Belépés
2019. december 13. péntek | 50. hét | 347. nap | 10:58 | Luca, Otília
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Soltész Miklós: boldog Jerzy Popieluszko ma is a hitben való kitartás példája
A varsói Kosztka Szent Szaniszló-templomban a Piotr Jarecki varsói segédpüspök által bemutatott lengyel-magyar szentmisét követő emléktábla-avatáson a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kiemelte: a Szolidaritás papja, boldog Jerzy Popieluszko a fenyegetések ellenére kiállt a rászorulókért, hazájáért, nemzetéért, majd vállalta a mártírhalált.

Az egymásért való kiállásra a mai Európában is nagy szükség lenne - hangsúlyozta Soltész Miklós, hozzáfűzve: ennek éppen az ellenkezője történik, előtérbe kerül az önzés. "Nincs szükség hazaszeretetre, a nemzet szeretetére, sokkal inkább a hagyományt akarják rombolni" - jelentette ki, majd folytatta: "Nincs szükség a kereszténységre - hiába van ott Szűz Mária jelképe az Európai Unió tizenkét csillagában -, sokkal inkább egy modern kori keresztényüldözés zajlik".

Popieluszko élete mutatja, hogy fel kell vállalni a kitartást, a hitben való megerősödést - húzta alá Soltész. Rámutatott: egyre több magyarországi templomban őrzik Popieluszko atya emlékét és ereklyéit. Említést tett egy Budapesten felállítandó Popieluszko-szobor tervéről is. Kifejtette: az emlékmű több olyan személyiség emléke előtt tisztelegne, akiket térségünkben a totalitarizmusok időszakában a keresztény hitéért üldöztek.

A varsói magyar nagykövetség által adományozott, a mártír pap magyarokért való közbenjárását kérő, a templom főoltára közelében elhelyezett emléktábla avatása után Soltész megkoszorúzta a templom kertjében Popieluszko sírját, majd köszöntőt mondott a Jerzy Popieluszko élete és mártírhalála című könyv bemutatóján is. A Molnár Imre történész, diplomata tollából származó kötet magyar és lengyel nyelven jelent meg Orbán Viktor miniszterelnök és Andrzej Duda lengyel elnök előszavával. Lengyel sajtóértesülések szerint kiadója, a Méry Ratio Kiadó több mint 4 ezer példányt adományoz majd az adventi időszakban a magyarországi iskoláknak.

Jerzy Popieluszko 1980-tól szoros kapcsolatban állt a Szolidaritás mozgalommal, a hadiállapot 1981-es kihirdetése után nagy tömegeket vonzó, úgynevezett hazafias miséket tartott a Kosztka Szent Szaniszló-templomban. 1984. október 19-én a kommunista titkosszolgálat a 37 éves lelkészt elrabolta és meggyilkolta. 2010. június 6-án avatták boldoggá, jelenleg van folyamatban szentté avatási pere.

Varsói látogatásáról Soltész Miklós az MTI-nek nyilatkozva elmondta: találkozott Beata Kempával, a lengyel Miniszterelnöki Hivatal humanitárius segélyprogramokért felelős miniszterével is. Tárgyaltak többek között a visegrádi csoport (V4) országaiban indítandó közös adományvonal-projekt kibővítéséről. Amellett, hogy a humanitárius vonal segítségével a V4 társadalmai egymást támogathatják majd természeti katasztrófák esetében, évente gyűjtést szerveznének itt a rászoruló közel-keleti, illetve afrikai keresztények megsegítésére - tájékoztatott Soltész.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. szeptember 28. péntek, 20:24
Címkék: Soltész Miklós, Jerzy Popieluszko, Kosztka Szent Szaniszló-templomban, Piotr Jarecki, Szűz Mária, Európai Unió,
Kommentek
Szent Borbála-szobor és egy megújított óvoda avatásán vett részt Soltész Miklós a romániai Petrozsényben
Az államtitkár az MTI-nek telefonon elmondta: a szobrot, amelyet a helyi Szent Borbála római katolikus templom közelében található köztéren állítottak fel, a magyar kormány 6,5 millió forinttal támogatta, a talapzatot és a szobor környezetének kialakítását Petrozsény önkormányzata állta.

Úgy vélte, ennek a szoboravató ünnepségnek többszörös üzenete van. Az egyik az, hogy a kis számban élő ottani magyarságot a városvezetés tiszteletben tartja, elfogadja a törekvéseit. A másik az, hogy a szoborállítás és -szentelés erősíti a magyarokat kereszténységükben és nemzeti identitásukban, de erősíti azt az összetartást is, ami ott helyben megtalálható magyarok és románok, katolikusok és ortodoxok, illetve protestánsok között.

A petrozsényi szoboravatón jelen volt Miguel Maury Buendía pápai nuncius, illetve Pál József Csaba temesvári megyéspüspök is.

Az államtitkár elmondta, hogy a Szent Borbála templomot, plébániát és közösségi házat az elmúlt években összesen 21 millió forinttal támogatta a
velemenyezd, 2019. december 04. szerda, 20:51
Krónika 2. rész (napirend előtt: klímaváltozás, egészségügy, migráció; eskütétel)
mondta: minden erejével azon lesz, hogy a köztársaságot visszaállítsa, "és új, demokratikus alkotmányt adjunk a hazának".

Nemzetiségi szószóló a Rába-vidék jövőjéről

Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló a szlovén Rába-vidék jövőjéről beszélt; népcsoportja köszönetét fejezte ki a nekik nyújtott támogatásért.

Hangsúlyozta: céljuk az identitás megtartása, a helyben maradás és biztos megélhetés mellett az, hogy 21. századi körülményeket teremtsenek a térségben élőknek.

Válaszában Soltész Miklós, az Emberi erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára azt emelte ki: jó döntés volt megteremteni a nemzetiségek parlamenti képviseletét, aminek eredményeként útmutató jellegű támogatási rendszert sikerült kialakítani, e népcsoportokkal közösen.

Célnak a nemzetiségek és a határon túli magyarság megmaradását nevezte az államtitkár, az önkormányzatiság, az oktatás és a kultúra terén elért eredmények és az együttélés
velemenyezd, 2019. december 02. hétfő, 16:02
Átadták a megújult Insula Lutherana épületegyüttest Győrben
megújult az evangélikus iskola és óvoda épülete, utóbbi egy új épületszárnnyal is kiegészült. Új tornaterem és új tantermek épültek, teljes felújítást kapott a Konvent, ahol kialakították az iskolához tartozó kollégiumot, valamint teljesen megújult az udvar, illetve az ott elhelyezett játékok, bútorok. Ezenfelül megújult két további épület, az egyik a hitéleti munkát segíti, a másikban a levéltár kapott helyet.

Az Öregtemplomban istentisztelet és ünnepi közgyűlés keretein belül tartott átadáson Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára hangsúlyozta, közös felelősség a hit megőrzése a támadásokkal szemben és a kereszténység továbbadása.

Azt mondta: a kormány, Győr-Moson-Sopron megye és Győr városa egyaránt fontosnak tartja a kereszténység segítését. Akik élnek ezzel a segítséggel - tette hozzá -, azoknak lehetőségük van olyan közösséget építeni, amely erős lesz, és évszázadok múlva is megmarad.

Az államtitkár úgy fogalmazott, az Insula
velemenyezd, 2019. december 01. vasárnap, 15:21
Átadták a Magyar Máltai Szeretetszolgálat felújított győri központját
A több mint 126 millió forint értékű beruházás átadó ünnepségén Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára méltatta a 30 éves szeretetszolgálat tevékenységét, elsősorban azért, mert az életet védi, és a családokat szolgálja. Hozzátette, az elmúlt években jelentős, a szociális-, az idős-, és a fogyatékossággal élőket segítő otthonok felújítását célzó fejlesztések kezdődtek az országban, de ugyanilyen jelentős a karitatív szervezetek munkáját segítő pályázati program is. Ennek keretében 6+3 karitatív szervezetet támogatott a kormány 4,5 milliárd forinttal - jegyezte meg.

Soltész Miklós a családok fontosságáról szólva elmondta, az elmúlt 8 évben több mint 40 százalékkal emelkedett a családok száma, miközben a válások száma 23 százalékkal csökkent.

Báthy Andrásné, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Nyugat-Dunántúli Regionális Központjának ügyvezetője elmondta, az EFOP-program keretein belül Győr mellett országszerte további hat helyen
velemenyezd, 2019. november 29. péntek, 13:53
Novák: a kormányzat továbbra is számít a Népesedési Kerekasztal javaslataira
őket, mindig van teendőjük.

Az államtitkár a csaknem egy évtizedes kormányzati intézkedéseinek eredményei közül azt emelte ki, hogy az elmúlt 40 évben a házasságkötések száma soha nem volt olyan magas, mint idén augusztusban.

A várható kormányzati feladatokról szólva azt mondta, a nem anyagi jellegű juttatások területén is előre kívánnak lépni, például a rugalmas munkavállalás elősegítésével, vagy hogy minél jobbak, biztonságosabbak legyenek a szülés, illetve a születés körülményei.

Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, korábbi szociálpolitikáért felelős államtitkár azt mondta, hogy az elmúlt két kormányzati ciklus családpolitikai intézkedései mára megszokottá, természetessé váltak, pedig azok mostanra már 9 oldalnyi intézkedéssort tesznek ki.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a Kopp-Skrabski házaspár évtizedekkel korábban elvégzett kutatásai a mai napig érvényesek, ezek között például az, hogy a házasságban élők, valamint gyerekeik egészségesebbek
velemenyezd, 2019. november 25. hétfő, 14:32
Kilencszázmilliós beruházással épült óvoda a Pécsi Egyházmegyében
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a száz gyerek befogadására alkalmas ezerkétszáz négyzetméteres óvoda csütörtöki átadásán hangsúlyozta: az építők, a kivitelezők műemléki, romos környezetben végeztek "fantasztikus munkát".

Felhívta a figyelmet arra, hogy a katolikus egyházmegye az elmúlt időszakban igen jelentős fejlesztéseket hajtott végre Pécsen, Baranyában és Tolnában: iskolák, óvodák, templomok és más intézmények újultak meg.

Az országban másutt az elmúlt években megvalósuló - nemcsak egyházi - fejlesztésekkel kapcsolatban az államtitkár kitért arra: a környezet, amelyben élünk sok nehézség ellenére is szépül, ugyanakkor az eredményeknek mégis csak "pár napig örülünk, majd lebiggyed az arcunk" - fogalmazott. Reményét fejezte ki, hogy mindez megváltozik, és "a gyermekek örömteli mosolyát, vidámságát" képesek leszünk jobban megőrizni, továbbadni, valamint képesek leszünk tanulni azoktól, akik a világ nehezebb sorsú vidékein is
velemenyezd, 2019. november 21. csütörtök, 19:42
Átadták a katolikus iskola új tornatermét Pásztón
Soltész Miklós két ember példáját állította a fiatalok elé, a végtagok nélkül élő, megtért, kereszténnyé lett Nick Vujicicét, aki a világot járva beszél életéről és Jézus szeretetéről, valamint Gera Zoltán visszavonult válogatott labdarúgóét, aki búcsúztatásán elsőként Jézus Krisztusnak mondott köszönetet.

Ha egy katolikus iskola tudja erősíteni a testi és lelki erőt, akkor az ott nevelkedők ilyen hitvalló keresztényekké válhatnak, és ez a legfontosabb - mondta az államtitkár, aki a diákoknak azt kívánta: mindazt, amit szüleiktől, pedagógusaiktól és az egyháztól kapnak, fordítsák saját maguk, majd az egész közösség javára.

Csáki Tibor, a Váci Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának főigazgatója szólt arról, hogy a szécsényi egyházi fenntartású iskolában is épül a tornaterem, és nem hallgatta el, hogy van, ahol nem volt életképes az iskola: Mátramindszenten és Nógrádsipeken sem volt elég gyerek.

Mint mondta, azért is fontos, hogy tornaterem épüljön egy jó iskolában, hogy vonzóbb
velemenyezd, 2019. november 20. szerda, 18:02
Soltész: A Kárpát-medencében élő nemzetek megmaradását csak az összefogás szolgálhatja
támogatásának köszönhetően sikerült felújítani és így megmenteni.

Az államtitkár az ünnepségen mondott köszöntőjében rámutatott: a felújított épület egyaránt szolgálni fogja a településen élő magyarokat és a szlovákokat is, így - hosszú távon - segíti majd az ott élő nemzetiségek együttélését is.

"A Kárpát-medencében, itteni ezeréves történelmünkben sok nép élt együtt, s ezalatt, amikor baj volt, az mindig kívülről jött, de amikor össze tudtunk fogni, akkor mindig jól alakultak a dolgok" - hangsúlyozta Soltész Miklós. Hozzátette: az elmúlt években is egy ilyen időszakot sikerült elindítani, és a most átadott épület is az összes itt élő nemzetiség számára biztosít majd közösségi teret.

"A kárpát-medencei térségben nagyon fontos szerepe van a kereszténységnek a megmaradásunkban" - jelentette ki Soltész Miklós. Hozzáfűzte: nem az a fontos, hogy ki született szlováknak és ki magyarnak, hanem a közös dolgok, mint amilyen a kereszténység is.

"Az a feladatunk, hogy megmaradjunk saját
velemenyezd, 2019. november 17. vasárnap, 16:31
Képek, videók
soltész-miklós-párvála szt
margoboszi
2013. december 17. kedd, 17:31
Orbán és Jerzy Buzek.jpg
agica2004
2011. január 20. csütörtök, 15:23
Jerzy Marek - Summertime.
szalai0913
2010. október 27. szerda, 17:58
Jerzy Dudek
chrisacker
2007. március 18. vasárnap, 00:25
Hitből és szeretetből épü
sanci81
2015. szeptember 16. szerda, 17:55
0 yy-13-csontvary-kosztk a
lovaszmarika
2019. május 12. vasárnap, 18:57
csontvary_kosztka_tiva dar
borigit
2016. január 22. péntek, 11:43
Csontváry_Kosztka_Tiva dar
borigit
2016. január 21. csütörtök, 14:21
orig-Kosztka_Szent_Sza nis
aranyosmagdika
2011. március 14. hétfő, 13:20
Csontváry Kosztka Tivadar
evamama0108
2010. november 24. szerda, 13:57
Fenyegetés.png
cipello
2018. május 18. péntek, 14:29
Követelés és fenyegetés
furaila
2015. november 23. hétfő, 12:35
A fenyegetés...jpg
farkas1945
2013. november 11. hétfő, 18:17
fenyegetés VDSZ dolgozók
agica2004
2011. október 02. vasárnap, 15:50
a fenyegetés
noncsi120
2010. szeptember 11. szombat, 20:24
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.