Belépés
2019. augusztus 19. hétfő | 34. hét | 231. nap | 16:11 | Huba
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Infláció - Londoni elemzők: a maginfláció márciustól fokozatos normalizálásra késztetheti az MNB-t
A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltatócsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza, Pasquale Diana a kedden ismertetett januári inflációs adatokat kommentálva kiemelte azt a véleményét, hogy jóllehet a teljes kosárra számolt 2,7 százalékos tizenkét havi infláció megegyezett az előző havi ütemmel, ez a stabilitás azonban jelentős alapszintű inflációs nyomást takar, és ezt egyértelműen jelzi az immár 3 százalék felett járó éves maginfláció.

A Morgan Stanley vezető londoni elemzője megerősítette: a ház jó ideje vallott álláspontja szerint ebben a helyzetben már nem az a kérdés, hogy az MNB hozzákezd-e a monetáris szigorításhoz, hanem az, hogy mikor, különös tekintettel arra is, hogy a magyarországi reálkamatok a legalacsonyabbak között vannak a feltörekvő térségben.

Pasquale Diana szerint a globális jegybanki dinamika az utóbbi időben az enyhítési alapállás felé vette az irányt, ebben a környezetben is azonban "túl nehéz lenne" figyelmen kívül hagyni az alapszintű magyarországi inflációs folyamatot.

A Morgan Stanley londoni főközgazdásza hozzátette: a ház várakozása mindezt egybevetve az, hogy az MNB akár már márciusban monetáris szigorítási ciklust kezdhet.

A cég ugyanakkor azt valószínűsíti, hogy ennek üteme fokozatos lesz, például úgy, hogy az MNB negyedévente egy-egy szigorítási lépésre szorítkozik.

Tatha Ghose, a Commerzbank londoni befektetési részlegének európai feltörekvő piacokkal foglalkozó főközgazdásza szerint a kedden ismertetett inflációs adatsor "útelágazáshoz" vezette az MNB-t: az egyik út a megelőzőkamatemelések, a másik a jelenlegi monetáris állapot fenntartása felé tart.

Ghose szerint összességében csökkenti a különösen heves szigorítási reakció valószínűségét, hogy az adóhatásoktól megszűrve számolt maginflációs ütem gyorsulása végül is nem haladta meg a várakozásokat, a teljes kosárra számolt 2,7 százalékos tizenkét havi infláció pedig elmarad az MNB központi célszintjétől. Az elemző szerint emiatt átmenetinek bizonyulhat az inflációs adatismertetés után tapasztalt forinterősödés is.

A Commerzbank londoni közgazdásza szerint azonban a cég által előnyben részesített alapszintű inflációs mérőszám, a szezonálisan kiigazított, fogyasztói szintű harmonizált maginflációs árindex (HICP) Magyarországon az elmúlt hónapokban egyértelműen és főleg a többi térségi gazdaságban mért ütemnél gyorsabban emelkedett. Ghose szerint "szinte elképzelhetetlen" lenne, hogy a magyarországihoz hasonló helyzetben például a cseh vagy a lengyel jegybank halasztaná a kamatemelést.

A Commerzbank vezető londoni szakértője szerint a háznak mégis az a benyomása, hogy az MNB egyelőre inkább a kivárást és a szóbeli intervenciót részesíti előnyben érdemi monetáris szigorító lépések helyett, "jóllehet inkább annak örülnénk, ha nem lenne igazunk".

Ghose szerint ugyanis e passzív hozzáállással az lenne a gond, hogy a maginfláció emelkedése a legutóbbi időszakban kifejezetten gyors ütemű volt, és "megkerülhetetlen jelentőségűnek kellene tekinteni", hogy a mérőszám elérte a 3 százalékos célszintet.

A Commerzbank elemzője emiatt lefelé ható kockázatokat lát a forintárfolyamra, ha az MNB a jelenlegi monetáris alapállás fenntartása felé vezető utat választja.

A Bank of America-Merrill Lynch globális pénzügyi szolgáltatócsoport londoni kutatási részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közép- és kelet-európai gazdaságstratégiai elemzésekért felelős igazgatója, Mai Doan kiemelte azt a várakozását, hogy az MNB valószínűleg csak fokozatos monetáris szigorításra lesz hajlandó, mivel nem akar hajtóerőt adni a forint jelentősebb erősödésének az euróval szemben.

Mai Doan szerint a magyar jegybank "rendszerint nem érzi jól magát" olyan időszakokban, amikor a forint a 310 forint/eurós árfolyamszint alá erősödik, 305 forint/euró környékén pedig már pro-aktív reakciókra is hajlamos.

A Bank of America-Merrill Lynch vezető londoni elemzője szerint mindez arra vall, hogy az esetleges túlzott mértékű és/vagy túl gyors forinterősödés lassíthatja az MNB monetáris politikájának normalizációs folyamatát.

Mai Doan szerint mindemellett az egyre bizonytalanabb külső környezet, főleg az európai autóipart érintő kereskedelmi konfliktus és az euróövezeti aktivitás gyengülése is annak a valószínűségét növeli, hogy az MNB lassú ütemben halad majd.

A közgazdász szerint ennek esélyét erősíti az a kormányzati célkitűzés is, hogy a magyar gazdaság növekedési üteme legalább 2 százalékponttal meghaladja az EU-átlagot.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni stratégiai elemzőjének várakozása mindezt egybevetve az, hogy az MNB kamatfolyosója 2019 végéig a jelenlegi mínusz 0,15 és plusz 0,90 százalék közötti sávból 0,20-1,20 százalékra emelkedik, és az MNB kezdeti lépésként a devizaswap-program visszafogásának és az egynapos betéti kamat emelésének kombinációjával is élhet.

Mai Doan emellett nem zárja ki azt sem, hogy a 0,90 százalékos alapkamat - vagyis gyakorlatilag a kamatfolyosó jelenlegi plafonja - a harmadik negyedév vége felé vagy a negyedik negyedévben szintén emelkedik.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. február 12. kedd, 17:23
Címkék: Morgan Stanley, Pasquale Diana, Tatha Ghose, America-Merrill Lynch, BofA Merrill Lynch Global Research, maginfláció márciustól,
Kommentek
Szíria - Putyin provokációnak nevezte az orosz bázisok elleni dróntámadást
szeretnének Oroszország politikai szférájába előmozdítani, és hogy kit szeretnének az ország vezetésében látni" - fogalmazott Putyin.

"Ebben az értelemben lelepleződtek, inkább hallgattak volna" - tette hozzá.

Úgy vélekedett, hogy az orosz-amerikai kapcsolatokban akkor következik be javulás, ha Washington bátorságról, jóakaratról és józan észről tesz tanúbizonyságot, ám a "törvénytelen" szankciós politika folytatása esetén a viszony tovább romlik majd. Mint mondta, Moszkva már régóta kész a normalizálásra, ám az amerikai belpolitikai helyzet, amelyben az "orosz kártyát" eszközként használják fel, ezt nem teszi lehetővé.

Ismételten "ostobaságnak" és "lázálomnak" nevezte a vádat, hogy Moszkva beavatkozott az amerikai elnökválasztási küzdelembe. "Kívülről szervezett provokációnak" nevezte azt az állítást is, amely szerint Moszkva az olaszországi választások befolyásolására készül.

Elmondta, hogy Moszkva és Washington tárgyalásokat folytat a 2010-ben megkötött, 2021-ben lejáró nukleáris
velemenyezd, 2018. január 11. csütörtök, 21:05
Putyin: ha Brüsszellel nem megy, Moszkva az EU-tagállamokkal fogja fejleszteni kapcsolatait
részvétellel folytatott - tárgyalások nem nagyon hatékonyak, mindazonáltal a folytatásuk mellett foglalt állást.

Putyin hangot adott abbéli reményének, hogy az orosz-ukrán kapcsolatok normalizálódni fognak, és az épülő kercsi híd (a Krím félszigetnél) hasznos lesz majd a kétoldalú gazdasági kapcsolatok szempontjából is.

Kifejezte készségét a konstruktív együttműködésre Donald Trump megválasztott republikánus amerikai elnökkel, az orosz-amerikai kétoldalú biztonsági és gazdasági kapcsolatok normalizálásra, valamint meghívás esetén az Egyesült Államokban teendő látogatásra. Mint mondta, nem okozott számára meglepetést Trumpnak az a közlése, hogy növelni akarja az amerikai nukleáris potenciált, mert ezt már a választási kampány során is kilátásba helyezte.

Arra a vádra reagálva, amely szerint Moszkva beavatkozott volna az amerikai belpolitikai küzdelembe, Putyin felhívta a figyelmet, hogy az amerikai demokraták nemcsak az elnök-, hanem a törvényhozási választásokat is elvesztették, ezért
velemenyezd, 2016. december 23. péntek, 14:51
fogyás Schüssler sókkal
Ám arra, hogy egészségünk megkívánná az éppoly rendszeres belső tisztítást is, már kevesebben figyelnek. Egy azonban bizonyos: akinek gondja támadt testsúlyával, annak bizonyosan problémája van így vagy úgy az anyagcserével is.

De ha Ön már több ízben is megkísérelt leadni a feleslegből, ill. ezen kísérletek általában sikertelenül végződtek, nos akkor az egy fontos jelzés lehet a testében kialakult blokádok egyikére, másikára.

A helyesen megválasztott ásványi sók képesek a normalizálásra

Aktivátorok, katalizátorok és kivezetők is egyben, s nyirok, szövet és vér egyaránt képes ismét erőt nyerni - így sejtjeinket a munkájukban megfelelőképpen támogatni...

1. A kötőszöveti blokádok

Legfontosabb feladata a tápanyagok szervezetünkben való továbbítása és raktározása. Szerepe nem csak az egyes anyagok felvételében, hanem azok végtermékeinek (salakanyagok) leadásában is jelentős...

Amennyiben ez a bizonyos salakanyag-elvezetés nem biztosított ill. nem
suzymama, 2012. március 20. kedd, 10:13
fogyás Schüssler sókkal
arra, hogy egészségünk megkívánná az éppoly rendszeres belső tisztítást is, már kevesebben figyelnek. Egy azonban bizonyos: akinek gondja támadt testsúlyával, annak bizonyosan problémája van így vagy úgy az anyagcserével is.

De ha Ön már több ízben is megkísérelt leadni a feleslegből, ill. ezen kísérletek általában sikertelenül végződtek, nos akkor az egy fontos jelzés lehet a testében kialakult blokádok egyikére, másikára.

A helyesen megválasztott ásványi sók képesek a normalizálásra

Aktivátorok, katalizátorok és kivezetők is egyben, s nyirok, szövet és vér egyaránt képes ismét erőt nyerni - így sejtjeinket a munkájukban megfelelőképpen támogatni...

1. A kötőszöveti blokádok

Legfontosabb feladata a tápanyagok szervezetünkben való továbbítása és raktározása. Szerepe nem csak az egyes anyagok felvételében, hanem azok végtermékeinek (salakanyagok) leadásában is jelentős...

Amennyiben ez a bizonyos salakanyag-elvezetés nem biztosított ill.
faciendum, 2011. október 18. kedd, 18:22
Képek, videók
stanley_epulet.jpg
andomanyi
2012. május 24. csütörtök, 08:07
stanley_hotel11.jpg
andomanyi
2012. május 24. csütörtök, 08:06
600full-stanley-kubric k.j
pipboy
2010. július 29. csütörtök, 18:46
stanley-papagáj
tuzvarazslo
2010. június 03. csütörtök, 01:36
Stanley
laco22
2010. február 02. kedd, 20:34
Stanley.JPG
edesanya
2009. április 04. szombat, 19:31
Stanley-t?-Sawtooth_Ne mze
margoboszi
2009. január 13. kedd, 13:51
Stanley.JPG
brozsika
2008. december 29. hétfő, 09:04
stanley800.jpg
konoksag
2008. október 10. péntek, 06:47
Stanley
sally
2008. szeptember 12. péntek, 06:14
stanley
alex24
2008. június 04. szerda, 15:45
3X01-luke-pasqualino-3 192
charlotteani
2016. március 13. vasárnap, 21:26
Luke-Pasqualino-Best-A cti
charlotteani
2016. március 13. vasárnap, 03:04
Neptu-kút- Juan Pasqual d
szagosbukkony
2013. március 02. szombat, 23:29
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.