Belépés
2020. február 21. péntek | 8. hét | 52. nap | 17:09 | Eleonóra
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A magyar kultúra napja - Szoboravatással és beszélgetéssel emlékeznek Szabó Gyula színművészre szombaton
Szabó Gyula, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész szobrának avatását a 22. kerületi önkormányzat szombaton 17 órakor tartja a Klauzál Ház Aulájában - olvasható az önkormányzat MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az alkotást Huber József kerületi szobrászművész készítette. Mint írják, Budafok-Tétény Önkormányzata a portrészoborral kíván emléket állítani az egykor a XXII. kerületben élt művésznek.

A 2014-ben elhunyt művész szobrának avatásán Karsay Ferenc polgármester köszöntője után Kovács István színművész emlékezik hajdani pályatársára. A szoboravatás után beszélgetéssel emlékeznek Szabó Gyulára. A beszélgetést Lakatosné Ircsik Teréz, az Országos Színháztörténeti Múzeum (OSZMI) koordinátora vezeti, akinek Kovács István lesz a beszélgetőtársa. A két színész pályája a Thália Színházban találkozott, ahol több darabban játszottak együtt Kazimir Károly irányítása alatt. Ezekről az időkről, filmekről, színházról, barátságról beszélget Kovács Istvánnal az OSZMI munkatársa. Az eseményre a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

A magyar kultúra napjának programja ezt követően könyvbemutatóval és felolvasó színházi programmal folytatódik a Klauzál Házban.

Szabó Gyula (1930-2014) a Színház- és Filmművészeti Főiskolára 1950 és 1954 között járt, 1954-től a Petőfi és a Jókai Színház tagja, majd évtizedekig a Thália Színház vezető színészeként emlékezetes produkciók részese volt. A Thália megszűnése után tagja lett az Arizona, majd a Művész Színháznak is, később a székesfehérvári Vörösmarty Színháznál dolgozott. 1979-től a Színház- és Filmművészeti Főiskola tanára, egyetemi docens volt. Pályája során játszott többek közt Molnár Ferenc, Shakespeare, Bulgakov, Stendhal, Katona József színműveiben. Emlékezetes alakításai között van Hábetler János, Fejes Endre Rozsdatemető című művében, és Tiborc Katona Bánk bánjában. Játszott az Egy pikoló világos, a Vasvirág, a Kölyök, A tizedes meg a többiek, a Kinek a törvénye című filmekben.

Tévésorozatokban ő volt a Tenkes kapitánya Buga Jakabja, a Princ, a katona Csontos őrnagya, a Robog az úthenger Józsija. Ő volt a magyar szinkronhangja Columbo hadnagynak az amerikai sorozatban, és az ő hangján szólalt meg dr. Bubó (Kérem a következőt), Pumukli, Kag (Vuk) és Frakk, a macskák réme. Ő volt a Magyar Népmesék sorozat mesemondója is.

Kétszer tüntették ki Jászai Mari-díjjal, emellett érdemes és kiváló művész címet is kapott. A filmkritikusok díját 1975-ben nyerte el. Sokoldalú művészi pályája elismeréseként 2000-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. A Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon 2005-ben Életmű-díjat kapott, szülővárosának 1998-tól volt díszpolgára. 2006-ban a Nemzet Színészévé választották. 2007-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje (polgári tagozata) kitüntetéssel ismerték el.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. január 17. péntek, 11:31
Címkék: Szabó Gyula, Nemzet Színésze, Jászai Mari-díjas, Klauzál Ház Aulájában, Huber József, Budafok-Tétény Önkormányzata,
Kommentek
Szabó Magda drámáját mutatta be a székesfehérvári Vörösmarty Színház
gondolatok, érvek és ellenérvek csapnak össze" - hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

A szombaton bemutatatott produkcióról Bagó Bertalan rendező elmondta: a premieren nagy sikere volt az előadásnak.

A darab történelmi sorsfordulót mutat be: 994 őszén Géza fejedelem összehívja Európa keresztény királyságainak követeit, hogy legyenek tanúi, amint fia felhagy ősei vallásával, és új hitre tér. A jövő terhétől súlyos döntések éjszakájának története ez.

Mint a rendező elmondta: Szabó Magda ürügyként használta a történet arra, hogy saját koráról beszéljen. A mű a mai napig aktuális, a szöveg olyan, mintha kortárs darab lenne. A művet szarkasztikus, kegyetlen humor jellemzi, amitől a néző az egyik pillanatban nevet a történeten, a másikban pedig mélyen elgondolkodik, talán meg is hatódik - tette hozzá.

Az előadásban Géza fejedelem szerepében Gáspár Sándor látható, Vajk, a fia Kovács Tamás. Gyula, a fejedelem apósa Kuna Károly, Bönge, Gyula barátja Derzsi János.

Bagó
velemenyezd, 2020. január 27. hétfő, 13:01
Idén 43 díjazottnak adták át a KÓTA díjait
kategóriában Auth Ágnes énektanár, karnagy; Boros Erzsébet népzenetanár, Csider István népzenetanár, Husi Gyula népzenetanár, Makkai Gézáné énektanár, karnagy; Makráné Kónya Melinda énektanár, karnagy és Sárközyné Pomázi Ágnes énektanár, karnagy érdemelte ki a kitüntetést.

Az életmű kategória kitüntetettje Párkai István, Gerzanics Magdolna énektanár, néprajzkutató, valamint Várnai Ferenc énektanár, zeneszerző, népdalgyűjtő. Mecénás kategóriában Erdei Attila népzenetanár, népzenei rendezvényszervező; Szabó László zenetanár, népművelő, igazgató; a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium és a Magyar Nemzeti Galéria kapott elismerést. A posztumusz kategória díjazottja Anker Antal énektanár, karnagy, vezető szakfelügyelő; G. Horváth József zenetanár, karnagy; Szlama László népzenész és Timár Imre énektanár, karnagy.

Népzenei kategóriában díjazták Méry Margit néprajzkutatót, Pavella Krisztina népzenészt, népzenetanárt, együttesvezetőt; népzenei együttes kategóriában a Bárándi Citerás Egyesület, a Bodzavirág
velemenyezd, 2020. január 27. hétfő, 11:31
Atomenergia hivatal: biztonságosan üzemeltek az atomenergiát alkalmazó létesítmények
Ismertette, hogy a hivatal több mint 1550 ellenőrzést végzett és mintegy 1900 határozatot hozott tavaly. A nukleáris létesítményekben és a radioaktívhulladék-tárolókban 18 nukleáris biztonsági és 1 fizikai védelemhez, valamint 8 sugárvédelemhez kapcsolódó jelentésköteles eseményt vizsgált ki az atomenergia hivatal - közölte a főigazgató, hozzátéve, hogy kisebb jelentőségű, egészségügyi és környezeti károsodást nem okozó esetek fordultak elő.

Hullán Szabolcs főigazgató-helyettes elmondta: a két új paksi blokk létesítésiengedély-kérelmének benyújtása idén nyáron várható, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) felkészült ennek értékelésére.

Tavaly az OAH kiadott az atomerőmű egy újabb felvonulási épületére építési engedélyt, miután a nukleáris létesítmények biztonsági övezetén belül általános építésügyi feladatokat is ellát a hivatal - jelezte. A főigazgató-helyettes felidézte, hogy korábban már kiadtak építési engedélyt két irodaépületre.

Fichtinger Gyula főigazgató a tavalyi évet értékelve
velemenyezd, 2020. január 23. csütörtök, 14:11
A magyar kultúra napja - Kórushangverseny, irodalmi estek és szavalóverseny Tolnában
Január 22-én Szekszárdon, a Művészetek Házában ad koncertet a Szekszárdi Madrigálkórus és a Szekszárdi Kamarazenekar Jobbágy Valér és Kovács-Buzás Márta vezénylésével. A hangversenyen többek között Monteverdi, Vivaldi, Mozart és Buxtehude művei szólalnak meg, a műsorban emellett szerepelnek a magyar költészet megzenésített darabjai - közölte a Babits Mihály Kulturális Központ az MTI-vel.

A kulturális központban másnap Nyáry Krisztián tart előadást, amelyben mások mellett Szabó Magda, Mészöly Miklós, Kölcsey, Vörösmarty, Liszt Ferenc és Babits Mihály leveleit idézi fel.

Pakson január 24-én rendezik a magyar kultúra napi városi ünnepséget, amelyen Szabó Balázs és Vecsei H. Miklós Szívárnyék: Pilinszky két hangon című előadását hallhatja a közönség. A két előadó Dunaföldváron, a művelődési központban január 26-án, vasárnap mutatja be a zenés Pilinszky-estet.

Tolnán január 24-én már tizenkettedik alkalommal rendez vers- és prózamondó versenyt diákoknak a város kulturális
velemenyezd, 2020. január 16. csütörtök, 14:32
Már nem mondja magáról, hogy masszív csaj vagyok
legendás alkotása, amelyet elsőként említünk meg vele kapcsolatosan, amíg élünk.

Mérhetetlen emberi tartás, óriási lélekerő, áradó szeretet. Ha fizikálisan nincs is túl jó állapotban, szellemileg teljesen rendben van. Pályája lezárult. Végérvényesen. Játszani már csak a szív tud. A test nem.

,,Holnap jön Teréz, nagyon várom" - mondja, és megpróbál felállni. - Még élek, na! Még mindig itt tart a Jóisten. Csak tudnám, mire készül velem..."

Szabó G.
foldinefehereva, 2020. január 08. szerda, 23:11
Madarász Ivánt negyedszer választották az Artisjus elnökének
1980 óta állandó oktató a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol 2002 óta egyetemi tanári rangban a zenetudományi és -elméleti tanszéken tanít. Az Artisjus vezetőségében végzett munka mellett a Magyar Zeneszerzők Egyesületének alapító és elnökségi tagja, valamint több zenei alapítvány kurátora.

Az Artisjus szerzőkből és zeneműkiadókból álló vezetői testülete, az úgynevezett Küldöttgyűlés többi tagját szintén a január 7-i ülésen választották meg. Bekerült a grémiumba Czutor Zoltán, Németh Alajos, Szabó Áron, Tabár István (könnyűzene), Bánkövi Gyula, Hollós Máté, Tihanyi László (komolyzene), Szkárosi Endre (irodalom), valamint a Universal Music Publishing EMB (zeneműkiadó, képviseli Mózes-Szitha Tünde).

Az Artisjus egyesület és jogelődjei eddigi elnökei: Herzfeld Viktor (1907-1918), Hubay Jenő (1918-1919), Huszka Jenő (1919-1944), Sándor Jenő (1944), Heltai Jenő (1945-1952), Kadosa Pál (1953-1956; 1958-1983), Bölöny György (1956-1958), Petrovics Emil (1983-1987; 1991-1999), Lendvay Kamilló
velemenyezd, 2020. január 08. szerda, 16:02
Ady Endre : Karácsony
válna,
Óh, de nagy boldogság
Szállna a világra.
És a gyarló ember
Ember lenne újra,
Talizmánja lenne
A szomoru útra.
Golgota nem volna
Ez a földi élet,
Egy erő hatná át
A nagy mindenséget,
Nem volna más vallás,
Nem volna csak ennyi:
Imádni az Istent
És egymást szeretni...
Karácsonyi rege
Ha valóra válna,
Igazi boldogság
Szállna a világra...

Bédné Marika : 2017 . 12 . 18 . 14 : 54 - Forrás : Internet - Szabó Gyula előadásával !

Ez a gyönyörű vers , mindenkor megérinti szívemet , könnyet csal szemembe

Bizony mennyire igaz , de jó is lenne újra hazamenni , jó Anyámat , jó Apámat , drága
nagyanyáim magamhoz ölelni , újra felhőtlenül boldogságban élni !
bedmarika47, 2019. december 29. vasárnap, 22:38
Képek, videók
Szabó Gyula
lilagondolatok
2016. szeptember 13. kedd, 08:09
Szabó Gyula 001.png
chillik
2016. május 15. vasárnap, 16:34
Szabó Gyula
irmus
2014. április 06. vasárnap, 08:11
Szabó Gyula.jpg
sarkoziferencne
2013. február 05. kedd, 10:42
Szabó Gyula
chillik
2012. március 26. hétfő, 11:24
Szabó Gyula.jpg
gigi55
2011. szeptember 26. hétfő, 21:40
Szabó Gyula - Reggel.jpg
sarkadykati
2011. július 09. szombat, 04:42
Szabó Gyula.jpg
tinka1951
2009. december 15. kedd, 19:13
Szabó Gyula
paneav
2008. május 01. csütörtök, 21:35
Szoboravatás_036
biharijudit
2011. május 05. csütörtök, 17:54
Szoboravatás_028
biharijudit
2011. május 05. csütörtök, 17:53
Szoboravatás_026_2
biharijudit
2011. május 05. csütörtök, 17:52
Szoboravatás_026
biharijudit
2011. május 05. csütörtök, 17:51
Szoboravatás_013
biharijudit
2011. május 05. csütörtök, 17:51
szoboravatás
mecsery
2010. március 01. hétfő, 03:54
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.