Belépés
2019. július 19. péntek | 29. hét | 200. nap | 20:57 | Emília
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Miseta Attila orvosprofesszort javasolja rektornak a Pécsi Tudományegyetem szenátusa
A közlemény szerint a testület az orvosprofesszort terjeszti fel a fenntartó Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) a PTE rektori tisztségének betöltésére.

A rektort az oktatásért felelős miniszter felterjesztésére a köztársasági elnök bízza meg.

Mint felidézték, Bódis József rektori megbízása 2018. június 30-án lejár, ezért az Emmi pályázatot írt ki a poszt betöltésére.

A minisztériumhoz négyen pályáztak: Bachmann Bálint, a műszaki és informatikai kar dékánja, Betlehem József, az egészségtudományi kar vezetője, Gábriel Róbert, a természettudományi kar dékánja, és Miseta Attila, az orvoskar vezetője - ismertették.

A rektorválasztást megelőzően Bachmann Bálint visszavonta pályázatát - olvasható az összegzésben, amely arra is kitért, hogy a PTE szenátusa két forduló után 23 szavazattal első helyre rangsorolta Miseta Attila pályázatát.

Miseta Attila 1960-ban született Kaposváron. 1984 óta oktat a Pécsi Tudományegyetemen. 1995-ben szerzett PhD fokozatot, 2000-ben habilitált, 2004 óta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) doktora. 2010-ben lett dékán az általános orvostudományi karon, 2013 óta igazgatója a laboratóriumi medicina intézetnek. Fő kutatási területe a molekuláris biológia. Elnyerte többek között a Markusovszky-díjat, az erdélyi magyar nyelvű orvosképzés támogatásáért a Báthory István-díjat és a Bálint Péter-díjat.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. december 18. hétfő, 16:42
Címkék: Miseta Attila, Pécsi Tudományegyetem, Emberi Erőforrások Minisztériumának, Bódis József, Bachmann Bálint, Betlehem József,
Kommentek
Vitályos: a kormány célja a felsőoktatás teljesítményelvű átalakítása
közölte.

Sebestyén Andor, a klinika elnöke a munkaszimulátor-rendszer jelentőségét kiemelve arról beszélt, hogy az elmúlt években Magyarországon egyre több álláshely jön létre, nő a foglalkoztatottság, a munkáltatók keresik a megfelelő munkavállalókat nemcsak a fiatalok, de az idősebb korosztály tagjai között is.

Az új berendezéssel a mindenkori munkavállalók lehetőségeit, fizikai és szellemi képességeit tudják felmérni, így biztosítva számukra a legoptimálisabb munkaerőpiaci elhelyezést - mondta. Az átadón Miseta Attila rektor is méltatta a beruházást.

Az eseményen a PTE, a Budapesti Műszaki Egyetem Ergonómia és Pszichológia Tanszék Foglalkozási Rehabilitációs Kutató Központja, valamint a képességvizsgáló rendszert fejlesztő Innomed Medical Zrt. együttműködési megállapodást írt alá a munkaszimulátorral végzett kutatások és fejlesztések összehangolásáról.

Az egyetem MTI-hez eljuttatott tájékoztatója szerint a pécsi kutatók olyan módszerek kialakításán dolgoznak, amelyekkel objektív módon
velemenyezd, 2019. január 24. csütörtök, 14:32
Modern városok - Letették a pécsi orvoskar új oktatási és kutatási épületének alapkövét
a nemzetközi porondra és fantasztikus teljesítményt mutatott fel. A hallgatók, köztük a külföldi diákok számának emelkedése "kötelezővé tette" ezt a fejlesztést - emelte ki.

Peresztegi Imre, a fővállalkozó ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója a beruházás részleteiről szólva ismertette: több mint 12 ezer négyzetméter területű, az alagsorral, pincével együtt ötszintes épület a tervek szerint 2020 második negyedévére készül el. Az elméleti tömb teljes környezete több mint 20 ezer négyzetméteren újul meg.

Miseta Attila rektor az egyetem, Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), Pécs polgármestere pedig a többi között a város szempontjából méltatta a beruházás jelentőségét az eseményen.

A MTI-hez eljutatott írásos összegzés szerint a "rendhagyóan különleges" alapkő a PTE 3D Központjában készült, háromdimenziós nyomtatással, utalva egyrészt a technika és a tudomány összefüggéseire, másrész a felnagyított, emberi szövetstruktúrára emlékeztető felület az egyetem és környezete viszonyát, a kapcsolódások fontosságát
velemenyezd, 2018. december 07. péntek, 16:21
ÁEEK: jól halad az orvosképzést segítő skill-laborhálózat létrehozása
projektet az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) 8 milliárd forintos forrásából finanszírozzák.

Az EFOP teljes, 952 milliárd forintos keretéből a 2014 és 2020 közötti uniós fejlesztési ciklusban több mint 160 milliárd forintot fordítanak az egészségügy fejlesztésére - hangsúlyozta. Kitért arra is, hogy az Egészséges Magyarország 2014-2020 stratégiai dokumentum célkitűzései között szerepel a születéskor várható, egészségben eltöltött életévek növelése két esztendővel 2020-ra.

Miseta Attila, a PTE rektora felidézte, hogy a pécsi orvostudományi karon, az egyetem saját forrásaiból az elsők között hoztak létre egy skill-labort, amelyet 2016 márciusában adtak át.

Szavai szerint nagyban megkönnyíti az orvostanhallgatók helyzetét, ha még az "éles" vizsgálatok előtt lehetőségük van korszerű szimulációs eszközökön gyakorolni. Az eddigi tapasztalatokról azt mondta: a labor működése egyértelmű siker és beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ugyanakkor - mint megjegyezte - saját forrásból
velemenyezd, 2018. október 02. kedd, 12:52
Európai polgári díjjal tüntették ki a pécsi orvoskar migrációs egészségügyi programvezetőjét
A belgyógyász és társadalom-orvostani szakorvos a díjjal járó emlékplakettet Pelczné Gáll Ildikótól, az Európai Parlament (EP) alelnökétől vette át a pécsi orvos- és gyógyszerészeti kar közös tanévnyitó ünnepségén.

Pelczné Gáll Ildikó méltatása szerint az elismerést a "legilletékesebb személy" kapta: Szilárd István töretlen lelkesedéssel és hittel végzett munkájából nemcsak Pécs és Magyarország, hanem az Európai Unió, illetve a világ is profitál - fogalmazott a fideszes politikus.

Miseta Attila, az orvoskar dékánja Szilárd István szakmai életútját ismertetve kiemelte: a menekültek egészségügyi ellátási igényével először 1991-ben, a délszláv háború idején szembesült.

A boszniai háborút lezáró daytoni békemegállapodást követően vezette a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) boszniai segélyprogramját. Majd a koszovói válság kezdetekor részt vett az ottani IOM-programok megszervezésében - részletezte a dékán.

Miseta Attila kitért arra is: az IOM európai központja a migrációs egészségügyi
velemenyezd, 2017. szeptember 03. vasárnap, 20:44
Rektor: példátlan fejlesztés előtt áll a Pécsi Tudományegyetem
keret kiegészülve az európai uniós pályázati forrásokkal négy év alatt 40 milliárd forintos programot jelenthet az egyetem számára".

A kancellár fontosnak nevezte, hogy az egyetem úgy alakítsa közbeszerzési eljárásait, hogy azokban minél nagyobb arányban tudjanak részt venni pécsi és baranyai vállalkozások. Reményének adott hangot, hogy a fejlesztések 5-6 milliárd forintos magántőke-beruházást is vonzhatnak. Példaként ingatlanberuházásokat és szolgáltatásfejlesztéseket említett Jenei Zoltán.

Miseta Attila, a PTE Általános Orvostudományi Karának dékánja kifejtette, mind az oktatói állomány, mind az infrastruktúra tekintetében elégtelenek a feltételek az orvoskaron, így azok fejlesztése szükséges. Közölte, az eredetileg 200 fősre tervezett évfolyamokon rendszeresen 600 hallgatót oktatnak. Kiemelte, a fejlesztések az oktatás minőségének emelését is célul tűzték ki.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), Pécs polgármestere az eseményen azt mondta, a PTE fejlesztése révén a baranyai megyeszékhely is erősödni
velemenyezd, 2016. február 09. kedd, 11:21
Illegális bevándorlás - Migrációs egészségügyi szakemberek képzése indul a pécsi és a kremsi egyetemen
szabad, hogy úgy lássuk őket, mint akik csak félelmet gerjesztenek és fertőzéseket hoznak, hanem lehetőségként, hogy be tudnak integrálódni egy másik ország társadalmába és segíthetik azt - fogalmazott a szekcióvezető.

Allan Krasnik arra a kérdésre, hogy megoldást jelenthet-e a hadsereg alkalmazása a bevándorlás kezelésében, azt válaszolta: a hadsereg nem olyan jól felszerelt, hogy segíteni tudna a bevándorlóknak, ehhez sok képzett egészségügyi alkalmazottra, szociális dolgozóra van szükség.

Miseta Attila annak a véleményének adott hangot, hogy a migráció kérdésköre "roppant elhanyagolt terület az egészségügyi szinteken és az Európai Unióban egyaránt". Az EU ilyen jellegű védelmi mechanizmusai hiányoznak, a közösség nem készült fel arra a helyzetre, amit az úgynevezett arab tavasz eredményezett, hogy a Közel-Keleten és Észak-Afrikában egy valós népvándorlás indul el - mondta.

Hozzátette, hogy ennek a folyamatnak vannak népegészségügyi vonatkozásai, és számolni lehet azzal is, hogy az Európába
velemenyezd, 2015. augusztus 27. csütörtök, 14:51
Migrációt érintő egészségügyi megállapodást kötött a WHO és a pécsi egyetem
esetlegesen behozott betegségek elleni védelemről.

"Nincs igazán mitől tartanunk, mert az európai országok egészségügyi ellátórendszere jó, az ebolával kapcsolatban is azt látjuk, hogy az európai elterjedésének minimális az esélye" - mondta. Hozzátette: ebola vagy más, Európában ritka, de komoly fertőző betegség ugyanakkor egy-egy esetben itt is előfordulhat, ezért a hatékony ellátórendszer mellett szükséges, hogy a felkészülés részeként képezzék a szakembereket ezen kórok tüneteinek felismerésére.

Miseta Attila, a PTE orvosi karának dékánja arról szólt, hogy az egyetem a migrációs egészségügyi tanszéke révén évek óta sikeres oktató- és kutatómunkát folytat a migrációs egészségügy témában.

Az orvosprofesszor fontosnak nevezte, hogy megfelelő számban legyenek olyan szakemberek, akik képesek a bevándorlással járó kulturális, szociológiai és egészségügyi problémák kezelésére.

Kitért arra, hogy a WHO és az egyetem közös kutatásai a fertőző és egyéb krónikus betegségekre is kiterjedő,
velemenyezd, 2014. november 10. hétfő, 15:02
Képek, videók
A pap celebrálja a misét.
farkas1945
2011. szeptember 10. szombat, 12:21
Szegedi Tudományegyetem F
szalai0913
2010. március 14. vasárnap, 09:30
Szeged Tudományegyetem Jo
agica2004
2006. szeptember 20. szerda, 23:37
Közlemény
eva6
2019. március 30. szombat, 17:08
Szolgálati közlemény.jpg
basikele
2012. november 04. vasárnap, 03:02
Ös patkány terjeszt kórt
chillik
2017. június 23. péntek, 05:08
Zika-virus terjesztője.jp
pacsakute
2016. július 15. péntek, 17:49
Fenntartson vagy védjen
sacimama
2016. május 17. kedd, 15:17
A magas-fenntartású lányo
cipello
2013. július 28. vasárnap, 15:47
Ma & Holnap, a fenntartha
zoldkaszino
2010. december 31. péntek, 14:35
Oktatás Japánban.jpg
menusgabor
2018. február 22. csütörtök, 21:53
Az oktató mama oktatása.j
chillik
2017. augusztus 01. kedd, 04:08
Tanár tüntetés oktatas_ko
megyerimihaly
2016. február 13. szombat, 23:55
Az oktatás....jpg
pacsakute
2015. november 04. szerda, 20:41
tűzrakó oktatás
orban47
2015. május 22. péntek, 18:44
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.