lennének a brit gazdaságra, mintha Nagy-Britannia a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodás ratifikálása nélkül, rendezetlen módon lépett volna ki az Európai Unióból.

Ebben az esetben nem kezdődött volna el az átmeneti időszak, és a kétoldalú kereskedelem már január vége óta a WTO szabályrendszere alapján folyna. Ez egyben azt is jelentené, hogy vámok terhelnék Nagy-Britannia és az EU korábban akadálytalan kereskedelmi forgalmát.

Az üzleti szektor figyelmeztetései szerint szabadkereskedelmi megállapodás híján ugyanez bekövetkezhet 2021 januárjától, amikor véget ér az átmeneti időszak.

A brit kormány csütörtökön ismertetett tárgyalási javaslatcsomagja ugyanakkor leszögezi, hogy a London által javasolt szabadkereskedelmi megállapodásnak liberalizált piaci hozzáférés alapján kell biztosítania a kétoldalú árukereskedelmet.

A dokumentum szerint e piaci hozzáférésnek átfogónak kell lennie és biztosítania kell, hogy a feldolgozóipari és a mezőgazdasági termékek kétoldalú kereskedelmét ne akadályozzák vámok, illetékek, pénzügyi terhek vagy mennyiségi korlátozások.

A brit javaslat szerint a megállapodásnak emellett érvényesítenie kell a kétoldalú kapcsolatokban is a szolgáltatások és a befektetések kereskedelmében zajló liberalizálási folyamatot.

A London által ismertetett elképzeléscsomag szerint ebbe beletartozik az is, hogy a határokon átnyúló pénzügyi szolgáltatási tevékenység számára mindkét fél kiszámítható, átlátható, üzletbarát környezet hozzon létre.

"Bármi történjék is azonban", Nagy-Britannia nem hajlandó tárgyalni olyan megoldásokról, amelyek nem biztosítanak számára ellenőrzést saját törvényei és politikai élete felett. Ennek megfelelően London nem vállal semmiféle kötelezettséget arra sem, hogy jogszabályait az uniós joghoz igazítsa, sem arra, hogy az uniós intézményeknek, köztük az EU bíróságának bármilyen jogi fennhatósága legyen Nagy-Britanniában - áll a brit kormány csütörtökön ismertetett tárgyalási alapelveiben.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. február 27. csütörtök, 13:51
Címkék: Európai Unióval, Kereskedelmi Világszervezet, Európai Unióból, brit kormány, jövőbeni kapcsolatrendszer, átfogó kétoldalú,
Kommentek
Koronavírus - Orbán: a tömeges megbetegedések valószínűleg nem kerülhetők el
adott pillanatban szükséges. A tömeges járványra vonatkozóan van felhasználási sorrend is: először az egészségügyben dolgozóknak adnak majd maszkokat és eszközöket, majd a közbiztonságiaknak, azután pedig a közigazgatásban lévőknek - közölte.

Milliószám vannak maszkok Magyarországon, gyártanak is ilyeneket - például a börtönökben -, nyersanyagot is szereznek be, és a különböző típusú maszkok mindegyikéből vásárolnak - közölte. "Nem kéregetünk (...), hanem magunkról gondoskodunk", az összes kapcsolatrendszert beindították, "Pekingtől Sanghajig a repülőtereken ott vannak az embereink" - jelentette ki, hozzáfűzve: a védekezéshez szükséges pénz rendelkezésre áll.

Megjegyezte, egy virológus-munkacsoport dolgozik egy gyógyszermódosításon, hátha így gyorsabban megtalálható a megfelelő gyógyszer legalább a koronavírus-tünetek enyhítésére.

"A kollektív védekezést megszerveztük. (...) Ma egy védekezésre berendezett állapotban lévő közösség a magyarok közössége" - fogalmazott Orbán Viktor, kijelentve:
velemenyezd, 2020. március 20. péntek, 10:11
Koronavírus - Szijjártó: szigorú intézkedések mellett, de zajlik a teherforgalom Magyarország és Szlovénia közö
Magyarország területére csak magyar állampolgárok léphetnek be, segít abban, hogy "megvédjük a magyar emberek és a szomszédos országok polgárainak egészségét is".

A külgazdasági és külügyminiszter rámutatott, hogy a mostanihoz hasonló nehéz helyzetekben "válik igazán egyértelművé, hogy milyen szorosan egymásra vagyunk utalva mi, szomszédok (.), amikor az ország működtetéséről, a gazdaság és az emberek ellátásának folyamatos biztosításáról van szó".

A Magyarország és Szlovénia közötti kapcsolatrendszer eddig az elszalasztott lehetőségekről szólt - hangsúlyozta Szijjártó Péter, hozzátette azonban, hogy a magyar kormány úgy látja, az új szlovén kabinettel "sikerül intenzívebbé tenni az együttműködést, amelyből mind a magyar, mind a szlovén emberek nagyon sokat profitálhatnak majd".

"Reméljük, hogy hamarosan eljön az az időszak, amikor már sokkal pozitívabb témák fogják uralni a tárgyalásainkat, és végre megállapodhatunk arról, hogy milyen módon kötjük össze a két ország energiaellátási
velemenyezd, 2020. március 17. kedd, 07:06
Brexit - A koronavírus miatt nem tartják meg a tárgyalások jövő hétre tervezett londoni fordulóját
A londoni miniszterelnöki hivatal bejelentése szerint a döntést a brit és az uniós tárgyalóküldöttség közösen hozta meg.

Boris Johnson miniszterelnök szóvivője szerint a két fél jelenleg a megbeszélések folytatásának más módjait vizsgálja, köztük azt, hogy lehetséges-e videokonferenciák formájában megtartani a tárgyalási fordulókat.

Nagy-Britannia január 31-én lépett ki az Európai Unióból. A távozás pillanatában 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amelynek lejártáig, azaz december 31-ig gyakorlatilag teljes mértékben érvényben marad a brit kilépés előtti szabályrendszer London és az EU viszonyában.

Az átmeneti időszak legfontosabb célja az, hogy időt biztosítson Londonnak és az EU-nak a megállapodásra a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszer szabályairól.

A tárgyalássorozat március 2-án kezdődött Brüsszelben egy négynapos fordulóval, és a jövő héten folytatódott volna Londonban.

A konzervatív párti brit kormány célja egy átfogó szabadkereskedelmi megállapodás aláírása az
velemenyezd, 2020. március 12. csütörtök, 20:33
Potápi: az elmúlt évtizedben megerősödtek a Kárpát-medence és a diaszpóra magyar közösségei
Potápi Árpád János hangsúlyozta, sokat tettek azért 2010-től mostanáig, hogy ezeket a közösségeket megerősítsék: megváltozott például a támogatáspolitika, és a külhoni magyarok mind jobban érzik, nemcsak hátrányt jelent számukra a származásuk, hanem előnnyel is jár.

Kiemelte, a 2010-es évek közepén indult gazdaságfejlesztési pályázatoknak, programoknak köszönhetően mára nemcsak kulturális, hanem gazdasági szempontból is egységes Kárpát-medencéről lehet beszélni.

Elmondta azt is, a "2020 az erős magyar nemzeti közösségek éve" programsorozattal a legfontosabb céljuk, hogy olyan erős kapcsolatrendszert építsenek ki a különböző települések, intézmények, egyházak között, ami aztán elszakíthatatlannak bizonyul.

Potápi Árpád János hétfőn azt közölte, hogy az általa vezetett államtitkárság az idei tematikus esztendő programjaira egymilliárd forintot biztosít. A tematikus évről a Magyar Állandó Értekezlet döntött tavaly novemberben. A programok párhuzamosan zajlanak a Trianon évfordulóhoz
velemenyezd, 2020. március 10. kedd, 08:41
Koronavírus - Németországban 800 fölé emelkedett a fertőzöttek száma
392 fertőzést - Észak-Rajna-Vesztfáliában regisztrálták. Száznál több koronavírusos beteget további két tartományban, Baden-Württembergben (182) és Bajorországban (148) találtak, az összes többi érintett tartományban 30 alatt van az igazolt fertőzések száma.

A fertőzöttek többnyire otthoni karanténban vannak és tünetmentesek. Halálos áldozat nincs. A járvány gazdasági hatásai viszont várhatóan igen súlyosak lesznek, főleg azért, mert a német vállalatok nagy része szerteágazó nemzetközi kapcsolatrendszerben működik, és a járvány terjedése veszélyezteti a szállítási és beszállítói hálózataikat.

Az új koronavírus okozta járvány megmutatta, "mennyire sérülékenyek ezek az ellátási láncolatok" - nyilatkozott Ola Kallenius, a Daimler autógyártó társaság igazgatótanácsának elnöke a Der Spiegel című hírmagazinnak, hozzátéve: egyelőre nem tudják felmérni a járvány hatásait, de azt világosan látják, hogy a termelés és az értékesítés is visszaesik.

A vállalatvezető a Der Spiegel szombati számában közölt
velemenyezd, 2020. március 08. vasárnap, 11:11
Szijjártó: Magyarország és Horvátország együttműködése rendkívül fontos mindkét nemzet számára
forgalom rekordja 2,5 milliárd euró fölötti teljesítménnyel, több mint 640 ezer magyar ment nyaralni Horvátországba, és azok után, hogy Horvátország az elsőszámú beruházási célpontja a magyar tőkének, világosan látszik, hogy a politikának is fel kéne vennie a tempót - fogalmazott Szijjártó Péter.

"Amennyiben a horvát kormány egy kicsit aktívabb lenne a jövőben, akkor mind a magyar, mind a horvát gazdaság, mind pedig a magyar és horvát emberek, sokkal többet tudnának profitálni a kétoldalú kapcsolatrendszerből" - húzta alá.

Szijjártó Péter jelezte: a nap folyamán két lépést tettek előre.

A rijekai egyetem Horvátország három legjobb egyeteme közé tartozik, és szeptembertől magyar nyelvi és kulturális képzést indítanak magyar lektor részvételével. Ezáltal már a harmadik horvátországi egyetemen lesz biztosított a magyar nyelv és kultúra oktatása - mondta. A zágrábi és az eszéki egyetemeken összesen 125 egyetemi hallgató tanul a magyar tanszékeken.

"Fiume fontos szerepet játszik a
velemenyezd, 2020. március 05. csütörtök, 14:32
Tíz hónapja először jelez növekedést a brit gyáripar aktivitási mérőszáma
előrehozott parlamenti választások óta csökkent a politikai bizonytalanság.

A Boris Johnson miniszterelnök vezette Konzervatív Párt, amely addig kisebbségben kormányzott, a választáson kényelmes, 80 fős alsóházi többséget szerzett.

Az Egyesült Királyság január 31-én rendezett módon, az EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás ratifikálása után kilépett az Európai Unióból, így a Brexithez kötődő bizonytalanságok is oldódtak, jóllehet a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszer kialakításáról szóló tárgyalások még csak most kezdődnek, és egyelőre ennek kimenetele is bizonytalan.

Duncan Brock, a CIPS csoportigazgatója a februári BMI-adatokhoz fűzött kommentárjában kiemelte mindazonáltal, hogy a brit feldolgozószektorra a múlt hónapban erőteljes derűlátás volt jellemező, mivel a hazai szereplők félretették a a gazdasággal, a Brexittel és a politikai bizonytalansággal kapcsolatos félelmeiket, és mozgásba hozták a termelési kapacitásokat.

Brock hangsúlyozta
velemenyezd, 2020. március 02. hétfő, 14:42
Koronavírus - Gazdaságélénkítő csomagot fontolgat a német kormány
Olaf Scholz elmondta: a német kormánynak vannak lehetőségei arra, hogy "gyorsan, határozottan és erőteljesen" lépjen fel, ha a járvány súlyos világgazdasági hatásokkal jár, felforgatja a piacokat és a termelési láncolatokat.

"Egy konjunktúraprogram beindításához is vannak forrásaink, ha a helyzet megköveteli" - hangsúlyozta a miniszter.

A Welt am Sonntag összeállításában kiemelték, hogy a német vállalkozásokat keményen sújthatja a "koronavírus-sokk", mert szerteágazó nemzetközi kapcsolatrendszerben működnek és a járvány terjedése veszélyezteti a szállítási, beszállítói hálózataikat.

A Kínából indult járvány ugyan elsősorban az ázsiai ország és térség fejlődését vetheti vissza, de kisugárzása globális. "Európában még csak a folyamat kezdeténél tartunk, és a következményeket nehéz felbecsülni" - mondta a lapnak Gabriel Feldmayer, az egyik legtekintélyesebb gazdaságkutató intézet, a Kielben működő IfW vezetője, rámutatva, hogy a válság igen törékeny, a visszaesés, a stagnálás és az
velemenyezd, 2020. március 01. vasárnap, 13:32
Képek, videók
tárgyaláson
sanci81
2017. szeptember 02. szombat, 15:18
Tárgyaláson
tnemarika
2012. szeptember 28. péntek, 14:08
Stoh a tárgyaláson
tinka1951
2011. június 21. kedd, 10:21
Tárgyaláson - a súgó
barkaszjudit
2009. október 24. szombat, 07:06
Űzleti Tárgyaláson Partne
ildike46
2008. augusztus 07. csütörtök, 18:34
tárgyalásom
majdnemherceg
2006. december 13. szerda, 15:01
Folytatja útját
csaobi
2010. szeptember 05. vasárnap, 20:39
Az Európai Unio ökocimkéj
zoldkaszino
2011. január 30. vasárnap, 00:20
Europai Unió-Brüszel.png
farkas1945
2010. november 29. hétfő, 18:26
Európai Unió Tanácsa
paulina
2009. március 29. vasárnap, 11:01
Kereskedelmi Iskola
agica2004
2014. március 24. hétfő, 17:58
Mauritius ; Kereskedelmi-
farkas1945
2013. november 21. csütörtök, 14:17
orosz kereskedelmi levele
lacipecsenye
2012. november 09. péntek, 11:27
Kereskedelmi Dómok Buhara
pacsakute
2012. január 13. péntek, 20:57
Kereskedelmi-központ,H ong
farkas1945
2011. február 13. vasárnap, 16:05
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.