Belépés
2019. június 27. csütörtök | 26. hét | 178. nap | 02:35 | László
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Detti túrós pogácsája
Hozzávalók 60 pogácsa elkészítéséhez:
0.5 kg túró
0.5 kg vaj vagy margarin
0.5 kg liszt
2 dkg só
2 kiskanál őrölt kömény
bors
1 csomag sütőpor (10 g)

Tetejére: 1 tojás, sajt, mák, szezámmag

Elkészítési idő: 30 perc + sütési idő

Elkészítés: A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sütőport, a sót, és a köménymagot. Ízlés szerint tehetünk hozzá törött borsot, bár ez el is maradhat. Dolgozzuk a túrót, és a vajat egyneművé, apránként adjuk hozzá a lisztes keveréket, és az egészet gyúrjuk át alaposan, hogy szép, sima tésztát kapjunk. Ha kell, sót még tehetünk bele.

Vizes kézzel formáljunk dió nagyságú golyókat, amiket tegyünk egy előzőleg kivajazott tepsire. A felvert tojással kenjük meg a pogácsák tetejét, és szórjunk rá reszelt sajtot, szezámmagot, esetleg mákot. Előre felmelegített sütőben, 200 fokon süssük aranybarnára a pogácsákat.

Melegen a legfinomabb, de teával, vagy forró csokoládéval hidegen is kitűnő!

Tipp:

Könnyebb lesz a tészta, ha átszitáljuk a lisztet.
A vajat ne olvasztva adjuk a túróhoz, és a tésztát hidegen dolgozzuk össze, mert így később könnyebb lesz a gombócokat elkészíteni.
Először mindig kevesebb sót tegyünk a tésztába, nehogy a kész pogácsa élvezhetetlen legyen. Lehetőségünk van még az újbóli sózásra, miután már összeállítottuk a tésztát.
Nem baj, ha nyersen egy kicsit sósabb a nyers tészta, sütés után úgysem érezzük majd annyira sósnak a pogácsát.
A tepsibe helyezhetünk szilikon lapot, arra rátéve a még nyers pogácsákat, így nem kell plusz zsiradékot használnunk.
A pogácsák tetejére kedvünk szerint szórhatunk reszelt sajtot, szezámmagot, mákot, esetleg darált diót, kinek mihez van kedve.
A legkisebbek is élvezettel gyúrják a tésztát, és készítenek gombócokat - ettől lesz még finomabb a gyerekek által elkészített pogácsa!

Link
bkisseva, 2018. január 18. csütörtök, 12:24
Címkék: nagy tálba, vajat egyneművé, lisztes keveréket, egészet gyúrjuk, előzőleg kivajazott, felvert tojással,
Kommentek
Habos meggyes pite
Hozzávalók:

Tésztához
• 22 dkg liszt
• 10 dkg vaj
• 6 dkg cukor
• 1 teáskanál sütőpor
• 1 db tojássárgája
• 1 evőkanál tejföl
• 1 csipet só
• 0.5 db citrom
Töltelékhez
• 70 dkg meggy
• 5 dkg cukor
• 3 evőkanál búzadara
Habhoz
• 10 dkg cukor
• 5 db tojásfejérje
Elkészítés:
A lisztet szitáld egy nagyobb tálba, add hozzá a sütőport, a sót, a cukrot, a tojássárgáját, a kis darabokra vágott, hideg vajat, a tejfölt, a citrom levét és reszelt héját. Gyúrd addig, amíg teljesen összeáll a tészta. Csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe legalább egy órára.
Közben a meggyet mosd meg, vagy a befőttet csepegtesd le, ha szükséges, magozd ki. Nyomkodd ki a levét, nehogy eláztassa a tésztát. Keverd hozzá a cukrot, és szórd meg búzadarával.

Pihentetést követően a tésztát vedd ki a fóliából, lisztezett deszkán gyúrd át, és nyújtsd ki. A tepsit
suzymama, 2019. június 19. szerda, 10:30
Chia-mag receptek reggelire
pár egészséges chia mag reggeli receptet, amit gyorsan, akár előző este is el tudsz készíteni:

1. Grapefruitos chia puding
Hozzávalók

• ½ bögre sima joghurt
• ½ bögre friss grapefruitlé
• egy csipet só
• 2 evőkanál méz
• ¼ bögre chia mag
• 2 grapefruit
• Apróra vágott pisztácia

Elkészítés

1. Keverd össze a joghurtot, a grapefruitlevet, a csipet sót és a mézet egy közepes tálban.

2. Add hozzá a chia magot, fedd le, majd legalább 8 órára tedd hűtőbe.

3. Hámozd meg a grapefruitot és szedd le a fehér hártyáját, majd darabol fel.

4. Szedd ki a chia pudingot kis tálkába, majd keverd bele a grapefruit húsát vagy rétegezd.

5. Díszítsd darabolt pisztáciával vagy mézzel.

2. Trópusi energiaszelet
Hozzávalók

• 2 bögre ananász apróra vágva (nem cukrozott)
• 2 bögre makadám dió
• 1 bögre
lovaszmarika, 2019. június 14. péntek, 09:06
Nemes Nagy Ágnes: Tavaszi felhők
sterilizált, vastag falú, csatos üvegekbe töltjük.

Száraz, hűvös helyen még egy hetet állni hagyjuk.

Hűvösen fogyasztjuk!


Rántott bodzavirág


Hozzávalók 4 személyre: 16 db bodzavirág, 15 dkg finomliszt, 2 tojás, 1,5 dl világos sör, 1 csipet só, 1 liter étolaj a sütéshez, 4 evőkanál porcukor, 2 kávéskanál őrölt fahéj.

Elkészítés: Egészséges bodzavirágokra van szükségünk, amelyeket "nyéllel" szedünkle az ágakról.
A lisztet mélyebb tálba szitáljuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájukat elkeverjük a liszttel, majd apránként beledolgozzuk a sört, azután lefedjük, és pihentetjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a sóval, majd kanalanként, kíméletesen beledolgozzuk a masszába. Az olajat nagyobb lserpenyőbe öntjük és felforrósítjuk. A virágokat egyenként belemártjuk a masszába, éppen csak lecsepegtetjük, és a forró olajba tesszük. Mérsékelt tűzön, fedő nélkül pár perc alatt aranysárgára sütjük. Papírkendőre szedve felitatjuk a
lilagondolatok, 2019. május 12. vasárnap, 14:47
Nagymamáink házi praktikái – 46 praktika a háztartásba
hűtőben is jó szolgálatot tesz: eltünteti kellemetlen szagokat.

A mikróban újramelegíteni kívánt rántott húst húzzuk el folyó csapvíz alatt: nem lesz cipőtalp, ha megmelegítjük.
Ugyanez igaz bármilyen ételre, amit mikróban melegítünk, víz vagy tej rácsöpögtetésével nem szárad ki.
Mikróban melegített folyadékban nem mindig egyenletesen oszlik el a hő, ezért miután kivettük, keverjük fel.
Mikrohullámú sütőben is fellehet olvasztani a csokit, ha vízfürdőbe rakjuk (pl. mikrózható tálba félig vizet teszünk, abba pedig beleteszünk egy magas falú mikrózható üveget, amibe beleaprítottuk a csokoládét).
Garantáltan nem ríkat meg a vöröshagyma, ha megmossuk hideg vízben és a kést is bevizezzük, mielőtt vágni kezdjük.
A felezett hagymát, amit épp nem vágunk, friss felével lefelé fordítsuk a vágódeszkára, így kevesebb illóolaj kerül a levegőbe.
Ha megégettük az ujjunkat, és nincs kéznél semmi hideg - mártsuk sóba az égett részt: nem fog felhólyagosodni.
Megmaradt a
eva6, 2019. május 05. vasárnap, 16:29
Püspök szelet
egyengessük el rajta.

A kinyújtott tésztát függőlegesen vágjuk 3 részre, és tegyük sütőpapíros tepsire. A tetejükre helyezzünk egy újabb réteg sütőpapírt, és tegyünk rá egy másik tepsit. Ez a lépés azért nagyon fontos, mert így a tészta nem fog túlságosan megemelkedni.

Előmelegített, 200 fokos sütőben 15 percig sütjük a lapokat. Közben készítsük el a krémet.

Krém készítése:
Verjük fel a habtejszínt két evőkanálnyi porcukorral és a zselatinfix-szel.

Egy másik tálba rakjuk a mascarponét, a narancshéját, a vaníliát, és az újabb két evőkanálnyi cukrot. Ezt egy kicsit keverjük össze, és adjuk hozzá a felvert tejszínhabot. Forgassuk alaposan össze, és lapok kihűléséig rakjuk vissza a hűtőszekrénybe.

Miután a leveles lapok megsültek és langyosra hűltek, következhet a töltés.

Összeállítás:
A három lapot két rétegben töltsük meg, és rakjuk néhány órára a hűtőszekrénybe. Tálaláskor vékonyan hintsük meg a tetejét porcukorral.
a recept
suzymama, 2019. április 24. szerda, 14:38
Nagymamáink házi praktikái
eltünteti kellemetlen szagokat.
• A mikróban újramelegíteni kívánt rántott húst húzzuk el folyó csapvíz alatt: nem lesz cipőtalp, ha megmelegítjük.
• Ugyanez igaz bármilyen ételre, amit mikróban melegítünk, víz vagy tej rácsöpögtetésével nem szárad ki.
• Mikróban melegített folyadékban nem mindig egyenletesen oszlik el a hő, ezért miután kivettük, keverjük fel.


• Mikrohullámú sütőben is fellehet olvasztani a csokit, ha vízfürdőbe rakjuk (pl. mikrózható tálba félig vizet teszünk, abba pedig beleteszünk egy magas falú mikrózható üveget, amibe beleaprítottuk a csokoládét).
• Garantáltan nem ríkat meg a vöröshagyma, ha megmossuk hideg vízben és a kést is bevizezzük, mielőtt vágni kezdjük.
• A felezett hagymát, amit épp nem vágunk, friss felével lefelé fordítsuk a vágódeszkára, így kevesebb illóolaj kerül a levegőbe.
• Ha megégettük az ujjunkat, és nincs kéznél semmi hideg - mártsuk sóba az égett részt: nem fog
suzymama, 2019. április 23. kedd, 17:20
H.Kohut Katalin: Linzer
H.Kohut Katalin: Linzer

Hozzávalók:

30 dkg liszt
10 dkg porcukor
20 dkg vaj
1 reszelt citrom héja
1 tojás
sárgabarack lekvár

Egy tálba öntöm a kimért lisztet, melyet összemorzsolok a hűtött vajjal. Hozzáteszem a porcukrot, a reszelt citromhéjat, a tojásnak a sárgáját, azzal is összegyúrom a tésztát, majd alufóliában a hűtőbe teszem 1-2 óráig pihenni.

Lehűlés után kiveszem a tésztát, kivágok a tepsik aljára sütőpapírt, előmelegítem a sütőt 170 fokra. A gyúródeszka felét belisztezem, ahol nyújtani akarok. Késsel szeleteket vágok a tésztából, mindegyik szeletet egyesével meglisztezem, kinyújtom. Kiszaggatok belőlük egyforma mennyiségű köröket, ugyanannyit a lyukas tetejének való körből, mint az alapból. Egymás mellé helyezem őket sorokban a tepsibe. A lyukasak tetejét a felvert tojásfehérjével megkenem. Kb. 20 db lesz ebből a mennyiségből. Vigyázni kell a sütéssel, hamar odaégnek, ezért ha már kicsit kezd pirulni a szélük, ki kell venni a
kohlinka, 2019. április 18. csütörtök, 07:20
Nagyszerda 04.17
»Közel van az én időm; tanítványaimmal nálad költöm el a húsvéti vacsorát.«" A tanítványok úgy tettek, ahogy Jézus meghagyta nekik, és elkészítették a húsvéti vacsorát.
Amikor beesteledett, Jézus a tizenkét tanítvánnyal asztalhoz telepedett, Miközben ettek, így szólt hozzájuk: ,,Bizony mondom nektek, közületek egyvalaki elárul engem!" Erre nagyon elszomorodtak, és sorra kérdezték őt: ,,Csak nem én vagyok az, Uram?" Ő így válaszolt: ,,Aki velem egyszerre nyúl a tálba, az árul el engem. Az Emberfia ugyan elmegy, amint megírták róla, de jaj annak, aki az Emberfiát elárulja! Jobb lett volna annak az embernek, ha meg sem születik!" Erre Júdás, az áruló is megkérdezte: ,,Csak nem én vagyok az, Mester?" Ő így felelt: ,,Te magad mondtad!"
Ezek az evangélium igéi. Mt 26,14-25
..........

Imádság
Úr
maroka, 2019. április 17. szerda, 08:32
Képek, videók
Nagyi vajas pogácsája.JPG
csipkerozsi
2012. október 07. vasárnap, 22:38
Joli pogácsája
kaktusz0417
2007. március 15. csütörtök, 21:48
Eprek tálban
eva6
2019. május 30. csütörtök, 15:53
Gyümölcsök tálban
eva6
2019. május 14. kedd, 17:26
málnák tálban
eva6
2018. június 01. péntek, 18:04
tálba virág.png
53ilona
2017. július 20. csütörtök, 10:57
Virágok tálban
eva6
2017. június 23. péntek, 09:59
Eprek tálban
eva6
2017. június 16. péntek, 07:40
eper tálban.png
eva6
2017. április 20. csütörtök, 18:59
eprek tálban
eva6
2017. március 20. hétfő, 13:08
Római tálban sült tarja,
irmus
2017. február 23. csütörtök, 17:44
sütés előtt Római tálban
irmus
2017. február 23. csütörtök, 17:42
Egynémely nagyocska ember
chillik
2017. október 24. kedd, 04:30
Egynémely emlék, régi kin
chillik
2017. október 01. vasárnap, 03:38
Egynemzet.png
sz719eszter
2016. október 28. péntek, 23:30
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.