Belépés
2018. november 18. vasárnap | 46. hét | 322. nap | 11:29 | Jenő
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A romantikus lelkek növényeA romantikus lelkek növénye

Orvosi levendula - Lavandula angustifolia (Lavandula officinalis)

Az árvacsalánfélék családjába tartozó orvosi levendula, latinul Lavandula angustifolia vagy Lavandula officinalis széles körben ismert évelő, illatos félcserje. Szereti a laza, homokos talajt és a sok napsütést, ezért nem csoda, hogy eredetileg a Földközi-tenger napfényes hegyi területein honos.

Napjainkban azonban a Levendulát szinte mindenhol szívesen termesztik, ahol jól érzi magát, hiszen gyönyörű szép, csodálatosan illatozó sziklakerti nővény. A híres francia levendula-ültetvények (ahol a gyógyszeripar és elsősorban a kozmetikai ipar számára termesztik a levendulát) azt az érzést keltik az emberben, hogy nincs is annál jobb dolog a világon, mint beszívni a levendula bódító illatát, gyönyörködni a szürkészöld és lila virágok kavalkádjában, és közben minden gondunkat elfelejteni. A levendula valóban a lélek balzsama.

A levendula nem igényel különleges gondozást, éppen ezért kezdő kertészek is sikeresen termeszthetik. Elég csupán annyit tudni, hogy a levendulát érdemes minden ősszel megmetszeni, hogy minél terebélyesebb legyen, és hogy gyönyörű “pufók" bokorrá nőjön. Megfelelő gondozás mellett akár háromnegyed méteres magasságig is megnőhet. Virágait és leveleit júniustól októberig lehet begyűjteni, száraz időben, közvetlenül virágzás előtt, ami azt jelenti, hogy inkább a délelőtt folyamán, és semmiképpen sem a déli hőség idején. Az erős napsütésben leszedett már kinyílt virágok ugyanis nagyon gyorsan elveszítik illatukat. Ennek az az oka, hogy ebben az esetben az illóolajok rendkívül gyorsan elillannak a virágból, és a levendula egyik legértékesebb tulajdonsága pont az illata. Most ne is beszéljünk a levendula felhasználásáról a parfümiparban, hiszen sokkal fontosabb, hogy illatanyagának bizonyítottan gyógyító ereje van. Már a XIII. és XIV. században megfigyelték, hogy akiknek a kesztyűje nagy mennyiségű levendula olajat szívott magába, azok szervezete ellenállóbb volt a pestissel szemben. Akkoriban terjedt el a levendula-parfümök használata. Ma már tudjuk, hogy a levendulának erős fertőtlenítő hatása van, felveszi a harcot a vírusokkal, baktériumokkal, illetve bőrgombákkal szemben, és segíti a sebgyógyulást. Távol tartja továbbá a kellemetlen rovarokat (nem csak a molyokat a szekrényben), aminek a dohos és szeméttel elárasztott középkorban megvolt a maga célja.

A levendula szó a latin “lavare" szóból ered - amelynek jelentése “fürdeni". Ez pedig arról árulkodik, hogy a levendulát gyakran használták (és használják ma is) fürdőolajként. Az ókori Görögországból, Rómából és Karthágóból származó leletek arról tanúskodnak, hogy az emberek a korabeli fürdőkben rendkívül gyakran mártóztak meg levendulában. A levendulafürdőnek ugyanis erősítő, frissítő és nyugtató hatása van. Kimerültség esetén javítja a fizikai és pszichikai kondíciót, megszünteti a stresszt, nyugtalanságot, szorongást, csillapítja a depressziót és a fejfájást. Jótékonyan hat az alacsony vérnyomásban szenvedők, az állapotos nők, valamint a szédülő emberek szervezetére. A levendulafürdőnek azonban nem szabad túlságosan melegnek lennie.

A levendula használata (bármilyen formában történjék is) segíti az elalvást, pozitívan hat álmatlanság ellen, és nyugodt alvást biztosít. A levendula-párnácskák éppen ezért nem csak a gyerekágyakban nyújthatnak hatékony segítséget.

A levendulát természetesen belsőleg is lehet alkalmazni főzet vagy gyógynövényes tinktúra formájában. Azon kívül, hogy nyugtatja az idegeket, segítő kezet nyújt emésztési zavarok, rosszullét, felfújódás és gyomor- vagy bélkólika esetében. Kiválóan használható megfázás, hörghurut, influenza és dagadt mandula esetén. A levendula képes csillapítani a lázat is.

A levendulát külsőleg krém, pakolás vagy a legkülönbözőbb kilúgozott kence formájában lehet alkalmazni. Használható bőrtonizálásra, sebkezelésre, szájvízként ínygyulladásra vagy fogfájásra, vagy akár mozgásszervi fájdalom csillapítására.

Levendulaolajjal, ecettel vagy szeszes kivonattal kiválóan kezelhetők a fájó izmok, a reumás vagy köszvényes ízületek, a becsípődött idegek, a görcsös végtagok, valamint a gyermekbénulásos vagy parézises végtagok. A levendula előtt a nyári napforduló idején tisztelegnek az emberek.

A hagyomány szerint a levendula belső békét, örömöt és egészséget hoz. Meditáció közben is használható, hiszen megvilágosítja és tisztítja az elmét, valamint támogatja az intellektust és a logikus gondolkodást.

Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a levendula illata vonzza a férfiakat - tehát hölgyeim, ha szeretnék, hogy körbezsongják önöket, tegyenek levendula gallyakat a fehérneműs fiókjukba, szerezzenek egy kis levendulaolajat az aromalámpába, és fürödjenek levendulában. Ettől vidámak, érzékiek és gyönyörűek lesznek, és éppen ezzel tudják kivívni férjük csodálatát és szerelmét.


vorosrozsa66, 2018. július 05. csütörtök, 16:07
Címkék: romantikus lelkek, árvacsalánfélék családjába, híres francia, kozmetikai ipar, érzést keltik, levendula bódító,
Kommentek
Gondolataim -a kék búzavirág
a búzavirággal foglalkozzon, a virág korabeli művészeti és irodalmi értelmezéséből eredt. Ez az érdeklődés érthetővé válik, ha a romantika felé fordulását úgy értelmezzük, mint az 1848-as márciusi Németország jelképkultúrája és költészete fogadtatásának ismérvét I. Vilmos uralkodásának képvilágában. A romantika kék virágát, amelyet Heinrich von Ofterdingen egy életen át keresett Novalis regényében, nem sorolták egy növénytani fajhoz. E virág - anélkül, hogy allegorikus vonásait elhagyta volna - a romantikus keresés jelképévé lépett elő. A búzavirág - mint jelkép - viszont csakis a hazai termékeny agrárromantikus környezetben növekedett. Hindenlang 1914 márciusában fejezte be mesejátékának kéziratát, amelyben ő a haza utáni vágyakozás fejezőjét, a búzavirágot, az erdőben és az emberi lelkekben kereste. Ez a kék virág is a fantázia szüleménye volt, s a színműben a virág különleges, fantasztikus varázsát a "kék áttetsző papírból harangvirág formájában" való megjelenítése és elektromos megvilágítása adta. A
eniko1952, 2015. szeptember 16. szerda, 16:58
Dordogne-Perigord Noir
A középkori miliő mintha egy mesekönyvből tárult volna elénk, átjárta minden porcikánkat. Elképzeltem magam falusi pórnépnek perigordi viseletben, amint éppen portékáimat árulom a piacon. Szép voltam várúrnőként is, a kúp alakú hosszú fejfedőről lelógó fátyollal, amint merev fejtartással kémlelek ki egy toronyból, várva kedvesem megpillantását gobelinnel a kezemben. A hangulat középkori is volt, reneszánsz is, romantikus is, álomszerűen hihetetlen és meseszerűen valóságos. Nem csoda, hogy több filmet is forgattak már a városban, a leendő regényem egyik helyszínéül Sarlat-t választom majd én is.
A vidék fő jellegzetességeire , a kacsa - libamájra és a szarvasgombára specializálódott üzletek vásárlásra csábításáról időhiány miatt fájó szívvel lemondtam, ludakat csak köztéri szoborként láttam táncolni, jóllakottan ellenálltam a csodálatos francia sütemények, torták, fagylaltok kínálatának is.
gallokovacs, 2010. augusztus 11. szerda, 08:57
Mit jelentenek a virágok?
src="http://api.ning.com/files/CBDseemyVGqcCBun8cl9OQj31inSdD*N6lE VsCP-iP13rbo1da42dYrx7YstMRlDJIFxhbpEegAen8idh4eUVN3CDmKm*axS/2d7u c93.jpgaqb7.gif" >alt=""[/kep]
Mit jelentenek a virágok?

Ne beszélj virágnyelven, mondd már el, mit akarsz! - mordulunk rá olykor beszélgetőtársunkra, aki csak célozgat, vagy homályosan beszél a lényegről. Pedig az igazság az, hogy a virágok nyelve, pontosabban azok szimbolikája nagyon is egyértelmű a hozzáértők számára.

A mindennapi élet titkos jeleit kedvelő és romantikus lelkek bizonyára érdeklődően kutatnak, mit is jelent, ha a sárga szegfűt kapunk, vagy százszorszépet adunk ajándékba. Elborzadom akkor, ha látom, hogy krizantémot kap valaki névnapjára, amikor azt kifejezetten a temetőbe illik vinni. A virágoknak megvan a maguk nyelve, sajátos jelrendszere, melyet csak akkor érthetünk meg, ha egy kicsit elmélyedünk a virág-ajándékozás kultúrtörténetébe. Olyan titkos ez a nyelv, mint az igazi, pl. a kémjelentésekben használt sifrírozott
marta68, 2010. június 21. hétfő, 00:09
Kádból kerti tó?
Hogyan építsünk fürdőkádból kerti tavat?

Ha megadatik egy falatnyi kert, akkor a növények beültetése után előbb-utóbb vizet is szeretnénk látni a zöldben. Egy tavacskát. Legyen az bármekkora is, valahogy kerek egésszé varázsolja a földdarabunkat. Nincs túl nagy helyünk? Vagy nem akarunk nagy tavat? Építsünk egyet! Nem is kell speciális előkészület hozzá, csak egy kiszuperált kád! Lássuk!
Szeretnénk egy tavat...

Mert a víz megbabonázza az embert. A romantikus lelkek eleinte a Csendes-óceán háborítatlan lakatlan szigetéről álmodoznak. A saját sziget gondolatának feladása után a szigetből először dunai sziget, majd egyszerű ártér lesz. Amikor ez sem jön be, már bárki megelégedne a kisebb patak által körbefont tisztással, sőt magával a patakparttal is. Legtöbbünknek ez is álom marad, így be kell érnünk egy kiadósabb csőtöréssel, egy-egy árvízi rokon meglátogatásával vagy a belvizes szomszéd panaszainak meghallgatásával. Ha még ez sem adatik meg számunkra, merítsünk a kudarcból erőt,
1vargaildyko, 2010. január 15. péntek, 14:39
Virágok szimbolikája
A virágok szimbolikája

Ne beszélj virágnyelven, mondd már el, mit akarsz! -mordulunk rá olykor beszélgetőtársunkra, aki csak célozgat, vagy homályosan beszél a lényegről. Pedig az igazság az, hogy a virágok nyelve, pontosabban azok szimbolikája nagyon is egyértelmű a hozzáértők számára. A mindennapi élet titkos jeleinek kedvelő és romantikus lelkek bizonyára érdeklődéssel olvassák, mit is jelent, ha a sárga szegfűt kapunk, vagy százszorszépet adunk ajándékba.Amarílisz -Büszkeség, költészet
Ambrózia -Viszonzott szerelem
Aszparágusz -Kedvesség
Azálea -Vigyázz magadra, mértéktartás, törékeny szenvedély, Kínában a nőiesség szimbóluma
Bazsarózsa -Derűs élet, boldog házasság
Begónia -Légy óvatos!
Borostyán -Házastársi szerelem, hűség, barátság, ragaszkodás
Bükköny -Viszlát, elindulás, áldott öröm, köszönöm a szép időszakot
Ciklámen
hagenandi, 2008. augusztus 28. csütörtök, 11:54
Virágok
Név és Jelentés

Ne beszélj virágnyelven, mondd már el, mit akarsz! Ugy mordulunk rá olykor beszélgetőtársunkra, aki csak célozgat, vagy homályosan beszél a lényegről. Pedig az igazság az, hogy a virágok nyelve, pontosabban azok szimbolikája nagyon is egyértelmű a hozzáértők számára. A mindennapi élet titkos jeleinek kedvelő és romantikus lelkek, bizonyára érdeklődéssel olvassátok, mit is jelent, ha a sárga szegfűt kapunk, vagy százszorszépet adunk ajándékba.

Amarílisz :Büszkeség, költészet

Ambrózia : Viszonzott szerelem

Aszparágusz :Kedvesség

Azálea :Vigyázz magadra, mértéktartás, törékeny szenvedély, Kínában a nőiesség szimbóluma

Bazsarózsa :Szégyen; Derűs élet, boldog házasság

Begónia :Légy óvatos!

Borostyán :Házastársi szerelem, hűség, barátság, ragaszkodás

Bükköny : Viszlát, elindulás, áldott öröm, köszönöm a szép időszakot

Ciklámen :Lemondás, búcsúzás

Cinea (bíbor) :Tartós
jjanosne, 2008. augusztus 06. szerda, 19:06
Képek, videók
romantikus este
eva6
2018. november 06. kedd, 19:10
Romantikus hely.jpg
pacsakute
2018. október 21. vasárnap, 22:21
Romantikus helyen.jpg
pacsakute
2018. október 21. vasárnap, 22:01
Romantikus lilaruhás hölg
pacsakute
2018. október 21. vasárnap, 16:08
Romantikus hosszúruha.jpg
pacsakute
2018. október 21. vasárnap, 11:10
Romantikus hosszúruhás hö
pacsakute
2018. október 21. vasárnap, 10:51
Romantikus helyen
pacsakute
2018. október 14. vasárnap, 18:21
romantikus--.png
menusgabor
2018. október 08. hétfő, 21:13
Hölgy romantikus helyen.j
pacsakute
2018. október 01. hétfő, 00:28
Romantikus szépség.jpg
pacsakute
2018. szeptember 22. szombat, 22:45
Romantikus lépcsőn.jpg
pacsakute
2018. szeptember 14. péntek, 20:20
A klíviák családjába tart
gergoful
2012. november 17. szombat, 14:48
Francia kép
eva6
2018. november 10. szombat, 07:47
Francia mákos krémes.jpg
vorosrozsa66
2018. november 04. vasárnap, 13:20
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.