Belépés
2019. július 17. szerda | 29. hét | 198. nap | 02:41 | Endre, Elek
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Biztosítási alkuszok: a fogyasztóbarát lakásbiztosítások piacán ne a díjverseny kerüljön előtérbe
A biztosítási alkuszok szövetségének régi-új elnöke jelezte: a lakásbiztosítások piacán van tere a szolgáltatások versenyének, de a biztosítási konstrukciókat személyre szabottan, az ügyfelek számára közérthetően kell kidolgozni.

Sebestyén László kifejtette: ebben az évben a szövetség egyik nagy feladata az lesz, hogy az uniós biztosításközvetítői irányelv (IDD) gyakorlati alkalmazása során felmerült problémákat a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) és a Pénzügyminisztériummal együtt megoldja,emellett az általános európai adatvédelmi rendelet (GDPR) gyakorlati bevezetése, alkalmazása is komoly feladatot jelent.

Egy kérdésre kifejtette: a biztosítóknak is be kell látni, hogy hosszú távon többet nyerhet az a cég, amelyik az ügyfelei megőrzéséretörekszik, és így időről-időre felhívja az ügyfelek figyelmét a biztosítások aktualizálására, hiszen az elégedett fogyasztók vélhetően ugyanannál a cégnél költik el a megspórolt összegek egy részét kiegészítő biztosítási szolgáltatásokra.

Arról is szólt: a szövetség számára fontos az is, hogy az ügyfelek kellő információval rendelkezzenek, mert például a lakásbiztosítás megkötésénél nem egy 20-30 ezer forintos díjról szóló szerződésről döntenek, hanem egy 20-30 millió forintos ingatlan hosszú távú biztosításáról.

Sebestyén László úgy vélte: a jegybank versenyképességről szóló 330 pontja alapján az alkuszoknak nagyobb figyelmet kell fordítani a személybiztosításokra, mivel a következő években a nyugdíj- és az egészségbiztosítások terén jelentős bővülés várható.

A FBAMSZ a Magyar Nemzeti Bank támogatásával tavaly fogyasztói képzési programot indított el Füge néven. A szövetség által elkészített, a biztosításokhoz kötődő tudnivalókat bemutató egyperces kisfilmeket azóta már közel 1,8 millió alkalommal tekintették meg az érdeklődők - mondta Exner Veronika, a szövetség új főtitkára.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. március 13. szerda, 13:51
Címkék: Sebestyén László, Magyar Nemzeti Bankkal, Magyar Nemzeti Bank, Exner Veronika, fogyasztóbarát lakásbiztosítások, díjverseny kerüljön,
Kommentek
Varga Mihály: a biztosítási szektor fejlődése szorosan összefügg a gazdasági növekedéssel
Rámutatott: a biztosítási piac díjbevételének GDP-hez mért aránya a régióban az OECD adatai szerint 3 százalék körül van, míg a fejlett nyugat-európai országokban 10 százalékot ér el, tehát van tér Magyarországon a piac bővülésére.

A pénzügyminiszter kiemelte: a kormány azt szeretné elérni, hogy az általa tervezett nyugdíj-előtakarékossági kötvény vonzó hozammal bővítse az öngondoskodási termékek körét, amit a nyugdíjba vonuláskor vagy járadékra válthatnak át vagy akár egyösszegű kifizetésre használhatják majd fel a kötvények vásárlói.

Varga Mihály hangsúlyozta: továbbra is megmaradnak a nyugdíj-előtakarékossághoz kötődő adókedvezmények, hogy erősödjön az öngondoskodás.

A pénzügyminiszter jelezte: a biztosítási szektor díjbevétele 956 milliárd forint volt tavaly, az idei év első felében 7 százalékot ért el a növekedés, az ágazat jövedelmezősége is jelentősen javult, az első félévben 40 milliárd forint adózott eredményt ért el a magyarországi biztosítási szektor.

A miniszter kiemelte:
velemenyezd, 2018. november 22. csütörtök, 14:49
Biztosítási szektor: idén ezer milliárd forint fölé emelkedhet a bruttó díjbevétel
jelentősen nő a szerződések megtartási ideje is - tette hozzá.

Az ügyvezető igazgató kiemelte, hogy a kgfb-piac mára stabilizálódott, az átlagos bruttó díj 29 ezer forint körül alakul. Bár a díjak az elmúlt években fokozatosan emelkedtek, jelenleg a 2010-es szinten állnak, reálértékben pedig mindössze 63 százalékát teszik ki a 2007-es átlagdíjnak.

Szólt arról is, hogy továbbra is jelentős a koncentráció, csaknem minden biztosítási szegmensben van tere a verseny élénkítésének. A lakásbiztosítások 88 százaléka, a casco 79 százaléka, a kgfb szerződések 67 százaléka az adott szegmens öt legnagyobb biztosítójának kezében van.

Erdős Mihály, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) alelnöke előadásában arra mutatott rá, hogy a piacméret kedvező alakulása ellenére jelentős tere van még a biztosítási szektor fejlődésének, hiszen a GDP-arányos díjbevétel tavaly 2,55 százalék volt, ami nem csupán a fejlett nyugat-európai országok átlagától (6,8 százalék), hanem a többi visegrádi ország átlagától
velemenyezd, 2018. október 01. hétfő, 16:03
Az első fél évben változatlan átlagdíjak jellemezték az online lakásbiztosítási piacot
emelkedett - idézi a közlemény Cseh Anettet, a Netrisk.hu üzlet- és termékfejlesztési vezetőjét.

Az átlagdíjat befolyásolja, hogy az ügyfelek egyre több kiegészítő fedezetet választanak a biztosításaik mellé. Évről évre egyre több ügyfél vizsgálja felül biztosítási szerződése évfordulója előtt lakásbiztosítását, amit egyrészt a lakásokban bekövetkező változások (felújítás, átalakítás, bővítés, értékes ingóságok beszerzése, stb.) indokolnak, másrészt az, hogy a piacon egyre korszerűbb lakásbiztosítások jelennek meg.

Míg 2013-ban a megkötött összes lakásbiztosítási szerződésnek csupán a tíz százalékát tették ki az évfordulós kötések (ilyenkor az ügyfél egy már meglévő biztosítását cserélte le), addig tavaly ez az arány elérte a 39 százalékot.

A portál adatai szerint folyamatosan nő az alapkockázatok mellé választható kiegészítő biztosítások népszerűsége. A megkötött lakásbiztosításoknak idén már 37 százalékához igényeltek külön egy vagy több kiegészítő biztosítást. A leggyakrabban választott
velemenyezd, 2018. szeptember 20. csütörtök, 07:04
Az MNB továbbra is ösztönzi a fix kamatozású lakáshitelek felvételét
tartalmú általános szerződési feltételeit - tette hozzá.

Közölte: az életbiztosítási piacon az MNB etikus biztosítási koncepciójának hatására tisztulási és költségcsökkenési folyamat zajlott le, és ez kedvező változásokat hozott a piacon. A befektetéshez kapcsolt, úgynevezett unit-linked életbiztosításoknál az MNB elvárása az, hogy a biztosítási időszak lejárta előtt az ügyfeleket megfelelően és együttműködően tájékoztassák a biztosítók.

A jegybanki vezető arról is szólt, hogy a lakásbiztosításoknál a piaci verseny további erősítését, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításoknál pedig az elektronikus kapcsolattartást választó ügyfelek emailes kommunikációjának zavarából előálló problémák fogyasztóbarát kezelését kell elérni.

Változatlanul lényeges fogyasztóvédelmi feladatnak nevezte a pénzügyi felügyeletek hatókörébe sok esetben nem tartozó eszközök, így a kriptovalutákkal kapcsolatos ügyfélkockázatok tudatosítását is.

Ismertette: tavaly a pénzpiaci, biztosítási és tőkepiaci
velemenyezd, 2018. június 11. hétfő, 13:42
Kandrács Csaba: történelmi csúcsot dönthet idén a biztosítók díjbevétele, gyenge a verseny a kgfb-piacon
és idei első fél évben a bővülés 6 százalék feletti volt - mondta a jegybanki vezető. A növekedés "motorját" adó vagyonbiztosítási ágnak köszönhetően az év végére a teljes piac díjbevétele megközelítheti az ezermilliárd forintot, ami új történelmi csúcs lenne.

Kandrács Csaba kifejtette: miközben az élet-ágban pár éve újból nő a nagy szereplők aránya, koncentrálódik a piac, a nemélet-ági díjbevételeken egyre több biztosító osztozik. Kivételt a lakossági vagyonbiztosítások, kiemelten a lakásbiztosítások jelentenek, ahol a piacvezető öt biztosítóhoz folyik be a díjak közel 90 százaléka.

A kgfb-piac az elmúlt évek díjkorrekciói révén stabilizálódott, az üzletág már "el tudja tartani magát" - fogalmazott a jegybank ügyvezető igazgatója. A naptári díjévfordulós rendszer megszűnése nyomán már csak az ügyfelek 39 százaléka újítja meg szerződését az év végén. A "gyengülő kampányhatás" azzal is járhat, hogy sok ügyfél a korábbihoz képest kevésbé tekinti át a piacon elérhető ajánlatokat, s nem tudatosan dönt
velemenyezd, 2017. október 24. kedd, 07:05
Mabisz-elnök: az elmúlt években a hazai biztosítási piac díjbevétele nőtt, de elmaradt a GDP bővülésétől
(PRIIPs) hazai gyakorlatba történő átvételét is jól oldják meg a hazai biztosító cégek.

Kandrács Csaba, az MNB ügyvezető igazgatója közölte: az elmúlt öt évben évi 4,5 százalékos volt a biztosítási piac átlagos növekedése, ám az idei első fél évben több mint 6 százalékos bővülést mutatott a piac. Hozzátette: gondot jelenthet az MNB felügyeleti szemszögéből, hogy az életbiztosítási ágban a korábbi években egyre enyhülő piaci koncentráció megfordulni látszik.

Kandrács Csaba kiemelte: a lakásbiztosításokból mintegy évi 100 ezer szerződést kötnek Magyarországon, miközben 4,2 millió lakás van az országban. A magyar lakások biztosítottsági szintje azonban európai szinten magas (70 százalék), a régi, elavult és vélhetően drágább biztosítások átdolgozása jelenthet majd új üzletet a biztosítók, illetve a független alkuszok számára.

Az MNB ügyvezető igazgatója rámutatott: a biztosítási jutalékbevételek többéves csúcson vannak, hozzátéve, míg az életbiztosításoknál a bankok és a postai értékesítés a
velemenyezd, 2017. október 02. hétfő, 16:42
Biztosítási alkuszok: a villany- és vízvezeték-szerelők felelősségbiztosítása csak a közműbekötési munkálatokra
is megköthető, vagyis túlzott terhet nem jelent, de erre a mostani jogszabályok senkit sem köteleznek.

Az ügyfelek - főként a magánszemélyek - számára fontos tudni, hogy a károkozás ténye, illetve annak okozója a biztosító felé csakis a tevékenységhez kapcsolódó számla bemutatásával igazolható, vagyis hiába van felelősségbiztosítása a mesternek, ha a tevékenységéről nem állít ki számlát, a biztosítójától nem számíthatunk kártérítésre - emelte ki az FBAMSZ szakértője.

Rámutatott: a lakásbiztosítások többsége ugyanakkor alkalmas arra, hogy a szakmai műhibák következtében bekövetkező káreseményekre, például hibás toldás miatt bekövetkező csőtörésre vagy hanyagul végzett elektromos csatlakozás zárlata miatt bekövetkező lakástűzre kártérítést fizessen.

Aközleményben idézték a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) adatait, amelyek szerint 2016-ban a hazai vállalkozók összesen 110 ezer általános felelősségbiztosítást kötöttek, mintegy 30 milliárd forintnyi értékben.

A Független Biztosítási
velemenyezd, 2017. október 01. vasárnap, 07:04
Képek, videók
biztositási kötvény II.
lacipecsenye
2012. július 22. vasárnap, 18:16
biztositási kötvény I.
lacipecsenye
2012. július 22. vasárnap, 18:15
Biztosítási Csalás.hu.jpg
rambobby
2007. június 21. csütörtök, 08:06
sebestyén névv.jpg
zsokica45
2018. február 06. kedd, 17:59
sebestyén névc.jpg
zsokica45
2018. február 06. kedd, 17:59
Január.20. Sebestyén
rushlilly
2017. november 29. szerda, 20:56
szent sebestyén.png
chillik
2017. október 24. kedd, 18:09
Szent Sebestyén.jpg
chillik
2016. február 17. szerda, 06:06
SEBESTYÉN.gif
1951anna
2015. június 25. csütörtök, 06:09
sebestyén névv.png
zsokica45
2015. január 24. szombat, 18:45
sebestyén név.jpg
zsokica45
2015. január 24. szombat, 18:45
sebestyén..jpg
zsokica45
2014. január 28. kedd, 10:39
Tinodi Lantos Sebestyén
1951anna
2013. augusztus 01. csütörtök, 05:40
Sebestyén.gif
kicsoda57
2013. március 08. péntek, 17:39
szent_sebestyen.jpg
gigi55
2013. február 09. szombat, 19:25
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.