Belépés
2019. október 16. szerda | 42. hét | 289. nap | 02:11 | Gál
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Miseta Attila orvosprofesszort javasolja rektornak a Pécsi Tudományegyetem szenátusa
A közlemény szerint a testület az orvosprofesszort terjeszti fel a fenntartó Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) a PTE rektori tisztségének betöltésére.

A rektort az oktatásért felelős miniszter felterjesztésére a köztársasági elnök bízza meg.

Mint felidézték, Bódis József rektori megbízása 2018. június 30-án lejár, ezért az Emmi pályázatot írt ki a poszt betöltésére.

A minisztériumhoz négyen pályáztak: Bachmann Bálint, a műszaki és informatikai kar dékánja, Betlehem József, az egészségtudományi kar vezetője, Gábriel Róbert, a természettudományi kar dékánja, és Miseta Attila, az orvoskar vezetője - ismertették.

A rektorválasztást megelőzően Bachmann Bálint visszavonta pályázatát - olvasható az összegzésben, amely arra is kitért, hogy a PTE szenátusa két forduló után 23 szavazattal első helyre rangsorolta Miseta Attila pályázatát.

Miseta Attila 1960-ban született Kaposváron. 1984 óta oktat a Pécsi Tudományegyetemen. 1995-ben szerzett PhD fokozatot, 2000-ben habilitált, 2004 óta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) doktora. 2010-ben lett dékán az általános orvostudományi karon, 2013 óta igazgatója a laboratóriumi medicina intézetnek. Fő kutatási területe a molekuláris biológia. Elnyerte többek között a Markusovszky-díjat, az erdélyi magyar nyelvű orvosképzés támogatásáért a Báthory István-díjat és a Bálint Péter-díjat.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. december 18. hétfő, 16:42
Címkék: Miseta Attila, Pécsi Tudományegyetem, Emberi Erőforrások Minisztériumának, Bódis József, Bachmann Bálint, Betlehem József,
Kommentek
Horváth Ildikó: mintaprogram indul a lakóhelyhez közeli egészségügyi ellátás fejlesztésére az Ormánságban
közel félszáz települést érintően tizenötezer embert ér el. Az önkormányzatok, iskolák, köznevelési intézmények bevonásával egyebek mellett az életkorhoz köthető megbetegedéseket igyekeznek megelőzni, szelektív és célzott szűréseket végeznek, ezekhez eszközöket szereznek be.

A várható eredményekről szólva elmondta, a prevenciós ellátásban részesülők aránya jelentős mértékben nő, így korai szakaszban fény derülhet súlyos betegségekre, s indulhat meg az arra szorulók szakszerű orvosi kezelése.

Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora arról szólt, hogy a térségben magas az átlagéletkor, ezért is fontos a Sellyén és környékén élő lakosság egészségének megőrzése olyan állapotban, ami "lehetővé teszi számukra a hasznos munkálkodást". Hozzátette: az induló támogatás segítségével olyan programok indulhatnak el, amelyekre jelenleg nagy szükség van az Ormánságban.

Madaras Zoltán (Fidesz-KDNP), a Baranya Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke kiemelte, bár a területi operatív program keretében
velemenyezd, 2019. október 04. péntek, 14:31
Palkovics: megalakul az Egyetemi Klinikák Tanácsa
alapok mellett elengedhetetlen a klinikumban való részvétel, és a SE curriculum reformja is ezt a célt szolgálja. Itt az első két évben elméleti, a harmadik évben preklinikai, majd egy három éves klinikai képzésben vesznek részt a leendő orvosok.

Merkely Béla úgy vélte, óriási lehetőség van a betegellátásra épülő kutatási kapacitás fejlesztésében is, és úgy vélte, hogy az ITM, mint fenntartó komoly lehetőséget biztosít az egyetemeknek azzal, hogy az egészségipari innováció irányába kíván nyitni.

Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora azt mondta, mindhárom vidéki nagyvárosban (Pécs, Debrecen, Szeged) jelentős helyet foglal el mind gazdasági, mind tudományos és betegellátási értelemben az, hogy az ottani egyetemek klinikákat működtetnek.

Kitért arra, hogy a 2000-ben indult egyetemi integráció nem volt fájdalom- és problémamentes, azonban örömét fejezte ki, hogy a működtetés feltételei a kutatási területen egyszerűsödni fognak.

Lengyel Györgyi egészséggazdaságért felelős miniszteri
velemenyezd, 2019. szeptember 18. szerda, 14:31
Élelmiszeripari együttműködésbe kezd a Bonafarm és a PTE
A Pókos Gergely, a Bonafarm Zrt. vezérigazgató-helyettese, Miseta Attila rektor és Jenei Zoltán, az egyetem kancellárja által jegyzett dokumentum szerint a cégcsoport és a PTE közös tudományos és kutatási-fejlesztési tevékenységet végez, ösztöndíjprogramot indít, továbbá az egészséges táplálkozásban fontos szerepet betöltő élelmiszerek fejlesztésén, gyártásán, az ezt kiszolgáló technológiai háttér innovációján dolgozik a jövőben.

Emellett a Bonafarm szakértői szeptembertől bekapcsolódnak a PTE táplálkozástudománnyal kapcsolatos oktató munkájába.

Miseta Attila a megállapodás aláírása után reményét fejezte ki: az egyetem a táplálkozástudományi képzés kiterjesztésével, gyakorlatiasabbá tételével jelentősen hozzájárul az ágazatban tevékenykedő cégek, köztük a Bonafarm szakemberellátásához.

Bízunk abban is, hogy a növénytermesztést, az állattenyésztést és az ember táplálkozását integráltan kezelő új tudományos koncepciók beépülnek a gondolkodásba, és e területen is jelentős eredmények érhetők
velemenyezd, 2019. július 04. csütörtök, 12:32
Vitályos: a kormány célja a felsőoktatás teljesítményelvű átalakítása
közölte.

Sebestyén Andor, a klinika elnöke a munkaszimulátor-rendszer jelentőségét kiemelve arról beszélt, hogy az elmúlt években Magyarországon egyre több álláshely jön létre, nő a foglalkoztatottság, a munkáltatók keresik a megfelelő munkavállalókat nemcsak a fiatalok, de az idősebb korosztály tagjai között is.

Az új berendezéssel a mindenkori munkavállalók lehetőségeit, fizikai és szellemi képességeit tudják felmérni, így biztosítva számukra a legoptimálisabb munkaerőpiaci elhelyezést - mondta. Az átadón Miseta Attila rektor is méltatta a beruházást.

Az eseményen a PTE, a Budapesti Műszaki Egyetem Ergonómia és Pszichológia Tanszék Foglalkozási Rehabilitációs Kutató Központja, valamint a képességvizsgáló rendszert fejlesztő Innomed Medical Zrt. együttműködési megállapodást írt alá a munkaszimulátorral végzett kutatások és fejlesztések összehangolásáról.

Az egyetem MTI-hez eljuttatott tájékoztatója szerint a pécsi kutatók olyan módszerek kialakításán dolgoznak, amelyekkel objektív módon
velemenyezd, 2019. január 24. csütörtök, 14:32
Modern városok - Letették a pécsi orvoskar új oktatási és kutatási épületének alapkövét
a nemzetközi porondra és fantasztikus teljesítményt mutatott fel. A hallgatók, köztük a külföldi diákok számának emelkedése "kötelezővé tette" ezt a fejlesztést - emelte ki.

Peresztegi Imre, a fővállalkozó ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója a beruházás részleteiről szólva ismertette: több mint 12 ezer négyzetméter területű, az alagsorral, pincével együtt ötszintes épület a tervek szerint 2020 második negyedévére készül el. Az elméleti tömb teljes környezete több mint 20 ezer négyzetméteren újul meg.

Miseta Attila rektor az egyetem, Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), Pécs polgármestere pedig a többi között a város szempontjából méltatta a beruházás jelentőségét az eseményen.

A MTI-hez eljutatott írásos összegzés szerint a "rendhagyóan különleges" alapkő a PTE 3D Központjában készült, háromdimenziós nyomtatással, utalva egyrészt a technika és a tudomány összefüggéseire, másrész a felnagyított, emberi szövetstruktúrára emlékeztető felület az egyetem és környezete viszonyát, a kapcsolódások fontosságát
velemenyezd, 2018. december 07. péntek, 16:21
ÁEEK: jól halad az orvosképzést segítő skill-laborhálózat létrehozása
projektet az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) 8 milliárd forintos forrásából finanszírozzák.

Az EFOP teljes, 952 milliárd forintos keretéből a 2014 és 2020 közötti uniós fejlesztési ciklusban több mint 160 milliárd forintot fordítanak az egészségügy fejlesztésére - hangsúlyozta. Kitért arra is, hogy az Egészséges Magyarország 2014-2020 stratégiai dokumentum célkitűzései között szerepel a születéskor várható, egészségben eltöltött életévek növelése két esztendővel 2020-ra.

Miseta Attila, a PTE rektora felidézte, hogy a pécsi orvostudományi karon, az egyetem saját forrásaiból az elsők között hoztak létre egy skill-labort, amelyet 2016 márciusában adtak át.

Szavai szerint nagyban megkönnyíti az orvostanhallgatók helyzetét, ha még az "éles" vizsgálatok előtt lehetőségük van korszerű szimulációs eszközökön gyakorolni. Az eddigi tapasztalatokról azt mondta: a labor működése egyértelmű siker és beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ugyanakkor - mint megjegyezte - saját forrásból
velemenyezd, 2018. október 02. kedd, 12:52
Európai polgári díjjal tüntették ki a pécsi orvoskar migrációs egészségügyi programvezetőjét
A belgyógyász és társadalom-orvostani szakorvos a díjjal járó emlékplakettet Pelczné Gáll Ildikótól, az Európai Parlament (EP) alelnökétől vette át a pécsi orvos- és gyógyszerészeti kar közös tanévnyitó ünnepségén.

Pelczné Gáll Ildikó méltatása szerint az elismerést a "legilletékesebb személy" kapta: Szilárd István töretlen lelkesedéssel és hittel végzett munkájából nemcsak Pécs és Magyarország, hanem az Európai Unió, illetve a világ is profitál - fogalmazott a fideszes politikus.

Miseta Attila, az orvoskar dékánja Szilárd István szakmai életútját ismertetve kiemelte: a menekültek egészségügyi ellátási igényével először 1991-ben, a délszláv háború idején szembesült.

A boszniai háborút lezáró daytoni békemegállapodást követően vezette a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) boszniai segélyprogramját. Majd a koszovói válság kezdetekor részt vett az ottani IOM-programok megszervezésében - részletezte a dékán.

Miseta Attila kitért arra is: az IOM európai központja a migrációs egészségügyi
velemenyezd, 2017. szeptember 03. vasárnap, 20:44
Képek, videók
A pap celebrálja a misét.
farkas1945
2011. szeptember 10. szombat, 12:21
Szegedi Tudományegyetem F
szalai0913
2010. március 14. vasárnap, 09:30
Szeged Tudományegyetem Jo
agica2004
2006. szeptember 20. szerda, 23:37
Közlemény
eva6
2019. március 30. szombat, 17:08
Szolgálati közlemény.jpg
basikele
2012. november 04. vasárnap, 03:02
Ös patkány terjeszt kórt
chillik
2017. június 23. péntek, 05:08
Zika-virus terjesztője.jp
pacsakute
2016. július 15. péntek, 17:49
Fenntartson vagy védjen
sacimama
2016. május 17. kedd, 15:17
A magas-fenntartású lányo
cipello
2013. július 28. vasárnap, 15:47
Ma & Holnap, a fenntartha
zoldkaszino
2010. december 31. péntek, 14:35
Oktatás Japánban.jpg
menusgabor
2018. február 22. csütörtök, 21:53
Az oktató mama oktatása.j
chillik
2017. augusztus 01. kedd, 04:08
Az oktatás....jpg
pacsakute
2015. november 04. szerda, 20:41
tűzrakó oktatás
orban47
2015. május 22. péntek, 18:44
O.V.-oktatás-.jpg
agica2004
2015. február 07. szombat, 18:11
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.