Belépés
2020. február 23. vasárnap | 8. hét | 54. nap | 09:03 | Alfréd, Jávorka
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Erős Kingát választották a Magyar Írószövetség elnökének
Erős Kingára a frissen megválasztott választmány 28 tagja szavazottigennel, 13-an tartózkodtak, 2 szavazat pedig érvénytelen volt.

Az Írószövetség vezetéséért Erős Kinga mellett Madár János író, költő indult, ő azonban nem került be a választmányba, ezért az elnökségről tartott szavazáson nem vehetett részt.

Az elnökség tagjai Ekler Andrea, Király Zoltán, Lőrincz P. Gabriella, Mezey Katalin, Rózsássy Barbara és Szentmártoni János leköszönő elnök lettek a következő három évre.

A szabályok szerint az elnökség tagjai közé legalább egy negyven éven aluli alkotót kell választani, ő ezúttal Lőrincz P. Gabriella kárpátaljai költő lett.

A közgyűlés kilenc örökös tagot választott. Hárman - Dobozi Eszter, Kodolányi János és Kormos István - posztumusz nyerték el a díjat, mellettük Bogdán László, Farkas Árpád, Ferenczes István, Kiss Anna, Kiss Benedek és Kovács István lettek örökös tagok.

Erős Kinga a szavazás után az MTI-nek elmondta, az elmúlt kilenc év munkáját kívánja folytatni, hiszen 2010-től titkárként, majd hat éve elnökségi tagként is működött az Írószövetségben.

Mint hozzátette, tovább szeretné vinni a Szentmártoni János vezetése alatt megkezdődött reformfolyamatokat: a szövetség elhelyezését a digitális térben, a szervezet megfiatalítását, a szakpolitikai, kultúrdiplomáciai feladatok hangsúlyos ellátását, valamint a székházon kívül olvasásnépszerűsítő programokat.

Fontos feladatként emelte ki a Bajza utcai székház felújítását; a várhatóan több milliárd forintos beruházást új fenntartóként a Petőfi Irodalmi Múzeum bonyolítja majd, együttműködésben az Írószövetséggel.

Erős Kinga elmondása szerint programjának másik pillére a vidéki jelenlét erősítése, emellett pedig egy szociális bizottság létrehozását is tervbe vette, amely a hátrányos helyzetű tagoknak nyújt majd segítséget.

Az új elnök folytatni szeretné az Írószövetség fiatalítását is. Idén hozták létre a Debüt-díjat, amely évente három elsőkötetes alkotót jutalmaz egy-egy millió forinttal és írószövetségi tagsággal, emellett Erős Kinga tervbe vette az Írószövetség junior írócsoportjának létrehozását is: ehhez azok a fiatal tehetségek csatlakozhatnának, akik még nem teljesítik a belépés minden kritériumát.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. november 30. szombat, 21:12
Címkék: Erős Kingát, Magyar Írószövetség, Erős Kingára, Erős Kinga, Madár János, Ekler Andrea,
Kommentek
Jövő hétfőn indul a Kárpát-Haza OperaTúra Erdélybe
anyaország vérkeringésébe, amely hozzásegíthet a közös jövő építéshez, de az erdélyi turné a közösségi együttlétet is hivatott szolgálni. Erdélyben nyolc helyszínen csaknem 55-60 ezer ember láthatja majd az előadásokat - mutatott rá.

A turné alkalmával kettős szereposztásban adják elő Erkel első mesteroperáját. A főbb szerepekben Miklósa Erikát vagy Kolonits Klárát, de számos erdélyi születésű művészt, így a címszerepet alakító Kiss B. Atillát és Pataki Adorjánt, valamint Gara Mária szerepében Kriszta Kingát is láthatja a közönség.

Minden városban két napot időzik a társulat, az első napon a Hunyadi László, a másodikon Lehár Ferenc világhírű operettjének zenéjére készített balett, A víg özvegy lesz látható a brit Ronald Hynd koreografálásában - emelte ki a főigazgató.

Ronald Hynd brit koreográfus pályafutását felidézve elmondta: táncos éveiben a londoni The Royal Ballet táncművésze volt, később Münchenben balettigazgatóként dolgozott. 1975-ben kapott felkérést az ausztrál balett igazgatójától,
velemenyezd, 2017. augusztus 29. kedd, 18:23
Igaz történet: Nekem adta a férjét. Elfogadtam
koncentrálok...
Levélben tudatta a lányunkkal, hogy elhagyja
Délután, amikor Kingával hazaértünk, egy levelet találtunk a nappaliban. Pár semmitmondó szó, üres közhelyek a gyereknek - így ért véget majd tíz év az életemből. Kinga kétségbeesett, zokogott, de én erős maradtam. Hittem, amit a lányomnak mondtam: az apja csak belőlem szeretett ki, őt mindig szeretni fogja. De tévedtem. Az új szerelem és az új család Tamás minden idejét lefoglalta, és anyagilag is egyre kevésbé támogatta Kingát. A lakásban maradhattunk, de egyre többször sürgetett, hogy adjuk el, szüksége volt pénzre.

Kinga remekül viselte a válást, igaz, az apjához nem ment el. Ha Tamás érte jött, örült, de ha el akarta vinni magához, Kinga nemet mondott. Sokszor elmondta, hogy nem szeretne elköltözni, kérjük meg apát, hagyjon minket békén - ilyenkor hiába voltam erős, elsírtam magam, amikor nem látta. Végül kölcsönt vettem fel, és kifizettem Tamást. Ezek után még ritkábbak lettek a látogatásai.
A remény
horvathnemagdi, 2012. március 15. csütörtök, 16:41
Ránki Dezső zongoraművész hatvan éves
Zenét szerető családban született Budapesten. A tehetséges, kitűnő hallású és ritmusérzékű Ránki Domokos Kingától, majd Máthé Klárától tanult zongorázni, a gyakorlást természetesnek vette. Háromszor nyerte meg a zenei szakiskolák országos versenyét, a Zeneakadémiára 17 évesen egyből a másodikosok közé került, így egy év alatt érettségizett és vizsgázott a főiskolán két év anyagából. Diplomát 1973-ban Kadosa Pál és Rados Ferenc növendékeként szerzett.

1969-ben legfiatalabb indulóként úgy nyerte meg a zwickaui Schumann Zongoraversenyt, hogy önálló műsort korábban csak kétszer adott; a külföldi lapokban "zongorista csodaként", "új Richterként" emlegették. Mindössze 19 évesen készítette első hanglemezfelvételét (Schumann zongoraversenyét játszotta), s tartotta első jelentősebb hazai koncertjét.

A zenei életbe Kocsis Zoltánnal együtt robbantak be: egyszerre végeztek a főiskolán, mindketten ott kezdtek tanítani, egyszerre kaptak Liszt Ferenc-díjat (1973), Kossuth-díjat (1978), érdemes művészi címet
velemenyezd, 2011. szeptember 06. kedd, 15:44
Mi történt a szülinapomon ?
gyermeke a legjobb iskolákat végezze el. A pádovai egyetemem tudásával, szorgalmával kiemelkedett a hallgatók közül. Rómába VIII. Orbán pápasága idején került. 1652. február 19-én X. Ince Brescia püspökévé nevezte ki. 1689. augusztus 4-én választották pápává, de rövid, 15 hónapos működése alatt sokmindent nem tudott tenni. Szembeszállt XIV. Lajos a gallikán egyházat támogató törekvéseivel, támogatta Velencét az oszmánok elleni küzdeleben. Magyar szempontból fontos, hogy 1690-ben boldoggá avatta Árpád-házi Kingát, IV. Béla király szentéletű leányát.

[5]1713. február 1.
Meghal II. Apafi Mihály, Erdély utolsó fejedelme
[2004.09.13. 12:06] Ezen a napon
I. Apafi Mihály és Bornemissza Anna házasságából Gyulafehérvárott született 1676. október 13-án. Még apja életében 1681-ben fejedelemmé választották, amit a török is megerősített, de mivel a fejedelmi esküt az országgyűlésnek nem tette le, s a testület nem iktatta be tisztébe, ezért szuverenitása mindenkor részleges és támadható maradt.
korall44, 2011. február 01. kedd, 15:56
Altató
Csak az tudja, hogy mit jelent a rakoncátlan gyermek, aki körül legalább hat-hét nyüzsög. Ilyen sokan éppen nem voltunk, de hármunk közül is mindig az volt a legkedvesebb, legjobb, egyáltalán a példakép, aki éppen aludt. Néhányan a faluból végső megoldásként a legcsintalanabbaknak mákteát főztek, és így tudtak jó gyermeket csinálni még a legrakoncátlanabból is.
Még a hűtőszekrényt is kikapcsoltam, nehogy bekattanjon és megzavarjon éppen akkor, amikor a magyar közszolgálati televízióban a magyar külügyi szakállamtitkár a műsorvezető hölgy kérdésére válaszolt. Nem a személyüknek szólt az érdeklődésem. Rokonszenves, megnyerő műsorvezető hölgyeket már egyre gyakrabban lát az ember, legújabban még igényes zsinóros nemzeti öltözetben is. Az államtitkár úr személye pedig azért nem vonz, mert számomra ismert az ők megbízói körük, és általában, amikor a nemzet egységes, akkor nekik rosszul megy, és amikor nekik jól megy, akkor Székelyország fölé sötét fellegek gyülekeznek. Röviden fogalmazva: magyar
hidegkut, 2009. november 01. vasárnap, 18:42
Július - Áldás hava
már életében is legendák keletkeztek, s halála után ikonokon, oltárképeken a lengyel szentek és boldogok között ábrázolták.

Az Illés nevet viselök névnapjukat 20-án ülik, egyúttal illendö, ha megemlékezünk Illés prófétáról is.

Magdolna napja (22-e) a megtérö, bünbánó Mária-Magdolnára emlékeztet. A ,,néphit" szerint a napon köszönt be az igazi nagy meleg.

Kinga napja 24-én van. IV. Béla magyar király leányát, Boleszláv krakkói és szandomiri herceg feleségét Kingát, XII. Ince pápa tette Lengyelország egyik védöszentjévé. (Kinga alakja is jól jelképezi a hagyományos a mély lengyel-magyar kapcsolatok régmúltba nyúló eredetét.) A hercegné a jótékonyság, türelem mintaképe, nagy segítöje volt a Lengyelországot is feldúló tatár betörések utáni újjáépítésnek.

A hónap 25. napja Szent Kristóf, az utazók, az utasok védöszentjének ünnepe. A név görögül Krisztoforosz, aminek a jelentése Krisztust hordozó. A Kristóf név és Kristóf története pedig így
majus55, 2009. április 25. szombat, 17:41
Képek, videók
T. Kingától.jpg
tunkiss
2018. június 01. péntek, 19:59
056 ne félj Kingától.JPG
cukor1st
2008. augusztus 13. szerda, 13:51
Magyar Írószövetség díjaz
furaila
2016. november 29. kedd, 15:00
Ő választotta, de van vál
alvaro-hopihe
2018. március 07. szerda, 09:38
ti választottatok.jpg
agica2004
2012. június 22. péntek, 16:34
Téged választottalak
sarkadykati
2012. május 02. szerda, 07:24
te vagy a választottam
1maszatka
2009. június 28. vasárnap, 17:47
papa választotta ruhában.
kissjuli
2009. április 07. kedd, 12:26
ezt mintát választottam.j
hugimama
2009. március 02. hétfő, 07:59
Rosszul valasztottal.jpg
charlotteani
2009. január 21. szerda, 19:31
A saláta frissen tartása
sanci81
2015. december 05. szombat, 09:17
FRISSEN SZÜLETETTBÉBIK.jp
zsokica45
2015. június 15. hétfő, 18:50
FRISSEN SZÜLETETT BÉBIJ.j
zsokica45
2015. június 15. hétfő, 18:50
FRISSEN SZÜLETETT BÉBI.jp
zsokica45
2015. június 15. hétfő, 18:50
Kávé frissen.jpg
margoboszi
2014. december 19. péntek, 22:02
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.