Belépés
2020. február 26. szerda | 9. hét | 57. nap | 10:44 | Edina
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Karácsonyi patkók
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 5 tojás sárgája + 1 egész tojás
- 1,5 dl tej
- 2 dkg élesztő
- só, reszelt citromhéj

A töltelékhez:
- 22 dkg darált dió
- 22 dkg darált mák
- 16 - 16 dkg cukor
- tej vagy
víz a sziruphoz
- vaníliáscukor,
fahéj,
reszelt citromhéj,
mazsola ízlés szerint
- porcukor

Elkészítése:
A vajat gyorsan elmorzsoljuk a liszttel, és hozzáadjuk a porcukrot, 4 tojássárgáját és a tejben feloldott élesztőt. Az élesztőt tényleg csak feloldani kell, nem szabad felfuttatni!
Teszünk bele egy csipetnyi sót és reszelt citromhéjat.
A hozzávalókat jól összegyúrjuk, majd diónyi (kb. 3 dkg-os) gombócokat formálunk belőle, egy tányérra rakjuk őket és fóliával letakarva a hűtőben legalább fél óráig pihentetjük.
Ezalatt elkészítjük a töltelékeket. Két edénybe kettéosztjuk a cukrot.
Annyi vizet vagy tejet öntünk rá, hogy csak éppen ellepje. (Én vízzel szoktam, tovább eláll, mint tejjel, de tejjel picivel ízletesebb.)
Hagyjuk, hogy a víz felforrjon és a cukor feloldódjon, közben kavargatjuk.
Amikor már szirup sűrűségű, beleszórjuk a mákot/diót és még rövid ideig kavargatva kifőzzük. Ízesítjük őket (ízlés szerint, de a mák nagyon finom fahéjjal, a dió pedig rummal; mazsola mindkettőbe mehet), majd félrehúzzuk és hagyjuk kihűlni.
A töltelékek jó sűrűek, kézzel formázhatóak legyenek! Ha kihűltek, kb. ujjnyi vastagságú, 7-8 cm hosszú hengereket formálunk belőlük. (Persze, rendre kell elkészíteni őket, de a menete mindkettőnek ugyanaz.)
Nekem tegnap nem volt hámozott dióm, így most nem csináltam diós tölteléket, hanem nagyon kemény lekvárt összegyúrtam gyümölcsös müzlivel és azzal töltöttem meg a tésztát.
Így is nagyon finom.
A tésztagombócokat oválisra nyújtjuk (mindig csak max. kettőt vegyünk ki a hűtőből), hosszában ráhelyezzük a töltelékrúdakat, feltekerjük, megsodorjuk őket, végeiket kissé összenyomkodjuk, majd patkó alakúra görbítjük.
Egymás után kétszer megkenjük egy egész tojás és egy tojássárgája keverékével és közepesen forró sütőben, kb. 25 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
Tegnap, amikor már majdnem készen voltak, kivettem és még egyszer átkentem őket tojással, így a repedezések elfedődtek és nem pattantak tovább. Utána már csak max. 5 percig sütöttem. Porcukorral csak elfogyasztás előtt kell megszórni. Jó étvágyat hozzá mindenkinek!

Természetesen, az a legjobb benne, hogy nem kell utolsó pillanatig várni az elkészítésével, ezért, ha biztosak vagyunk abban, hogy senki sem fogja felfalni, akár 3-4 nappal az ünnep előtt is el lehet készíteni. Hűvös helyen (nem hűtő, csak kamra), letakarva, több napig eláll és friss marad.




edithreceptjei.blogspot
suzymama, 2020. február 05. szerda, 16:39
Címkék: vajat gyorsan, tejben feloldott, élesztőt tényleg, tányérra rakjuk, hűtőben legalább, cukor feloldódjon,
Kommentek
Hungarikum
ötlete az volt, hogy ,,megeteti" a félholdat az emberekkel kárpótlásul, amiért az ostrom alatt annyit koplaltak. A félhold alakú sütemény névadója a Gipfel - azaz orom (templomcsúcs) volt.

© deluxe.hu
Pozsonyba sok-sok német és osztrák származású cukrász érkezett a századok során, ahogy Budára, Pestre és a monarchia országainak más részeibe is.

A német sütőmesterek hozták magukkal a bejgli (Beugel) készítésének tudományát és hagyományát, a diós és mákos karácsonyi süteményt. Ennek az ajándékozható, és gyerekeknek is adható kicsi formája lett a pozsonyi patkó a 18-19. században, amit szintén dióval (C betű alakú) és mákkal (patkó alakú) töltött formában készítettek.

A külhonból Pozsonyba érkezett mesterek között voltak a bécsi Wendler család leszármazottai is, akiknek egyik későbbi utódja, Wendler Gusztáv sütötte a 19. század végén az egyik legfinomabb pozsonyi patkót (Magyar Elek - Ínyesmester - tőle hozta mindig, ha Pozsonyban járt). A
kirscha, 2017. szeptember 13. szerda, 18:14
Váncza Kincses Receptkönyv
(olcsó házitorta)
18 deka, előző este beáztatott száraz babot puhára főzünk, és szitán áttörünk. 3 tojás sárgáját 15 deka cukorral és 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral habosra keverünk, majd 1/2 citrom reszelt héját és levét, 5 deka pörkölt, őrölt mogyorót, 1/2 csomag Váncza-sütőport és az áttört babot adjuk hozzá. A 3 tojás keményre vert habját legvégül könnyedén a tésztához keverjük, és tortaformában azonnal sütjük. A tortát tejszínhabbal vonjuk be, és cukrozott mogyoróval díszítjük.

Karácsonyi mézes (nagyon jó)
25 deka melegített mézet, 1 egész tojást, 1 citrom reszelt héját, 2 késhegynyi fahéjport, 4-5 finomra tört szegfűszeget összegyúrunk 30 deka liszttel kevert 1 csomag Váncza-sütőporral. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, és részben négyzetes alakúra vágjuk, részben különféle vágókkal kiszúrjuk. Vajazott tepsibe tesszük és cukros vízzel megkenve, hámozott mandulával díszítjük. Közepes tűznél sütjük.

Finom gyümölcskenyér (igen jó zsúrsütemény)
6 tojás sárgáját elkeverünk
bkisseva, 2017. április 04. kedd, 11:08
Karácsonyi süteményrecept ajánlat I.
szúrtam ki és csokival is díszítettem és szórócukorkákkal.
10 dkg olvasztott csokoládé fogyott el.
A szívet,csizmát valódi málnaszörppel színeztem,a fenyőket zöld ételszínezékkel.

Elkészítése:
A tészta hozzávalit összegyúrjuk és tetszés szerinti formákkal szúrjuk ki.
Szilikonos sütőpapírral fedett sütőlemezen ,180 fokon 10-12 perc alatt világosra sütjük.
Sütés után egyszerre puha.

Néró
Egy vasárnapi számban jelent meg a recept egy osztrák napi lapban,karácsonyi apró sütemény ajánlatnak.
Megsütöttem,nagyon finom lett,csomagolom dobozba és lezárom.

A tészta hozzávalói:
30 dkg vaj
15 dkg cukor
3 db tojás
26 dkg finomliszt
15 gr kakaópor

A töltéshez:
20 dkg lekvár
A bevonathoz:
10 dkg étcsokoládé
Díszítéshez:
1 tk.kókuszreszelék

Elkészítése:
A vajat a porcukorral ,kevés liszttel habosra keverjük,majd hozzá adjuk egyenként a tojásokat,a megmaradt lisztet és végül a
bkisseva, 2015. november 25. szerda, 10:33
×××SZÉP KARÁCSONYI Kép és vers***
Fecske Csaba: Karácsony előtt

Karácsony táján, ó igen,
mikor csizmát húz Télapó,
s a hegyekben a fenyőkre
puhán és halkan hull a hó,
nos, akkor rajtam valami
sejtelmes bizsergés fut át,
gondolkodom vagy álmodom?
Hallom a patkók dobaját.
1vargaildyko, 2012. december 22. szombat, 10:14
szeretettel
mehet el közönyös, hideg szívvel a karácsony romantikája mellett, még ha a tolla mellett leskelődik is az unalom szörnyű veszedelme. Nem lehet e napon az olvasónak másról írni, mint a karácsonyfa lángjáról.
2.

Fehér vagy fekete karácsony köszönt ránk ez évben?

Régente ez igen fontos körülmény volt az ünnepi hangulatban, mert az emberek mégiscsak jobban szerettek fehér országutakon szánkázni messzi kis falvak világos ablakai felé, ropogós estéből havas vállal megérkezni a karácsonyi meleg szobába, télies eledelekkel vidítani átfázott belsőségünket, a házaló betlehemesek szakállán igazi hó fehérlését obszerválni, mély hóban bandukolni az istállólámpás után az éjféli misére, mint ködből, sárból, nedvességtől érkezetten járulni a szentté vállott fenyőfához.

Ez évben azonban hiába jósol a százesztendős jövendőmondó, sőt Herschel is nagy havazást a hónap végére, mindnyájunknak fekete karácsonya van már esztendők óta. Ha fölemelné valaki a házfedeleket Magyarországon ez estén,
sayuri, 2011. december 21. szerda, 07:21
sütemények hungarikumok???
,,megeteti" a félholdat az emberekkel kárpótlásul, amiért az ostrom alatt annyit koplaltak. A félhold alakú sütemény névadója a ,,Gipfel" - azaz orom (templomcsúcs) volt.

Fotó: deluxe.hu
Pozsonyba sok-sok német és osztrák származású cukrász érkezett a századok során, ahogy Budára, Pestre és a monarchia országainak más részeibe is.

A német sütőmesterek hozták magukkal a bejgli (Beugel) készítésének tudományát és hagyományát, a diós és mákos karácsonyi süteményt. Ennek az ajándékozható, és gyerekeknek is adható kicsi formája lett a pozsonyi patkó a 18-19. században, amit szintén dióval (C betű alakú) és mákkal (patkó alakú) töltött formában készítettek.

A külhonból Pozsonyba érkezett mesterek között voltak a bécsi Wendler család leszármazottai is, akiknek egyik későbbi utódja, Wendler Gusztáv sütötte a 19. század végén az egyik legfinomabb pozsonyi patkót (Magyar Elek - Ínyesmester - tőle hozta mindig, ha Pozsonyban járt). A
drciccancs, 2011. szeptember 05. hétfő, 14:04
Képek, videók
0 Karácsonyi fenyő c4d290
lovaszmarika
2020. január 03. péntek, 14:39
karácsonyi cica0102.jpg
maroka
2020. január 02. csütörtök, 10:55
karácsonyi angyalka0102.p
maroka
2020. január 02. csütörtök, 10:54
karacsonyi_fohasz_albe rt_
menusgabor
2019. december 28. szombat, 20:59
0 a karácsonyi kép - Horv
lovaszmarika
2019. december 26. csütörtök, 16:12
0 a egy Karácsonyi kép, s
lovaszmarika
2019. december 26. csütörtök, 16:05
0 a a Karácsonyi képeslap
lovaszmarika
2019. december 26. csütörtök, 15:32
0 A Karácsonyi kép, kise
lovaszmarika
2019. december 26. csütörtök, 15:29
Karácsonyi
eva6
2019. december 26. csütörtök, 12:57
karácsonyi.jpg
foldinefehereva
2019. december 25. szerda, 16:44
Egy régi délelött gyorsan
chillik
2018. január 20. szombat, 05:21
ELillan gyorsan.....jpg
rozsaschvalm
2017. július 27. csütörtök, 22:10
A Mkulás gyorsan eljő
sanci81
2015. november 15. vasárnap, 11:31
Ha gyorsan....jpg
pacsakute
2015. november 04. szerda, 19:07
Elillan gyorsan a nyár.jp
rozsaschvalm
2015. augusztus 10. hétfő, 14:15
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.