Belépés
2019. szeptember 16. hétfő | 38. hét | 259. nap | 23:06 | Edit
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Ízőrzők – Bálványos
Ízőrzők - Bálványos - receptek

Zöldségleves füstölt kolbásszal
Hozzávalók: 2 szál petrezselyemgyökér, 1 nagyobb sárgarépa, 10 dkg sertészsír, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg házikolbász.
A kockatésztához: 1 tojás, liszt.
A zöldségeket megtisztítjuk, a petrezselymet és sárgarépát karikákra vágjuk. Egy közepes méretű lábasba beletesszük a zsírt, és fedő alatt megpároljuk benne a zöldségeket: sárgarépát, petrezselymet, hagymát és fokhagymát. A felszeletelt házikolbászt is hozzákeverjük, kicsit összesütjük, majd négy liter meleg vízzel felöntjük, és készre főzzük.

Közben egy tojással, és annyi liszttel, hogy levestészta keménységű, nyújtható tésztánk legyen, levestésztát gyúrunk. Enyhén lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk, és kockára felvágjuk. A megfőtt levesben kifőzzük, és tálaljuk.

Savanyú tojás
Hozzávalók: 2 dl étolaj, 4 púpos evőkanál liszt, 1 fej vöröshagyma, 3 babérlevél, 1 teáskanál só, 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál 10%-os ecet, 8 tojás.
Az olajban a liszttel világos rántást készítünk. Apró kockákra beleszeljük a vöröshagymát, fűszerezzük babérlevéllel, és két liter vízzel felengedjük. Simára keverjük, közben ízesítjük sóval, cukorral, és ecettel. Amikor már összefőtt, egyenként, bögréből beleborítjuk az egész tojásokat. Ezután a lábost már csak mozgatni lehet, megkeverni nem szabad, nehogy szétessenek a tojások!
Tálalásnál, aki szereti, paprikás-hagymás zsírral locsolhatja a tetejét.

Túrós béles
Hozzávalók: 1 kg liszt, 20 dkg sertészsír, 2 teáskanál só, 1 tojás sárgája. A töltelékhez: 50 dkg túró, 3 tojás, 4 evőkanál porcukor, 2 evőkanál búzadara, 1 csomag vaníliás cukor. A tészta és a tepsi kenéséhez olvasztott zsír, a kisült bélesek tetejére porcukor.
A lisztet a zsírral, sóval, és kb. félliternyi langyos vízzel közepes keménységű, sodorható tésztává dagasztjuk. Lisztezett gyúródeszkán is jól átdolgozzuk. Hosszú rudat formálunk belőle, és egy kendővel letakarva pihentetjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót keverőtálba tesszük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket habbá verjük, és hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, majd egyenként a tojások sárgáját. Teszünk bele búzadarát, majd az egészet összekeverjük a túróval. Kicsit állni hagyjuk, hogy a dara megdagadjon, közben kisodorjuk a tésztát.
Hosszában, a közepéről indulva kezdjük a sodrást, majd amikor már hosszában kész, szélességében is szétnyújtjuk, levestészta vékonyra. A tetejét olvasztott zsírral átkenjük, és az egyik oldalára, hosszában felhalmozzuk a túrós tölteléket. A maradék túrót lazán szétszórjuk a tésztán, és a töltelékes felétől indulva óvatosan felhajtjuk a bélest.
Vékonyan kizsírozott tepsibe szeletnyi adagokra vágva tesszük a süteményt. Tetejét tojássárgájával átkenjük, és előmelegített sütőben megsütjük.
Tálalás előtt porcukorral megszórjuk a tetejét.

Karórépa főzelék
Hozzávalók: (10 főre): 2 kg takarmányrépa, 6 babérlevél, 2 nagy fej vöröshagyma, másfél kg füstölt sonka, 1 füstölt csülök, 5 szem burgonya. A rántáshoz 1 dl étolaj, 3 evőkanál liszt, 4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál őrölt pirospaprika.
A főzés előtti este a füstölt húsokat vízbe tesszük, és hagyjuk, hogy a főzésig abban ázzanak.
A répát megtisztítjuk, felkarikázzuk, és kis kockákra vágjuk. Alaposan átmossuk.
Teszünk rá babérlevelet, megtisztított, egész fej vöröshagymát, és a vízből kivett füstölt húsokat. Bő, meleg vízbe (bográcsba, vagy nagy fazékba) feltesszük főzni. Kb. két óráig rotyogtatjuk. Amikor már majdnem kész, a krumplikat meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, és beletesszük a főzelékbe.
Elkészítjük a rántást. Az olajban megpirítjuk a lisztet, belekockázzuk a fokhagymát, és a tűzről levéve elkeverjük benne a fűszerpaprikát.
A bográcsból kivesszük a puhára főtt húsokat, és belekeverjük a rántást.
A főzeléket a felszeletelt sonkával együtt tesszük az asztalra. Friss kenyérrel fogyasztva fejedelmi étel!

Krumpligánica - pipice
Hozzávalók: másfél kg krumpli, 1 csapott evőkanál só, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanál sertészsír, 1 teáskanál őrölt pirospaprika, 70 dkg liszt. A tálaláshoz 2 dl tejföl.
A krumplit megtisztítjuk, felkarikázzuk, és nagyobb fazékba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, beletesszük a sót, és puhára főzzük.
Közben megtisztítjuk és kockákra vágjuk a vöröshagymát. Zsírban megsütjük, és összekeverjük fűszerpaprikával.
Amikor a krumpli elkészült, a főzővízben burgonyanyomóval áttörjük. Az átszitált lisztet apránként hozzákeverjük, és továbbra is a tűzön hagyva, fakanállal alaposan kidolgozzuk.
Ezt a masszát tányérba terítve pipiceként kínálhatjuk. Tetejére paprikás-hagymás zsírt locsolva még ízletesebb.
A pipicéből gánicát is készíthetünk. A krumplis tésztát kizsírozott, vagy olajjal kikent tepsibe, zsiradékba mártott kanállal beleszaggatjuk, és sütőben pirosra sütjük. Akkor jó, amikor az alja már ropogósra megsült. A gánicát tálaláskor tejföllel kínálhatjuk.

Tojáspörkölt haluskával
Hozzávalók: (5 főre) 4 fej vöröshagyma, 1 dl étolaj, só, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál darált paprikakrém, 2 evőkanál lecsó, 10 tojás, 1 teáskanálnyi őrölt fekete bors.
A haluskához 1 kg liszt, 6 tojás, 1 teáskanálnyi só, 1 evőkanál olaj.
A vöröshagymákat megtisztítjuk, és lereszeljük. Olajban, vagy zsírban üvegesre megdinszteljük. Közben egy fazékban bő vizet forralunk, amibe 2 evőkanál sót is teszünk. Beletesszük a tojásokat, és keményre főzzük benne.
A párolt hagymába fokhagymát dobunk, majd amikor már elkészült, hozzákeverjük a darált paprikát, a lecsót (lehet konzerv, vagy ha ideje van, akkor paprika és paradicsom), majd felöntjük egy félliternyi hideg vízzel. Fedő alatt megfőzzük. Ízlés szerint sóval, és őrölt borssal ízesítjük.
A keményre főtt tojásokat hideg vízben kicsit lehűtjük, majd megtisztítjuk. Mindegyiket 8 felé vágjuk, és óvatosan a pörköltbe tesszük. Tíz perc alatt összefőzzük. Közben keverni nem szabad, nehogy a tojások szétessenek, csak rázogatjuk a lábost.
A haluskához a lisztet a tojásokkal, teáskanálnyi sóval, és hideg vízzel kikeverjük. Kicsit puhább állagú legyen, mint a nokedli tészta. Egy adag haluska-masszát tányérba teszünk, és ebből kanállal szaggatjuk a lobogó forró vízbe. Amikor kifőtt, hideg vízben átöblítjük, csöppnyi étolajjal összekeverjük, és a tojáspörkölt mellé kínáljuk.

Tejfölös-sós perec
Hozzávalók (3 tepsi perechez): A tésztához 2 kg liszt, 10 dkg élesztő, 1 teáskanálnyi porcukor, két teáskanálnyi só. A perecek tetejére 1 egész tojás, 1 teáskanál só. A tepsik kenéséhez sertészsír. A tejfölös mártókához 1 liter tejföl, 2 teáskanál só, 2 dl étolaj.
A lisztet átszitáljuk. Az élesztőt elmorzsoljuk, és csipetnyi porcukorral, és langyos vízzel elkeverve a liszt közepébe öntjük. Apránként adagolva, kb. másfél liter langyos vízzel, és 2 teáskanálnyi sóval megdagasztjuk a tésztát. Jól kidolgozzuk, hogy a tál oldalától elváló, foszlós kenyértésztánk legyen. Amikor már szép simára kihúztuk, akkor a tál alját enyhén belisztezzük, elegyengetjük rajta a tésztát, a tetejét is megszórjuk liszttel, és kendővel letakarva, meleg helyre félretesszük kelni.
Kb. háromnegyed óra múlva lisztezett gyúrótáblára borítjuk, összegömbölyítjük, kétfelé szakítjuk, és egyenként átdolgozzuk. Zsemlényi gombócokat veszünk belőle, mindegyiket először rúd alakra formázzuk úgy, hogy két oldalát ellenkező irányba sodorjuk. A végét kör alakba összehúzzuk, összenyomjuk, és kizsírozott tepsibe tesszük.
Egy tojást felverünk, adunk hozzá teáskanálnyi sót, és ezzel kenjük át a pereceket.
Előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.
Közben elkészítjük a tejfölös öntetet. A tejfölbe sót, és étolajat keverünk. A forró pereceket megmártjuk benne, tálba tesszük, és ruhával letakarva pihentetjük, hogy a gőzben gyengüljön át.

Diós pogácsa
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 15 dkg sertészsír, 15 dkg darált dió, 15 dkg porcukor, fél csomag sütőpor, 1 tojás sárgája, 3-4 evőkanál tejföl (vagy tej), 1 csomag vaníliás cukor. A tepsi kikenéséhez sertészsír, a pogácsák tetejére fél diószemek, és porcukor.
A lisztbe beletesszük a zsírt, a sütőport, a porcukrot, a diót, a tojás sárgáját, és az egészet összemorzsoljuk. Amennyiben szükséges, tejföllel, vagy tejjel lágyíthatjuk a tésztát, hogy gyúrható legyen. Lisztezett gyúródeszkán is átdolgozzuk, cipót alakítunk belőle, amit ujjnyi vastagra kisodrunk. Szaggatóval bevagdossuk a tetejét, majd kizsírozott tepsibe tesszük a pogácsákat. Mindegyik tetejére fél szem diót nyomunk, és sütőben megsütjük. Porcukorral megszórhatjuk a tetejét.
horvathnemagdi, 2011. december 04. vasárnap, 09:30
Címkék: zöldségeket megtisztítjuk, közepes méretű, felszeletelt házikolbászt, megfőtt levesben, liszttel világos, egész tojásokat,
Kommentek
Zöldséges karfiolrizs
Hozzávalók:
1 közepes fej karfiol
1 közepes sárgarépa
1 kisebb kápia paprika
1 kis fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
diónyi friss gyömbér
fél csokor petrezselyem
2 evőkanál olívaolaj
só, bors
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, a karfiolt rózsáira szedjük, a tönkrészről a fásabb külsőt levágjuk, de a belső, zsenge részt megtartjuk, és késes robotgépben, több részletben finomra aprítjuk, ha van reszelős betétünk, akkor azzal még egyszerűbb, a karfiolt a sárgarépával ezen átküldjük.
A kápia paprikát kicsumázzuk, és apró kockára vágjuk, a hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk.

Egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, megdinszteljük rajta a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát, hozzáreszeljük a gyömbért, az összes zöldséget hozzáadjuk, és időnként megkeverve 6-7 percig pároljuk-sütjük, nem sózzuk, mert akkor levet enged, és inkább fő, mint sül. Ha roppanós, de már nem nyers, akkor sózzuk, borsozzuk,meghintjük a finomra vágott
suzymama, 2019. április 01. hétfő, 15:57
Majonézes “mindent bele” saláta
finomabb!!


Általában fasírt mellé szoktam tálalni, de mivel nagyon finom, önmagában egy szelet puha kenyérrel is szívesen fogyasztjuk!
Hozzávalók:

2 csirkemell
6 burgonya
8 sárgarépa
2 paszternák
6 savanyú uborka
3 paprika
3 dl majonéz
2 evőkanál natúr joghurt
4 főtt tojás
só, bors

Elkészítése:

A zöldségeket megtisztítjuk és egy edénybe tesszük, a hússal együtt. Fűszerezzük, felöntjük annyi vízzel ami ellepi és fedő alatt puhára főzzük. Amikor elkészült leszűrjük és kisebb kockákra vágunk minden hozzávalót. A felaprított zöldségeket, a hússal együtt egy tálba tesszük. A savanyú uborkát és a paprikákat is kockára vágjuk és hozzákeverjük. A majonéz negyedét félretesszük. A többi majonézhez keverjük a joghurtot és
vorosrozsa66, 2018. október 20. szombat, 00:14
Grillezett csirkemell sült zöldségekkel
Hozzávalók 4 személyre:
4 db csirkemell filé
1 db padlizsán
2 db cukkini
2-3 szál sárgarépa
2 szál póréhagyma
4 db paprika
grill fűszer
1 dl (olíva) olaj
durvára darált bors
Elkészítése:
A zöldségeket megtisztítjuk, felszeleteljük. A csirkemelleket szétnyitjuk, kiklopfoljuk, grillfűszerrel, durvára darált borssal megszórjuk. Grillen vagy serpenyőben szép pirosra sütjük a csirkemelleket. A zöldségeket is hirtelen átpirítjuk, grill vagy zöldség fűszerkeverékkel megszórjuk. Tálalásnál a melleket a sült zöldségekkel tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
suzymama, 2018. szeptember 09. vasárnap, 16:18
Fertő - parti zöldségleves kapros húsgombócca
Fertő parti zöldségleves kapros húsgombóccal
Hozzávalók:
2 nagyobb sárgarépa és petrezselyem, 1 kis fej hagyma, fél dl étolaj,
15 dkg zöldborsó, 2 teáskanál só, 2 kávéskanál őrölt feketebors, 10 dkg rizs, fél kg
darált sertéscomb, 1 csokor kapor, 2 tojás, 3 evőkanál liszt, 2 dl tejszín, 1 csokor petrezselyemzöldje
.
A zöldségeket megtisztítjuk, és kockákra vágjuk. A sárgarépát és petrezselymet kevés
olajon átpirítjuk, hozzáadjuk a vöröshagyma felét, és üvegesre pároljuk. Beleborítjuk a
zöldborsót, felöntjük egy liter vízzel
. Teáskanálnyi sóval, és egy kis borssal fűszerezve puhára főzzük. Közben a rizst két evőkanálnyi olajban megpirítjuk, felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, fedő alatt megpároljuk, majd kihűtjük.
A darált sertéscombhoz vágott kaprot teszünk,hozzáadjuk a puha rizst, ízlés szerint
sózzuk, borsozzuk, a maradék hagymakockákat, és a tojásokat is hozzáadjuk. Alaposan
összedolgozzuk.A megfőtt levesbe vizes kézzel gombócokat
bkisseva, 2018. július 28. szombat, 16:42
Virslis krumplisaláta
Virslis krumplisaláta



Hozzávalók:

8 közepes szem krumpli
4 nagyobb tojás
1 közepes fej lila hagyma
1 közepes fej vöröshagyma
4 szál virsli
4 dl tejföl
2 ek majonéz
1 tk mustár
1 nagy csipet só
1 csipet őrölt bors

Elkészítése:

A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymákat apró kockára, a krumplit kisebb kockára vágjuk, majd utóbbit sós vízben megfőzzük. A tojásokat keményre főzzük, héjukat lehúzzuk, majd apróra vágjuk.

A virsliket is megfőzzük, vékonyra karikázzuk. Amíg a virsli, tojás és a krumpli is kihűl, összeállítjuk a majonézes krémet.

A tejfölt simára keverjük a majonézzel, a mustárral és ízesítjük a sóval, borssal.

Hozzáadjuk a lila hagymát, a tojásokat, a virsliket, majd a krumplival is összeforgatjuk.
Tipp:

A
vorosrozsa66, 2018. július 25. szerda, 20:55
Kuszkusz saláta
Hozzávalók:
1,5 bögre kuszkusz
1 piros , 1 sárga és 1 zöld kaliforniai paprika
1 fej lilahagyma
2-3 fej paradicsom
kb. 2-3 kanál olívaolaj, és ugyanennyi balzsamecet
1 csomag feta
só, bors

A kusztkuszt sós vízben megfőzzük, majd ízlés szerint fűszerezzük. Letakarjuk azt edény, kb. 15- 20 perc alatt el is készül. Addig a zöldségeket megmossuk, lecsepegtetjük, a hagymát megtisztítjuk, majd mindent felszeletelünk. A sajtot felkockázzuk.
A kuszkuszt az olívaolajjal és a balzsamecettel összekeverjük, majd hozzáadjuk a zöldségeket és végül a sajtot.
bkisseva, 2018. július 13. péntek, 14:37
Húsos kosárkák...
Receptek egyperces

Csirkés salátával töltött omlós tésztakosárkák

HOZZÁVALÓK:16 db-hoz:
a tésztához:
20 dkg liszt + a nyújtáshoz
10 dkg vaj
1 tojássárgája
1 evőkanál tejföl
a salátához:
15 dkg csirkehús
10 dkg kígyóuborka
2 kisebb paradicsom
1/2 fejes saláta
2 dl natúr joghurt
3 evőkanál olívaolaj
1 kis csokor finomra vágott friss kapor



ELKÉSZÍTÉS:

A szitált lisztet a vajjal és fél mokkáskanálnyi sóval gyorsan összemorzsoljuk, lefóliázva 1-2 órára a hűtőbe tesszük pihenni. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, 16 egyforma darabra vágjuk, kigömbölygetjük, kilapítjuk és kibélelünk vele 16 fém kosárkaformát. A széleknél a tésztát rányomjuk a forma éles szélére és levágjuk.

Sütőpapírral kibéleljük, szárazbabbal
gabfe, 2018. június 22. péntek, 15:04
Zöldséges rizsfasírt
A hagyományos fasírt ízére nem is hasonlít, valódi ínyencség! Ha valami igazán finom és könnyű ételre vágysz, ezt szeretni fogod!

Hozzávalók:

40 dkg rizs
1 burgonya
20 dkg vegyes zöldség (paprika, sárgarépa ízlés szerint)
1 teáskanál reszelt gyömbér
fél teáskanál őrölt kömény
1 evőkanál kukoricakeményítő
só, bors
olaj


Elkészítése:

A rizst sós vízben megfőzzük. A zöldségeket megtisztítjuk és kevés olajban megdinszteljük, majd egy tálba tesszük. Hozzáadjuk az elkészült rizst és a többi hozzávalót, fűszerezzük, ezután botmixerrel pépesítjük. Nem kell teljesen lágy legyen! Vizes kézzel fasírtokat formálunk a keverékből és forró olajban kisütjük. Langyosra hűtve tálaljuk.
Forrás: Ketkes.com
suzymama, 2018. június 18. hétfő, 18:26
Képek, videók
Bálványosi vár romjai.jpg
lilagondolatok
2014. július 11. péntek, 19:48
Erdély ;a Bálványosvár cs
farkas1945
2013. november 25. hétfő, 14:31
Bálványos-vár.jpg
farkas1945
2013. november 25. hétfő, 14:31
Bálványos-fürdö ; Bálvány
farkas1945
2013. november 25. hétfő, 14:31
Bálványos-fürdö ; a Torja
farkas1945
2013. november 25. hétfő, 14:30
Bálványos-fürdö ; a Szüz
farkas1945
2013. november 25. hétfő, 14:30
Bálványos-fürdö ; a Száll
farkas1945
2013. november 25. hétfő, 14:30
Bálványos-fürdö ; a Pansi
farkas1945
2013. november 25. hétfő, 14:30
Bálványos-fürdö ; a Föépü
farkas1945
2013. november 25. hétfő, 14:30
balvanyos_vara_.jpg
06mohild
2013. szeptember 25. szerda, 04:13
Balvanyos 072.jpg
opraodon
2009. február 01. vasárnap, 21:52
Balvanyos 071.jpg
opraodon
2009. február 01. vasárnap, 21:52
Png zöldségek
eva6
2019. augusztus 18. vasárnap, 13:20
Virág zöldségekből
eva6
2019. február 26. kedd, 09:43
Zöldlevelű zöldségek.jpg
pacsakute
2019. február 08. péntek, 20:23
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.