Belépés
2019. július 20. szombat | 29. hét | 201. nap | 15:43 | Illés
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Vandálok rongáltak a Moszkva szívében frissen átadott "vad urbanista" parkban
A "vad urbanizmus" koncepcióját követő, a növényzetet úttörő építészeti elemekkel elegyítő parkot szombaton avatta fel meghívott vendégek előtt az orosz főváros szívében Vlagyimir Putyin elnök és Szergej Szobjanyin polgármester. Az ünnepélyes átadás a Moszkva fennállásának 870. évfordulóján megrendezett központi ünnepség keretében történt.

A 14 milliárd rubelből (több mint 62 milliárd forintból), az eredetileg tervezett büdzsé csaknem háromszorosából kiépített parkot hétfőn nyitották meg a nagyközönség előtt, de a látogatók három nap alatt annyi kárt okoztak benne, hogy jövő hétfőtől helyreállítási munkálatokat kell kezdeni. Emiatt hétfőnként lerövidítik a nyitva tartást és a legfrekventáltabb helyekre 15 perces időközönként fogják az embereket bebocsátani.

A rongálók egyebek között összetörték a 16 ezer fős falak nélküli amfiteátrum "üvegkéreg" födémjének egyedi elemeit, amelyeket újra kell gyártatni. Kár keletkezett a médiaközpontban és a növényzetben is. A tundrát mintázó területről mintegy 10 ezer növény tűnt el.

A 13 hektáron elterülő parkban, amelyet a számára otthont adó patinás Zarjagyje negyedről neveztek el, az alkotói mesterséges mikroklíma-övezeteket hoztak létre, amelyeket az orosz sztyeppére, tundrára, mocsarakra és erdőkre jellemző növényekkel ültettek be.

A New York-i Diller Scofidio and Renfro (DS&R) tervezőiroda elképzelései alapján kialakított park fő nevezetességei közé tartozik a Moszkva folyó fölé mélyen benyúló és a kiindulási partra visszakanyarodó, pillér nélküli "lebegő híd", az üvegtetejű amfiteátrum és egy egész évben fagypont alatt tartott, jégalkotásokat bemutató barlang. A látogatók "4 dimenziós" moziban ismerkedhetnek virtuálisan meg Oroszország történelmével és nemzeti parkjaival, valamint egy föld alatti múzeumban megtekinthetik a környéken talált régészeti leleteket.

A parkot a 60-as években megépült és 2006-ban lebontott Rosszija hotel helyén hozták létre, amely valaha a több mint 3 ezer vendégszobájával a világ legnagyobb szállodája volt. A Rosszija alapzatát egyébként eredetileg Moszkva nyolcadik "sztálinbarokk" toronyházához fektették le, amelyet a világ legmagasabb épületének szántak, ám a generalisszimusz halálát követően az új szovjet vezetés elvetette a tervet.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. szeptember 14. csütörtök, 18:43
Címkék: Vlagyimir Putyin, Szergej Szobjanyin, York-i Diller Scofidio, növényzetet úttörő, orosz főváros, ünnepélyes átadás,
Kommentek
Az orosz alsóház elnöke alkotmánymódosítást javasolt
szóvivő a parlamenti lapban megjelent írást Vologyin "magánvéleményének" minősítette, ugyanakkor azt mondta, hogy "a legmagasabb szintű vezetés egyik tagjának" cikke széles körben visszhangot keltett és alapja lehet a vitának.A házelnök ugyan csak kisebb, a hatalmi ágak egyensúlyát meg nem bontó, "célzott" módosítások szükségességéről írt, és nem tett említést az elnöki utódlás kérdéséről, a sajtóban megjelent vélemények azonban Vologyin kezdeményezését összefüggésbe hozták azzal, hogy Vlagyimir Putyin elnöknek 2024-ben lejár a mandátuma, és ezt követően már nem választhatják újra.

A Bloomberg amerikai hírügynökség a hónap folyamán korábban jól értesült moszkvai forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a Kreml fontolóra vette a választási törvény módosítását, hogy a törvényhozásban biztosítsa a hanyatló népszerűségű kormánypárt, az Egységes Oroszország alkotmányozó többségének fenntartását. A nagy figyelmet keltett írás szerint ennek segítségével meg lehetne növelni a miniszterelnök
velemenyezd, 2019. július 17. szerda, 19:12
Elbocsátottak négy moszkvai rendőrt egy tényfeltáró újságíró alaptalan megvádolása miatt
Az orosz belügyminisztérium szerint az intézkedés a nyugat-moszkvai közigazgatási körzet rendőrparancsnokságát, azon belül a kábítószerosztály főmunkatársát, Gyenyisz Konovalovot és három munkatársát, Akbar Szergalijevet, Roman Feofanovot és Dmitrij Kozsanovot érinti.

A 36 éves Golunovot, a Meduza ellenzéki hírportál munkatársát június 6-án vette őrizetbe és bántalmazta a moszkvai rendőrség azt állítva, hogy hátizsákjában és lakásán kábítószert találtak. Az ügy széles körű, politikai hovatartozástól független felháborodást váltott ki Oroszországban. Felmerült ugyanis a gyanúja annak, hogy a hatóságok koholt vád alapján próbálták meg elhallgattatni az újságírót, aki cikkeiben gátlástalan uzsorásokról és egy, a temetkezési ágazatra rátelepedő szervezetről írt.

A bűnügyeknek az újságíró szerint moszkvai városi tisztségviselők és biztonsági szervek vezetői is részesei voltak. A kábítószerügyben Golunov mindvégig kitartott ártatlansága mellett. Az újságírót később kiengedték házi őrizetéből, az
velemenyezd, 2019. július 16. kedd, 13:53
Iráni atomprogram - Macron: elkerültük a legrosszabbat
A francia elnök hétfői belgrádi látogatása során tért ki az iráni atomprogram körüli helyzetre. Emmanuel Macron kijelentette, kész tárgyalni Haszan Róháni iráni elnökkel, valamint Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnökkel is annak érdekében, hogy ne éleződjön tovább a feszültség a Közel-Keleten.

Szerinte az utóbbi hetek diplomáciai tevékenysége megállította az irániak túlreagálásait, és lehetővé tette a folyamatos párbeszédet az Egyesült Államokkal. Ezen nehéz feltételek közepette is folytatják az egyeztetéseket - tette hozzá.

Irán, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt tagja (az Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia, Oroszország) és Németország alkotta hatok csoportja 2015-ben jutott megállapodásra, amelynek értelmében az iráni atomprogram korlátozása fejében fokozatosan feloldják a Teherán elleni szankciókat. A feszültségek 2018 tavaszán újultak ki, amikor Donald Trump amerikai elnök egyoldalúan felmondta az atomalkut, és újból büntetőintézkedéseket
velemenyezd, 2019. július 15. hétfő, 20:42
Stoltenberg: Európa biztonsága forog kockán
célba ér. Az SSC-8 növeli a nukleáris konfliktus valószínűségét - húzza alá a főtitkár.

Stoltenberg felidézi, hogy amikor az Egyesült Államok hat évvel ezelőtt aggályainak adott hangot az új fegyver fejlesztése miatt, Moszkva kategorikusan tagadta, hogy létezne ilyen fejlesztés, majd amikor elismerte a fegyver létezését, azt állította, hogy nem sérti az INF-szerződést. A NATO-főtitkár szerint viszont Moszkva régóta törekszik arra, hogy megszabaduljon az INF-szerződés jelentette korlátoktól, és Vlagyimir Putyin orosz elnök 2007-ben ki is mondta, hogy ki szeretne lépni a megállapodásból.

"Minden NATO-szövetséges egyetért az Egyesült Államokkal abban, hogy Oroszország megsértette az INF-szerződést. Ennek tényét több szövetséges egymástól függetlenül megerősítette" - szögezi le a szervezet főtitkára.

Jens Stoltenberg kiemeli, hogy ez az oka annak, hogy februárban az Egyesült Államok bejelentette, hogy hat hónapon belül kilép az egyezményből, ha Oroszország nem tér vissza maradéktalanul és
velemenyezd, 2019. július 15. hétfő, 07:04
EU: még van idő a párbeszédre az INF-szerződés megőrzése érdekében
szerződést, ezért elkötelezett a megállapodás megőrzése mellett.

Figyelmeztetése szerint tekintettel a több helyszínen jelentkező megnövekedett feszültségre, óvatosnak kell lenni, hogy ne kezdődjön egy új fegyverkezési verseny, amely meghiúsítaná a hidegháború befejezése után elért leszerelések eredményeit. Az unió azt várja az Egyesült Államoktól és Oroszországtól, hogy támogassák egymást a fegyverarzenálok leszerelését illetően - közölte az uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő.

Vlagyimir Putyin orosz elnök július elején írta alá az INF-szerződés hatályának felfüggesztéséről rendelkező törvényt. Az Egyesült Államok február 1-jén bejelentette, hogy felfüggeszti részvételét az INF-szerződésben, és augusztus másodikán kilép abból, ha Oroszország továbbra sem tartja tiszteletben azt.

Az INF-szerződés, amelyet 1987. december 8-án Washingtonban írt alá Ronald Reagan amerikai elnök és Mihail Gorbacsov szovjet államfő, a kommunista párt főtitkára, 1988. június 1-jén lépett hatályba. A paktum
velemenyezd, 2019. július 14. vasárnap, 13:21
Ukrán választás - Felmérés: Zelenszkij pártja továbbra is nagy arányban vezeti a népszerűségi listát
A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) június 25. és július 7. között végzett felmérésének eredménye szerint szintén erősödött kissé a Viktor Medvedcsuk, Vlagyimir Putyin orosz elnök bizalmasa által irányított, Moszkva-barát politikusokból álló Ellenzéki Platform - Életért nevű párt támogatottsága, amelynek most a biztos választók körében 14,1 százalékot mértek, és Petro Porosenko volt elnök Európai Szolidaritás néven újjáalakított pártjáé is, amely 9,2 százalékon áll a harmadik helyen. A Julija Timosenko volt kormányfő vezette Haza (Batykivscsina) 6,2 százalékkal került a negyedik, még befutó helyre.

A bejutási küszöbhöz közeli, 4,1 százalékos támogatottságot mért a KMISZ Ihor Szmesko volt SZBU-főnök Erő és Becsület nevű pártjának.

A Rejting közvélemény-kutató csoport múlt csütörtökön közzétett felmérése ugyanakkor a korábbiakhoz képest csökkenést mutatott a Nép Szolgája népszerűségében, amely náluk csak 42,3 százalékos támogatottságot ért el a biztos szavazók körében. A Rejting a
velemenyezd, 2019. július 10. szerda, 15:42
Zelenszkij ismét tárgyalni hívta Putyint
Az ukrán államfő a Facebookon arra reagált, hogy a Putyinhoz közel álló Viktor Medvedcsuk ukrán politikus érdekeltségébe tartozó NewsONE ukrán televízió és az Ukrajnában a Kreml propagandatévéjének tartott orosz Rosszija24 azt tervezi, hogy július 12-én tévéhidat létesítve közös vitaműsort szentelnek - Beszélnünk kell címmel - a két ország közötti viszonynak, beleértve a Donyec-medencei konfliktust.

"Szeretnék Vlagyimir Putyinhoz, Oroszország elnökéhez fordulni. Beszelnünk kell. Igen. Rajta! Vitassuk meg, kié a Krím, és ki nincs ott a Donyec-medencében" - fogalmazott Zelenszkij. Hozzátette, hogy a beszélgetéshez "társaságnak ajánlja" Donald Trump amerikai elnököt, Theresa May brit kormányfőt, Angela Merkel német kancellárt és Emmanuel Macron francia államfőt, a helyszínnek pedig Minszket. "Nem változtatunk és nem utasítunk el semmilyen diplomáciai formátumot, végtére is tényleg beszélnünk kell. Nem igaz?" - zárta üzenetét az ukrán elnök.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy még
velemenyezd, 2019. július 08. hétfő, 13:51
NATO-főtitkár: az INF-szerződést egyoldalúan Oroszország fenyegeti
Továbbra sem szűnik a Kercsi-szoroson és az Azovi-tengeren kialakult feszültség, ezért a NATO és szövetségesei ismételten felszólítják Moszkvát, hogy haladéktalanul engedje szabadon az illegálisan elfogott ukrán legénységet, a lefoglalt hajókat és felszereléseket.

A szövetségesek és Oroszország alapvetően eltérő állásponton vannak, de a NATO elkötelezett a párbeszéd folytatása mellett, "anélkül ugyanis nem tudjuk feloldani a nézetkülönbségek okozta feszültségeket" - tette hozzá Stoltenberg.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán írta alá a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló (INF) szerződés hatályának felfüggesztéséről rendelkező törvényt. A szövegben az INF-szerződés hatályának felfüggesztése mellett szerepel az is, hogy a megállapodáshoz való későbbi lehetséges visszatérésről az államfő dönt.

Az Egyesült Államok február 1-jén bejelentette, hogy felfüggeszti részvételét az INF-szerződésben, és kilép abból, ha Oroszország továbbra sem tartja tiszteletben
velemenyezd, 2019. július 05. péntek, 14:42
Képek, videók
vlagyimir putyin_0.jpg
megyerimihaly
2015. június 17. szerda, 18:00
vlagyimir-putyin.jpg
agica2004
2014. június 01. vasárnap, 15:54
-vlagyimir-putyin-es-f ele
agica2004
2013. június 28. péntek, 17:37
20120829-vlagyimir-put yin
agica2004
2012. november 04. vasárnap, 19:08
20120310-vlagyimir-put yin
agica2004
2012. március 25. vasárnap, 15:56
20110926vlagyimir putyin.
agica2004
2011. szeptember 27. kedd, 13:52
20110905vlagyimir putyin.
agica2004
2011. szeptember 07. szerda, 15:39
Szergej Vasziljevics Lukj
sanci81
2018. április 12. csütörtök, 18:32
SZERGEJ A BOSZORKA.gif
feviroza
2014. november 05. szerda, 18:41
Szergej A BOSZORKA.jpg
feviroza
2014. november 05. szerda, 18:40
SZERGEJ A BOSZor-KA.jpg
feviroza
2014. november 05. szerda, 18:34
SZERGEJ NEM SIRATLAK-.jpg
feviroza
2014. november 05. szerda, 14:58
SZERGEJ NEM SIRATLAK.jpg
feviroza
2014. november 05. szerda, 14:55
SZERGEJ NEM SIR.jpg
feviroza
2014. november 05. szerda, 14:52
SZerGEJ JESZENYIN NEM S
feviroza
2014. november 05. szerda, 14:49
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.