Belépés
2019. november 17. vasárnap | 46. hét | 321. nap | 07:03 | Hortenzia, Gergő
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Egyetem történet 1918-2018 - benne 1956 is -
Évfordulós ünnep - Száz éve fogadta be Sopron az egyetemet
kisalfold.hu 2018.12.04.

A Soproni Egyetem és a selmeci örökséget őrző utódintézmények, együttműködve Sopronnal, jövő év áprilisáig tartó programsorozattal emlékeznek meg arról a száz évvel ezelőtti eseményről, amikor Selmecbányáról a Magyar Királyi Bányászati és Erdészeti Főiskola Sopronba költözött. A centenárium egyik fontos eseményét tartották meg tegnap a Liszt-központban.

Ma is bennük él Selmec

- Bennünk él Selmec! - mondta ünnepi beszédében prof. dr. Náhlik András, a Soproni Egyetem rektora tegnap a Liszt-központban, ahol az akadémia Sopronba költözésének századik évfordulója alkalmából tartottak nagyszabású megemlékezést.

- Selmeci-soproni diák vagyok, még ha öregdiák is. Eszerint élek - kezdte ünnepi beszédét, sorra véve azokat a történelmi eseményeket, amik érték és befolyásolták az 1918-ban kényszerűségből Sopronba költözött selmeci akadémiát. De a város befogadta és meg is becsülte az idemenekült főiskolát, ahol rövidesen otthonra lelt professzor, oktató és diák.

A selmeci hagyományok Sopronban is folytatódtak, az 1919. április 28-án 326 hallgatóval megtartott első előadások után is. Sőt, ma is meghatározzák a Soproni Egyetem mindennapjait.

Ezt már dr. Fodor Tamás polgármester mondta az ünnepségen, aki felelevenítette azoknak a fontos döntéshozóknak az alakját is, akiknek szerepük volt abban, hogy Sopron egyetemi várossá vált.

Elsősorban Thurner Mihály érdemei elévülhetetlenek, aki polgármesterként kitárta a város kapuit a hontalanná vált akadémia előtt.

- Az elmúlt száz évben Sopron és az egyetem véglegesen összefonódott, egymás nélkül ma már elképzelhetetlenek. Történelmi, sorsdöntő események is alakították és zárták szorosra ezt a kapcsolatot, s így alakult, hogy Sopron vérrel szerzett alma mater lett - mondta többek között a polgármester.

- Köszönteni és megköszönni jöttünk. Köszönteni a százéves évfordulót és megköszönni a bányászati és kohászati kart, amely végül az egyetemünkre került - folytatta az ünnepi beszédek sorát dr. Czap László, a Miskolci Egyetem rektorhelyettese, aki a Selmec-Sopron-Miskolc egység jegyében üdvözölte a jelenlévőket a Jó szerencsét! hagyományos köszöntéssel.

Sütő Andrást idézte Komlóssy József öregdiák, egyike azoknak a soproni egyetemistáknak, akik 1956-ban Kanadába menekültek, s Vancouverben fejezték be tanulmányaikat: - El lehet menni, de a szellemi zsákmánnyal vissza kell térni! Mi nemcsak hoztunk vissza, hanem vittünk is, a kanadai erdészet a soproni tudással lett azzá, ami.

Komlóssy József tizenhat társának aláírásával levelet is hozott, üzenetükben az egykori diákok kifejezték szoros kötődésüket, s hogy gondolatban együtt ünnepelnek az egyetem minden polgárával.

A megemlékezésen részt vett a Miskolci mellett az Óbudai és a Dunaújvárosi Egyetem küldöttsége is.

A beszédeket követően ők is megnézték, illetve meghallgatták Csemiczky Miklós ,,Carmina Universitatis" című, a selmeci diákhagyományok dalaiból építkező zeneművét a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézet Szimfonikus Zenekara és Női Kara előadásában.

A darab igazi kuriózum: hasonlóan a Carmina Buranához diákdalokra építkezik, de ez a selmeci diákdalokra fókuszál.

Az ünnepség ,,Selmecbánya a szépirodalomban" című zenés, irodalmi műsorral, illetve fáklyás felvonulással folytatódott.

A hagyományos szalamander ezúttal a Liszt-központtól kígyózott az egyetemig, ahol jelképes befogadókapu-nyitás emlékeztette a résztvevőket a selmeciek megérkezésére.

A rendezvény a főépületre vetített fényjátékkal zárult.
azenujsagom, 2018. december 05. szerda, 06:16
Címkék: Soproni Egyetem, Magyar Királyi Bányászati, Erdészeti Főiskola Sopronba, Náhlik András, Fodor Tamás, Elsősorban Thurner Mihály,
Kommentek
Egyetemi hallgatók pályázhatnak klímavédelmi programokra
véli, hogy Magyarországnak tudományos alapossággal készült megoldásokat kell adnia a környezeti kihívásokra válaszul.

Horváth Zita helyettes államtitkár már rövid távon is kiemelkedő tudományos eredményekre számít. A program jelentősége túlmutat önmagán, hiszen a klímavédelmi problémák megoldásához, és a fiatal magyar szakemberek pályakezdéséhez egyaránt hozzájárul - tette hozzá.

A programhoz a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Soproni Egyetem, a Kaposvári Egyetem, a Széchenyi István Egyetem, a Miskolci Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pannon Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Szent István Egyetem, és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem csatlakozott.

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványt Áder János köztársasági elnök hozta létre 4 éve a Magyarországról kivándorolt Balázs Miklós adományból. A 2013-ban elhunyt elektromérnök úgy rendelkezett, hogy az államfő fordítsa a felajánlott összeget a magyarok javára - olvasható az alapítvány
velemenyezd, 2019. október 17. csütörtök, 17:42
Design Hét - Átadták a Magyar Formatervezési Díjakat és a Design Management Díjat
és Ildikó által megalkotott Geometrikus tapéták, amelyek az NLXL holland tapétagyártó cég számára készültek. A Minerva porcelán étkészlet modern kollekció, számos funkcionális újítással, ugyanakkor klasszikus formavilágot képvisel, hosszú távra tervezett, több vásárlói réteget megcélozva.

A diák kategória díját Csicsics Gergő munkája, a Mediso Kft. számára készített Gyógyászati termékcsalád formatervezése nyerte el. A fiatal tervező a cég AnyScan termékcsaládjának néhány tagját tervezte újra a Soproni Egyetem MA-diplomaprojektje keretében. A moduláris orvosi képalkotó műszerek CT-, PET- és SPECT-szkennereket tartalmazhatnak.

A terv kategória díjazottja lett X-Plast Kft. (Antal Csilla, Seres Viktor, Szabó Eszter, Molnár Ádám) által tervezett Hoito, az intelligens tápszerkészítő, amely éveken át megkönnyíti a szülők és gyermekeik életét azáltal, hogy a kívánt mennyiségben, tökéletes hőmérsékleten, akár távolról vezérelve elkészíti a szükséges tápszert.

A vizuális kommunikáció kategória idei
velemenyezd, 2019. október 03. csütörtök, 18:18
Pénteken kezdődik a Progress Sopron amatőrszínházi fesztivál
Progjazz címmel dzsesszkoncertet ad Binder Károly Erkel Ferenc-díjas zongoraművész és Borbély Mihály Kossuth- és Liszt-díjas szaxofonos duója, valamint Varga Gábor zongoraművész dzsesszkvartettje.

A versenyprogram első előadása másnap Gabriela Preissova A mostohalány című drámája lesz a Liszt központban, amelyet a prágai Divadlo Máj társulata ad elő. Aznap a fesztivál kísérő programjában szerepel az Újvidéki Színház Danilo Kis művéből készült Borisz Davidovics síremléke című előadása, amelyet a Soproni Petőfi Színházban lehet megtekinteni.

Szeptember 22-én a Liszt központban este hat órakor a moszkvai Foreign Language Centre diákszínházi társulata Shakespeare Macbeth című darabját adja elő, a celldömölki Soltis Lajos Színház pedig szintén Shakespeare darabját, a Szentivánéji álmot mutatja be a színházban.

Másnap délután ugyanitt két szlovák társulat, a Divadlo A és a Divadlo Shanti mutatja be Carlo Goldoni Csetepaté című komédiáját, később a színházban győri és inárcsi független társulatok,
velemenyezd, 2019. szeptember 19. csütörtök, 17:11
Könnyűzenei tehetséggondozó központot adtak át Tatán
A Peron Music Könnyűzenei Tehetséggondozó és Képző központ létrehozása egy sokat ígérő lépés a kormányzat céljainak megvalósításában, a kultúra, az oktatás, a magyar fiatalok nevelésének támogatásában - mondta köszöntőjében az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára.

Vitályos Eszter hangsúlyozta: Tata rendkívüli mértékű fejlődésen ment keresztül. A városba az elmúlt hét évben több mint 12 milliárd forint támogatás érkezett az önkormányzat, a civil szervezetek és a gazdasági társaságok részére. Mint megjegyezte, a hasonló nagyságú városok körülbelül ezen összeg felét érték el.

Pap Tibor, a projekt szakmai vezetője elmondta, hogy az egykori piarista rendház egy részében 12 helyiséget alakítottak ki, köztük egy professzionális hangstúdiót, egy 80 fős koncerttermet, valamint öt, hangszeres oktatásra alkalmas szobát.

A 710 négyzetméteres létesítményben végezhető hangszeres oktatás, kompetenciafejlesztés és zeneipari képzés, rendezhetők
velemenyezd, 2019. szeptember 06. péntek, 18:41
Orbán Viktor beszéde Sopronban - SZázhetvenhetedik nap
messziről megemeljük a kalapunkat. Gratulálok Önnek! Munkáját kísérjék további zajos sikerek, a német nép tisztelete és egész Európa elismerése, családjára és személyes életére pedig Isten áldását kívánjuk.

Tisztelettel köszöntöm Sopron város polgárait. Önök különös helyet foglalnak el a magyarok szívében. Nekünk, magyaroknak Sopron mindig is a hűség városa volt és az is maradt. Sohasem fogjuk elfelejteni, és az iskolában minden magyar gyermeknek tanítjuk, hogy Sopron volt az a város, és a soproniak voltak azok a magyarok, németek és horvátok, akik Magyarország feldarabolásakor a népszavazás erejével Magyarországhoz kötötték magukat. Dicsőség Sopron városának! És azt sem fogjuk elfelejteni, hogy harminc évvel ezelőtt ezen a napon keletnémet sorstársaikkal összekapaszkodva Önök áttörték a szabad világ és Magyarország közötti börtönkerítést. Az áttöréssel leomlott a fal, amely hazánkat leválasztotta Európáról, és a szovjet világ részévé tette. Harminc évvel ezelőtt itt ért véget a II. világháború
sandrapolke, 2019. augusztus 21. szerda, 12:23
A Páneurópai Piknik harmincadik évfordulójára országos versenyt hirdettek
osztályos diákjai május 15-ig jelentkezhetnek a megmérettetésre háromfős csapattal, a verseny honlapján, a pptv.hu weboldalon.

Az első és a második forduló lebonyolítása online történik, a döntőt szeptember 27-én Sopronban tartják. Az első fordulóban egy online kvíz kitöltése lesz a diákok feladata május 16-án. A továbbjutók a második fordulóban esszében fogalmazhatják meg gondolataikat adott témák és szempontrendszer alapján május 31-ig.

A döntőbe tíz csapat kerül, akiket vendégül látnak a soproni önkormányzat által a Páneurópai Piknik évfordulójára szervezett augusztusi programsorozat legfőbb eseményein. A verseny első három helyezett csapata háromnapos berlini utazást és további nyereményeket kap.

Az általános iskola felső tagozatos diákjai egyénileg, vagy háromfős csapatokban jelentkezhetnek május 17-ig, kézzel készített rajzzal, festménnyel, makettel, képregénnyel vagy bármilyen más technikával kidolgozott alkotással, amelyen keresztül egy-egy momentumot, hangulatot vagy emléket
velemenyezd, 2019. május 01. szerda, 20:00
A Huszti Péter-Piros Ildikó színészházaspár és a Bessenyei Színkör kapta az idei Bessenyei-díjat
közül egy művésznek, valamint egy csoportnak adományozzák. Az elismerés az oklevél és a Bessenyei Ferenc portréját ábrázoló plakett mellett másfél millió forint pénzjutalommal is jár.

A kecskeméti születésű Piros Ildikó 1970-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Harmadéves főiskolásként főszereppel mutatkozott be a Madách Színházban, ahol diplomája megszerzése után végleges szerződést kapott. Harminchét éven át, 2007-ig volt a társulat tagja, azóta örökös tag. 2007 és 2012 között a Soproni Petőfi Színház társulatának is tagjavolt.

Férjével, a szintén Kossuth-díjas Huszti Péterrel több mint negyven éve élnek együtt, a színpadon is számos szerelmespárt alakítottak.

Huszti Péter a Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1966-ban szerzett diplomát, ezután a Madách Színházhoz - amelynek Bessenyei Ferenc 1963-tól 1967-ig, majd 1973-tól 1980-ig tagja volt - szerződött, amelyhez azóta is hűséges. A világirodalom és a magyar irodalom nagy klasszikus szerepeit játszhatta el és rendezőként is
velemenyezd, 2019. február 10. vasárnap, 18:51
Influenza - Maradnak az eddigi látogatási tilalmak a kórházakban
teljes a tilalom a megyei központi kórházban, a kazincbarcikai és az edelényi kórházban. Részleges a tilalom az ózdi kórházban.

Csongrád megye összes fekvőbeteg-ellátó intézményében teljes látogatási tilalom van.

Szintén nem lehet a betegeket látogatni a Fejér megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházban és a megye több ápolási intézményében.

Győr-Moson-Sopronban részleges látogatási tilalom van a csornai kórházban, a kapuvári intézetben és a Soproni Gyógyközpont telephelyein.

Hajdú-Biharban tilos a betegek látogatása a Debreceni Egyetem (DE) Kenézy Gyula Egyetemi Kórház valamennyi osztályán, továbbá a DE klinikai központjának transzplantációs, szülészeti, onkohematológiai és intenzív osztályán, valamint gyermekgyógyászati klinikáján. Részleges tilalmat vezettek be a berettyóújfalui kórház egyes osztályain.

Hevesben nem szabad látogatni a betegeket a Mátrai Gyógyintézetben, valamint a gyöngyösi, az egri és a hatvani
velemenyezd, 2019. február 05. kedd, 19:05
Képek, videók
0 a a _soproni_szuret_20
lovaszmarika
2017. november 11. szombat, 20:40
Soproni séta, 2011-ben
orban47
2016. november 29. kedd, 07:53
Soproni MEFESZ
azenujsagom
2015. december 28. hétfő, 21:03
Soproni Klasszikus.jpg
lacigame
2014. augusztus 10. vasárnap, 19:41
Soproni körte.jpg
lacigame
2013. november 09. szombat, 11:46
Soproni hegység 2013.
bodajne
2013. május 12. vasárnap, 09:57
a Soproni posta előtt
orban47
2013. január 29. kedd, 18:09
soproni leporelló
lacipecsenye
2012. március 16. péntek, 19:51
category_68 soproni kékfr
sarkadykati
2011. október 10. hétfő, 04:29
Soproni narancs.jpg
lacigame
2011. augusztus 07. vasárnap, 15:05
Soproni citrom.jpg
lacigame
2011. augusztus 07. vasárnap, 15:05
Vicces_k__p_Sopronig_m __s
richard97
2011. június 11. szombat, 14:06
Csillék a bányászati múze
pacsakute
2018. január 08. hétfő, 14:00
Bányászati múzeum
irmus
2010. október 23. szombat, 16:37
Mecseki Bányászati muzem
irmus
2010. október 03. vasárnap, 16:45
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.