Belépés
2019. július 24. szerda | 30. hét | 205. nap | 06:43 | Kinga, Kincső
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
PM: Magyarország ellenzi az Európai Munkaügyi Ügynökség létrehozását
Az MTI-hez pénteken küldött közleményben kiemelték, a foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkár elmondta, a magyar munkavállalók és munkáltatók érdekét is sértené az, ha egy uniós intézmény, a helyi sajátosságok, körülmények ismerete nélkül intézkedne a nemzeti hatásköröket felülbírálva.

Bodó Sándor hangsúlyozta, az új ügynökség létrehozása további felesleges bürokráciát, zavaros, a tagállami kompetenciákat hátrányosan érintő állapotot teremtene.

Magyarország a tanácsi tárgyalások során határozottan kiállt a magyar munkavállalók és munkáltatók érdekei, továbbá a tagállamok szuverenitásának megőrzése mellett. Az Európai Munkaügyi Ügynökség koncepciója a magyar álláspont szerint alapvetően hibás, a működési szabályok és hatáskörök szándékosan kidolgozatlanok - írja a szaktárca.

A közleményben Bodó Sándor hangsúlyozta, az Európai Bizottság és a Parlament ennek ellenére szeretné a javaslatot még a jövő májusi Európai Parlamenti választások előtt végleges formába önteni.

Mint mondta, ez hazánknak nem érdeke, véleményünk szerint az újonnan választott Európai Parlament kellmeghoznia az ügynökséggel kapcsolatos döntéseket is - olvasható a közleményben.

Az államtitkár közölte, mind Magyarország, mind Svédország megkérdőjelezi az ügynökség hozzáadott értékét a már meglévő rendszerhez képest. A szövegjavaslat szerint annak hatásköre a nemzetközi közúti közlekedési ágazatban dolgozók ellenőrzésére is kiterjedne, ugyanakkor ezt a szektort jellegénél fogva hibás döntés az ügynökségbe integrálni, a lépés veszélyeztetné mind a magyar vállalkozások, mind a magyar munkavállalók érdekeit - tette hozzá Bodó Sándor.

A magyar és a svéd tiltakozás ellenére a tanács megszavazta a tervezetet, ami alapján megkezdődhetnek a tárgyalások az ügynökség létrehozásáról - tájékoztatott a Pénzügyminisztérium.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. december 07. péntek, 11:11
Címkék: Európai Munkaügyi Ügynökség, Bodó Sándor, Európai Bizottság, Európai Parlamenti, Európai Parlament, magyar munkavállalók,
Kommentek
Januárban 3,3 százalékra nőtt a munkanélküliség Csehországban
munkanélkülit tartottak nyilván a hatóságok, ami 1997 óta a legalacsonyabb januári szám. Egy éve, 2018 januárjában 3,9 százalékos volt a munkanélküliség Csehországban. A szabad munkahelyek száma január végén 331 453 volt, havi összehasonlításban 7043-mal, éves szinten pedig 100 725-tel volt magasabb ez a mutató.

A januári munkanélküliségi mutató már hagyományosan magasabb, mint a decemberi, ami a szezonális munkák és a mezőgazdasági munkák szüneteltetésével magyarázható - mondta Katerina Sadílková, a munkaügyi hivatal vezérigazgatója prágai sajtótájékoztatóján. A tavaszi hónapokban a munkanélküliségi ráta újabb csökkenésére lehet számítani. Sadílková szerint a csehországi munkaerőpiac várhatóan az idén is stabil lesz, alapvetően munkaerőhiánnyal kell számolni.

Ami a régiókat illeti már hagyományosan Prágában volt a legalacsonyabb (2 százalék) a munkanélküliségi mutató, míg a Morvasziléziai régióba a legmagasabb (4,9 százalék).

Az Eurostat ügynökség adatai szerint az Európai Unióban
velemenyezd, 2019. február 08. péntek, 10:51
Merkel segítségét kérte a szlovák kormányfő az európai munkaügyi ügynökség megszerzéséhez
A szlovák kormányfő ezt azután közölte, hogy kétoldalú megbeszélést folytatott a német kancellárral a visegrádi országok és Németország pozsonyi csúcstalálkozója előtt. Pellegrini a kérést azzal indokolta, hogy Szlovákia azon kevés EU-tagországok egyike, amelyben nincs jelentős uniós intézmény.

Angela Merkel a találkozót követő sajtótájékoztatón nem adott konkrét választ Pellegrini kérésére, csak annyit mondott: a kérdésről tovább egyeztetnek majd.

Pellegrini és Merkel tárgyalásán a kétoldalú kapcsolatok, valamint az Európai Unió időszerű kérdései kerültek terítékre.

A szlovák miniszterelnök baráti hangvételűnek és konstruktívnak minősítette a megbeszélést, és elmondta: tárgyalópartnerével egyetértettek abban, hogy Németország és Szlovákia olyan országok, amelyek gazdasága elsődlegesen az iparra épül, stratégiai gazdasági partnerek, így fontos megőrizni és erősíteni a köztük lévő gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokat. Pellegrini a két ország közötti együttműködés bővítésének lehetőségei
velemenyezd, 2019. február 07. csütörtök, 13:21
Az EP támogatásáról biztosította az Európai Munkaügyi Hatóság létrehozását
védelmének javítására kellene fókuszálnia.

A hatóság létrehozását 2017 szeptemberében javasolta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, akinek reményei szerint a szervezet 2019-ban megkezdheti a működését.

Az ELA feladata a tervek szerint főként az lesz, hogy tájékoztatást nyújtson álláslehetőségekkel, letelepedéssel, munkavégzéssel kapcsolatban, közvetítsen a több országot érintő jogvitákban, illetve támogassa a tagállami hatóságok közötti együttműködést, a fellépést a szociális és munkaügyi szabályokkal való visszaélések ellen.

Az elmúlt tíz évben csaknem megduplázódott, s 2017-re 17 millióra nőtt azon uniós állampolgárok száma, akik más tagországban telepedtek le vagy vállaltak munkát.

Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő arról számolt be közleményében, hogy fideszes kollégái leszavazták a határozatot, amivel "ismét cserbenhagyták a magyarokat".

"Ezen uniós intézmény védi és támogatja majd például azokat az uniós polgárokat, akik rövidebb vagy hosszabb
velemenyezd, 2018. december 11. kedd, 15:46
Brexit - Az Európai Gyógyszerügynökség munkatársainak 30 százalékát veszítheti el az amszterdami költözés miatt
fogják veszíteni, s ez - mint rámutattak - komoly bizonytalanságot jelent középtávon. Többek ráadásul már most felmondtak, hogy más munka után nézzenek.

A szakértők a korábbi felmérések alapján azt gondolták, hogy az EMA dolgozóinak csak mintegy 19 százaléka nem fogja követni az ügynökséget Hollandiába, de mára kiderült, hogy ezzel alábecsülték a valós számokat. A probléma egyik fő oka, hogy 135, rövidtávú szerződéssel rendelkező munkavállalót nem tudnak tovább foglalkoztatni a szigorú holland munkaügyi szabályok miatt - írták sajtójelentésekben.

Az Euractiv brüsszeli hírportál szerint annak is komoly hatása lehet, hogy az unió szabályai értelmében az adott ország árszínvonalához kell igazítani a béreket, amelynek nyomán 24 százalékos csökkentésre kell készülniük a munkatársaknak. Emellett gondot okozhat még a lakáskeresés nehézsége is a holland fővárosban, valamint az, hogy nincsenek EU-s finanszírozású nemzetközi iskolák, így a szülők csak drágább magániskolákat választhatnak
velemenyezd, 2018. augusztus 06. hétfő, 13:31
Macron szerint a "kontextus" nem teszi lehetővé az EU és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi megállapodást
és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének szerdai washingtoni találkozója kapcsán Emmanuel Macron úgy vélte, hogy az egyeztetések mindazonáltal hasznosak, mert segítenek enyhíteni a feszültséget. "Senki sem szeretne kereskedelmi háborút" - jegyezte meg.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök kifejezte egyetértését és hangsúlyozta: kormánya a párbeszédben, a "multilateralizmusban" hisz, nem pedig a kényszerben. Kiállt amellett, hogy az Európai Unió hosszú évek alatt elért társadalmi, munkaügyi, környezetvédelmi eredményeit óvni kell. Hozzátette: különösen a jelenlegi közös agrárpolitika az, amit meg kívánnak védeni.

Emmanuel Macron első hivatalos látogatására érkezett a spanyol fővárosba, ahol a miniszterelnökkel folytatott megbeszélésén kiemelt szerepe volt az Európát érintő migrációs kihívásnak.

Megállapodtak arról, hogy európai és afrikai országok minisztereinek részvételével regionális szintű csúcstalálkozót hívnak össze a közeljövőben Spanyolországba az afrikai helyzet elemzése
velemenyezd, 2018. július 27. péntek, 12:26
Bevándorlási törvényt sürget a német munkaügyi hivatal vezetője
Detlef Scheele a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című lapban megjelent interjúban elmondta, hogy a menekültügytől független bevándorlási törvényben a munkavállalás céljából érkező emberek beáramlását kell szabályozni a német munkaerőpiac igényeinek megfelelően.

A regisztrált munkanélküliek elhelyezkedését támogató ügynökség kutatóintézetének (Institut für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung, IAB) becslése szerint évi 300 ezer képzett bevándoroló szükséges a munkaerőigény kielégítéséhez. Ezt azonban nem fedezi az európai uniós (EU-) társállamokból érkező bevándorlás. Ezért az EU-n kívüli térségekből is kellenek bevándorlók.

A BA vezetője kifejtette, hogy elképzelésük szerint a bevándorlási folyamat több szakaszát a határokon kívül kell lebonyolítani. Így a Németországba költözés előtt szükséges gondoskodni a német nyelv megfelelő szintű elsajátításáról és a szakmai képzettséget igazoló dokumentumok elismertetéséről, és egy érvényes németországi állásajánlatot is a bevándorlási vízum
velemenyezd, 2017. december 27. szerda, 17:12
A német alkancellár bírálja a társasági adó magyarországi csökkentését
A politikus a német gazdaságpolitika 2016-os eredményeit értékelő tájékoztatóján kérdésre válaszolva hangoztatta: őszinte, komoly vitát kell folytatni az Európai Unióban (EU) a társasági adózásról, és helyes, hogy az Európai Bizottság vizsgálja, hogy az alacsony társasági adó illegális állami támogatásnak minősül-e.

Az EU következő többéves pénzügyi keretének tervezésének folyamatában tárgyalni kell arról a jelenségről, hogy bizonyos kelet-európai tagországok csökkentik az adóterhet, és a kieső bevételt "kerülő úton", a nettó befizetők pénzéből pótolják - tette hozzá Sigmar Gabriel.

Aláhúzta: "nem fair, hogy egyes országok fizetnek, míg mások csökkentik az adókat". Ez a politika ellentétes az "európai közérdekkel", és csak a nagyvállalatoknak kedvez.

A német alkancellárt egy minapi lapinterjúval kapcsolatban kérdezték, amelyben kiemelte: az EU-t egy "új adócsökkentési verseny fenyegeti, amelynek révén egyes tagállamok, mint például Magyarország vonzóbbá akar válni a vállalkozások
velemenyezd, 2016. december 19. hétfő, 16:22
Képek, videók
Munkaügyi központ.JPG
cs-gyurka
2010. március 19. péntek, 13:47
superman létrehozása.jpg
iga
2011. január 19. szerda, 00:58
A tábor létrehozásában él
zsula10
2010. december 02. csütörtök, 18:29
Éva létrehozása
fenysugar76
2010. január 21. csütörtök, 13:39
Nagy-Magyarország térképe
furaila
2019. július 13. szombat, 14:10
magyarország szeretlek012
maroka
2019. január 21. hétfő, 10:10
Magyarország
dandej
2019. január 09. szerda, 13:04
BUÉK Magyarország.jpg
menusgabor
2018. december 30. vasárnap, 19:22
magyarország-dunakanya r.j
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 21:03
Magyarország,
sanci81
2017. december 24. vasárnap, 16:48
Magyarország
sanci81
2017. december 24. vasárnap, 16:48
Magyarország határai
liliana01
2017. szeptember 24. vasárnap, 16:51
Magyarország - Hungary
sanci81
2017. július 30. vasárnap, 08:32
Magyarország.jpg
kicsoda57
2017. július 08. szombat, 00:49
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.