Belépés
2019. november 13. szerda | 46. hét | 317. nap | 17:00 | Szilvia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Egy kis foci a fedél nélkül élőknek is jót tesz
A hajléktalanok a statisztikák szerint világszerte korán halnak. Sok közülük eleve beteg, de életkörülményeik ezt kifejezetten fokozzák és arra is sok adat van, hogy esetleges betegségük, pl. a cukorbaj, a magas vérnyomás legtöbbször kezeletlen, ráadásul közöttük több a dohányos vagy az alkoholista, mint a jobb körülmények között élők körében.

Peter Krustup, az angol Exeter Egyetem professzora úgy gondolta, hogy a hajléktalanok számára szervezett testmozgást biztosítani egészségügyi segítség volna. Ezek az emberek ugyan a műszerrel végzett járásmérés szerint átlag tízezer lépést gyalogolnak naponta, de ez csak kényszeres helyzetváltoztatás és nem örömet jelentő testmozgás.

Koppenhágában megszervezték, hogy az utcán élők közül 22 hajléktalan férfi hetenként kétszer-háromszor kispályás focizással töltse az időt három hónapon keresztül. Gondos, műszeres mérésekkel megállapították a vizsgálat előtti egészségügyi, fizikai állapotot, illetve ugyanazt a foci időszak után.

A focizók oxigén felvétele 11 százalékkal megnőtt. Korábbi sportorvosi vizsgálatok arról tanúskodtak, hogy az ilyen mértékű oxigénfelvétel növekedés a szív-és érrendszeri halálozás esélyét a felére csökkenti. Külön gyógyszeres kezelés nélkül a "rossz" LDL koleszterin vérszintje 6,4 százalékkal csökkent, a test zsírtartalma pedig 2,5 százalékkal lett kisebb.

"Az utcai labdarúgás a hajléktalanok számára igen kemény testmozgást jelentett, a 12 hetes tréning jelentősen megnövelte teherbírásukat és levitte a szív-és érbetegségek kockázatát" - mondta a vizsgálat vezetője. "A focival kapcsolatban ezek az emberek lelkesen jelentkeztek a programba, a játék a fizikai terhelés mellett csapatmunka és bármelyik városban megszervezhető".

A különleges sportegészségügyi tanulmányt az European Journal of Applied Physiology közölte.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2011. december 22. csütörtök, 14:00
Címkék: Peter Krustup, Exeter Egyetem, European Journal, Applied Physiology, fedél nélkül, statisztikák szerint,
Kommentek
A klímaváltozás felforgatta Amazónia lakóinak életét már az európaiak érkezése előtt
változásait akkoriban megérezte Amazónia és a Föld legtöbb tája is - idézte a Eurekalert.org a Nature Ecology and Evolution című szaklapban megjelent tanulmányt.

Két ilyen korszakot ismerünk: az úgynevezett középkori éghajlati anomáliát, amely 900 és 1250 között zajlott, valamint az 1450 és 1850 közötti kis jégkorszakot.

A jelenlegi globális felmelegedés szintén a világ legtöbb területét érinti, a különbség annyi, hogy a mostanit az emberi tevékenység váltotta ki.

Mitchell J. Power, a Utah-i Egyetem kutatója szerint a jövő egyik legnagyobb problémája az lehet, hogy a szélsőséges klíma számos országnak okoz szenvedést, a változás pedig elűzi a lakókat a szülőföldről mérsékeltebb éghajlatú és fejlettebb országokba, ahol jelenlétük nagy problémát okozhat.

Az éghajlat meghatározó szerepet játszott az ősi Amazónia társadalmi és kulturális változásaiban, a hőmérséklet és a csapadék mennyiségének nagy változásai egész népcsoportok eltűnését okozhatták, ezzel szemben más kultúrák még a
velemenyezd, 2019. június 19. szerda, 19:15
Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele
A szabadidő parkokban, erdőkben vagy strandokon való eltöltésének fizikai és mentális hatásai jól ismertek, de ez az első olyan nagy kutatás, amely kiderítette, mennyi idő szükséges ezen hatások eléréséhez - olvasható a Phys.org tudományos ismeretterjesztő hírportálon.

Az Exeteri Egyetem orvostudományi karának kutatói húszezer embert kérdeztek ki Angliában előző heti tevékenységükről. Rossz egészségi állapotra panaszkodott azoknak az egynegyede, akik csekély vagy semennyi időt nem töltöttek el a természetben, és mintegy fele elégedetlen is volt az életével. Azoknak viszont, akik legkevesebb két órát eltöltöttek a természetben, csupán egyhetedük panaszkodott rossz egészségi állapotra és egyharmada volt elégedetlen életével.

"Igazán az lepett meg minket, hogy ez minden csoportra fennáll, fiatalra és idősre, gazdagra és szegényre, városi és vidéki emberre egyaránt" - mondta Mathew White, a Scientific Reports című tudományos folyóiratban bemutatott tanulmány vezetőszerzője.

Azokra is
velemenyezd, 2019. június 15. szombat, 23:18
A tengeri teknősök minden fajában találtak mikroműanyagot
gyomrában kimutattak mikroműanyag szemcséket.

A leggyakoribb a mikroszál volt, ami származhat ruhából, gumiabroncsból, cigarettafilterből vagy hajózási, halászati eszközökből: kötélből, hálóból.

"Nem tudjuk még, hogyan hatnak a teknősökre a műanyagrészecskék. Kis méretük miatt úgy haladnak át a tápcsatornán, hogy nem tömítik el, mint a nagyobb darabok. További kutatásoknak kell kideríteniük, hogy befolyásolják a vízi élőlények szervezetét az apró szemcsék" - mondta Emily Duncan, az Exeteri Egyetem ökológusa, aki a plymouthi tengerbiológiai laboratóriummal és a Greenpeace kutatólaboratóriumával dolgozott együtt a tanulmányon.

A mikroszemcsék szennyezettek lehetnek, baktériumokat, vírusokat hordozhatnak a felszínükön, de az is lehet, hogy sejtszinten ártanak az állatoknak - tette hozzá.

A vizsgált 102 teknősben több mint 800 szintetikus részecskét találtak, azonban csak a tápcsatornájuk egy részét kutatták át, becsléseik alapján akár ennek húszszorosa is lehet az összes mikroszemcse
velemenyezd, 2018. december 06. csütörtök, 13:51
Az óceánok savasodása miatt romlik a halak szaglása
évben az emberi tevékenység miatt növekvő szén-dioxid koncentráció 0,1 százalékkal csökkentette a tengerek ph-értékét, ami jelenleg 8.1. Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) jelentése szerint 2100-ra várhatóan további két tizeddel csökkenhet a pH-érték.

A halak a szaglásukat használják élelem, biztonságos élőhely keresésére, egymás felismerésére és jó ívóhely felkutatására. Ezért szaglóképességük csökkenése veszélyeztetheti legalapvetőbb funkcióikat a túlélésre.

Az Exeteri Egyetem kutatói gazdaságilag fontos halfajok vizsgálatával kimutatták, hogy ha a jelenlegi ütemben folytatódik a savasodás, egyre több halfaj kerül végveszélybe. A brit kutatók portugál szakemberekkel tesztelték azt, miként érzékeli a különböző szagokat a tengeri sügér.

"A világon először vizsgáltuk az óceánok savasodásának hatását a halak szaglórendszerére. Először összehasonlítottuk fiatal farkas sügérek magatartását a mai óceáni feltételek között és a század végére előre jelzett viszonyok között. A
velemenyezd, 2018. július 24. kedd, 12:41
Az ukrán falvak még mindig szenvednek Csernobil örökségétől
Az Exeteri Egyetem Greenpeace Kutatólaboratóriumai és az Ukrán Mezőgazdasági Radiológiai Intézet kutatói falvak magángazdaságaiból és falusiak otthonaiból gyűjtöttek tejmintákat Rivne térségében, amely mintegy 200 kilométerre van az 1986-ben felrobbant csernobili atomerőműtől.

Kimutatták, hogy a 14 település közül hat esetében a tejben a radioaktív cézium szintje a felnőttek számára megszabott ukrán határérték (literenként száz becquerel) fölött van, és nyolc településen tapasztaltak hasonlót a gyermekek számára megszabott határérték (literenként 40 becquerel) esetében.

A legmagasabb mért adat literenként 500 becquerel volt, ami ötszöröse a felnőttek és több mint tizenkétszerese a gyermeke számára megszabott határértéknek - olvasható az Exeteri Egyetem közleményében.

"Több mint 30 évvel a csernobili katasztrófa után az embereket még mindig mérgezi a radioaktív cézium, amikor helyben termelt élelmiszert, köztük tejet fogyasztanak Ukrajnának a csernobili katasztrófa által érintett
velemenyezd, 2018. június 08. péntek, 18:27
Élő tv-sportközvetítések - Szerda, csütörtök
Kupa, elődöntő, Juventus-Atalanta20.25: Labdarúgás, Olasz Kupa, elődöntő, Lazio-AC Milan

Digisport 218.30: Vízilabda, férfi Eurokupa, elődöntő, PannErgy-Miskolci VC - FTC-PQS Waterpolo20.15: Vízilabda, férfi Bajnokok Ligája, A-Híd OSC-Újbuda - Jug Dubrovnik23.00: Tenisz, WTA-torna, Acapulco

Digisport 320.40: Labdarúgás, skót bajnokság, Motherwell-Aberdeen

március 1., csütörtök:

---------------------M4 Sport17.00: Röplabda, női NB I, Jászberény VT - 1. MCM-Diamant Kaposvári Egyetem19.40: Atlétika, fedettpályás vb, Birmingham

Sport 120.45: Labdarúgás, La Liga, Las Palmas-FC Barcelona

Sport 2 1.00 és 23.30: Tenisz, ATP-torna, Acapulco12.00: Tenisz, ATP-torna, Dubaj20.00: Darts, Premier League, 5. állomás, Exeter

Eurosport 113.45 és 19.45: Sznúker, Welsh Open, Cardiff

Eurosport 210.45: Sznúker, Welsh Open, Cardiff18.30: Pályakerékpár, vb, Apeldoorn

Digisport 1 1.00 és 23.00: Tenisz, WTA-torna, Acapulco18.55: Kosárlabda, férfi Euroliga, Zalgiris
velemenyezd, 2018. február 28. szerda, 08:02
Az Oxfordi Egyetem
Az Oxfordi Egyetem, Angliában Oxfordshire központjában, Oxfordban működő egyetem. Az angol nyelvterületen ez a legrégebbi egyetem, és a bolognai egyetem után a második legrégebbi egyetem, amely ma is működik. A világ egyik vezető felsőoktatási, kutatási helyének tekintik világszerte. A nevet néha személynevek után írva a latin Oxoniensis rövidítéseként Oxon.-nak rövidítik, de hivatalos publikációkban az Oxf rövidítéssel is lehet találkozni.

Keble College, 1870-ben alapították

Az egyetemnek mintegy 130 intézete, kutatóközpontja van, és Cambridge-i Egyetemmel megegyező rendszerben 38 egyeteme és 6 úgynevezett független magán csarnoka (független magán hallja) van. Más egyetem nem épül fel ebben a rendszerben (A Londoni Egyetem "college"-ei nevükkel ellentétben önálló, teljes jogú egyetemek, amelyek egymástól gyakorlatilag teljesen függetlenül működnek.) A turisták népszerű
schuro, 2018. február 10. szombat, 06:44
A brit nők fele, a férfiak egyötöde esik áldozatául szexuális zaklatásnak a munkahelyén
A ComRes közvélemény-kutató cég által készített felmérés több mint kétezer brit felnőtt bevonásával készült - írta a BBC News.

Az eredmények szerint a megkérdezett nők 53 százaléka, a férfiak 20 százaléka - vagyis a válaszadóknak összesen a 37 százaléka - tapasztalta már meg a szexuális zaklatás valamilyen formáját a nem helyénvaló megjegyzésektől kezdve a tényleges szexuális erőszakig a munkahelyén, vagy oktatási intézményben.

A zaklatáson átesett nők 63 százaléka, a férfi áldozatok 79 százaléka mondta, hogy nem jelentette a történteket. A válaszadók több mint negyede volt már illetlen tréfák és incselkedések áldozata, és minden hetedik megkérdezett személyt érintettek már illetlenül a munkahelyén, vagy az általa látogatott oktatási intézményben.

A zaklatáson átesett nők közül minden tízediket szexuális erőszak ért.

A nők 30 százalékát, a férfiak 12 százalékát a főnökük, vagy más vezető beosztású személy részéről ért zaklatás és minden tizedik nő mondta, hogy a történtek a
velemenyezd, 2017. október 25. szerda, 17:33
Képek, videók
krusty2.gif
szijas1
2012. január 22. vasárnap, 10:34
krusty krab.bmp
dani1993
2006. június 10. szombat, 13:22
egr_egyetemen0406.jpg
maroka
2019. április 06. szombat, 10:03
Egyetemi nóta 01.jpg
chillik
2017. december 15. péntek, 05:15
Egyetemi nóta 02.jpg
chillik
2017. december 15. péntek, 05:14
Az egyetemi körben 01.jpg
chillik
2017. november 28. kedd, 05:02
Az egyetemi körben 02.jpg
chillik
2017. november 28. kedd, 05:02
Szeged-1930- egyetem előt
agica2004
2017. június 06. kedd, 19:43
Agárdi, egyetemi oktató
furaila
2017. május 11. csütörtök, 04:06
osho-az_egyetemen_nem_ tan
menusgabor
2016. október 11. kedd, 16:37
egyetem.jpg
sz719eszter
2016. február 20. szombat, 16:01
egyetem autó.jpg
kicsoda57
2015. december 22. kedd, 16:53
Harvard Egyetem
sanci81
2015. november 24. kedd, 15:38
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.