Belépés
2018. december 17. hétfő | 51. hét | 351. nap | 15:45 | Lázár, Olimpia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Költségvetés - Egészségügyre 101 milliárd forinttal több jut jövőre
Az Országgyűlésnek szerda délután benyújtott előterjesztés szerint az Egészségbiztosítási Alap (E-Alap) jövő évi előirányzata 2 442 milliárd forint, szemben az idei 2 319 milliárddal.

A költségvetési javaslat szerint a gyógyító-megelőző ellátáson belül a háziorvosi, ügyeleti ellátásra közel 130 milliárd az előirányzat az idei 129 milliárdhoz képest.

Az E-Alapon belül összevont szakellátásra jövőre valamivel több mint 911 milliárd forint jut az idei 811 milliárd forinttal szemben. Népegészségügyi fejlesztésre változatlan forrással számol a költségvetés, erre 1 milliárd 700 millió forint jut, a gyógyító-megelőző ellátás céltartaléka azonban csökkent: a jövő évi előirányzat 10,4 milliárd forint, ami idén 15,5 milliárd forint.

Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai közül táppénzre a jövő évi előirányzat 106,5 milliárd, szemben az idei 98,8 milliárddal.

Gyógyszertámogatásra jövőre több forrást irányoz elő a költségvetés az ideinél, az előterjesztés szerint jövőre ezen a soron 280,6 milliárd forint kiadással számol az állam, szemben az idei 265 milliárddal. Gyógyszertámogatási céltartalékot is megemelték, a jövő évi előirányzat majdnem 82 milliárd, míg az idei 72,3 milliárd.

Bevételi oldalon egyebek mellett a szerződések szerinti gyógyszergyártói és forgalmazói bevételekből is jelentős többletet vár az állam, az előirányzat 23,7 milliárd forint, szemben az idei 17 milliárddal. Szintén bevételnövekedést vár a költségvetés a népegészségügyi termékadó (chips-adó) befizetéseiből: a jövő évi előirányzat 57 milliárd, szemben az idei 30,4 milliárddal.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma fejezetén belül az egészségügyi intézmények fejlesztésére és rendkívüli támogatására 9,5 milliárd forint a jövő évi előterjesztés, ami megegyezik az idei összeggel. Az Egészséges Budapest Program jövő évi előirányzata 41,9 milliárd forint, a nemzeti népegészségügyi stratégiával összefüggő feladatokra jövőre is közel 8 milliárd forint jut jövőre, csakúgy mint idén.

Az egészségügyi szakképzési (rezidens) rendszer működésének támogatására 4,1 milliárd forint az előirányzat, szemben az idei 6,9 milliárddal.

A központi alrendszer funkcionális kiadásaiban a kórházi tevékenységekre és szolgáltatásokra a jövő évi előirányzat 2 milliárd 159 millió forint, szemben a 2018. évi 2 milliárd 049 millió forinttal.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. június 13. szerda, 16:41
Címkék: Egészségbiztosítási Alap, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Egészséges Budapest Program, költségvetési javaslat, gyógyító-megelőző ellátáson, gyógyító-megelőző ellátás,
Kommentek
DK: a túlórák növelik a szívbetegség és az agyvérzés kockázatát
Az ellenzéki párt arra hivatkozik, hogy a túlórák növelik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának, valamint az agyvérzés kockázatát. A DK frakciószóvivője keddi, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, évi négyszáz túlóra ledolgozása esetén a munkavállalókra tízórás munkanapok vagy a hatnapos munkahetek várnak. Gréczy Zsolt hangsúlyozta, hogy ez komoly veszélyekkel járhat, mert egy amerikai orvosi magazinban megjelent kutatás szerint heti 60-70 óra munka is 42 százalékkal növeli a koszorúér-megbetegedés esélyét.

Nincs az a pénz, amiért megérné megbetegedni, de a "Fidesz rabszolgatörvénye" még csak több pénzt sem jelent, mert lehet, hogy csak három év múlva fizetik ki a túlórákat - tette hozzá.

Más témában feltett kérdésre Gréczy Zsolt azt felelte, hogy Magyarországon nem bevándorlási, hanem kivándorlási probléma van, és a kormánynak nem a menekültkérdésre kellene költeni az adófizetők tízmilliárdjait, hanem inkább az egészségügyre.
velemenyezd, 2018. december 11. kedd, 13:57
Kásler: az egészségügyben további jelentős béremelésekre kerül sor
ágazatban, ugyanakkor véleménye szerint át kell tekinteni az egészségügy finanszírozási rendszerét, ennek során pedig figyelembe kell venni a teljesítményt és az eredményeket.

Mint mondta, ahhoz, hogy fenntartható legyen az elmúlt évek gazdasági növekedése, ahhoz egészséges lakosságra van szükség, hiszen hosszú távon nem lehet versenyképes egy gazdaság rossz egészségi állapotú lakossággal.

Banai Péter Benő elmondta, a 2019-es költségvetésben az ideinél 191 milliárd forinttal több pénz van az egészségügyre, és új jogcímként bekerült a költségvetésbe a közszolgáltatások fejlesztése egy 40 milliárdos kerettel. A forrásokból - hangsúlyozta - az ellátórendszer hatékonyságát kell növelni, de javítani kell a finanszírozási rendszer fenntarthatóságán.

Jakab Zsuzsanna, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója előadásában azt emelte ki, hogy három területen - az egészségi állapot javítása, a megfelelő szintű közfinanszírozás biztosítása, a betegterhek csökkentése és az
velemenyezd, 2018. december 07. péntek, 20:12
Krónika 8. rész (egészségügyi törvények, felsőoktatás)
gátat kell vetni az emberek hiszékenységével visszaélő kuruzslásnak - szögezte le.MSZP: évente tízmilliárdokkal kell kompenzálni a kórházak adósságait

Mesterházy Attila (MSZP) azt mondta, hogy a magyar egészségügy helyzete tragikus. Kevés az orvos és a nővér, a költségvetésnek pedig minden évben több tízmilliárd forinttal kell kompenzálni a kórházak adósságát - jelentette ki.

A kormány elkezdte "áttolni" a rendszert a magánszolgáltatások irányába, az MSZP szerint azonban olyan egészségügyre van szükség, ahol nincs értelme a magánellátásokra költeni - közölte.

A Jobbik keményebb fellépést kért a pszichoaktív szerek ellen

Rig Lajos (Jobbik) hangsúlyozta, hogy az egészségügynek felül kell emelkednie a pártérdekeken.

A képviselő azt mondta, hogy a homeopátiában a szabályozás a kulcs, mert vannak hasznos, a megfigyeléseken alapuló gyógymódok, de eközben léteznek olyan homeopátiás szerek is, amelyek károsak az egészségre.

A kormányzat a pszichoaktív szerekkel szemben nem
velemenyezd, 2018. november 29. csütörtök, 23:12
Salvini: az EU tartsa tiszteletben az olasz népet
Matteo Salvini, a Liga kormánypárt vezetője hangsúlyozta, hogy a római kormány az uniós eljárás ellenére nem fog "egy lépéssel sem hátralépni". Nem mondunk le arról, hogy az olasz egészségügyre, oktatásra költsük a pénzt, nem engedünk a tervezett nyugdíjreformból sem - hangoztatta Matteo Salvini. Kiemelte, hogy az olaszok pénzéről van szó, akik az uniós kasszához is hozzájárulnak. Korábban Salvini azt mondta, nem érdekli hány figyelmeztetést, levelet küld Brüsszel Rómának. "Várom a Télapó levélkéjét is" - üzente az EU-nak.

Pierre Moscovici európai pénzügyi biztos úgy reagált, hogy irónia helyett minden korábbinál mélyebb párbeszédre van szükség Róma és Brüsszel között.

Párbeszédet sürget Sergio Mattarella olasz államfő is a Brüsszellel való feszültség enyhítését szorgalmazva a Liga és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) alkotta római kormánytól.

Giuseppe Conte miniszterelnök bejelentette, hogy szombaton készül találkozni Jean-Claude Junckerral az Európai Bizottság elnökével.

"Felelős
velemenyezd, 2018. november 22. csütörtök, 15:48
Korrupcióellenes ügyészség felállításáért indít aláírásgyűjtést a Mi Hazánk
Toroczkai László közölte: annak érdekében is gyűjtik az aláírásokat, hogy a 2019-es költségvetésben a Makkabi játékokra szánt 30 milliárd forintot az egészségügyre fordítsák; el szeretnék érni továbbá Andy Vajna filmipari kormánybiztos távozását, ehhez is várják az aláírásgyűjtés keretében az emberek támogatását.

Kérdésre válaszolva elmondta: véleményük szerint az európai ügyészség sérti a nemzeti szuverenitást, ezért nem csatlakoznak az uniós hatósághoz való csatlakozást célzó aláírásgyűjtési akcióhoz.

Szintén kérdésre válaszolva Toroczkai László kijelentette, gyanújuk szerint a Makkabi játékokra szánt pénz a Deutsch Tamás fideszes politikus által vezetett MTK-nál köthet ki, hiszen máig nem kezdődött el a játékoknak otthont adó sportlétesítmények megvalósítása. De akkor sem értenének egyet a forrás felhasználásával, ha a pénzt valóban a Makkabi játékokra fordítanák, ugyanis 30 milliárd forintot nem olyan célra kellene költeni, ami csak "egy réteget, néhány ezer embert érint" - tette hozzá.
velemenyezd, 2018. november 20. kedd, 12:37
Novák Katalin: összefogással még több koraszülöttből lehet egészséges felnőtt
szüleinek köszönetet mondva megjegyezte, hogy az érintett szakemberek számára a legnagyobb élmény, amikor egészséges felnőttként köszönik meg a fáradozásukat a sok évvel korábban kis súllyal születettek.Horváth Ildikó, az Emmi egészségügyért felelős államtitkára a rendezvényen az élet kezdetét mindenekfelett állónak nevezte, ez a pillanat azonban - tette hozzá - csaknem minden tizedik gyermek esetében korábban jön el, mint kellene. Az ő életben tartásuk és felnevelésük nem korlátozódik az egészségügyre, hiszen a családi háttér, a szülők és nagyszülők összefogása, valamint a koraszülöttmentő alapítványok hozzájárulása nélkül mindez elképzelhetetlen - hangsúlyozta.

Az összefogás jelentőségét emelte ki a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Perinatális Intenzív Centrumának vezető főorvosa is. Nádor Csaba hangsúlyozta, hogy a koraszülöttek ellátása nem korlátozódhat csupán a drága és korszerű műszerekre és gyógyszerekre, hiszen a kis súlyú újszülöttek gondozása a szülőktől megszakítás nélküli
velemenyezd, 2018. november 17. szombat, 22:53
Krónika - 1. rész (napirend előtt: béregyenlőtlenségek, egészségügy, CEU, nehéz helyzetű emberek)
tudja oldani költségvetési forrásokból, nem próbálkozik - mint elődje - kórházi napidíj vagy vizitdíj bevezetésével.

Megjegyezte: amikor a szocialista kormányzat bevezette az állampolgárok "megsarcolását", a most felszólaló képviselő nem az ellátás lehetőségeinek szélesre nyitását szorgalmazta, hanem arról beszélt, hogy lehessen sms-ben is fizetni a vizitdíjat.

A finanszírozásról szólva megjegyezte: arányaiban a cseh, a lengyel és a szlovák költségvetésnél is többet fordít Magyarország egészségügyre, majd a szektorban végrehajtott beruházásokat sorolta.

Párbeszéd: nem jutott nyugvópontra a CEU-ügy

Ismételten a CEU-ügyről beszélt Mellár Tamás, a Párbeszéd képviselője, hangsúlyozva, hogy az ügy még nem jutott nyugvópontra, mert a kormányzat mindmáig nem kötötte meg az egyetem magyarországi továbbműködését lehetővé tevő megállapodást.

Szerinte korábban a hitegetés, majd az elbizonytalanítás jellemezte a kormányzat magatartását, amely most "zsarolási potenciált épít fel" ebben a témában,
velemenyezd, 2018. október 30. kedd, 11:20
Krónika 5. rész (interpellációk)
Románia is megelőzi hazánkat a fizetések tekintetében. Ennek következménye, hogy egyes intézmények már vállalkozóként kénytelenek foglalkoztatni az orvosokat, ami viszont súlyos bérfeszültséghez vezet. Ezt látni Ajkán is - említett egy példát a szocialista politikus. Azt kérdezte: miért nem vállalják a volt és jelenlegi egészségügyi vezetők a felelősséget a káoszért?

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára úgy reagált: a jövő évi költségvetésben már 648 milliárddal fordítanak többet az egészségügyre, mint amit korábban a szocialisták különítettek el.

A jelenlegi kormány alatt nem bezárások, hanem kórházfelújítások zajlanak. Országszerte 77 kórházat bővítettek, korszerűsítettek - részletezte, hozzátéve: a szocialisták ezzel szemben 16 ezer aktív ágyat szüntettek meg, 6 ezer egészségügyi dolgozót bocsátottak el. Emlékeztetett arra is, hogy az előző szocialista kormányok vizitdíjat, kórházi napidíjat akartak bevezetni.

Azt nem mondja komolyan, hogy a saját gyermekét inkább küldené egy
velemenyezd, 2018. október 29. hétfő, 17:42
Képek, videók
Az egészségügyi iskola
wob
2018. július 21. szombat, 10:09
egészségügy.png
agica2004
2017. január 09. hétfő, 18:05
egészségügy.png
sz719eszter
2016. december 01. csütörtök, 17:17
egészségügy.jpg
kicsoda57
2015. július 04. szombat, 23:15
Egészségügy.jpg
pacsakute
2013. július 06. szombat, 21:14
Az egészségügy célja...
gyulla
2013. június 12. szerda, 22:11
5 Az egészségügyi maffia.
sarkadykati
2011. március 25. péntek, 03:21
78_78 Állat-egészségügyi
charlotteani
2010. november 15. hétfő, 22:00
Egészségügyi biztositó ép
tarsoly-galeria
2010. március 21. vasárnap, 17:44
Az egészségügyi maffia
sarkadykati
2009. december 15. kedd, 03:23
64_egeszsegugy_a025.jp g
mezixy
2009. február 10. kedd, 19:43
Költségvetés
tailor
2015. november 09. hétfő, 11:37
költségvetés.jpg
agica2004
2014. június 11. szerda, 17:53
költségvetési kiigazítás.
agica2004
2014. január 10. péntek, 14:11
Költségvetés.jpg
agica2004
2013. október 12. szombat, 13:54
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.