Belépés
2019. augusztus 18. vasárnap | 33. hét | 230. nap | 23:55 | Ilona
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Csodásan finom és puha puszedli.
Mentsd el a receptet, bármikor jól jöhet! ( méz nélkül)

6 púpos evőkanál kristálycukor
2 dl hideg víz
25 dkg porcukor
3 tojássárgája
10 dkg margarin
90 dkg liszt (finom és rétes vegyesen)
1 csapott teáskanál őrölt szegfűszeg
1 kávéskanál fahéj
citromhéj
1 csomag vaníliás cukor
1 dl tej
1 csomag szalalkáli
0,5 dl olaj

a mázhoz:
3 tojásfehérje
kb. 30-35 dkg porcukor
citromlé ízlés szerint

A kristálycukrot megpirítjuk, majd a vízzel felengedjük és hagyjuk kihűlni. A porcukrot a tojássárgákkal és a margarinnal habosra keverjük.

Összekeverjük a száraz hozzávalókat: az átszitált liszteket, a szegfűszeget, a fahéjat, a citromhéjat és a vaníliát. Ennek a mennyiségnek kb. a felét hozzákeverjük a kikevert vajhoz.

A megmelegített tejbe beleöntjük a szalalkálit, majd ezt hozzákeverjük a tésztához. Felváltva a tésztához keverjük az olajat, a maradék lisztes keveréket és a felolvasztott cukrot is. Lefedjük, majd egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük. Ha nincs ennyi időnk, 3-4 óra is elég.

A pihentetés után a tésztából lisztes kézzel főtt tojássárgája nagyságú golyókat készítünk, és kikent tepsire helyezzük a golyókat. 165 fokra melegített sütőben, légkeverésen kb. 8-10 percig sütjük a puszedliket.

A tojásfehérjét felverjük, apránként beleszitáljuk a porcukrot, és citromlével ízesítjük a habot.

Egy nagy tálba kiveszünk egy adag habot, és óvatosan (húsvilla segítségével) beleforgatunk annyi puszedlit, amennyin szépen eloszlik a kiemelt habmennyiség. Ezután gyúrótáblára sorakoztatjuk a mázzal bevont süteményeket. (Az aljáról késsel le szoktam húzni a habot, hogy annyira ne tapadjon a táblához.

Ha már kissé megszáradt a máz, akkor mindegyik puszedlit meg szoktam emelni, hogy a végén könnyebb legyen felszedni őket a tábláról.)

Kissé időigényes, de nagyon ízletes, puha aprósütemény.


suzymama, 2019. március 14. csütörtök, 18:24
Címkék: kristálycukrot megpirítjuk, vízzel felengedjük, margarinnal habosra, száraz hozzávalókat, átszitált liszteket, felét hozzákeverjük,
Kommentek
Csodásan finom és puha puszedli.
hideg víz

25 dkg porcukor

3 tojássárgája

10 dkg margarin

90 dkg liszt (finom és rétes vegyesen)

1 csapott teáskanál őrölt szegfűszeg

1 kávéskanál fahéj

citromhéj

1 csomag vaníliás cukor

1 dl tej

1 csomag szalalkáli

0,5 dl olaj

a mázhoz:

3 tojásfehérje

kb. 30-35 dkg porcukor

citromlé ízlés szerint

Elkészítés:

A kristálycukrot megpirítjuk, majd a vízzel felengedjük és hagyjuk kihűlni. A porcukrot a tojássárgákkal és a margarinnal habosra keverjük.

Összekeverjük a száraz hozzávalókat: az átszitált liszteket, a szegfűszeget, a fahéjat, a citromhéjat és a vaníliát. Ennek a mennyiségnek kb. a felét hozzákeverjük a kikevert vajhoz.

A megmelegített tejbe beleöntjük a szalalkálit, majd ezt hozzákeverjük a tésztához. Felváltva a tésztához keverjük az olajat, a maradék lisztes keveréket és a felolvasztott cukrot
horvathnemagdi, 2016. október 18. kedd, 15:17
Nagy karácsonyi recept gyűjtemény
tésztát vastag csövű nyomózsákba töltjük és két
sütőpapírral kibélelt tepsire 5-6 cm átmérőjű köröket nyomunk. Előmelegített sütőben (175 fokon) 18
percig sütjük.
A cukrot a maradék kókuszreszelékkel összekeverjük, a még forró karikákat megkenjük tojásfehérjével,
megforgatjuk a kókuszreszelékben, kihűtjük. (Fémdobozba tesszük.)
Tejszínes karamella (omlós és nagyon finom!)
50 dkg kristálycukor, 4 dl tejszín, 2 dl tej, 1 vaníliarúd, alufólia, a kenéshez olaj.
A kristálycukrot a tejszínnel és a tejjel lábosba öntjük. A vaníliarudat hosszában felhasítjuk, belét
kikaparjuk, majd mindkettőt a lábosba tesszük. Alacsony, legfeljebb közepes hőfokon, időnként
megkeverve addig főzzük, amíg világosbarna színt nem kap és elég sűrű nem lesz (olyasmi, mint egy
krém). Ekkor a vaníliarudat kivesszük. Az alufóliát többszörösen összehajtva erős sínt készítünk, és a
tepsiben egy 20x20 cm-es részt elkerítünk. A fóliát és a tepsit olajjal jól megkenjük. Kb. másfél
bkisseva, 2015. október 22. csütörtök, 14:44
Karácsonyra-3
máz, szórjuk meg színes cukorkákkal. Nem szükséges minden csillagot cukormázzal díszíteni. Sütés előtt tehetünk rá mandulaszemeket.
Kenőtoll vagy konyhai ecset segítségével vigyük fel a cukormázat. Vékony vonalat úgy tudunk rajzolni, hogy zsírpapírból kis tölcséreket készítünk, beletöltjük a mázat, picit kicsípjük a végét, és már rajzolhatunk is vele. A mézest akár két héttel karácsony előtt is elkészíthetjük, így biztosan megpuhul az ünnepekre.

Pörkölt cukor
25 dkg por- vagy kristálycukrot egy kis üstben láng fölött egy kis falapáttal kavargatva pirítsuk meg, előbb csak egész halványpirosra, ekkor adjunk hozzá egy kis késhegynyi szódabikarbónát, és tovább kavarva pirítsuk meg tetszésszerinti szép világosbarnára. Ekkor gyorsan öntsük ki márványlapra, és nagy kés fokával kockázzuk meg, ha kihűlt, tördeljük el a kés bevágása nyomán, és mindjárt tegyük lehetőleg légmentesen záródó üvegbe vagy dobozba.

Töltött koszorú
Tészta: 500 g lisztet egy tálba szitálunk, 1 csomag
reifregina, 2015. október 14. szerda, 12:50
Tallóztam
a tésztát vastag csövű nyomózsákba töltjük és két sütőpapírral kibélelt tepsire 5-6 cm átmérőjű köröket nyomunk. Előmelegített sütőben (175 fokon) 18 percig sütjük.
A cukrot a maradék kókuszreszelékkel összekeverjük, a még forró karikákat megkenjük tojásfehérjével, megforgatjuk a kókuszreszelékben, kihűtjük. (Fémdobozba tesszük.)

Tejszínes karamella (omlós és nagyon finom!)

50 dkg kristálycukor, 4 dl tejszín, 2 dl tej, 1 vaníliarúd, alufólia, a kenéshez olaj.
A kristálycukrot a tejszínnel és a tejjel lábosba öntjük. A vaníliarudat hosszában felhasítjuk, belét kikaparjuk, majd mindkettőt a lábosba tesszük. Alacsony, legfeljebb közepes hőfokon, időnként megkeverve addig főzzük, amíg világosbarna színt nem kap és elég sűrű nem lesz (olyasmi, mint egy krém). Ekkor a vaníliarudat kivesszük. Az alufóliát többszörösen összehajtva erős sínt készítünk, és a tepsiben egy 20x20 részt elkerítünk. A fóliát és a tepsit olajjal jól megkenjük. másfél cm vastagságban beletöltjük a
horvathnemagdi, 2014. december 07. vasárnap, 10:57
Képek, videók
0 a Csodásan szép napot h
lovaszmarika
2019. július 17. szerda, 18:33
CSODÁSAN--VILLOG--ARAN Y.g
bobecili
2017. szeptember 15. péntek, 12:18
Legyen csodásan szép esté
borigit
2017. július 07. péntek, 13:23
Legyen csodásan szép a na
borigit
2017. július 07. péntek, 12:45
Csodásan szép napokat kív
borigit
2017. június 24. szombat, 14:57
csodásan szép napot.gif
suzymama43
2016. március 02. szerda, 10:49
csodásan szép napot.gif
borigit
2016. február 29. hétfő, 10:53
Legyen csodásan szép a na
jucinenadov
2015. szeptember 23. szerda, 00:27
csodásan szép napot.jpg
suzymama43
2015. július 24. péntek, 19:23
Csodásan szép estét.jpg
suzymama43
2014. november 27. csütörtök, 17:25
Csodásan szép napot kíván
suzymama43
2014. október 25. szombat, 15:23
Legyen csodásan szép esté
suzymama43
2013. október 24. csütörtök, 15:08
kristálycukros zacskó
lacipecsenye
2011. január 22. szombat, 18:43
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.