Belépés
2020. április 01. szerda | 14. hét | 92. nap | 19:26 | Hugó
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Fenyőszirup köhögésre
Fenyőszirup köhögésre
A fenyőszirupot friss fenyőrügyből, a fenyőágak végén tavasszal megjelenő világoszöld új hajtásokból készítjük. Ebben a blogban a fenyőszirup készítését - és szösszeneteket olvashatsz az életemből. A fenyőszirup minden évben az elsők közé tartozik, amivel a következő télire való készülődést elkezdem. Na de hogy kerül a fenyőszirup a kristályok oldalaira? Erről is olvashatsz.

Fenyőszirup - és szösszenetek az életemből

Tegnap egy ismert természetgyógyász látogatóm volt, akinél sok - sok éve a gyógynövény ismeretet, és az aromatherápiát tanultam, és - sosem tudhatjuk, mit hoz a sors - most Ő lett az én tanítványom, mert elkezdte a Kristályterápiák tanfolyamot nálam.

Miközben a frissen szedett füvekből teát készítettem, érdeklődve nézegette a konyhaablakom széles párkányán elhelyezett 7 db 5 literes üveg fenyőrügyet és néhány kisebbet. Beszélgetésünkben arra ösztönzött, hogy írjak erről is blogbejegyzést.

Így született ez a bejegyzésem, amiben kis szösszeneteket is olvashatsz az életemből. Ha éppen a fenyőszirup receptje nem érdekel, akkor is érdemes az írás végét elolvasnod, ahol elmondom, hogy mi az a “csodafűszer", amivel egyedivé tehetsz minden receptedet, legyen az ebédfőzés, sütés, vagy éppen télire szánt befőzés....

Olvasóim közül sokan ismernek a gyógynövényes ,,múltamból". Bár látszólag a kristályokkal foglalkozom, de a gyógynövények - és minden növény - szintén meghatározó szerepet játszanak az életemben.

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy hatalmas kertünkben szinte minden megtalálható, így nem csak a konyhára való zöldséget - gyümölcsöt, hanem a gyógynövényeket is be tudom gyűjteni itthon.

Különleges kertészkedési módszerünkről valószínűleg később még írok majd. Egyelőre csak annyit, hogy ez több, mint biotermesztés, kertünk az ,,élelemerdő" irányában halad (csak idő kérdése, míg a fiatalabb fáink is erdőt alkotnak) és permakultúrás művelést alkalmazunk. Vegyszert nem használunk egyáltalán, a kerthez szükséges trágyát is olyan baromfiaink adják, akiket kotlósaink neveltek és még a nagyszüleik sem láttak tápot.

Ráadásul szabadon és szeretetben élnek nálunk, és csak végelgyengülésben múlnak el. 🙂 (mi nem eszünk húst egyáltalán).

Térjünk vissza a fenyőszirupra!

Tehát a fenyőszirupnak való friss, zsenge fenyőrügyeket a saját kertünkből szedem. Mivel sok fenyőnk van, nem kell leszednem az összes rügyet, így is van bőségesen.

Kora tavasztól figyelemmel kísérem fenyőfáinkat, mert ezek adják családunknak és ismerőseinknek a téli gyógy - szirupot. A fenyőszirupot köhögésre, légúti panaszokra köptető, nyákoldó hatása miatt sikerrel használhatjuk, és már megelőzésként is fogyasztjuk, mivel a fenyőnek számos más gyógyhatása is van.

A friss fenyőrügynek, - amiből a fenyőszirup készül - nagyon magas a C-vitamin tartalma, ezen kívül a tűlevél tartalmaz gyantát, cserzőanyagokat, ásványi anyagokat, B2-, K-vitamint, karotinoidokat, illóolajokat. A fenyőgyanta (terpentin) a szervezetre nézve oldó, serkentő és fertőtlenítő hatással van.

Ha elrágcsálsz egy gyenge fenyőrügyet, a jellegzetes fenyő illóolaj mellett érezheted a semmi máshoz nem hasonlítható kellemesen savanykás ízét is. Ha otthon lehetőséged van rá, mikor kibújik a kicsi rügy, egészen 4 - 5 cm-es koráig reggelente rágcsálj el 1 - 2 db-ot. Garantáltan friss C - vitaminhoz jut a szervezeted általa.

A fenyőszirupot készítheted bármilyen fenyő friss rügyéből (lucfenyő, vörösfenyő, ezüstfenyő, jegenyefenyő, erdei fenyő, normand fenyő, stb.)

A fenyőrügyet az időjárástól függően néha már április közepétől szedhetjük, idén azonban május elejére pattantak ki a kis barna burokból. Amikor eléri a 2 - 3 cm-es nagyságot, már lehet szedni, de megvárhatod, míg 5 - 6 cm-re is megnő. Mindenképpen le kell szedni, míg zsenge, mielőtt befásodna a szára. Mikor a szárrész elkezd bebarnulni, egyre kevesebb lesz benne a terpentin.

Megmossuk, majd alaposan lecsepegtetjük a hajtásokat.

A fenyőszirupot készíthetjük kristálycukorral, barna cukorral, vagy mézzel is!

Attól függően, mennyi rügyünk van, egy megfelelő méretű, alaposan kimosott (én a villanytűzhely sütőjében 220 C°- on csírátlanítom is) üveg aljára kb 2 cm vastagon teszünk egy sort, amit jól lenyomkodunk.

Erre kb. 2 cm kristálycukor (vagy barna cukor, vagy méz) megy, és így rétegezzük, amíg megtelik az üveg.

Minden sort jó erősen nyomkodjunk le, így könnyebben enged levet. Én nyújtófa végével döngölöm le.

A tetejére cukor kerüljön, majd egy kistányérral, vagy ha van az üvegnek teteje, akkor azzal lefedjük. Világos, de nem napsütötte helyre tesszük. Ha van helyed, a konyhaablak megfelel erre a célra.

Általában másnapra a cukortól és az alapos döngöléstől már elkezd oldódni a hajtások nedve, ilyenkor összeesik az üvegben az anyag. Ha van még rügyed, nyugodtan tölthetsz még rá néhány sort, szintén alaposan megnyomkodva.

Kb. 6 hétig hagyom állni. Ilyenkor már a cukor teljesen elolvad, a fenyőrügy megbarnul, és feljön a szirup tetejére.

Először egy szűrőn átszűröm, így a nagyja fenyő kijön belőle. Jól átnyomkodom, hogy minél több lé kicsurogjon, majd egy tiszta, sűrű szövésű vászondarabon, vagy gézen újra átszűröm a szirupot.

Tisztára mosott, alaposan fertőtlenített (szintén a forró sütőt használom) csavaros üvegekbe töltöm. Érdemes lehetőség szerint teljesen teletölteni, hogy minél kevesebb levegő maradjon benne. A szirupot én nem főzöm, hogy megmaradjon a C-vitamin tartalma, és semmiféle tartósító szert nem használok, a cukor önmagában tartósít. Jól lezárva a hűvös kamrában eláll 1 évig is, (lehet, hogy tovább is, ha nem fogy el), felbontás után azonban már hűtőben tároljuk és 1 - 2 hét alatt fogyasszuk el.

Meghűléses időszakban naponta 3x 1 evőkanállal vegyünk be belőle.

A fennmaradó fenyőrügy még mindig sok cukrot tartalmaz, ezért ebből szörpöt készíthetünk. A fenyőhajtások mennyiségének duplája legyen a hozzáadott víz és kb. a fele a hozzáadott cukor.

Ezt fél óráig főzzük, majd a szörpöt leszűrjük és forró, tiszta üvegekbe töltjük. Lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Ebbe sem teszek tartósítószert.

A fenyőszirupot átszürjük

Utánozható ,,Titkok" az életemből

Hogyan készíts el bármit, - legyen az étel, ital, gyógyhatású szer, - ami utánozhatatlan és csak Te tudsz megcsinálni?

Tegyél hozzá olyan dolgokat, amelyeket nem tudsz megvásárolni a boltban! Tedd bele szíved - lelked, szeretettel készítsd és gondolj közben azokra, akik élvezni fogják áldásos hatását!

Természetesen én minden üveg aljára teszek egy - egy hegyikristályt is, az csak javít rajta. 🙂 Megjegyzem, hogy a végén, a már leszűrt, kész, üvegbe töltött szirupok aljára is teszek egy - egy kicsi hegyikristályt.

Szánj időt az elkészítésére, ne legyen kapkodás, ne legyen nyűg, élvezd az egész folyamatot.
Mi az, ami szertartássá varázsolja nálam a fenyőszirup készítését?

Minden alkalommal, amikor valamilyen növényt gyűjtök a kertből, hálás vagyok, amiért ezt megtehetem.

Megköszönöm a fenyőnek, hogy nekem adja kis rügyecskéit és megígérem, hogy minden ágon hagyok belőle. (egyébként gondosan ügyelek arra, hogy minden ágon az 1/3 rész rügy megmaradjon!)

Megköszönöm Földanyának, hogy a növényt felnevelte, táplálta és ellátta a különböző hatóanyagokkal, hogy az az én és családom egészségét szolgálja. Amit mondok, az változó, de a lényeg körülbelül így hangzik:

Hálás vagyok a Teremtő Erőknek, melyek megteremtették a fenyőfát!

Hálás vagyok Földanyának, mely táplálta és gyarapította, a Napnak, ami érlelte és ellátta energiával!

Hálás vagyok mindazoknak, akik elősegítették azt, hogy ebből a fenyőrügyből itt és most gyógyító elixírt készíthetek!

Szolgáljon épülésére testünknek, lelkünknek, szellemünknek! Hatóanyagai ott segítsenek, ahol arra a legnagyobb szükség van, és minden haszontalan anyagot távolítson el a szervezetünkből!

Köszönöm! Köszönöm! Köszönöm!
A hála érzése inspiráló tud lenni!

Minél többet vagy hálás, annál több dolgot találsz az életedben, amiért hálás lehetsz!

Amikor elmondom a magam kis ,,hála szövegét", érdekes dolgok jutnak eszembe és ezek a gondolatok végigkísérnek az egész folyamaton. Legyen az ebédfőzés, befőzés, valamilyen gyógyhatású szer készítése, de egy titkot is elárulok: Amikor belépek a honlapomra, hogy egy új tanfolyami jelentkezőnek megnyissam a zárt oldalt, szintén elmondom a ,,Hála imát és áldásomat" az új résztvevő felé intézve szavaimat.

Maradjunk a fenyőszirupnál: Mi az, ami eszembe jut?

,,Hálás vagyok mindazoknak, akik elősegítették azt, hogy......"

Néhány fenyőnk közel száz éves. Hálás vagyok annak, aki ültette és hosszú évekig gondozta. Neki köszönhetem, hogy ezek közül az egyik hatalmas fa ellát engem friss rüggyel..... (a többiét nem érem el)

Ahogy teszem a cukrot, végigszalad a gondolat, milyen sok ember munkájának köszönhetem, mire eljutott a cukor hozzám. Ebbe még a Párom, Wackor is benne van, mert nálunk Ő szokott vásárolni.

Vannak nagy, 5 literes üvegeim, amiket a szomszédasszonyomtól kaptam, neki is hálás vagyok. Idén 7 db nagy üveget töltöttem tele. Mennyit kellene vesződnöm a sok kis üveggel, ha nem lennének......

Annyi mindenkinek lehetek hálás, mire a megtöltött üvegek a széles párkányú konyhaablakomba kerülnek, hogy el sem fogy a sor, mire végzek. Pedig közel négy órát töltöttem el ekkora mennyiségű fenyőrüggyel.

Állítólag naponta kb. 60.000 gondolatunk van, melyek jelentős része aggodalommal, szorongással és félelemmel kapcsolatos. Ráadásul ezek mind a múltról és a jövőről szólnak.

Nem kell elhinni, csak figyeld meg! A gondolatok ereje által elménk ezekhez a negatívumokhoz kötődik, így eltérítenek attól az élettől, amit valójában élhetnénk, ha a gondolatainkat pozitív irányba fordítanánk.

El tudod képzelni, milyen csodálatos dolgok történnek, miközben nem hagyjuk, hogy zakatoljon az elménk össze - vissza, hanem itt és most egy dologra figyelünk? Négy óra a kb. 16 - 18 óra ébrenlétből! Hogy ennek mekkora jelentősége van, arról a következő részben írok.

Addig is próbáld ki például főzés közben a hála érzetét minél hosszabb ideig fenntartani.

Meglátod, nálad is elkezdenek történni a csodák!


Eredet: https://s1.www.tvn.hu/sid12poiuztrewqasdfghjklmnbvcxy91827364521/u sers_blog/myblog_newpost.tvn?SID=64e7803b37e969f95267d7c916559a4b6 4e7803b37e969f95267d7c916559a4b#

Link
lilagondolatok, 2019. május 14. kedd, 14:34
Címkék: Megköszönöm Földanyának, Teremtő Erőknek, fenyőszirupot friss, fenyőágak végén, fenyőszirup készítését, fenyőszirup minden,
Kommentek
Ismerjük fel és kezeljük
Ismerjük fel és kezeljük természetes módszerekkel a hörghurutot
Írta: Neptunusz

A hűvös, hideg idő beálltával egyre gyakoribbá válnak a felső légúti megbetegedések, így sokunknak kell szembenéznünk a bronchitis, vagy hörghurut kellemetlen tüneteivel. Ez a betegség a légcsövet és tüdőt támadja meg, amelynek oka az influenza vírus, amelyet ha nem kezelnek megfelelően és időben, akkor szövődmények is kialakulhatnak.

bronchitis

Ezért ajánlott kikúrálni magunkat, hiszen a betegséget okozó vírusok, ritkábban baktériumok ellen, az esetek 90 százalékában kémiai gyógyszerek nélkül, természetes praktikákkal is védekezhetünk.
Melyek a hörghurut első jelei?

Kezdetben a száraz köhögés jelentkezik, majd a betegség előrehaladtával megjelenik a váladékos, szakadozó köhögés is, ez inkább reggel jellemző, de este is megkínozza az embereket, az elalvás is nehézzé válik. A fertőzés súlyossága függvényében a bronchitis lehet akut és lehet krónikus. Ha az utóbbiról van
horvathnemagdi, 2014. november 28. péntek, 17:22
Kolozsvárnak csak egy hibája van
ahol nemcsak a hangulat jó. Nyoma sincs annak a jópofaságnak és lazaságnak álcázott dilettantizmusnak, amit sok hasonló közönséget és státuszt megcélzó budapesti helyről jól ismerek. A pincérek magyarul beszélnek, kedvesek és segítőkészek, az étlap viszont szerencsére pont olyan, amilyenre Kolozsvárra készülve vártam: töltött káposzta, csülök, puliszka - vagy mindezek egyszerre, hogy a döntésképtelen turistáknak, mint amilyen én is vagyok, ne kelljen sokat gondolkodnia -, áfonyalekváros túrófánk és fenyőszirupos limonádé - utóbbival azóta többször álmodtam is. Az asztaloknál szinte kizárólag magyarul beszélnek, és olyan barátságosan néztek a láthatóan messziről érkezett vendégekre (ránk), hogy egyáltalán nem éreztem úgy, hogy hallgatom kéne Bulgakovra (ne állj szóba idegenekkel!).

Van, csak büdös
Amikor 2004-ben véget ért a szélsőséges és magyarellenes polgármester, Gheorghe Funar több mint tíz évig tartó korszaka, a magyar-román kapcsolatok is lassan változni kezdtek. Most már nem szólnak be
tinka1951, 2013. augusztus 28. szerda, 17:51
Fenyőméz, fenyőszirup, fenyőital, fenyőszörp készítés
"Fenyőrügyméz", fenyőrügyital, fenyőszirup, fenyődzsem
Az igazi fenyőmézet természetesen a méhek gyűjtik, készítik, nem virágról, hanem a fenyőrügyek nedvéből, amiben, ha jól tudom, levéltetveknek is van némi szerepe. Az igazi fenyőméz a legnagyobb ásványianyag tartalmú méz, fenyőfajonként más-más ízű, illatú. Nálunk nincsenek igazi fenyőerdők, tőlünk északra, ill. magasabb hegyekben honosak, így inkább ott készül az igazi fenyőméz, amit megvásárolhatunk.

Vannak viszont ültetett fenyvesek és fenyőfák, kertekben sokfelé nálunk is. Így, ha nem is igazit, de valami fenyőmézpótlót megkísérelhetünk készíteni mézzel vagy cukorral, sőt fenyőszörpöt, fenyőitalt is, csak hígítás kérdése az egész. Kaparós torkokra, torokfájás, köhögés javítására ajánlott, de süteményekben, mézes kenyéren "mézként" is használható.

Nagyjából most kell gyűjteni a
drciccancs, 2013. április 24. szerda, 20:36
Fenyőszörp, fenyődzsem, fenyőrügy-likőr, fenyőeszencia.
akkor a legjobb frissen fogyasztani, hiszen pár hétig hűtőben is eláll. Az itt bemutatott receptekben is helyettesíthetjük a cukrot jázminpakóca (Stevia rebaudiana) növény szárított leveleivel, melyet bioboltokban szerezhetünk be. Ez esetben a kalóriáktól sem kell tartanunk.

Forrás: ezermester.hu

KOMMENT a Facebook-ról:
Szente Árpád Csaba :
Akkor gyorsan tegyük ezt rendbe, mielőtt még fölösleges tartósítószer kerülne egy ilyen csodás eszenciába. Évek óta készítjük a fenyőszirupot, sőt, a szirup elkészítése után fenyőbort is csinálunk, amely eddig mindig osztatlan sikert aratott. Soha nem használtunk tartósítószert, ugyanis itt alkímiai folyamat zajlik, a nap hatására a zsenge fenyőrügyből kioldódik a terpentin. Ez csak a fenyőrügyben található, és később, mikor a hajtások elkezdenek fásulni, lassan visszahúzódik a terpentin. 42 napig hagyjuk rétegesen a cukor-fenyőrügyet, ezután leszűrjük a szirupot, és kiforrázott üvegekbe tesszük. Nem csak köhögés csillapítására jó, hanem a
yaskane, 2012. október 26. péntek, 22:20
Egészséges gumicukor
végy egy egészséges szörpöt, vagy gyümölcslevet és tegyél bele zselésítőt. És hogy tényleg egészséges maradjon, legyen az a zselésítő mondjuk agar-agar.

Elkészítése:
100 ml folyadékhoz, ami lehet akármilyen gyümölcslé, bodzaszörp, fenyőrügyszirup, akármi, hozzáadunk 1,5 g agar-agart. A keveréket felforraljuk, és formába öntjük. A legjobb hozzá a csokiöntő szilikonforma, azok a kicsik, amit most már elég sok helyen lehet kapni.

Kész is a gumicukor. Akár gyógyszernek is lehet használni: a lándzsás utifű szirupot, vagy fenyőszirupot lehet hogy ebben a formában könnyebben megeszik a gyerekeink, mint kiskanálban.

A képen látható cukorcsodákat eperszörpből és fenyőszirupból csináltuk. Nekem nagyon tetszettek! És a gyerekeimnek is!
noble, 2011. július 04. hétfő, 15:50
Fenyőszirup
Hozzávalók: 10 dkg zsenge fenyőhajtás, 5dl víz, 30dkg cukor, 1 citrom leve

Elkészítés: A fenyőhajtásokat egy fazékba tesszük, ráöntjük a vizet és a citromlevet. Felfőzzük. 5 percig forrni hagyjuk, majd félrehúzzuk a tűzről és hűvös helyen néhány órát (legjobb, ha egy éjszakát) állni hagyjuk. Utána átszűrjük. A levéhez öntjük a cukrot és főzéssel besűrítjük. Figyelem! Ne főzzük túl sűrűre, szobahőmérsékleten is legyen sűrűn folyós, méz állagú. Így könnyen tudjuk majd édesítésre felhasználni. Hűvös, fénytelen helyen tároljuk.

Nem tudom, hogy minden fenyő alkalmas-e erre a célra. Én a szitkafenyőnk hajtásaiból készítettem, markáns, gyantaillatú lett a végeredmény.

kekcinege, 2010. december 25. szombat, 11:32
Képek, videók
Megköszönöm, hogy vagy.jp
chillik
2016. szeptember 08. csütörtök, 05:45
Megköszönöm, hogy vagy
fygyike
2010. március 21. vasárnap, 21:34
Megköszönöm hogy vagy.jpg
cserkata
2010. március 07. vasárnap, 17:43
Megköszönöm, hogy vagy.
nnpapszi
2009. május 13. szerda, 14:23
megköszönöm hogy vagy
jakabgasparne
2009. május 04. hétfő, 06:22
Agy megköszönöm hogy vagy
jakabgasparne
2008. november 13. csütörtök, 07:19
megköszönöm, hogy vagy
jakabgasparne
2008. október 24. péntek, 08:50
megköszönöm, hogy vagy.jp
agica2004
2008. január 15. kedd, 13:06
megköszönöm
nyusa
2007. szeptember 01. szombat, 18:18
A Teremtőhöz.jpg
menusgabor
2020. március 25. szerda, 21:45
A gondolat teremtő ereje
irmus
2018. július 26. csütörtök, 10:59
teremtő-1234.jpg
sz719eszter
2018. június 06. szerda, 09:06
A teremtő megadta nektek.
sz719eszter
2018. május 18. péntek, 15:18
Teremtő3.bmp
sz719eszter
2018. május 06. vasárnap, 08:34
Teremtő2.bmp
sz719eszter
2018. május 06. vasárnap, 08:33
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.