Belépés
2020. február 21. péntek | 8. hét | 52. nap | 01:18 | Eleonóra
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Iráni-amerikai viszály - Ellenzéki képviselők: érdemi tájékoztatást adott a honvédelmi vezetés
Benkő Tibor honvédelmi miniszter hivatalában adott tájékoztatást az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának az iráni-amerikai viszály nyomán kialakult helyzetről, az Irakban állomásozó magyar katonák biztonságáról. A tanácskozás mintegy 2,5 órán át tartott. Az ott elhangzottak nagy része titkos információ.

Vadai Ágnes, a bizottság DK-s alelnöke és Harangozó Tamás, a bizottság szocialista tagja is azt hangsúlyozta: biztosították őket arról, hogy a magyar katonák biztonságáért mindent megtesznek, minden eshetőségre fel vannak készülve, köztük a magyarok evakuálására is fel vannak készülve.

Vadai Ágnes szerint a tájékoztatás mélysége és az, hogy a minisztérium milyen nagy apparátussal állt a bizottság elé, jelzi a helyzet súlyosságát.

Harangozó Tamás is azt mondta: a biztonsági helyzet romlott, a következő időszakban nem is várható javulás. Az MSZP-s politikus a tájékoztató alapján arról beszélt: jogi szempontból nem indokolt a magyar katonák hazahozása Irakból.

Ezzel együtt - kérdésre válaszolva - mindketten azt mondták, a Magyar Honvédség jelenlegi iraki misszióját nem támogatják, azt legutóbb a parlamentben sem szavazták meg. A DK az iraki misszió indulásakor még támogatta a magyar részvételt, de annak Irak teljes területére való kiterjesztését, majd a misszió létszámának növelését, a kontingens mandátumának meghosszabbítását nem támogatta. Az MSZP kezdettől fogva ellenezte a magyar részvételt.

A parlament tavaly decemberben hosszabbította meg 2021. december 31-éig a Magyar Honvédség részvételét kétszáz katonával az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni nemzetközi koalíciós műveletekben az Iraki Köztársaság területén. Magyarország az Egyesült Államok felkérésére 2015-ben csatlakozott a többnemzeti misszióhoz.

Szerda hajnalban Irán több mint egy tucat ballisztikus rakétát lőtt ki az amerikai erők által használt két iraki támaszpontra - az Ain al-Aszad bázis mellett támadást intéztek az iraki Kurdisztánban lévő erbíli támaszpontra is. Ezzel azt torolták meg, hogy az amerikaiak Bagdadban meggyilkolták Kászim Szulejmáni tábornokot, a Forradalmi Gárdához tartozó al-Kudsz különleges egység parancsnokát.

A HM szerda reggel azt közölte az MTI-vel, hogy éjszaka rakétatámadás ért több koalíciós katonai tábort Irakban; magyar katona nem sérült meg.

Vadai Ágnes a sajtótájékoztatón azt is megjegyezte, nem tartotta jó ötletnek, hogy a honvédelmi miniszter a bizottság tájékoztatása előtt a sajtó jelenlétében tanácskozott a kint állomásozó magyar kontingens parancsnokával.

Ezzel együtt pozitívumként értékelte, hogy a miniszter világossá tette: mostantól partnerségre kíván törekedni a honvédelmi és rendészeti bizottsággal, annak ellenzéki tagjaival is. Ennek jegyében előkészíti a Honvédelmi Minisztérium valamennyi, a 2018. május elseje után közbeszerzési mentesítési kérelem alóli mentességgel beszerzett eszköz szerződését, és valószínűleg az eszközöket is megtekinthetik majd. Valami "másfajta együttműködés indul el" a honvédelmi tárca és a honvédelmi bizottság között - értékelt Vadai Ágnes.

A DK és az MSZP politikusa közös sajtótájékoztatóján megköszönte a magyar katonák munkáját.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. január 09. csütörtök, 12:22
Címkék: Benkő Tibor, Vadai Ágnes, Harangozó Tamás, Magyar Honvédség, Iszlám Állam, Iraki Köztársaság,
Kommentek
Berlinale - Elkészült a 70. Berlinale programja
akarják nyitni a szemünket".

A nagyjátékfilmes szekcióban a 18 versenyfilm közül 16-nak a Berlinalén lesz a világpremierje. A 18-ból 6 filmet rendezett nő, ez a fesztivál történetében a második legmagasabb, 33 százalékos arány. Nagyobb arányt csak tavaly értek el a női rendezők, 41 százalékkal. A legjobb filmnek járó Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztandó Ezüst Medvékért versenyző filmek között van például kambodzsai, iráni, dél-koreai, ukrán és tajvani alkotás. Van több német, amerikai, francia és olasz produkció is, és számos világsztár is szerepel a fesztivál legfontosabb szekciójaként számon tartott nagyjátékfilmes programban, köztük Salma Hayek, Javier Bardem és Willem Dafoe.

A Berlinale a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb a vezető nemzetközi filmfesztiválok sorában, látogatóinak száma rendre félmillió körül van. Idei költségvetése 26 millió euró (8,8 milliárd forint), legfőbb támogatója a szövetségi kormány, amely 8,4 millió euróval járul hozzá a költségekhez.
velemenyezd, 2020. január 29. szerda, 17:32
Holokauszt-emléknap - Német államfő: visszatértek a múlt gonosz szellemei
Frank-Walter Steinmeier a képviselők, valamint a kormányfő és az alkotmánybíróság elnöke - Angela Merkel és Andreas Vosskuhle - részvételével tartott ünnepségen kiemelte: nem attól kell tartani, hogy a németek nem tanultak volna a múltjukból, hanem inkább attól, hogy "jobban értjük a múltunkat, mint a jelenünket".

Németországot így felkészületlenül éri az új ruhát öltő régi gonosz szellemek, a nacionalizmus, az antiszemitizmus és a rasszizmus felbukkanása a jelenben, pedig ez olyan próbatétel, amelyet a történelem és a holokauszt áldozatai és túlélői iránti felelősség miatt mindenképp ki kell állni.

Az emlékülés másik szónoka, Reuven Rivlin izraeli államfő hangsúlyozta, hogy Németország nem vallhat kudarcot a populizmus által veszélyeztetett nemzetközi liberális értékek védelmében. Mint mondta, az egész világ Németországra figyel, mert ha ott nem sikerül megvédeni ezen értékeket, akkor sehol sem sikerülhet.

Ha a zsidók nem élhetnek szabadon, félelem nélkül abban az országban, ahonnan
velemenyezd, 2020. január 29. szerda, 14:32
Az amerikai külügyminiszter szerint meg kell erősíteni Irak szuverenitásának védelmét az iráni támadásokkal sze
Az amerikai külügyminisztériumnak a telefonbeszélgetésről kiadott közleménye szerint Pompeo "felháborodásának adott hangot az Irakban lévő amerikai létesítmények ellen többször elkövetett iráni fegyveres támadások miatt". A közlemény szerint az amerikai külügyminiszter ugyanakkor köszönetet mondott az iraki kormányfőnek azért, hogy megerősítette az Irakban lévő amerikaiak védelmét.

A közleményt követően ugyanakkor Pompeo a Twitteren arra szólította fel a bagdadi kormányzatot, hogy "a nemzetközi jognak megfelelően azonnal hozzon intézkedéseket az amerikai létesítmények védelmére". Leszögezte: ezek a támadások arra utalnak, hogy Irak "képtelen megbirkózni e veszélyes fegyveres csoportokkal".

A telefonbeszélgetésben szó volt arról is, hogy Washington kész az iraki amerikai katonai jelenlét meghosszabbításának megvitatására.

Az iraki parlament január 3-án nem kötelező érvényű határozatot fogadott el az összes idegen - köztük az amerikai - katonai erő kivonásáról Irakból. Washington eddig
velemenyezd, 2020. január 27. hétfő, 23:13
Iráni-amerikai viszály - Pentagon: 34 amerikai katona súlyos agysérülését okozta a januári rakétatámadás
Az iráni Forradalmi Gárda elitalakulata - a rakétaprogramot irányító űrhadosztály - 2020. január 8-án hajtott végre rakétatámadást két olyan iraki katonai támaszpont ellen, ahol amerikai katonák is tartózkodnak. Az iráni állami televízió akkor azt közölte: az akció megtorlás volt Kászim Szulejmáni tábornok, a Forradalmi Gárda Kudsz különleges egysége parancsnokának meggyilkolásáért. A hivatalos iraki jelentés szerint iraki katonának nem esett bántódása, és Washingtonban is azt állították, hogy az amerikai katonák épségben vannak.

Donald Trump amerikai elnök azt mondta: a január 8-i támadásban egyetlen amerikai katona sem sérült meg, és ezzel indokolta azt is, hogy miért nem indít megtorló akciót Irán ellen.

A Pentagon már az egyik múlt heti sajtótájékoztatóján jelezte, hogy az iráni támadás idején a bázison tartózkodó amerikaiak közül 11 katonát agyrázkódás tüneteivel kezelnek.

A davosi Világgazdasági Fórumon amerikai újságírók meg is kérdezték erről Trumpot, aki úgy válaszolt: hallotta,
velemenyezd, 2020. január 24. péntek, 21:42
Holokauszt Világfórum - Erőteljes fellépést követeltek az antiszemitizmus ellen a felszólaló államférfiak
szemben, az iszlám köztársaságot a Föld legantiszemitább országának nevezve, és figyelmeztetett rá, hogy az iráni nukleáris program minden államot, nem csak Izraelt fenyegeti.

A világtalálkozót kezdeményező Móse Kantor, az Európai Zsidó Kongresszus elnöke Netanjahu után felszólalva kifejtette, hogy az antiszemitizmus minden államot és népet fenyegető veszély, és a jogi védelem fontosságát hangsúlyozta az antiszemitizmus ellen az interneten a gyűlöletbeszédet tiltó német, az egyetemeken azt tiltó amerikai, és a nemzetek elleni bojkottot tiltó francia példa alapján.

Vlagyimir Putyin orosz államfő kifejtette, hogy mindig emlékezni fognak a hatmillió megölt zsidó tragédiájára, s emlékeztetett a koncentrációs táborokat felszabadító Vörös Hadsereg tisztjeinek beszámolóira. Hangsúlyozta az Európa felszabadításáért hozott "hatalmas" szovjet áldozatokat, s a szovjet katonák emlékezetének megőrzését szorgalmazta.

Putyin nehezményezte, hogy szerinte modern politikai vetélkedésre használják a második
velemenyezd, 2020. január 23. csütörtök, 16:53
Iráni-amerikai viszály - Trump Hameneinek: "nagyon óvatosan kell bánnia a szavaival!"
Államokról és Európáról.

Twitter-bejegyzésében Donald Trump azt is írta, hogy az iráni gazdaság szerinte összeomlóban van, és az irániak szenvednek.

"Nagyon óvatosan kell bánnia a szavaival!" - írta Trump.

Ali Hamenei pénteken Teheránban a szokásos heti nagyimán bírálta a többi között az Egyesült Államokat és a nyugat-európai országokat is. Azt mondta, hogy Trump hazudik, amikor azt állítja, hogy támogatja az iráni népet a teheráni kormány hatalmának megdöntésére tett kísérleteiben. Az amerikai elnök szerinte nem akar mást, mint "mérgezett tőrrel hátba szúrni" az iráni népet.

A nyugat-európai államokról azt mondta, hogy "nem tudják térdre kényszeríteni" Iránt. Külön kitért az Egyesült Királyságra, Franciaországra és Németországra is, amelyek kedden bejelentették, hogy a teheráni vezetés kihágásai miatt elindítják az iráni atomprogramról kötött nemzetközi megállapodás vitarendezési eljárását. Az atomalku vitarendezési mechanizmusa szerint a vita tárgyát a megállapodásban részes országok
velemenyezd, 2020. január 18. szombat, 07:04
Iráni-amerikai viszály - Brian Hook: fenyegetőzéseivel Teherán még inkább elszigeteli magát
Az amerikai különmegbízott az Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője által pénteken elmondottakra reagált.

Mint fogalmazott: mindaddig, amíg Irán "nem viselkedik normális nemzetként", az ország elszigeteltsége csak tovább fokozódik.

Hamenei pénteken Teheránban a szokásos heti nagyimán mondott beszédet, amelyben a többi között bírálta a nyugat-európai országokat és az Egyesült Államokat.

Donald Trump amerikai elnökről közölte: "hazudik", amikor azt állítja, hogy támogatja az iráni népet a teheráni kormány hatalmának megdöntésére tett kísérleteiben, mert nem akar mást, mint "mérgezett tőrrel hátba szúrni" az iráni népet.

Amerikai sajtójelentések arról is beszámoltak, hogy az ajatollah hangsúlyozta: meglehet, hogy Irán harca a határokon kívülre is kiterjed.

Brian Hook a sajtókonferencián utalt Mike Pompeo amerikai külügyminiszternek a kaliforniai Stanford Egyetem Hoover Intézetében elmondott hétfői beszédére, amelyben az amerikai diplomácia irányítója
velemenyezd, 2020. január 17. péntek, 20:16
Lavrov: Moszkva tartani fogja magát minden általa ratifikált nemzetközi szerződéshez
szerinte az, hogy "lebontsák a nemzetközi jogon alapuló biztonsági rendet, és azt a saját maguk által alkotott szabályokon alapuló világrenddel váltsák fel".

Bejelentette: Moszkva arra fog törekedni, hogy a világ ne maradjon nemzetközi megállapodások nélkül, legalább a nukleáris fegyverek korlátozása terén. Közölte, hogy Oroszország folytatja a tárgyalásokat az Egyesült Államokkal és Európával az iráni atomalkuról, amelynek jövőjét azonban megjósolhatatlannak ítélte.

Szükségesnek nevezte az amerikai-iráni viszonyban kiéleződött feszültség csökkentését az ukrán utasszállító repülőgép lelövése nyomán.

Nem zárta ki annak lehetőségét, hogy Washington a venezuelai mintát követve más országokban is kormányváltást próbáljon meg elérni.

Megerősítette, hogy Oroszország részt fog venni a líbiai rendezésről vasárnap Berlinben tartandó nemzetközi konferencián, amelynek záródokumentuma szerinte már majdnem elkészült. Előrelépésnek nevezte, hogy a szemben álló felek tartják magukat a
velemenyezd, 2020. január 17. péntek, 13:01
Képek, videók
midway-amerikai nehézbomb
agica2004
2018. szeptember 05. szerda, 20:32
béka- d.amerikai varangy.
agica2004
2018. szeptember 03. hétfő, 14:22
béka-d-amerikai varangy.j
agica2004
2018. szeptember 03. hétfő, 14:20
Elvis -amerikai foci.jpg
agica2004
2018. március 01. csütörtök, 23:14
Sh Ch Freebreeze Amerikai
charlotteani
2018. február 25. vasárnap, 23:06
sugárhajtású amerikai.jpg
agica2004
2018. február 25. vasárnap, 22:04
FOUR SEASONS Amerikai Coc
charlotteani
2018. február 12. hétfő, 01:33
Egy amerikai leányhoz 01.
chillik
2017. október 08. vasárnap, 04:28
Egy amerikai leányhoz 02.
chillik
2017. október 08. vasárnap, 04:28
Egy amerikai leányhoz 03.
chillik
2017. október 08. vasárnap, 04:28
Egy amerikai leányhoz 04.
chillik
2017. október 08. vasárnap, 04:27
amerikai palacsinta
taltos1
2017. szeptember 13. szerda, 23:12
Tájékoztatás_Oldal_1.j pg
hencz_laszlo
2015. április 05. vasárnap, 11:46
TÁJÉKOZTATÁS.jpg
fama2
2011. december 01. csütörtök, 15:36
Élet - tájékoztatás a hat
anci-ani
2011. június 14. kedd, 15:49
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.