Belépés
2020. április 02. csütörtök | 14. hét | 93. nap | 17:19 | Áron
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Koronavírus - Országszerte folyamatosak az egészségügyi beszerzések
Megérkezett Debrecenbe a háziorvosok és a házi gyermekorvosok részére rendelt fertőtlenítőszer - jelezte a városháza kedden az MTI-nek. Közleményük szerint ezer darab 500 milliliteres műanyag flakonos, virucid hatású kézfertőtlenítő folyadékot vettek át a városházán, ezeket a következő napokban a háziorvosoknak, a házi gyermekorvosoknak, az ügyeletes bölcsődéknek és óvodáknak szállítja ki az önkormányzat.

Gyöngyös önkormányzata egy a koronavírus kimutatására is alkalmas diagnosztikai készüléket vásárol, mostanra lezárultak a beszerzéssel kapcsolatos tárgyalások - közölte Hiesz György polgármester keddi sajtótájékoztatóján. Elmondta: a szükséges 25 millió forintot az önkormányzat a költségvetéséből biztosítja, de anyagi támogatásokat is várnak, a közadakozásra létrehoznak egy védelmi alapot. A gépet a Clinexpert Gyöngyös Kft. üzemelteti majd, a korszerű berendezés rövid határidőn belül megérkezik a városba - közölte.

Kifejtette, elsőként a fertőzésgyanús, főként krónikus betegségben szenvedő embereket vonják be, majd az egészségügyi személyzetet, a háziorvosokat, továbbá azokat a szociális területen dolgozókat, akik munkájuk során gyakran érintkeznek idős emberekkel. Hangsúlyozta, a megvásárolandó készülék az egészségügyi szakma által elismert tesztgép, amit Magyarországon jelenleg csak négy egészségügyi intézményben használnak: a budapesti Honvédkórházban, a Sportkórházban, a nyíregyházi oktatókórházban és a Debreceni Egyetem kórházában. A berendezés a koronavíruson kívül további 24 vírus kimutatására alkalmas, a vizsgálat eredménye egy órán belül elkészül.

Kaposvár polgármestere, Szita Károly kedden azt közölte, a város több mint 6 millió forintért vásárolt védőfelszereléseket egészségügyi dolgozóknak. Folyamatban van 14 ezer sebészeti és 4 ezer speciális maszk, s varrodáktól mosható maszkok beszerzése is.

A szegedi önkormányzat harmincezer maszkot vásárol, ezeket a helyi háziorvosok és a közfeladatot ellátó dolgozók kapják meg.

Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András a közösségi oldalán arról tájékoztatott, az elmúlt napokban a székesfehérvári önkormányzat több ezer FFP2-es maszkot szerzett be, illetve azok beszerzését elindította 20 millió forint értékben. Ezeket orvosok, ápolók, mentősök és az egészségügyi, szociális intézményekben kritikus feladatot ellátók számára osztják ki. Emellett 50 millió forintból sebészi maszkokat vásárolnak a lakosság számára, összesen 100 ezret, ebből 60 ezer már megérkezett, ezek kiosztásáról később intézkednek.

A polgármester közölte, megállapodtak a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházzal és az Országos Mentőszolgálattal, hogy az orvosoknak és az egészségügyi dolgozóknak igény szerint szállást biztosítanak.

Székesfehérvár önkormányzata azt is közölte, hogy az Árpád Szakgimnázium ruhaipari szakoktatói egyszer használatos, illetve mosható maszkokat varrnak a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház számára. A gyártást hétvégén kezdték el több cég hathatós segítségével, az első ezer darab már elkészült.

Békéscsabán is folyamatos a fertőtlenítőszerek és maszkok beszerzése, az önkormányzat a napokban kapott ötszáz maszkot, amelyet eljuttatott a helyi egészségügyi alapellátó intézményeknek. Emellett folyamatban vannak más közbeszerzések is - közölte Szarvas Péter polgármester.

Az orosházi önkormányzat a város ez évi költségvetésének terhére 6 millió forintot biztosít az Orosházi Kórház számára egy ideiglenes konténervizsgáló felépítésére. Emellett a dél-békési iparváros önkormányzata arról is döntött, hogy a múlt ősszel Gyopároson felépült munkásszállót - szükség esetén - átmenetileg a kórház rendelkezésére bocsátja.

Egerben Mirkóczki Ádám polgármester keddi sajtótájékoztatóján elmondta: megkezdődött annak az akciótervnek a kidolgozása, amely a közterületek fertőtlenítését célozza. A forgalmasabb pontok, így a bevásárlóközpontok, a boltok, a postahivatalok, a gyógyszertárak és a buszmegállók környékén rendszeresen fertőtleníteni kívánják egyebek között a padokat, korlátokat.

Pakson szociális, oktatási intézményeket fertőtlenítenek úgynevezett hidegfüstgenerátorral, bezárt a két nagy szálloda, egyben felmérik a helyi szálláskapacitást karantén céljára.

Nyíregyháza önkormányzata azt közölte, a város északi temetőjében minden szertartást a főbejárati nyitott ravatalozóban tartanak. A többi temetőben a zárt ravatalozókban csak az elhunyt közeli hozzátartozói tartózkodhatnak, egymástól megfelelő távolságot tartva. A többi gyászoló a ravatalozó előtti téren róhatja le kegyeletét. Tájékoztató táblákon kérik a gyászolókat, hogy kerüljék a személyes kontaktussal járó részvétnyilvánítást, és a temetkezési szertartás idejét maximalizálták.

A krónikus asztmás és allergiás gyermekeknek indított online vizit és konzultációs lehetőséget a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet. Közölték, az online vizit és távkonzultáción elsősorban kezelés alatt álló, tehát krónikus asztmás, allergiás gyerekeknek és szüleiknek, illetve allergia esetén a felnőtteknek tudnak közvetlen videokapcsolat segítségével tanácsot adni, illetve a gyógyszerhasználaton változtatni a beteg állapotától függően. A gyógyszerfelírás is teljességgel megoldott az eRecept segítségével.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. március 24. kedd, 18:23
Címkék: Megérkezett Debrecenbe, Hiesz György, Clinexpert Gyöngyös Kft, Debreceni Egyetem, Szita Károly, Cser-Palkovics András,
Kommentek
Vidéki színházak programjai - Kaposvár, Dunaújváros
Kaposváron zenés, rövid szórakoztató programsorozatot indít a Csiky Gergely Színház: a teátrum művészei csütörtöktől minden héten feltűnnek a somogyi megyeszékhely egy-egy közterén.

Az intézmény a honlapján azt írta, hogy a Házhoz megy a Csiky! elnevezésű programsorozattal a kaposváriak színház iránt egész évben mutatott szeretetét szeretnék meghálálni. A lakosoknak nincs más dolguk, mint "kitárni az ablakaikat, s beengedni a házhoz hozott vidámságot, jókedvet".

Az első produkció Fándly Csaba és Mészáros Tibor színművészekkel csütörtökön 18 órakor, az Arany János köz 12-16. előtti parkolóban lesz, az eseményt élőben közvetítik a teátrum Facebook-oldalán.

A Csiky Gergely Színház internetes oldalán videókkal is jelentkezik, amelyben társulatának tagjai felolvasnak, mesélnek szavalnak, hangjátékokat adnak elő. A teátrum dolgozói emellett időseknek segítenek bevásárolni, gyógyszereket beszerezni, az intézmény varrodájának munkatársai szájmaszkokat varrnak.

A dunaújvárosi Bartók
velemenyezd, 2020. április 02. csütörtök, 16:52
Koronavírus - Az ÁSZ több mint 414 millió forintot utalt át a központi költségvetésnek
Hangsúlyozták: az ÁSZ az egészségügyi veszélyhelyzetben is folyamatosan végzi törvényben meghatározott feladatait, hozzájárul a közpénzügyi rendszer szabályozottságának és hatékonyságának erősítéséhez.

Az ÁSZ 2019-ben több mint 60 százalékkal, csaknem 1350-re növelte az ellenőrzött szervezetek számát - írták, megjegyezve, hogy Domokos László, az ÁSZ elnöke decemberi évértékelésében azt nevezte célnak, hogy mindenhová eljussanak, ahol közpénzt használnak vagy közvagyont kezelnek, hogy feltárják a közpénzügyi kockázatokat.

Az ÁSZ célja a közpénzügyi helyzet javítása, amelyhez a bizonyítékokon alapuló ellenőrzési megállapítások, illetve az ÁSZ elemzéseinek következtetései adják a kiinduló alapot. Mindez azt is jelenti, hogy "a számvevőszéki ellenőrzések célja alapvetően nem a hibakeresés, vagy az elmarasztalás, hanem a közpénzügyek fejlesztése, valamint az eredmények fenntartásának támogatása" - idézik az elnököt.

A közleményben kitérnek arra, hogy az Állami Számvevőszék elmúlt években
velemenyezd, 2020. április 02. csütörtök, 16:51
Koronavírus - Európa Tanács: nem szabad megfeledkezni a fogyatékossággal élőkről sem
Dunja Mijatovic emlékeztetett arra, hogy a fogyatékossággal élők a járvány idején különösen ki vannak téve a vírusfertőzés súlyos egészségügyi szövődményeinek. A kihívásokkal teli időszakban az érintettek különleges támogatást igényelnek, szükségleteiket a kezdetektől, a világjárványra adott válaszintézkedések meghozatalakor figyelembe kell venni.

Mint monda, a fogyatékossággal élők jogairól szóló ENSZ-egyezmény előírja, hogy a tagállamok a kritikus helyzetekben is kötelesek szavatolni az érintetek védelmét és biztonságát. Noha a legtöbb tagállam jogosan vezetett be a távolságtartásra vonatkozó óvintézkedéseket a vírus terjedésének lassítása érdekében, nem minden esetben figyelnek a fogyatékossággal élők sajátos körülményeire és igényeire. Az érintetek ugyanis gyakran mások támogatására szorulnak étkezés, öltözködés vagy fürdés esetén.

Aggodalomra ad okot szerinte a fogyatékossággal élők számára nyújtott alapvető szolgáltatások megszakításának növekvő kockázata. A tagállamoknak ezért mindent
velemenyezd, 2020. április 02. csütörtök, 16:42
Koronavírus - A Floridánál veszteglő két holland üdülőhajó kiköthet, de az utasok egy része nem szállhat partra
partra, míg a Fox televízió úgy tudja, hogy egyelőre egyetlen utas sem szállhat partra.

A két üdülóhajó egyikén halottak és az új típusú koronavírussal fertőzött betegek vannak. Több mint 230 ember a koronavírus-fertőzés enyhébb jeleit mutatja, nyolc utason ki is mutatták a vírus okozta betegséget, és az elmúlt napokban négyen haltak meg.

Ron DeSantis floridai kormányzó korábban ellenezte, hogy a két hajó horgonyt vessen Fort Lauderdale kikötőjében. Arra hivatkozott, hogy a floridai egészségügyi rendszer a járvány miatt túlterhelt. Az amerikai parti őrség pedig március 29-én új rendelkezést adott ki, amelynek értelmében valamennyi hajónak, amelyen felütötte fejét a fertőzés, az amerikai parti vizeken kívül kell várakoznia, és onnan kell lebonyolítania a fertőzöttek és a betegek elszállítását a származási országaikba.

Donald Trump amerikai elnök a szerdai sajtókonferenciáján bejelentette, hogy Kanada és az Egyesült Királyság hazaszállítja hajón rekedt állampolgárait. A többi utas sorsáról az
velemenyezd, 2020. április 02. csütörtök, 16:32
Koronavírus - Londoni elemzők: most már biztos a 2009-es válságnál mélyebb globális recesszió
londoni elemzői szerint ez számottevően rosszabb eredmény lenne a több mint egy évtizeddel ezelőtti globális válságot kísérő recessziónál, és ennek fő oka az, hogy sok országban a döntéshozók és a lakosság sem vonta le azt a tanulságot a Kínában történtekből, hogy a járvány leghatékonyabb ellenszere a szigorú kijárási korlátozások gyors elrendelése.

Az ázsiai országok megmutatták a világnak, hogy miként kell hatékonyan reagálni a Covid-19-járványra. Dél-Korea példája arra vall, hogy hatékony egészségügyi rendszerrel, bőséges számú szűréssel, agresszív karantén-intézkedésekkel és átláthatósággal lassítani lehet a vírus terjedését úgy, hogy közben a gazdaságot nyitva lehet tartani.

Az agresszív kínai kijárási korlátozások azt bizonyították, hogy még olyan országok is sikeresen lefelé hajlíthatják az esetszámok görbéjét, amelyekben egyébként kevéssé hatékony az egészségügy - hangsúlyozzák a Bank of America elemzői.

Csütörtöki előrejelzési csokrában ugyanakkor a cég a kínai hazai össztermék (GDP)
velemenyezd, 2020. április 02. csütörtök, 16:32
Koronavírus - ITM: az eredményes egészségipari kutatás-fejlesztés haszna emberéletekben mérhető
Innovációs Hivatal ezeket az ügyeket a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap terhére benyújtott egyedi támogatási igényekként, sürgősséggel kezeli.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter bevezetőjében elmondta: az ITM már a koronavírus-járvány előtt is a négy kiemelt iparág egyikeként tartotta számon az egészséggazdaságot. Magyarország e szektorban megfelelő adottságokkal, komoly hagyományokkal rendelkezik, a technológiák folyamatos innovációja hatékonyabbá teszi az egészségügyi ellátást. Az egészségipar innovatív és kutatásigényes területei, az előállított magas hozzáadott érték és a jól képzett munkaerőbázis miatt is a gazdaságstratégiai és iparfejlesztési célok középpontjában áll.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a koronavírus nemcsak az egészségügyi ágazatban dolgozók hősies helytállására hívta fel a figyelmet, hanem egyértelművé tette azt is, hogy az országoknak minél nagyobb mértékben képessé kell válniuk az önellátásra. "A magyar emberek egészségének védelme
velemenyezd, 2020. április 02. csütörtök, 16:31
Koronavírus - Országszerte fertőtlenítenek és védőmaszkokat osztanak az önkormányzatok
település utcáit. Sümegen a járvány terjedésének lassítása érdekében eltávolítottak néhány közterületi padot. Veszprém vásárcsarnokában óránként fertőtlenítik a nyitva tartó üzletek ajtókilincseit.

Várpalotán a társasházak lépcsőházainak fertőtlenítésében is segít az önkormányzat. Talabér Márta polgármester elmondta, a közös képviselőket kérték meg a munka megszervezésére, a város tisztítószerekkel, takarítógépekkel és önkéntesek kiközvetítésével járul hozzá. A fertőtlenítő- és tisztítószerekből az egészségügyi és szociális szférában dolgozóknak is juttat az önkormányzat, emellett több mint 20 ezer maszkot osztottak ki helyi lakosoknak.

Szolnok polgármestere, Szalay Ferenc a Facebook-oldalán videoüzenetében elmondta: az ingyenes maszkok osztása folyamatos a városban, minden háztartásban legfeljebb kettőt lehet igényelni térítésmentesen. Hozzátette: napi 1500-2000 maszkot tudnak legyártatni, ez azt jelenti, hogy minden regisztrálónak jut majd arcmaszk. Kitért arra, hogy a gondozók, ápolók bent
velemenyezd, 2020. április 02. csütörtök, 16:13
Koronavírus - Egy nap alatt 569-cel emelkedett a brit halálos áldozatok száma
Az állami egészségügyi szolgálat (NHS) csütörtök délutáni tájékoztatása szerint eddig 2921-en haltak meg Nagy-Britanniában a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 járványban.

A csütörtökön bejelentett 569 haláleset az eddigi legnagyobb napi halálozási szám a brit adatok rendszeres közlésének kezdete óta, ugyanakkor a halálesetek száma most növekedett a legkisebb mértékben napi összevetésben: egy nappal korábban 563 beteg halt meg Nagy-Britanniában.

A brit egészségügyi minisztérium beszámolója alapján csütörtök délelőttig az előző napi 29 474-ről 33 718-ra emelkedett azoknak a száma, akiknek szervezetében kimutatták az új koronavírust.

Nagy-Britanniában csütörtökig több mint 163 ezer szűrést végeztek; ez tízezerrel magasabb szám az egy nappal korábbinál.

A brit kormány április közepéig 25 ezerre tervezi emelni a szűrések napi számát.

A szűréssel igazolt fertőzöttek között van Károly trónörökös, II. Erzsébet királynő 71 éves fia - bár ő már felépült és egyhetes karanténidőszaka
velemenyezd, 2020. április 02. csütörtök, 16:12
Képek, videók
Az egészségügyi iskola
wob
2018. július 21. szombat, 10:09
5 Az egészségügyi maffia.
sarkadykati
2011. március 25. péntek, 03:21
78_78 Állat-egészségügyi
charlotteani
2010. november 15. hétfő, 22:00
Egészségügyi biztositó ép
tarsoly-galeria
2010. március 21. vasárnap, 17:44
Az egészségügyi maffia
sarkadykati
2009. december 15. kedd, 03:23
Egészségügyi Szakközépisk
nottino
2007. november 04. vasárnap, 10:49
Szimpatikus egészségügyi
mfg2003b
2007. május 04. péntek, 12:53
bb ma országszerte.jpg
snbela44
2014. március 21. péntek, 03:40
5 tanulj folyamatosan,.pn
lovaszmarika
2012. november 08. csütörtök, 17:49
Tanulj folyamatosan
lovaszmarika
2011. március 03. csütörtök, 10:51
folyamatosan éhes vagyok
yuzanna
2010. október 31. vasárnap, 17:11
folyamatosan
1csendes1
2009. november 17. kedd, 10:04
folyamatosan virágzik
iraziviki
2009. július 25. szombat, 16:36
Robit folyamatosan veri a
palacsintapista
2009. február 28. szombat, 13:46
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.