Belépés
2018. december 16. vasárnap | 50. hét | 350. nap | 11:41 | Etelka, Aletta
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szombaton lesz a kórusok éjszakája a józsefvárosi Palotanegyedben
A kórusok a FSZEK Zenei Gyűjtemény kertjében, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Gesztenyés kertjében, a Magyar Nemzeti Múzeum belső udvarában, az Építész udvarban, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Szent Anna Collegium, a Vörösmarty Gimnázium és a Lőrinc pap tér 3. belső udvarán, a Pesti Jézus Szíve Templomban, valamint új helyszínként a Lumenben adnak koncerteket - mondta el Borbás Réka, a kórusok éjszakája főszervezője a rendezvényt bemutató keddi sajtótájékoztatón Budapesten.

A főszervező kitért arra is, hogy a fesztiválon mintegy 240 önkéntes - akik kórustagok is egyben - segíti majd a közönséget eligazodni.

A rendezvény célja a kóruséneklés sokszínűségének megmutatása - hangsúlyozta Tóth Árpád művészeti vezető, hozzáfűzve: az együttesek több műfajt képviselnek, így népzene, klasszikus, könnyűzene, kortárs és régizene is megszólal a gyerekkórusok mellett. Több helyszín csak ezen a napon nyitott a nagyközönség előtt, ilyen többek között a zenei gyűjtemény kertje és a nemzeti múzeum belső kertje is - mutatott rá.

Az eseményen a kórusok 20 perces blokkokban énekelnek, fellép mások mellett a Voice Drops, a Vasas Művészegyüttes Vass Lajos Kórusa, a Dalinda, az Ipolybalogi Művészeti Alapiskola gyermekkara, a Csíkcsütörtök, a Csíkszerda Vegyes Kamarakórus, az Erkel Ferenc vegyeskar, a Gemma Énekegyüttes, a Virágzó Énekegyüttes, a Brillante Énekegyüttes és a Budapest Show Kórus. A hazai amatőr kórusok mellett Írországból, Angliából és Szlovákiából is érkeznek énekkarok.

A rendezvény az Éneklő utca elnevezésű programmal kezdődik 16 órakor, a nyitóeseményen mintegy 15 kórus énekli végig az utcákat a Kálvin tértől a Pollack Mihály térig, ahol közös énekléssel zárul a fesztivál 23 órakor.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. június 05. kedd, 12:41
Címkék: FSZEK Zenei Gyűjtemény, Pázmány Péter Katolikus Egyetem Gesztenyés, Magyar Nemzeti Múzeum, Károli Gáspár Református Egyetem, Szent Anna Collegium, Vörösmarty Gimnázium,
Kommentek
Elkezdte új filmje, a Sunset forgatását Nemes Jeles László
Az 1913 nyarán játszódó Sunset több budapesti és vidéki helyszínen forog. A film fő díszlete, a Leiter Kalapszalon a pesti Palotanegyedben épült fel.

A közlemény idézi Sipos Gábort és Rajna Gábort, a Laokoon Filmgroup producereit, akik elmondták, hogy már több éve dolgoznak a Sunset tervén, hosszú és nagyon alapos előkészület után kezdték el a forgatást.

Az alkotók közel két éven át keresték Magyarországon és külföldön a Sunset szereplőit, a válogatásokra csaknem tízezer ember jelentkezett, a statiszták száma megközelíti a 4400 főt.

A film közel százfős szereplőgárdája nemzetközi összetételű, a magyarok mellett román, lengyel és német színészek is játszanak benne, néhányuk már a Saul fiában is szerepelt. A színészek között vannak ismertek, pályakezdők és amatőrök is. Balsai Móni, Bárdos Judit, Czukor Balázs, Fancsikai Péter, Kertész Péter, Kulka János, Lázár Kati, Molnár Levente, Nagy Zsolt, Őze Áron, Székely B. Miklós, Terhes Sándor és Zsótér Sándor mellett Dobos Evelin, Medvigy Rozi,
velemenyezd, 2017. június 13. kedd, 10:41
A Palotanegyedben álló rádióépületek sorsáról és a Múzeumkert felújításáról döntött a kormány
A határozat értelmében a kormány szeretné fejleszteni és kulturális célra hasznosítani a Magyar Nemzeti Múzeum környezetét képező épületeket, tereket. A Magyar Rádió volt épületegyütteséből három, a Pollack Mihály téri Károlyi-palota és az Esterházy-palota - amelyben a rádió Márványterme is található -, valamint a Bródy Sándor u. 5-7. szám alatt található úgynevezett Stúdiópalota hasznosításával szeptember 30-ig el kell készíteni az Új Nemzeti Múzeum koncepcióját.

A Pollack Mihály téren található két másik épületet - a rádió irodaépületét és az üzemépületét - a tervek szerint lebontják.

A Nemzeti Múzeum kertjének történelmi rekonstrukciójáról is határoztak: az ötletpályázat eredménye és a bővítés lehetősége szeptember végén kerülhet a kormány elé, a kert rekonstrukciójának határideje 2017. december vége.
velemenyezd, 2016. július 22. péntek, 09:41
Új SZFE-campus - M. Tóth Géza: a következő lépés az ütemterv kialakítása
indult.

A legtöbb ismert színházi és filmes művész, szakember ezt az intézményt tekinti alma materének, de úgy alakult, hogy eredetileg is iskolának szánt épülete sohasem volt. Amikor kinőtte meglévő tereit, mindig valamilyen alkalmasnak tűnő, ideiglenes elhelyezést kapott - tette hozzá M. Tóth Géza.

Az egyetemnek jelenleg három fő épülete van: az Urániát is magába foglaló Rákóczi úti épület, a Vas utcában egy lakóépületbe belenyúló, részben az önkormányzattól bérelt ingatlan és a Palotanegyedben, a Szentkirályi utcában egy kisebb Károlyi-palota, amely a filmes és televíziós képzés központja. Ezenkívül több mint tíz raktárt, műhelyt, tantermet bérelnek különböző helyeken.

Az SZFE amellett, hogy iskola, filmgyártó cég is, ahol évente mintegy 150 film készül, valamint öt játszóhellyel működő színház, ahol évente 15-20 premiert tartanak, mintegy 200 előadást játszanak. Az elérhetőség, a többi egyetem közelsége ezért is nagyon fontos szempont - hangsúlyozta a rektor.

Kiemelte: mára a
velemenyezd, 2016. július 06. szerda, 11:01
Lázár: négy nagy egészségügyi centrumra van szükség Budapesten
A tárcavezető kiemelte: végső döntés született arról, hogy északon a Honvédkórházat kell megerősíteni, Dél-Pesten az Egyesített Szent István és Szent László Kórház biztosít ellátást, Dél-Budán pedig új, 21. századi szuperkórházat építenek Kelenföld térségében. Észak-Budán egy következő fejlesztési periódusban új kórház létesülhet - tette hozzá.

Lázár János közölte azt is, hogy a kormány a Kútvölgyi kórház fejlesztése mellett van, ahol sportellátási centrumot is létrehoz, a Szent János kórház pedig nem lesz szuperkórház.

"Nem akarunk kórházakat bezárni"- jelentette ki kérdésre válaszolva. Mint mondta, a Péterfy Sándor utcai Kórház bezárásáról nem volt szó egy kormányülésen sem, a Szent János kórház épületállománya pedig hatalmas gazdasági kihívást jelent. Mivel azonban a közelben van a Kútvölgyi kórház, ahol nagy fejlesztések történtek, a betegek egy részét oda kell irányítani, míg az ellátás egy része a Szent János Kórházban marad. A betegek jobban járnak, hiszen egy régi, rossz állapotú
velemenyezd, 2016. június 09. csütörtök, 17:52
Kórusok éjszakája június elején 76 koncerttel
A rendezvényen 50 amatőr kórus közreműködésével népi, régizene, klasszikus, könnyűzenei és modern dallamok csendülnek fel templomban, lakóházak erkélyein, köztereken, belső udvarokban vagy éppen egy presszó teraszán. Erre az estére megnyílik a nagyközönség előtt a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményének kertje és a Nemzeti Múzeum belső udvara is - közölték a szervezők az MTI-vel.

A programot 16 órakor az Éneklő Utca nyitja, 17 órától pedig egymást követik a Palotanegyedben a húsz perces hangversenyek. A szünetekben a józsefvárosi utcákon, tereken, szobrok tövében, kapualjakban, erkélyeken csendül fel egy-egy rövid, dallamos meglepetés. Éjfél előtt a meghívott kórusok a rendezvény hivatalos záródalát éneklik el a Pollack Mihály téren.

A 2013-ban életre hívott kórusfesztivál a Csíkszerda kórus önkénteseinek köszönhetően valósulhat meg évről évre.
velemenyezd, 2016. május 07. szombat, 11:24
Bürokráciacsökkentés - Lázár: tíz intézmény sorsáról még vita van
átlagával.

A tejtermelők idén átmenetileg és tartósan is számíthatnak kiemelt állami támogatásra - közölte a miniszter. Lázár János elmondta: a kabinet felhatalmazta a földművelésügyi minisztert, tegyen javaslatot a komoly problémákkal küzdő ágazat segítésére.

Beszámolt arról is, hogy a kormány felhatalmazta a fejlesztési minisztert az M0-s és az M4-es összekötésére, az út négysávossá tételére Abonyig.

A kabinet a reformáció ötszázadik évfordulója alkalmából felújítja a budapesti Palotanegyedben lévő Károlyi-Csekonics-palotaegyüttest és azt a református egyháznak adja át térítésmentesen, elsősorban felsőoktatási célokra.

A "digitális nemzet" fejlesztési koncepcióról is tárgyalt a kabinet - tudatta a miniszter, emlékeztetve: 2018-ra négymillió háztartásban szeretnének szélessávú internet-hozzáférést biztosítani, valamint kiépíteni egy az állami szervezeteket és a gazdaságot is segítő gerinchálózatot.

A miniszter kérdésre válaszolva elmondta: a Szépművészeti Múzeum minden törvényi
velemenyezd, 2016. február 11. csütörtök, 17:36
Varga Benedek: a Nemzeti Múzeumnak a nemzetközi versenyben is helyt kell állnia
A jelenleg a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumot (SOM) vezető Varga Benedek július 1-jétől kezdi meg ötéves ciklusát a Nemzeti Múzeum élén. Kiemelte, hogy az MNM vezetése összetett és komplex feladatnak ígérkezik. "Minden szakmában van egy-két olyan múzeum, amely a csúcsot jelenti, Magyarországon a történeti muzeológia területén ez a Nemzeti Múzeum. A par excellence múzeum a magyar ember számára a Nemzeti Múzeum" - hangsúlyozta.

A főigazgatói pályázatra történészi végzettsége mellett az is ösztönözte, hogy egy nagyobb intézmény élén is megvalósítsa a SOM-ban elért sikereket. "Egy közepes nagyságú gyűjteménnyel és viszonylag kis stábbal működő, elég periferikus témát képviselő intézményt képesek voltunk beemelni a múzeumi kínálat élvonalába és a közönség érdeklődését megsokszorozni. Mára ez a szerény forrásokkal rendelkező közép-európai múzeum mondanivalójában, a kiállítások számában és színvonalában, múzeumpedagógiai tevékenységében, nyilvános és szakmai programjaiban az egyik legerősebb európai
velemenyezd, 2016. január 20. szerda, 13:01
Képek, videók
Józsefváros
agica2004
2013. június 24. hétfő, 15:19
józsefváros0204.jpg
maroka
2012. február 04. szombat, 21:21
Józsefváros-Dologház
peaisland
2010. január 06. szerda, 13:51
Józsefváros
ksmama
2008. május 11. vasárnap, 14:03
gyujtemeny_12-013_8156 87_
menusgabor
2017. június 17. szombat, 22:32
gyűjteményem 2016. szept
dnemethk
2017. január 06. péntek, 21:06
Meggyes-gesztenyés.JPG
vorosrozsa66
2018. június 24. vasárnap, 16:10
Meggyes-gesztenyés torta.
vorosrozsa66
2018. június 24. vasárnap, 16:05
Nagymama gesztenyés teker
irmus
2018. április 04. szerda, 08:32
Gesztenyés krémes
irmus
2018. április 04. szerda, 08:22
gesztenyes_kremes.jpg
vorosrozsa66
2018. március 27. kedd, 18:11
Sütés nélküli gesztenyés
irmus
2018. március 27. kedd, 16:40
Gesztenyés szelet
irmus
2018. január 12. péntek, 08:54
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.